Τα νοικοκυριά το γύρισαν στην… αποταμίευση!

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Η αποχή από την κατανάλωση, η αβεβαιότητα για το… τι ξημερώνει και το Δώρο των Χρι-στουγέννων αποτελούν τους τρεις παράγοντες που οδήγησαν στη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Δεκέμβριο το ύψος των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 4,445 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι, κάθε εργάσιμη μέρα,έμπαιναν στην… άκρη 202 εκατ. ευρώ! Σημαντικοί παράγοντες για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση των καταθέσεων το2020 ήταν η καταβολή του Δώρου Χρι-στουγέννων στους εργαζομένους τουιδιωτικού τομέα, τα κλειστά μαγαζιά τα οποία οδήγησαν σε αποχή από την κατανάλωση αλλά και η αβεβαιότητα για την…επόμενη μέρα.

Οι συνολικές καταθέσεις ανήλθαν στα173,5 δισ. ευρώ, κατά 20 δισ. ευρώ αυξημένες σε σχέση με τον Δεκέμβριο του2019, και αποτελούν υψηλό 6,5 ετών (απότον Σεπτέμβριο του 2014)! Από αυτά τα 3,41 δισ. ευρώ αφορούσαν σε καταθέσεις από τα νοικοκυριά και τα υπόλοιπα 1,03 δισ. ευρώ από τις επιχειρήσεις. Πρέπει νασημειωθεί ότι από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 16 δισ. ευρώ.

Η θεαματική αύξηση των καταθέσεων αύξησε και τα περιθώρια χορήγησης δανείων από τις τράπεζες, την ίδια στιγμή που εκδηλωνόταν ισχυρή ζήτηση από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, λόγω προσδοκιών για βελτίωση του οικονομικού κλίματος, ως αποτέλεσμα της έναρξης των εμβολιασμών. Τον Δεκέμβριο δόθηκαν εξαπλάσια δάνεια σε σχέση με τον Νοέμβριο και πιο συγκεκριμένα 1,359δισ. ευρώ, έναντι μόλις 230 εκατ. ευρώ!

Σημειώνεται ότι από το ποσό αυτό περίπου 198 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε δάνεια που δόθηκαν σε ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις. Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, στο τέλος Δεκεμβρίου, το ύψος των δανείων σε αναστολή μειώθηκε στα 18,376 δισ. ευρώ από20,753 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου (μείωση κατά 2,377 δισ. ευρώ), ενώ εκτός μηχανισμού βρέθηκαν στεγαστικά δάνεια1 δισ. ευρώ και επιχειρηματικά επίσης 1δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗpolitical

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ