Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου, 2020

Μία… αγροικία που παράγει… ποδόσφαιρο!

-

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας, τη Βαρκελώνη, εδώ και σαράντα χρόνια, υπάρχει μία … αγροικία που παράγει… ποδόσφαιρο. La Masia (στα καταλανικά αγροικία) έκλεισε πριν από σχεδόν δύο μήνες, σαράντα χρόνια ύπαρξης (από 20/12/1979).

Ένα «λατομείο» ταλέντων, η περίφημη ακαδημία της Μπαρτσελόνα, όνειρο για αγόρια και κορίτσια (και γονείς φυσικά) σε όλον τον κόσμο. Όχι μονάχα στο ποδόσφαιρο, αλλά και το μπάσκετ, το χάντμπολ, το χόκεϊ και το «ποδόσφαιρο σάλας».

Δίχως άλλο όμως, ένα σημείο αναφοράς για όσους κλωτσάνε και ασχολούνται με τη μπάλα.

Οι ρίζες της βρίσκονται πάνω σε ένα παλιό εξοχικό σπίτι χτισμένο το 1702, αρχικά «μεταμορφωμένο» σε ένα εργαστήριο ιματισμού και αργότερα σε ένα κέντρο εργασίας για αρχιτέκτονες και οικοδόμους της πόλης.

Από την στιγμή που εγκαινιάστηκε το Camp Nou στις 24 Σεπτεμβρίου 1957, αλλά και κατά τη διάρκεια της προεδρίας (1961-68) του Enric Llaudet, το κτίριο αναδιαμορφώθηκε και επεκτάθηκε για να φιλοξενήσει τις δραστηριότητες της ομάδας, προσφέροντας στενότερη γειτνίαση με το γήπεδο της πόλης. Και το 1979 μετατράπηκε σε ξενώνα προσφέροντας στέγη σε όσους έρχονταν από πολύ μακριά για να παραμείνουν κάτω από τις εντολές των προπονητών και ως κέντρο προπόνησης για τα νεαρά ταλέντα της Μπαρτσελόνα.

Η Masia αφήνοντας πίσω της τον χαρακτηρισμό της (αγροικία), βρήκε νέα… κατοικία στο προπονητικό κέντρο Ciutat Esportiva Joan Gamper, σε έναν χώρο 6.096 τετραγωνικών μέτρων που άνοιξε στις 20 Οκτωβρίου 2011, τρία μίλια ανατολικά του Camp Nou. Επίσημα γνωστό ως το κέντρο προπόνησης La Masia Oriol Tort, η νεώτερη ενσάρκωση της Masia, η οποία κόστισε περίπου 10,8 εκατομμύρια ευρώ, βρίσκεται σε πέντε ορόφους και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 83 αθλητές.

Η «πρωτότυπη» Masia λειτουργεί πλέον μόνο ως κατοικία για μερικούς παίκτες και το Κέντρο εκπαίδευσης Oriol Tort είναι το συγκρότημα υψηλών επιδόσεων που προετοιμάζει τα νεαρά ταλέντα. Το πίσω μέρος του διαδρόμου του ισογείου στο κτήριο οδηγεί στο εστιατόριο πριν μια πόρτα ανοίξει το δρόμο σε μια υπαίθρια παιδική χαρά, δίνοντας έμφαση στην μάθηση και το παιχνίδι: δίπλα σε ένα τραπέζι-πίνακα ποδοσφαίρου βρίσκεται ένα τραπέζι πινγκ πονγκ, το οποίο είναι οβάλ, φέρει σήματα ποδοσφαίρου και προσφέρεται για παιχνίδια 2Χ2. Όπως ακριβώς στα δημόσια πάρκα της Βαρκελώνης.

Οι 73 αυτοί αθλητές, που διαμένουν εκεί, είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της καθημερινής ζωής σε αυτήν την σύγχρονη εγκατάσταση. Στις 6:45 ξυπνούν και στις 7:30 παίρνουν πρωινό. Οι περισσότεροι από αυτούς μελετούν στο Ινστιτούτο Les Corts, όπου μπαίνουν στις 8 το πρωί και φεύγουν στις 2 μ.μ. Μετά το μεσημεριανό γεύμα και λίγες ώρες ανάπαυσης ή μελέτης, το απόγευμα αρχίζει η προπόνηση. Στις 21:00 σερβίρεται το δείπνο και μετά αρχίζει ένας ελεύθερος χρόνος που διαρκεί μέχρι τις 23:00, οπότε όλοι επιστρέφουν στα δωμάτιά τους. Μία πειθαρχία, που οδηγεί σε σχεδόν μηδενική αποτυχία.
Από τους συνολικά 641 νεαρούς αθλητές, 348 είναι ποδοσφαιριστές, 103 παίζουν χάντμπολ, 78 μπάσκετ, 62 ποδόσφαιρο σάλας και 50 χόκεϊ. Από τους 73 κατοίκους της La Masia, 52 παίζουν ποδόσφαιρο, 13 μπάσκετ, τέσσερις χάντμπολ, τρεις futsal και ένας χόκεϊ.

Και ενώ η Masia, με ετήσιο κόστος 5,8 εκατ. ευρώ, άλλαξε την θέση της από το 2011, το μέγεθος και την εμφάνισή της, ένα πράγμα παρέμεινε το ίδιο: το στυλ παιχνιδιού, το ήθος και η τακτική του συλλόγου. Οι 348 ποδοσφαιριστές, που αποτελούν 20 ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων ομάδων γυναικών, διδάσκονται δημιουργικό, επιθετικό ποδόσφαιρο με βάση την μπάλα, τους συνδυασμούς και την κατοχή.

Οι ομάδες των παικτών, αρχίζουν από την ηλικία των έξι ετών έως την άφιξή τους στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Αυτές οι ομάδες λειτουργούν σύμφωνα με την «διαθέσιμη πρώτη ύλη», το παιχνίδι «περνάει» από την κυριαρχία της μπάλας και υπάρχει ένα κλειδί στην ποδοσφαιρική ταυτότητα της Μπαρτσελόνα: όλες οι ασκήσεις σε αυτές τις κατηγορίες γίνονται με την μπάλα. Συμπεριλαμβανομένης της φυσικής κατάστασης, η οποία συνδέεται με την μπάλα. Κυρίως όμως μαθαίνουν τις πέντε κύριες αξίες του συλλόγου: ταπεινότητα, προσπάθεια, φιλοδοξία, σεβασμός και ομαδική εργασία.

Αν και το μοντέλο ακαδημιών που αναπτύχθηκε κατά τις τελευταίες δεκαετίες από τον Άγιαξ είναι το πιο δημοφιλές διεθνώς, το «εργοστάσιο ταλέντων ποδοσφαίρου» που έχει αποδώσει τα μεγαλύτερα αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια είναι η La Masía. Δύο μονοπάτια, που ωστόσο δεν χωρίζονται, μιας και κατάφερε να τα… ενώσει ο Γιόχαν Κρόιφ.

Ο διάσημος «ιπτάμενος Ολλανδός», ο οποίος φόρεσε τη φανέλα της Μπαρτσελόνα από το 1973 έως το 1978, πριν την υπηρετήσει ως πρώτος προπονητής από το 1988-96, προχώρησε σε σημαντική αναθεώρηση του συστήματος στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Προτείνοντας μια στρατηγική που διευκόλυνε την πρόσβαση της πρώτης ομάδας στους νέους παίκτες και το έπραξε εφαρμόζοντας το ίδιο στυλ παιχνιδιού της πρώτης ομάδας σε όλες τις κατώτερες κατηγορίες.

Η Μπαρτσελόνα έχει επιλέξει μια φιλοσοφία που εστιάζει σε κάτι περισσότερο από το αθλητισμό. Εισήχθη τον Οκτώβριο του 2016, το Masia 360 είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα στήριξης και πρόγραμμα που απευθύνεται στους 641 αθλητές της ακαδημίας νεολαίας, του προπονητικού προσωπικού και των οικογενειών.

Κάθε χρόνο, περισσότερα από 1.000 αγόρια ηλικίας από έξι έως οκτώ ετών, δοκιμάζονται για να μπουν στην ακαδημία ποδοσφαίρου. Οι καλύτεροι 200 επιλέγονται. Οι αθλητές δεν υποστηρίζονται μόνο στο γήπεδο από 17 προπονητές, αλλά επίσης μέσω ενός δικτύου 17 καθηγητών και πέντε ψυχολόγων.

Όλοι οι αθλητές της Masia λαμβάνουν συναισθηματική και ακαδημαϊκή εκπαίδευση, ψυχολογική φροντίδα και καθοδήγηση. Οι οικογένειες των αθλητών παρακολουθούν εκπαιδευτικά εργαστήρια σχετικά με την τεχνολογία και τα social media, τη διατροφή, τη διαχείριση του χρόνου και τις προσδοκίες που μπορούν να μοιραστούν και να καταλάβουν με το παιδί τους.

Η ποικιλομορφία είναι επίσης ένα κλειδί γι αυτό το σχολείο που δρα ενεργά έτσι ώστε να μην υπάρχει απομόνωση. Τόσο πολύ ώστε να λαμβάνονται υπόψη τα έθιμα και οι θρησκείες, ειδικά στην περίπτωση ξένων παικτών. Ένα μοναδικό σχολείο τόσο για τη ζωή όσο και για τον αθλητισμό.

Από εκεί έφτασε σε ηλικία 13 ετών, ανάμεσα σε πολλούς άλλους, ο κορυφαίων όλων, Λιονέλ Μέσι και εσχάτως ο 16χρονος Ανσού Φατί. Ο Αργεντινός ήταν ο πρώτος παίκτης που από αυτήν την ακαδημία πήρε την «χρυσή μπάλα» το 2009, ενώ ένα χρόνο αργότερα, το 2010, μαζί με Τσάβι και Ινιέστα βρέθηκαν στην τελική τριάδα. Ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο, με παίκτες που προέρχονταν από την ίδια ακαδημία. Επίσης εντυπωσιακό, είναι πως στις 25 Νοεμβρίου 2012, εναντίον της Λεβάντε ο Τίτο Βιλάνοβα χρησιμοποίησε 11 παίκτες από τη Masia (αντικαθιστώντας τον τραυματία Αλβες με τον Μοντόγια).

Ένα σύστημα που σίγουρα τέθηκε σε εγρήγορση από τότε που ίσχυσε ο νόμος Μποσμάν. Όμως η Masia ήταν και παραμένει μία «φωλιά» μεγάλων ταλέντων. Ένας τόπος λατρείας, που εκπέμπει ταλέντο, μαγεία και νοσταλγία. Με τη συνεχή δέσμευση στην φιλοσοφία του συλλόγου «Mes que un club (περισσότερο από μία ομάδα)» να παραμένει ξεκάθαρη. Γιατί αν στο DNA της μεγάλου αντιπάλου είναι η νίκη, σε εκείνο της Μπαρτσελόνα είναι να παίζει καλό ποδόσφαιρο. Και φυσικά να κερδίζει…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Θαλάσσιος Κόσμος – Γεύματα στη Λαδόκολλα

Ο Θαλάσσιος κόσμος ΤΩΡΑ φέρνει στην Καλαμπάκα τα ΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ. Ολοκληρωμένες συνθέσεις γευμάτων κλεισμένες στη λαδόκολλα που περιμένουν από εσάς απλά ψήσιμο. Χαρακτηριστικές προσφορές: • Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι μόνο 9,85 ευρώ • Σολομός με φαρφάλες μόνο 9,85 ευρώ. • Γαριδομακαρονάδα μόνο με 9,40 ευρώ. ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ... ΨΗΣΙΜΟ! Επωφεληθείτε από τη...

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Νότα αισιοδοξίας με το άναμμα των φώτων του Χριστουγεννιάτικου διάκοσμου της Καλαμπάκας

Η καραντίνα έχει ρίξει την ψυχολογία του κόσμου που λόγω της κατάστασης αναγκάζεται να μένει στο σπίτι, όμως όλοι ελπίζουν ότι τελικά τα Χριστούγεννα θα γιορταστούν, για να έρθει και πάλι η ελπίδα και η ζεστασιά στις καρδιές όλων έστω και αν αυτά τα Χριστούγεννα δεν θα θυμίζουν σε...

Απεβίωσε ο Γεώργιος Τρίμας

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και παππού ΓΕΩΡΓΙΟ ΤΡΙΜΑ ΕΤΩΝ 77 Θανόντα κηδεύουμε την Κυριακή 06-12-2020 και ώρα 11:00 π.μ στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Καλαμπάκας. Η ΣΥΖΥΓΟΣ: Γεωργία Τρίμα ΤΑ ΤΕΚΝΑ: Ιωάννης Τρίμας Αφροδίτη και Σωτήριος Παπίας Μαρία και Νικόλαος Τσιούκας ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ: Γεώργιος, Στυλιανός, Ιωάννης- Σωτήριος, Αθηνά, Γεώργιος ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ Η Σορός θα Μεταφερθεί...

Το «Αερόστατο των Μετεώρων» απογειώνεται με την κοινωφελή συνεισφορά της Βιβλιοθήκης Καλαμπάκας!

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών «Το Aερόστατο των Μετεώρων» ξεκινά νέες διαδικτυακές δράσεις για τους μικρούς του φίλους σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας. Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου στις 5:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί παιδικό εργαστήριο με θέμα: «Ανοίγοντας το σεντούκι των Χριστουγέννων». Καλούμε παιδιά και γονείς του ΚΔΑΠ να προσέλθουν στις...

Αναρτήθηκαν από το ΥΠ.ΕΣ. οι θέσεις για μετατάξεις και αποσπάσεις

Σε 12.221 ανέρχονται οι θέσεις από 568 φορείς του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης που είναι κενές και θα καλυφθούν μέσω της κινητικότητας. Από αυτές οι 11.228 (ποσοστό 92%) θα καλυφθούν μέσω μετατάξεων και οι υπόλοιπες 993 (8%) με αποσπάσεις, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής Κινητικότητας. Η αρμόδια επιτροπή...

Πλούσια η δραστηριότητα Αστυνομικών Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας

Κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου έτους 2020, από τις υφιστάμενες Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας: α. Συνελήφθησαν συνολικά (325) άτομα και ειδικότερα: • Ένα (1) άτομο για ανθρωποκτονία από αμέλεια. • Ένα (1) άτομο για ληστεία. • Είκοσι τρία (23) άτομα για διάπραξη κλοπών – διαρρήξεων οικιών, καταστημάτων, οχημάτων κ.α. • Ένα...

Βγαίνει αντίδραση στη Ρεάλ

Η κατανομή των αποδόσεων, με τη Ρεάλ Μαδρίτης αουτσάιντερ, εξηγεί την κατάσταση στους φιλοξενούμενους αγωνιστικά. Με τη Σεβίλλη είναι περίπου στα ίδια στην Ισπανία βέβαια. Γράφει ο Λάμπρος Γκαραγκάνης Όλες οι νεότερες μεταγραφες nba είναι στο Nbaholics Οι Ανδαλουσιάνοι προέρχονται από καταστροφική εμφάνιση στο 0-4 από την Τσέλσι για το Champions League,...

Ο Βασίλης Σκουντής για τον Χρίστο Λιάπη

Το άρθρο του Ψυχιάτρου και Διδάκτωρος του Πανεπιστημίου Αθηνών για την απώλεια του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, με τίτλο ο «Άνθρωπος που θα γινόταν Βασιλιάς», δημοσιεύθηκε στο Βήμα αλλά και στο Sport24, με μια ιδιαίτερα θερμή εισαγωγή για τον Δρα Λιάπη από τον γνωστό αθλητικό δημοσιογράφο Βασίλη Σκουντή, υπό τον...

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...