Γυμνάσια και Λύκεια: Στόχος να ανοίξουν την 1η Φεβρουαρίου- Θα κριθεί τις επόμενες 10 ημέρες από τα κρούσματα

Το πώς θα κινηθούν τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες θα κρίνει και το άνοιγμα των σχολείων την 1η Φεβρουαρίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Το στοίχημα της έναρξης της δια ζώσης εκπαίδευσης θα κριθεί τις επόμενες ημέρες από την εξέλιξη των κρουσμάτων και παρά το γεγονός ότι στόχος της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας είναι να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια την 1η Φεβρουαρίου, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και η απόφαση θα είναι μόνο των λοιμωξιολόγων που με βάση του ιικό φορτίο θα αποφασίσουν αν θα δώσουν το πράσινο φώς.

Οπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης όλα θα κριθούν από την εξέλιξη της πανδημίας και από το πώς θα διαμορφωθούν τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες, όταν θα έχει μελετηθεί η επίπτωση του ανοίγματος του λιανεμπορίου και των δημοτικών σχολείων.

“Η λογική είναι να συλλέγουμε δεδομένα, να τα δίνουμε στην επιτροπή, να εισηγείται η επιτροπή και να αποφασίζουμε . Μέχρι στιγμής έχουμε ανοίξει παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά και μόλις κάναμε ένα γενναίο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Όπως καταλαβαίνετε όσον αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και σε συσχετισμό με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα, να συλλέξουμε στοιχεία και να δούμε ποια είναι η επίδραση σε σχέση με το συνδυαστικό άνοιγμα δημοτικών και λιανεμπορίου”, είπε ο κ. Ταραντίλης.

Και συνέχισε ότι “πρώτα θα χρειαστεί μια περίοδος να συλλέξουμε τα δεδομένα με τις νέες συνθήκες που έχουν προκύψει, δηλαδή άνοιγμα λιανεμπορίου και δημοτικών, και στη συνέχεια αφού λάβουμε τις εισηγήσεις των ειδικών, να πάρουμε και τις ανάλογες αποφάσεις”.

Με δυο λόγια όλα θα κριθούν το επόμενο 10ήμερο και η οριστική απόφαση θα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα όταν θα έχουν οι λοιμωξιολόγοι αρκετά στοιχεία από την εξέλιξη της πανδημίας ώστε να αποφασίσουν.

Τι δήλωσε ο Χαράλαμπος Γώγος:
Το κρίσιμο μέγεθος των επομένων 10-15 ημερών επιβεβαίωσε μιλώντας στον Σκάι και ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι τα σχολεία, είπε, είναι μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν, γι αυτό και πάει λίγο πιο πίσω η εστίαση”.

Μπορεί να χρειαστούν δυο εβδομάδες κι αν πάνε καλά τα πράγματα με το εμπόριο θα εξεταστεί και το θέμα των σχολείων, σημείωσε ο καθηγητής.

“Εάν το άνοιγμα της αγοράς, δεν δείξει επιδείνωση στα επιδημιολογικά δεδομένα, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι πιθανό να ανοίξουν σε δύο εβδομάδες”, σημείωσε αφήνοντας να εννοηθεί ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου αποφασίστηκε ύστερα από την πίεση της κυβέρνησης να πρηγηθεί των σχολείων λόγω του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στην αγορά.

“Μας επηρέασαν τα οικονομικά δεδομένα σε σχέση με τα σχολεία, υπήρξε και η προτεραιότητα των σχολείων, αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα στην οικονομία” εξήγησε ο κ. Γώγος επαναλαμβάνοντας ότι το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να γίνει σε δύο εβδομάδες προκειμένου να εξεταστούν καλύτερα, πιο πλήρως και με μεγαλύτερη ασφάλεια τα δεδομένα που θα προκύψουν από το άνοιγμα του λιανεμπορίου. “Αν αυτό πάει καλά, θα προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα, αν δεν πάει καλά πάμε πίσω σε όλα” είπε.

Οι δηλώσεις Κεραμέως στο Mega
“Θέλω να πιστεύω ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα συζητήσουμε για τα γυμνάσια και τα λύκεια, προκειμένου εν συνεχεία να προχωρήσει η επαναλειτουργία τους”, δήλωσε το Σάββατο στο MEGA η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Πάντως, όταν ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει ότι η δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα ανοίξει από τον Φεβρουάριο, είπε: “Όχι, απαραίτητα. Θα το συζητήσουμε. Θέλουμε το συντομότερο να γυρίσουν στην τάξη τα παιδιά”. Απαντώντας στις πληροφορίες που ήθελαν άνοιγμα μόνο της γ’ λυκείου, η κ. Κεραμέως επισήμανε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στο τραπέζι καθώς υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες που αφορούν στους καθηγητές και την παρουσία τους στις τάξεις. ‘Παρόλο που η μέριμνα του υπουργείου είναι να ανοίξει το συντομότερο αφού οι μαθητές βρίσκονται στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες εξετάσεις, οι ειδικοί θα αποφασίσουν πότε θα επιστρέψουν οι μαθητές στις σχολικές αίθουσες”, ανέφερε.

Εκλεισαν μόνο 3 τμήματα Δημοτικών σχολείων
Σημειώνεται ότι η έναρξη των σχολείων φαίνεται πάντως πιθανή καθώς η επανελειτουργία των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων δεν φαίνεται να προκάλεσε αύξηση των κρουσμάτων. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης “πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων, των βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολείων ειδικής αγωγής πήγε εξαιρετικά καλά, καθώς δεν χρειάστηκε να κλείσουν παρά μόνο 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη την επικράτεια”. “Αισιόδοξα ήταν και τα αποτελέσματα από τον εθελοντικό έλεγχο των εκπαιδευτικών μας, καθώς την πρώτη εβδομάδα εντοπίστηκαν μόλις 7 κρούσματα στα περίπου 5.000 τεστ που έγιναν, δηλαδή ένα ποσοστό θετικότητας, μόλις 0,14%” τόνισε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ