Ενιαίο επίδομα θέρμανσης: Αυτές είναι οι τελικές αποφάσεις – Πόσα θα δικαιούμαστε για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

“Κλειδώνουν” οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την επιδοματική πολιτική στο μέτωπο της θέρμανσης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η κυβέρνηση καταλήγει στη λύση του ενός ενιαίου επιδόματος το οποίο θα καλύπτει όλους τους καταναλωτές ανεξάρτητα από το αν θα καταναλώνουν φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, υγραέριο, ξύλα ή pellet.

Διακριτή θα είναι η μεταχείριση μόνο της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς για το ρεύμα οι καταναλωτές θα λαμβάνουν την ενιαία επιδότηση των τριών λεπτών ανά κιλοβατώρα. Ειδικά για τα φτωχότερα νοικοκυριά, θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται και το κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο εξασφαλίζει πρόσθετη έκπτωση στον λογαριασμό ακόμη και πάνω από 80 ευρώ ανά τετράμηνο (ή περίπου 35% στην τιμή της κιλοβατώρας).

Φέτος, ο αριθμός των νοικοκυριών που θα επιδοτηθούν ανεξάρτητα από το αν καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο, θα είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι. Πέρυσι, επιδοτήθηκαν συνολικά 700.000 νοικοκυριά. Φέτος, θα φτάσουμε ακόμη και πάνω από το ένα εκατομμύριο νοικοκυριά. Η τελική περίμετρος, θα εξαρτηθεί από τα εισοδηματικά κριτήρια που θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Πόσα θα δικαιούμαστε ανά καύσιμο
Πετρέλαιο θέρμανσης: Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης το έλαβαν πέρυσι περίπου 550.000 νοικοκυριά. Στόχος είναι φέτος, να αυξηθεί αισθητά ο αριθμός και αυτό θα γίνει με την διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων. Τα 12.000 ευρώ του εργένη θα γίνουν 15.000 ευρώ (αν και δεν έχουν “κλειδώσει” τα νούμερα) ενώ τα 20.000 ευρώ του παντρεμένου θα πάνε ακόμη και στα 25.000 ευρώ. Μεγάλο βάρος θα πέσει στο να επιδοτηθούν τα νοικοκυριά με παιδιά γι’ αυτό και θα αυξηθεί αισθητά το εισοδηματικό όριο από τα 2000 ευρώ σήμερα, στα 4000-5000 ευρώ. Επίσης, το ποσό του επιδόματος θα είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι και ως προς το ύψος. Δηλαδή, την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν επί της ουσίας δύο πράγματα: Πρώτον η αύξηση του ύψους του επιδόματος (το οποίο θα φτάνει ακόμη και στα 780 ευρώ στις ορεινές περιοχές) και δεύτερον η αύξηση του αριθμού των δικαιούχων κάτι που θα γίνει μέσα από τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Ρεκόρ συνδέσεων φυσικού αερίου στην Αττική
Φυσικό αέριο: Οι καταναλωτές του φυσικού αερίου θα επιδοτηθούν ακριβώς με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που θα επιδοτηθούν και οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης καθώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει τη διακριτή μεταχείριση. Δηλαδή, οι καταναλωτές θα κάνουν αιτήσεις στην πλατφόρμα my thermansi και θα λαμβάνουν τα ίδια ποσά που θα λαμβάνουν και οι καταναλωτές του πετρελαίου θέρμανσης. Ενώ πέρυσι επιδοτήθηκαν περίπου 120.000 νοικοκυριά, φέτος θα επιδοτηθούν πολλοί περισσότεροι λόγω της διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων.

Πότε και πόσο μειώνονται τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος
Ηλεκτρικό ρεύμα: Προς το παρόν, οι καταναλωτές που επιλέγουν την ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες έχουν δύο “εργαλεία” επιδότησης στα χέρια τους. Το πρώτο είναι η απευθείας επιδότηση των τριών λεπτών ανά κιλοβατώρα. Πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο το οποίο ισχύει για όλα τα νοικοκυριά χωρίς προϋποθέσεις. Ήδη στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που θα εκδίδονται από εδώ και πέρα, θα φαίνεται μια επιδότηση 9 ευρώ ανά μήνα (ή 36 ευρώ στο τετράμηνο) καθώς υπάρχει ανώτατο πλαφόν επιδότησης για τις 300 κιλοβατώρες. Επίσης, υπάρχει το κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό προβλέπει συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια: 9000 ευρώ για τον άγαμο και 4500 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος στο νοικοκυριό. Επομένως, ένα νοικοκυριό με δύο γονείς και δύο παιδιά, το οικογενειακό εισόδημα του οποίου ανέρχεται στα 14.000 ευρώ, θα λαμβάνει επιδότηση 81 ευρώ μέσω του τιμολογίου (ως έκπτωση στον λογαριασμό) και επιπλέον 36 ευρώ λόγω της νέας κρατικής ενίσχυσης.

Καυσόξυλα
Καυσόξυλα: Επιδότηση θα δικαιούνται μέσω του ενιαίου επιδόματος θέρμανσης μόνο όσοι καταναλωτές έχουν την κύρια κατοικία τους σε ορεινές περιοχές με λιγότερους από 2500 κατοίκους. Στα μεγάλα αστικά κέντρα, δεν προβλέπονται επιδοτήσεις για τα καυσόξυλα. Να σημειωθεί ότι και στα καυσόξυλα υπάρχουν φέτος ανατιμήσεις χωρίς όμως να είναι τόσο μεγάλες όσο στα υπόλοιπα.

ΠΗΓΗthetoc.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ