Μπαράζ πληρωμών: Εφορία, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, γονικές παροχές, αναδρομικά – Σε ποια δίνεται παράταση

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Ακόμη και εντός της ημέρας θα πρέπει να αναμένεται η πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων με το επίδομα θέρμανσης, ενώ στις 29 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα των χαμηλοσυνταξιούχων.

Εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ (μεταξύ των οποίων και οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων που αυτή τη φορά θα καταβληθεί σε πάνω από 850.000 δικαιούχους) θα χρειαστεί να περιμένουν έως τις 31 Δεκεμβρίου για να δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς (ίσως φανούν την προηγούμενη το απόγευμα) ενώ στις 31 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η έκτακτη ενίσχυση και στους δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ.

Πέρα όμως από τα δικαιώματα υπάρχουν και οι τελευταίες υποχρεώσεις της χρονιάς. Όλα συγκλίνουν στο ότι έρχεται παράταση ενός μήνα για τέλη κυκλοφορίας και δηλώσεις αναδρομικών. Δεν έρχεται όμως παράταση για δόσεις ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος που θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά. Προσοχή να μην χαθεί και η προθεσμία για τις γονικές παροχές (σ.σ πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις στην εφορία).

Όσο για το σύνολο του χάρτη δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, έχει ως εξής:
Τέλη κυκλοφορίας: Η παράταση στην προθεσμία και για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και για την θέση των οχημάτων σε καθεστώς ακινησίας (ηλεκτρονικά μέσω του mycar) έχει κλειδώσει. Θα ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα ενώ δύο είναι τα σενάρια: ή 15νθήμερη ή παράταση μέχρι το τέλος του μήνα για να έχουν οι οδηγοί όλο το χρονικό περιθώριο για να εκπληρώσουν και τη συγκεκριμένη υποχρέωση.

ΕΝΦΙΑ-φόρος εισοδήματος: Για την πληρωμή της 4ης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της 6ης δόσης του φόρου εισοδήματος, δεν αναμένεται παράταση. Οι δύο βασικές υποχρεώσεις του μήνα, θα πρέπει να εκπληρωθούν μέχρι την Παρασκευή.

Δήλωση αναδρομικών: Λόγω της αναστάτωσης που δημιουργήθηκε φέτος -ο αριθμός ειδικά των συνταξιούχων που έχουν εισπράξει αναδρομικά είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων 10ετιών λόγω της μαζικής καταβολής του Οκτωβρίου του 2020- είναι πιθανό να δοθεί πρόσθετο περιθώριο επίσης ενός μήνα προκειμένου να υποβληθούν οι σχετικές ηλεκτρονικές φορολογικές δηλώσεις. Με αυτό τον τρόπο θα επιδιωχθεί να δοθεί και μια λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την επιβολή του παράλογου προστίμου των 100 ευρώ για τη μη δήλωση αναδρομικών που μπορεί να είναι λιγότερα και από το ύψος του προστίμου.

Γονικές παροχές: Πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι δηλώσεις γονικών παροχών για όσους θέλουν να υπογράψουν συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου μέχρι το τέλος Ιανουαρίου διότι σε διαφορετική περίπτωση θα χαθεί η ευκαιρία μεταβίβασης με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες. Επίσης, πρέπει μέχρι την Παρασκευή να γίνουν οι (αφορολόγητες πλέον) γονικές παροχές σε χρήμα από όσους θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να καλύψουν τεκμήρια.

Παρατάσεις έχουν ήδη ανακοινωθεί για μια σειρά από άλλες φορολογικές υποχρεώσεις οι οποίες είναι οι εξής:
1. Πόθεν έσχες: έχει δοθεί περιθώριο έως τις 16 Φεβρουαρίου του 2022

2. Ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου: ψηφίστηκε η τροπολογία και έχουμε παράταση έως το τέλος Ιανουαρίου του 2022

3. Αντικειμενικές αξίες: Η εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών θα γίνει για τις μεταβιβάσεις που θα γίνουν από την 1/02 και μετά, αρκεί να έχει προηγηθεί η δήλωση μεταβίβασης

4. Επιστρεπτέες προκαταβολές: ενώ προετοιμάζεται η ανάρτηση των ποσών στο Taxis έχει ήδη ανακοινωθεί παράταση της προθεσμίας για την εφάπαξ πληρωμή έως τις 31 Μαρτίου και για την έναρξη πληρωμής των δόσεων από τον Ιούνιο του 2022 και μετά.

Τα τελευταία επιδόματα
Η προκαταβολή σύνταξης για τον Ιανουάριο, η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ και ανασφάλιστους υπερήλικες καθώς και η πληρωμή των τακτικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ για το Δεκέμβριο περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- στον προγραμματισμό των καταβολών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των εποπτευόμενων Οργανισμών για την εβδομάδα 27-31 Δεκεμβρίου. Συνολικά υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν περί τα 645,4 εκατ. ευρώ σε 2,6 εκατ. δικαιούχους.

Αναλυτικά:

1.Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

Τακτικές πληρωμές

1. 18,9 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 620 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

2. 51.500 ευρώ θα καταβληθούν σε 80 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης

Έκτακτες Πληρωμές
Την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν 10,6 εκατ. ευρώ σε 26.051 δικαιούχους για προκαταβολές συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου, στη βάση του ν. 4778/2021

Την ίδια ημέρα (Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου) προβλέπεται η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ σε 634.027 χαμηλοσυνταξιούχους. Το συνολικό ποσό προσεγγίζει τα 160 εκατ. ευρώ.

2. Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

1. 12 εκατ. ευρώ σε 33.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων

2. 17 εκατ. ευρώ σε 5.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης

3. 6,5 εκατ. ευρώ σε 9.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

4. 3 εκατ. ευρώ για 500 συμμετέχοντες σε Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα

3. Από τον ΟΠΕΚΑ την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εξής καταβολές:

α) Τακτικές πληρωμές

176 εκατ. ευρώ σε 855.085 δικαιούχους για Οικογενειακά Επιδόματα

· 71,1 εκατ. ευρώ σε 173.859 δικαιούχους για Αναπηρικά Επιδόματα (αναπηρικά και διατροφής)

· 53,3 εκατ. ευρώ σε 243.005 δικαιούχους για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

· 33,2 εκατ. ευρώ σε 274.924 δικαιούχους για επίδομα στέγασης

· 14 εκατ. ευρώ σε 13.957 δικαιούχους για επίδομα γέννησης

· 11,5 εκατ. ευρώ σε 35.003 δικαιούχους για επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων

· 12,2 εκατ. ευρώ σε 114.900 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια του Προγράμματος “ΓΕΦΥΡΑ” (λόγω COVID-19)

· 726.000 ευρώ σε 1.473 δικαιούχους για επίδομα ορεινών περιοχών

· 225.848 ευρώ σε 385 δικαιούχους για επίδομα αναδοχής

· 304.531 ευρώ σε 885 δικαιούχους για επίδομα στεγαστικής συνδρομής

· 222.621 ευρώ σε 6.320 δικαιούχους για επίδομα ομογενών-προσφύγων

· 74.088 ευρώ σε 93 δικαιούχους για έξοδα κηδείας ανασφαλίστων

· 635.972 ευρώ σε 4.490 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια (προστασία κύριας κατοικίας)

Β. Έκτακτες πληρωμές

Την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί επίσης η έκτακτη οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ στους δικαιούχους του αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ καθώς και στους ανασφάλιστους υπερήλικες.

ΠΗΓΗthetoc.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img