Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ/ΣΧΟΛΙΑ ΣΧΟΛΙΑ/ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ Σύσταση Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας στο Καστράκι

Σύσταση Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας στο Καστράκι

-

KASTRAKI-METEORA

Η τουριστική κίνηση του συγκροτήματος των Μετεώρων και της γύρω απ’ αυτήν περιοχής, αποτελεί μια από τις βασικές πηγές πλούτου του δήμου Καλαμπάκας.

Η συρροή πολυάριθμων τουριστών στα Μετέωρα, αρκετές φορές φτάνει στα όρια της συμφόρησης, γεγονός που τελικά υποβαθμίζει τόσο την τουριστική, όσο και τη γενικότερη πολιτιστική και πνευματική λειτουργία του χώρου.

Η μεγάλη τουριστική κίνηση προκάλεσε και τη ραγδαία ανάπτυξη της τουριστικής υποδομής (ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια) στον δήμο Καλαμπάκας, δημιουργώντας μερικές φορές δυσμενή αποτελέσματα για την περιοχή, όπως τον κορεσμό όσον αφορά στην τουριστική υποδομή, την πτώση των τιμών και κατά συνέπεια την κακή παροχή υπηρεσιών.

Το Καστράκι βρίσκεται μεταξύ Καλαμπάκας και Μετεώρων, κυριολεκτικά στη σκιά των βράχων και είναι το πλέον ανεπτυγμένο τουριστικά χωριό του ν. Τρικάλων.

Οι κάτοικοί ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό και σε μικρότερη κλίμακα με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Το χωριό διαθέτει ξενοδοχεία, campings, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφετέριες, βιοτεχνίες ειδών λαϊκής τέχνης, καθώς και εργαστήρια αγιογραφίας και αγγειοπλαστικής.

Οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου του Καστρακίου, προκειμένου να διασφαλίσουν τη συνεχή, απρόσκοπτη και υγιή πορεία της τουριστικής δραστηριότητας, εκτιμώ ότι πρέπει να λάβουν μέριμνα για:
 Τη διατήρηση, προστασία και ανάδειξη του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος
 Τη διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας του χωριού
 Την εφαρμογή υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών στις τουριστικές υπηρεσίες.

Για τον σκοπό αυτό, οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τον Δήμο Καλαμπάκας, θα μπορούσαν να προχωρήσουν στη σύσταση και εφαρμογή ενός «Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας» (ΤΣΠ) που θα αποτελείται από ένα σύνολο κανόνων.

Το ΤΣΠ θα είναι ένα σύνολο κανόνων, το οποίο θα λειτουργεί μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Πολιτείας. Κάθε όρος που θα αντιβαίνει σ’ αυτό θα είναι αυτόματα άκυρος.

Οι όροι του ΤΣΠ θα θεσπίζονται με πρωτοβουλία των συμμετεχόντων σ’ αυτό και θα συμπληρώνουν το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, ορίζοντας ειδικότερες προδιαγραφές που βελτιώνουν την ποιότητα των παρεχομένων τουριστικών υπηρεσιών στην περιοχή.

Οι συμμετέχοντες στο ΤΣΠ δεν θα λειτουργούν σαν συνδικαλιστική ομάδα, αλλά ως μέλη αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας που εργάζονται με στόχο τη βελτίωση των παρεχομένων τουριστικών υπηρεσιών στο Καστράκι και μέσω αυτής τη βελτίωση του εισοδήματός.

Σκοπός της ίδρυσης του ΤΣΠ θα είναι:
• Η παροχή τουριστικών υπηρεσιών αναβαθμισμένης ποιότητας
• Η διαφύλαξη των αισθητικών και καταναλωτικών προτύπων της περιοχής
• Η προστασία του περιβάλλοντος από τις τουριστικές δραστηριότητες
• Η προστασία των καταναλωτών – επισκεπτών από κερδοσκοπικές πρακτικές
• Η εξυπηρέτηση και η ενημέρωση των επισκεπτών
• Η προστασία των συμβεβλημένων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό
• Η διασφάλιση της αειφορικής ανάπτυξης της περιοχής
• Η εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση των μελών του και του προσωπικού που απασχολούν
• Η συνεργασία με ειδικούς σε θέματα τουρισμού για τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην περιοχή.

Το δίκτυο θα είναι ανοικτό σε κάθε επαγγελματία του τουριστικού κλάδου με την προϋπόθεση ότι γίνονται ανεπιφύλακτα αποδεκτοί οι όροι του ΤΣΠ. Κάθε μέλος θα καταβάλει στο δίκτυο μια ετήσια συνδρομή.

Τα όργανα του ΤΣΠ θα είναι η Γενική Συνέλευση, το Διοικητικό Συμβούλιο και οι Επιτροπές Ελέγχου εφαρμογής.

Στις επιχειρήσεις που θα είναι συμβεβλημένες θα χορηγείται σήμα, το οποίο θα αναρτάται υποχρεωτικά σε εμφανές σημείο της επιχείρησης.

Οι συμβεβλημένες επιχειρήσεις θα ενημερώνουν τους πελάτες τους για το ΤΣΠ.

Η μη τήρηση οποιουδήποτε όρου του ΤΣΠ θα αποτελεί λόγο διαγραφής. Στην περίπτωση αυτή το σήμα θα αφαιρείται.

Σε συνεργασία με τον δήμο θα προσδιορισθούν οι χώροι στους οποίους θα μπορούν να τοποθετηθούν ενημερωτικές ή και διαφημιστικές πινακίδες που θα αναφέρονται στα μέλη του ΤΣΠ, και θα έχουν ομοιόμορφη αισθητική μορφή.

Για τις ονομασίες των καταστημάτων θα χρησιμοποιούνται ελληνικές λέξεις με έμφαση σ’ αυτές που έχουν παραδοσιακούς συμβολισμούς. Σε κάθε περίπτωση θα απαγορεύεται η χρήση ξένων λέξεων ως ονόματα επιχειρήσεων.

Τα περίπτερα πώλησης τοπικών προϊόντων θα κατασκευάζονται σε επιλεγμένες θέσεις που θα αποφασίσουν τα μέλη και ο δήμος.

Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο ΤΣΠ θα δεσμεύονται να αναρτήσουν τιμοκαταλόγους σε εμφανή σημεία της επιχείρησης, εκτός αυτών που υπάρχουν στα τραπέζια. Η μορφή των τιμοκαταλόγων θα είναι κοινή. Κάθε επιχείρηση μπορεί να έχει δική της πολιτική τιμών.

Οι συμβεβλημένες επιχειρήσεις που ασχολούνται με την εστίαση θα δεσμεύονται να προσφέρουν συγκεκριμένες ποικιλίες τοπικών φαγητών, γλυκισμάτων, ποτών που αποτελούν στοιχεία γαστρονομικής κληρονομιάς, χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα και πρώτες ύλες. Τα καταλύματα θα δεσμεύονται να προσφέρουν ελληνικό πρωινό, χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα και πρώτες ύλες.

Πιστεύω ότι η σωστή εφαρμογή της προαναφερθείσας πρότασης θα αλλάξει την πορεία του Καστρακίου και θα δημιουργήσει μια νέα προοπτική για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία.

Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν όλοι ότι ο τουρισμός είναι ένας θησαυρός που δεν χρειάζεται ανασκαφή για να ανακαλυφθεί, αλλά για την ανάπτυξή του χρειάζεται σωστός σχεδιασμός, μεθοδική προσέγγιση και υπεύθυνη υλοποίηση.

SOYTZOYKIA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε στα links:
www.thessalia-espa.grwww.efepae.gr,
www.aedep.grwww.espa.gr

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...