Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ/ΣΧΟΛΙΑ ΣΧΟΛΙΑ/ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ Υδρογονάνθρακες (Δώρο της φύσης μεν, αλλά και πηγή δεινών δε…)

Υδρογονάνθρακες (Δώρο της φύσης μεν, αλλά και πηγή δεινών δε…)

-

PETRELAIO-YDROGONANTHRAKESΗ άκρως προκλητική ενέργεια των Τούρκων να στείλουν ερευνητικό για υδρογονάνθρακες σκάφος, συνοδευόμενο και από δύο πολεμικά τους πλοία, στην ΑΟΖ της Κύπρου, αποδεικνύει ότι όσα γράφαμε στις 24 του μηνός δεν απέχουν δυστυχώς από την πραγματικότητα.

Είναι εμφανέστατες τόσο η πρόθεση της Τουρκίας να επιβάλει, δια της βίας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, την αναγνώριση των παράνομα «κατεχομένων» εδαφών της Κύπρου σαν ανεξάρτητου κράτους (για τους λόγους που αναλύσαμε σε προηγούμενό μας κείμενο) όσο και η αδυναμία των Διεθνών Οργανισμών να την επαναφέρουν στην τάξη!

Με μοναδική εξαίρεση την ομόφωνη απόφαση των 28 της Ε.Ε. να στείλει μήνυμα στην Τουρκία με το οποίο την καλεί να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου ως κράτους κυρίαρχου και στην ΑΟΖ της, όλοι οι άλλοι «μεγάλοι» κώφευσαν.

Ο Γεν. Γραμματέας του Ο.Η.Ε. για παράδειγμα, αφού εξέφρασε τη λύπη του για τα διαδραματιζόμενα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνέστησε σύνεση και άμεση έναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού! Ποιος κοροϊδεύει ποιον, κύριε Γενικέ; Για ποια λύση μιλάτε, όταν μετά από 40 χρόνια παρόμοιων συνομιλιών, ουδέν προέκυψε λόγω της αδιαλλαξίας των Τούρκων οι οποίοι, όπως και όταν πρόσφατα ο κ. Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα παρόντος του έλληνα πρωθυπουργού (όπως μετέπειτα και ο πρωθυπουργός του κ. Νταβούτογλου) δεν άφησαν περιθώρια παρερμηνειών των προθέσεών τους. Επιμένουν ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο ανεξάρτητα κράτη!

Κι όσο για τους «φίλους» μας τους Αμερικανούς, που δεν διστάζουν να καταρρίψουν BOEING με 234 αθώους επιβάτες για να προστατέψουν τη «δική» τους ΑΟΖ στον Ινδικό ωκεανό… δήλωσαν (για να φανούν προφανώς αρεστοί στην Τουρκία, τώρα που την χρειάζονται στο πλευρό των Κούρδων κατά του στρατού του Ισλάμ) ότι κατά τη γνώμη τους είναι λογικό να έχουν δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι στα πετρέλαια της Κύπρου, αν οψέποτε αξιοποιηθούν.

Παρέλειψαν όμως να τονίσουν ότι, το δικαίωμα αυτό, το έχουν βέβαια οι Τουρκοκύπριοι αλλά «ως πολίτες του ενιαίου κράτους της Κύπρου», κάτι που κανένας δεν τους αμφισβητεί και όχι σαν Τούρκοι πολίτες, με την προστασία τουρκικών πολεμικών.

Την ίδια περίεργη άποψη εξέφρασε στις Βρυξέλλες και ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, κατά την εκεί σύσκεψη των «28» για το θέμα αυτό.
Δέχθηκε όμως την έντονη αντίδραση του έλληνα πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, που εκπροσωπούσε και τον απουσιάζοντα λόγω αιφνίδιας αδιαθεσίας πρόεδρο της Κύπρου. Και έτσι, εκδόθηκε μια ευρωπαϊκή απόφαση, με την οποία συντάχτηκαν και υπέγραψαν όλοι οι ηγέτες των υπολοίπων 26 κρατών μελών της Ε.Ε. οπότε, εκών-άκων, συνυπέγραψε το μήνυμα προς την Τουρκία και ο κ. Κάμερον, ώστε να είναι ομόφωνο…!

Με τέτοιους, ανύπαρκτους ουσιαστικά διεθνείς οργανισμούς και τέτοιους «φίλους» και συμμάχους πώς να μην αλωνίζει η γειτονική μας χώρα και να μην προβάλλει και μάλιστα με απειλές περί “Casus belli” δικές της διεκδικήσεις όπου μυρίζει πετρέλαιο. Στην ΑΟΖ της Κύπρου, στο Λιβυκό πέλαγος ακόμη και στο Ιόνιο, βόρεια της Κέρκυρας, με σύμμαχο εκεί την Αλβανία.

Αυτά προς το παρόν και εν αναμονή των εξελίξεων στο συγκεκριμένο πρόβλημα που δημιούργησε η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ας ρίξουμε όμως με την ευκαιρία αυτή μια ματιά και στην γενικότερη σημασία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ανά τον κόσμο αλλά και στα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργήσει, όπως και την πιθανή μελλοντική τους εξέλιξη και αξία.

Ως γνωστό, οι υδρογονάνθρακες είναι το βασικό και κύριο συστατικό του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και πολλών άλλων σημαντικών «καυσίμων χημικών ενώσεων» που χρησιμοποιούνται ευρύτατα και κατά δισεκατομμύρια τόνους κάθε μέρα. Από την καύση τους παράγεται τελικά η ενέργεια (ηλεκτρική και μη), η αναγκαία για την κίνηση των κάθε λογής οχημάτων, πλοίων, αεροσκαφών, για τη λειτουργία βιομηχανιών, τη θέρμανση κ.λ.π.

Όπως λοιπόν ήταν φυσικό, θεωρούνται είδος ύψιστης ανάγκης και κατά συνέπεια τεράστιας παγκόσμιας ζήτησης! Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αποδειχτούν πλουτοπαραγωγικές πηγές για τις χώρες στο υπέδαφος ή τον υποθαλάσσιο χώρο των οποίων εντοπίζονται κοιτάσματα αργού (ορυκτού) πετρελαίου ή φυσικού αερίου.
Παγκόσμιοι κολοσσοί οι εταιρείες που το εντοπίζουν στο υπέδαφος, το αντλούν, το διακινούν σε ακατέργαστη μορφή (μαζούτ) και αναλαμβάνουν την τελική του επεξεργασία (διύλιση), ώστε να παραχθεί, να διακινηθεί και να διατεθεί στην παγκόσμια αγορά το πλήθος των γνωστών μας υγρών ή αέριων καυσίμων (ντήζελ, κηροζίνη, βενζίνη, φυσικό αέριο, προπάνιο, κλπ).

Γίγαντες λοιπόν σε κεφάλαια και εγκαταστάσεις οι παραπάνω εταιρείες, μυθικά και τα κέρδη, τόσο για τους εκμεταλλευτές των κοιτασμάτων όσο και για τις προνομιούχες χώρες στις οποίες εντοπίζονται τα κοιτάσματα αυτά. Μόνο που τα πλούσια από αυτή την εκμετάλλευσή τους έσοδα δεν ήταν δυνατόν να αφήσoυν αδιάφορες τις γειτονικές τους χώρες, με αποτέλεσμα να καταστούν σε πολλές περιπτώσεις «μήλο της έριδος» με μόνιμες προστριβές ανάμεσά τους, που φτάνουν ακόμη και το μέγεθος των ένοπλων συγκρούσεων!

Όμως, χωρίς να υποτιμάμε τη μεγάλη χρησιμότητα και τη συμβολή των προϊόντων που μας δίνουν οι ορυκτοί υδρογονάνθρακες, (ως υγρά ή αέρια καύσιμα) για την κίνηση των μέσων μεταφοράς, τη λειτουργία εργοστασίων, οικιακών συσκευών, τη θέρμανση, τον φωτισμό κ.λ.π. που συνέβαλαν τα μέγιστα στη βελτίωση της ποιότητας και του επιπέδου της ζωής μας και στην εξυπηρέτηση βασικών μας αναγκών, δεν μπορούμε ν’ αγνοήσουμε και την αρνητική τους ή ακόμη και επικίνδυνη επίδρασή τους τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στη ζωή μας γενικότερα όπως:

-Την έκλυση των καυσαερίων της καύσης τους, που έχει μετατρέψει την ατμόσφαιρα όλων των πόλεων σε θάλαμο δηλητηριωδών αερίων, αλλά και του ίδιου του πλανήτη μας που υπερθερμαίνεται επικίνδυνα, μιάς και μετατρέπεται σε ένα τεράστιο θερμοκήπιο!

-Τα τοξικά απόβλητά ή και τις διαρροές τους, που έχουν διασπαρεί σε όλες τις θάλασσες (πετρελαιοκηλίδες) και όχι μόνο, και φτάνουν με διάφορες μορφές ακόμα και στο
πιάτο μας.

-Τις όχι και λίγες περιπτώσεις κατά τις οποίες σημειώθηκαν εκρήξεις, από διαφυγή φυσικού αερίου σε κτήρια, με μεγάλες καταστροφές και ανθρώπινα θύματα.

-Το ενδεχόμενο η ιδιοκτησία και αποκλειστική διαχείριση των προϊόντων αυτών (μονοπώλιο) από τις χώρες που τα κατέχουν, να τους δίνει τη δυνατότητα, σε δεδομένη στιγμή και για λόγους άσκησης πολιτικής ή διπλωματικής πίεσης (εκβιασμού), να κλείνουν απλά τη στρόφιγγα παροχής τους προς χώρες ή και ολόκληρες ηπείρους, δημιουργώντας τους ενεργειακή ασφυξία και γενική αναστάτωση, αλλά και τρομακτικές ζημίες, έστω και αν θα υποστούν και αυτές ανάλογο αντίκτυπο από τη μείωση των πωλήσεών τους.

Ας μην αποκλείουμε τέλος και το ενδεχόμενο, οι υδρογονάνθρακες που αποτελούν δώρο της φύσης για την σημερινή ανθρωπότητα και πλουτισμού για τις χώρες στις οποίες εντοπίζονται, ν’ αποδειχτούν κάποια μέρα ξεπερασμένοι και ασύμφοροι. Δοκιμές για κίνηση αυτοκινήτων και πτήσεις μη επανδρωμένων αεροπλάνων με ηλιακή
ή ηλεκτρική ενέργεια και ελάχιστο κόστος έχουν στεφθεί ήδη από επιτυχία, και αυτό λέει πολλά.

Θα βάζουν οι νεότεροί μας το αυτοκίνητό τους μισή ώρα για φόρτιση με ηλεκτρικό ρεύμα στην πρίζα. Θα πηγαίνουν Αθήνα-Θεσσαλονίκη μ’ ένα δεκάρικο και άντε να δούμε τι θα κάνουν οι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων κατέχοντες εμίρηδες και οι μεγάλες εταιρείες πετρελαιοειδών. Όσο κι αν σήμερα φαντάζει απίθανο ή τρελό κάτι τέτοιο, τόσο τρελό θα φάνταζε πριν 50-60 χρόνια αν έλεγες ότι θα έλθει μέρα που θα μιλάμε με το κινητό μας ή σε ζωντανή σύνδεση με εικόνα και ήχο με κάποιον που βρίσκεται σε άλλη ήπειρο. Και όμως, έγινε κι αυτό όχι απλά πραγματικότητα αλλά ζήτημα ρουτίνας, που σημαίνει ότι όλα γίνονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Παραδοσιακό Γλέντι στον Ξηρόκαμπο από τον Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους

Ο Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους Ξηροκάμπου στις 17 Αυγούστου, ημέρα Κυριακή και ώρα 21:00 μ.μ. στην πλατεία του χωριού διοργανώνει παραδοσιακό γλέντι με την ορχήστρα του Κώστα Βακουφτσή.Στο τραγούδι ο Σπύρος Γκουζιώτης και ο Λάζαρος Σατρατζέμης. Στο κλαρίνο και ο Μιχάλης Ράπτης.Θα εμφανιστούν τα χορευτικά του Πολιτιστικού Συλλόγου...

Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα στη Θεόπετρα

Ο Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Θεόπετρας σας ενημερώνει ότι την Καθαρά Δευτέρα 27-2-2017 και ώρα 11:00 π.μ. στην παλαιά αίθουσα του Συλλόγου στην Κεντρική Πλατεία του χωριού θα διανεμηθεί η παραδοσιακή φασολάδα με τα νηστίσιμα εδέσματα. Με τιμή Το Δ.Σ. του συλλόγου

H νέα «μόδα» για να μην χάσετε τη βαλίτσα σας στο αεροδρόμιο

Μία νέα μόδα έχει κατακλύσει το διαδίκτυο. Βαλίτσες «ντυμένες» με κάλυματα που έχει τυπωθεί το πρόσωπο του ιδιοκτήτη τους. Η μόδα ξεκίνησε το 2017 και, ευτυχώς, μέχρι ώρας δεν έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. «Κρούσματα» έχουν παρουσιαστεί σε ορισμένα αεροδρόμια, με χρήστες του twitter να διασκεδάζουν με κάθε νέα εμφάνιση τους. Άλλοι...

Φαρμακευτικό υλικό αγόρασε ο Σύλλογος Καστανιάς αντί μανέστρας για τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος

Βαλίτσα Φαρμακευτικού Εξοπλισμού Πρώτων Βοηθειών, ενόψει της θερινής περιόδου αγόρασε ο Σύλλογος Καστανιάς. Λόγω αυτής της αγοράς δεν θα προσφερθεί φιλοξενία Προβατίνα με μανέστρα στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος ανήμερα του Αγίου Πνεύματος. Η ανακοίνωση του Συλλόγου O Μορφωτικός Ευεργετικός Σύλλογος Καστανιάς "Ο Στίνος" ενημερώνει ότι μετά το πέρας της...

Μειώνονται τα πρόστιμα προς την Εφορία έως και 80%. Αναλυτικά

Από τα 100 ή 250 ευρώ, αντί για 1000, ξεκινά τη Δευτέρα η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την Τρόικα για τα νέα μειωμένα πρόστιμα της εφορίας. Με εντολή του πρωθυπουργού και μετά από παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ, στο υπουργείο Οικονομικών ξαναγράφουν το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με πρόστιμα χαμηλότερα και...

Πάμε στοίχημα: Προβάδισμα στο… ημίχρονο για Άρσεναλ (video)

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κουπόνι στοιχήματος της Κυριακής, με δράση σε όλη την Ευρώπη. Τέσσερα παιχνίδια έχει ξεχωρίσει το Betarades.gr, από Σούπερλιγκ, Αγγλία, Ισπανία και Αυστρία, ενώ μία ακόμη πρόταση προκύπτει από το μπάσκετ. Πάμε να δούμε αναλυτικά τα προγνωστικά του Betarades.gr! Καλύπτει το χάντικαπ η Λα Κορούνια Ξεκινάμε με το...

Δέκα από τις πιο περίεργες δουλειές του κόσμου – Επαγγέλματα με πολλή… φαντασία

Τι κάνει ο άνθρωπος για να βγάλει το ψωμί του; Είναι μια ερώτηση που κάνουν πολλοί και… απαντούν άλλοι με τις πράξεις τους. Η φαντασία μερικών για να κερδίσουν χρήματα είναι τελικά ανεξάντλητη. Θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας μαθαίνοντας τις πιο περίεργες δουλειές ανά τον πλανήτη, οι οποίες φαίνεται...

Συνελήφθη στα Τρίκαλα 58χρονος για μη καταβολή οφειλών προς το Δημόσιο

Συνελήφθη σήμερα (08-04-2014) το πρωί στα Τρίκαλα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων, ένας 58χρονος ημεδαπός για οφειλές προς το Δημόσιο.Ειδικότερα, ο 58χρονος, εκκαθαριστής εταιρείας, συνελήφθη διότι δεν είχε καταβάλει προς το Δημόσιο οφειλές, συνολικού ύψους (1.657.037,25) ευρώ.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών...