Εμβολιασμοί: Ποιοι πρέπει να κάνουν τρίτη δόση – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Όπως δήλωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, “θα ανοίξει η πλατφόρμα και τα άτομα που θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού. Επιχειρησιακά η τρίτη δόση του εμβολίου θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που γίνονται σήμερα τα ραντεβού εμβολιασμού”.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση προέτρεψε τους πολίτες να καταγγέλλουν αντιεμβολιαστικές συμπεριφορές λειτουργών της υγείας και όπως είπε στο Υπουργείο Υγείας έχουν φτάσει εξαιρετικά μεμονωμένα περιστατικά που αφορούν κυρίως δημόσιες δομές.

“Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις γιατρών που κινήθηκαν εκτός δεοντολογίας και εκτός οδηγιών της επιστήμης και σε όλες τις περιπτώσεις έχει κινηθεί η διαδικασία που απαιτείται”. Ελάχιστες καταγγελίες έχουν και οι Ιατρικοί Σύλλογοι και εκεί εφαρμόζεται η πειθαρχική διαδικασία. Ο κόσμος πρόσθεσε δεν θα πρέπει να είναι εύπιστος όταν ακούει διάφορες δοξασίες, κυρίως από επαγγελματίες υγείας. Συμπλήρωσε ότι οι γιατροί οφείλουν να ασκούν την ιατρική εντός συγκεκριμένων πλαισίων.

Ποιοι πρέπει να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου
Όπως δήλωσε η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η τρίτη δόση του εμβολίου θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης των mRNA εμβολίων της Pfizer και της Moderna αλλά και μετά τη δεύτερη δόση του Astra Zeneca αλλά και του μονοδοσικού εμβόλιου της Johnson and Johnson.

Σύμφωνα με όσα είπε η κ. Θεοδωρίδου τρίτη δόση θα χορηγηθεί σε:

-Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων

-Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού

-Άτομα που βρίσκονται σε λίστα αναμονής

-Καρκινοπαθείς / Υπό χημειοθεραπεία

-Νεφροπαθείς

-Ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήμερα σε ανοσοκαταστολή.

-Άτομα με HIV λοίμωξη.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Σεπτεμβρίου. Από την πλευρά του, ζήτησε από αυτούς που επιστρέφουν από τις διακοπές να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας και να μην έρθουν άμεσα σε επαφή με ευπαθείς ομάδες ενώ τόνισε πως θα πρέπει να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

ΠΗΓΗthetoc.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ