Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου, 2020

Γεωπολιτική ρευστότητα και νεο-οθωμανικός επεκτατισμός

-

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Του Γεωργίου Παπασίμου

Η προαναγγελθείσα ιταμή απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί κορυφαία συμβολική πράξη του νέο-οθωμανικού αναθεωρητισμού και της τουρκικής επιθετικότητας. Η ενέργεια αυτή, πέραν των εσωτερικών κομματικών στοχεύσεων στο συντηρητικό ισλαμικό ακροατήριο Ερντογάν – Μπαχλετζί, συνιστά καίριο χτύπημα σε οτιδήποτε απέμεινε από την προσπάθεια του Κεμάλ Ατατούρκ για τη δημιουργία ενός κοσμικού κράτους.

Στο ερώτημα που τίθεταιεύλογα, για το πού οφείλεται αυτός ο εντεινόμενος τουρκικός επεκτατισμός μέσω του νεο-οθωμανικού αναθεωρητισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Λεκάνης της Μεσογείου, η απάντηση δεν είναι μονοδιάστατη. Μπορεί όμως να στοιχειοθετηθεί σε δύο κυρίως πυλώνες:

Ο πρώτος είναι η υφή και η δομή του τουρκικού κράτους, που έχει ως γενέθλια πράξη σύστασης τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923. Παρά την μετατροπή της σε κοσμικό κράτος από τον Κεμάλ Ατατούρκ, προσανατολισμένο στη δύση, στο βαθύ τουρκικό κράτος από την πρώτη στιγμή επωάζονταν πάντα οι επεκτατικές αντιλήψεις για τον ρόλο και την προοπτική της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης και εν δυνάμει διαδόχου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (χαρακτηριστικός είναι ο μυστικός ιερός όρκος που έδωσαν τα τότε μέλη του κοινοβουλίου περί αλλαγής αυτών των συνόρων, με βάση την πρότερη Οθωμανική Αυτοκρατορία).

Οι συγκαλυμμένες αυτές επιδιώξεις του κεμαλικού κατεστημένου μετατράπηκαν σε ουρανομήκεις δηλώσεις του σημερινού τουρκικού κατεστημένου υπό τον Ερντογάν, ενσωματώνοντας στη νέα κατεύθυνση, τόσο το κεμαλικό κατεστημένο, που επέστρεψε στο βαθύ κράτος από το 2014 μετά τον ισλαμικό εμφύλιο μεταξύ Ερντογάν και Γκιουνές, όσο και τους ακροδεξιούς εθνικιστές Γκρίζους Λύκους. Έτσι, κάτω από το ιδεολογικό στρατήγημα του νεο-οθωμανισμού συνυπάρχουν οι παραπάνω εθνικιστικοί κύκλοι μαζί με τους νέο-ισλαμιστές εθνικιστές, που οραματίζονται την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ειδικότερα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 το πολιτικό εποικοδόμημα της Τουρκίας μεταμορφώθηκε σε ένα προσωποπαγές μιλιταριστικό αυταρχικό κράτος, με στόχο την αναβίωση του οθωμανικού οράματος και παράλληλα την προσωπική υπερκέραση του Κεμάλ από τον Ερντογάν και τη μετατροπή του σε χαλίφη στους ευρύτερους σουνιτικούς μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Τον σκοπό αυτό υπηρετεί και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Κεντρικός καμβάς της σημερινής τουρκικής στρατηγικής είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να υλοποιηθεί στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Λεκάνης της Μεσογείου χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας, ακόμα και αν αυτό απαιτεί τη χρήση στρατιωτικής βίας και την παντελώς αυθαίρετη ερμηνεία του διεθνούς δικαίου, που καταλήγει σε μόνιμη παραβίαση αυτού.

Αυτοί οι διατυπούμενοι μαξιμαλιστικοί στόχοι από την πλευρά της Άγκυρας αντιμετωπίσθηκαν από την ελληνική πολιτική εξουσία ως δήθεν αντανάκλαση των εσωτερικών προβλημάτων της, που φροντίζει να τα εξάγει μέσω των επιθετικών ενεργειών της. Η εκτίμηση αυτή είναι παντελώς εσφαλμένη, και ειδικότερα στην περίπτωση της Ελλάδος οφείλεται στο φοβικό σύνδρομο και την κατευναστική αντίληψη όλων των κυβερνήσεων της Ελλάδος κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης, πλην της εξαίρεσης των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, αφού πρόκειται για μια στοχευμένη στρατηγική, που υποστηρίζεται από την ισχυροποίηση των ενόπλων δυνάμεών της, τη σημαντική μεγέθυνση των εξοπλισμών, ιδιαίτερα στη θάλασσα και τη μεγέθυνση της πολεμικής της βιομηχανίας.

Είναι χαρακτηριστική επ’ αυτού η δήλωση του Ερντογάν, ότι: «η Δημοκρατία της Τουρκίας, όπως και τα προηγούμενα κράτη μας, που ήταν το ένα συνέχεια του άλλου, είναι συνέχεια των Οθωμανών. Κάποιοι με επιμονή προσπαθούν να ξεκινούν την ιστορία της χώρας μας το 1923. Κάποιοι θέλουν αδυσώπητα να μας ξεκόψουν από τις ρίζες μας και από τις αρχαίες μας αξίες. Η μεγάλη εικόνα είναι αυτή που δίνει χαρακτήρα και μνήμη σε ένα έθνος».

Ο δεύτερος πυλώνας, που εξηγεί την απροκάλυπτη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας και τις στρατιωτικές της επεμβάσεις σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη, την επέκταση της επιρροής της σε αραβικές χώρες, όπως το Κατάρ και σε χώρες της Αφρικής, καθώς και την προσπάθεια υφαρπαγής τεράστιων θαλασσίων ζωνών από την Ελλάδα και την Κύπρο, στο Αιγαίο και στη Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, είναι η εντεινόμενη ρευστότητα στην παγκόσμια διεθνή σκηνή. Ρευστότητα, που συνδέεται με το λεγόμενο «φθινόπωρο της αμερικανικής ηγεμονίας», δηλαδή τη συνεχή φθορά και μείωση της ισχύος των Η.Π.Α. σε οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο την τελευταία δεκαετία, εισερχόμενες αυτές στην περίοδο παρακμής τους όσον αφορά τον ρόλο που είχαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως ηγεμονική οργανώτρια δύναμη στη Δύση έως το 1989 και στη συνέχεια, μετά την κατάρρευση της Ε.Σ.Σ.Δ., σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η υποχώρηση των Η.Π.Α. στη παγκόσμια διεθνή σκηνή είναι ολοφάνερη στο «καζάνι» της Μέσης Ανατολής, όπου είχαν για δεκαετίες τον αποκλειστικά πρωταγωνιστικό ρόλο, και στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Αφού υποκίνησαν τη λεγόμενη «αραβική άνοιξη» με συνέπεια να διαλυθούν χώρες, όπως η Λιβύη και η Συρία (η Αίγυπτος γλύτωσε «παρά τρίχα» από τα «νύχια» των Αδερφών Μουσουλμάνων), στη συνέχεια υποχώρησαν από το προσκήνιο. Αυτό το κενό ισχύος στη Μέση Ανατολή, καθώς και το τεράστιο προσφυγικό πρόβλημα, που δημιουργήθηκε πρωτίστως από τον βρώμικο πόλεμο της Συρίας, αποτέλεσε σημαντική ευκαιρία στους Νεο-οθωμανούς, προσδίδοντας έτσι σε αυτούς μεγάλη γεωπολιτική αξία.

Με την εργαλειοποίηση του προσφυγικού η Τουρκία έχει πετύχει για τα συμφέροντά της εξαιρετικά αποτελέσματα. Πέραν των σημαντικών οικονομικών πόρων, που εξασφάλισε και θα εξασφαλίσει από την Ε.Ε., το προσφυγικό αποτελεί διαχρονικό εργαλείο πίεσης και εκβιασμού της Ευρώπης και ειδικότερα της Γερμανίας, η οποία, πέραν της παραδοσιακής γερμανο-τουρκικής φιλίας, εκβιάζεται υποδορίως από τον Ερντογάν μέσω αυτού. Το προσφυγικό, άλλωστε, χρησιμοποιείται ως υβριδικός πόλεμος για τη συνεχή φθορά της Ελλάδος και τη δημιουργία σοβαρών εσωτερικών προβλημάτων, εξαιτίας των μεγάλων ροών κυρίως μουσουλμανικών πληθυσμών στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και σε όλη την Ελλάδα. Είναι προφανές, ότι η μακροπρόθεσμη στόχευση των Νεο-οθωμανών είναι η παγίωση μεγάλων πληθυσμιακών μουσουλμανικών κοινοτήτων στον άξονα Θράκης – Νησιών Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, έτσι ώστε σε αυτή την περίπτωση να εμφανίζονται ως προστάτες – εγγυητές των δικαιωμάτων τους. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουν τη «ρευστοποίηση» των συνόρων της με την Ελλάδα, όπως έχουν, ήδη, πετύχει ως τώρα στη Συρία, στοχεύοντας έτσι στην ουσιαστική αλλαγή των συνόρων, που χαράχθηκαν και επισημοποιήθηκαν με τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923.

Παράλληλα, με την αξιοποίηση του κενού ισχύος στην Μέση Ανατολή, η Τουρκία έχει μετατραπεί σε σοβαρό περιφερειακό παίκτη στις περιπτώσεις της Συρίας και του Ιράκ, ενισχύοντας τις σχέσεις της με τη Ρωσία, που αποτελεί και τον διάδοχο των Η.Π.Α. σε ισχύ στην περιοχή. Αυτή η δυναμική και η αίσθηση ελευθερίας για διάπραξη κάθε είδους διεθνούς παρανομίας από τον τουρκικό στρατό (είσοδος και κατάληψη εδαφών της Συρίας, είσοδος στο Βόρειο Ιράκ, αυθαίρετες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου), αφού δεν υπάρχει στο σημερινό διεθνές σύστημα κάποιος και κάτι που να μπορεί να εμποδίσει αυτές τις διεθνείς παρανομίες, έχουν ως αποτέλεσμα την έξαρση της επιθετικότητας του τουρκικού μιλιταρισμού. Τελευταία πράξη αυτού είναι η αποστολή στη Λιβύη σημαντικού στρατιωτικού υλικού και χιλιάδων ισλαμιστών μισθοφόρων στο πλευρό Σάρατζ, επιδιώκοντας με την κίνηση αυτή αφενός την αξιοποίηση των τεράστιων ενεργειακών πόρων της Λιβύης και την χρησιμοποίηση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων (80 δις δολάρια), που τη βοήθησαν να ανταπεξέλθει στη δεινή της οικονομική κρίση και αφετέρου την μετατροπή της Μεσογείου σε «τουρκική λίμνη», με το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, κάτι που θα αποτελέσει ασφυκτική λαβίδα για τον Ελληνισμό στην ευρύτερη περιοχή.

Παρατηρούμε δηλαδή την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου των Νεο-οθωμανών, που είναι η επέκταση της Τουρκίας στον «αφρο-ευρασιακό» χώρο, κάτι που αποτελούσε τον κεντρικό διακηρυγμένο στόχο του ιδεολογικού ινστρούχτορα των Νεο-οθωμανών Αχμέτ Νταβούτογλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Θαλάσσιος Κόσμος – Γεύματα στη Λαδόκολλα

Ο Θαλάσσιος κόσμος ΤΩΡΑ φέρνει στην Καλαμπάκα τα ΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ. Ολοκληρωμένες συνθέσεις γευμάτων κλεισμένες στη λαδόκολλα που περιμένουν από εσάς απλά ψήσιμο. Χαρακτηριστικές προσφορές: • Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι μόνο 9,85 ευρώ • Σολομός με φαρφάλες μόνο 9,85 ευρώ. • Γαριδομακαρονάδα μόνο με 9,40 ευρώ. ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ... ΨΗΣΙΜΟ! Επωφεληθείτε από τη...

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Ποσό 13,2 εκατ. ευρώ για την πρόσβαση 5.628 παιδιών φτωχών οικογενειών και ΑμΕΑ σε παιδικούς και β/ν σταθμούς

Περισσότερα από 5.620 παιδιά από οικογένειες με εισόδημα κάτω του ορίου της φτώχειας καθώς και παιδιά με ειδικές ανάγκες σε όλη τη Θεσσαλία, αποκτούν δωρεάν πρόσβαση σε δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, καθώς με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού υπερδιπλασιάζεται στα...

Απεβίωσε ο Αχιλλέας Παπίας

Τον λατρευτό μας σύζυγο, πατέρα, παππού και θείο ΑΧΙΛΛΕΑ ΠΑΠΙΑ ΕΤΩΝ 85 Θανόντα κηδεύουμε το ΣΑΒΒΑΤΟ 05-12-2020 και ώρα 3:30 μ.μ. από τον ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ. Η ΣΥΖΥΓΟΣ: ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΙΑ ΤΑ ΤΕΚΝΑ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΑ ΠΑΠΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΑΤΡΑΣ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΑ ΑΝΙΨΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΣΗΜ: 1) Η...

Απεβίωσε η Ευαγγελία Κατσακιώρη

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΣΑΚΙΩΡΗ ΕΤΩΝ 90 Η ΚΗΔΕΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 05-12-2020 ΣΤΙΣ 11:00 π.μ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ ΣΗΜ: 1) Η ΣΟΡΟΣ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΣΤΙΣ 10:30 π.μ. 2) Η ΤΕΛΕΤΗ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΕ ΣΤΕΝΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΚΥΚΛΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ...

Την προσασία των μελών της ζητά η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών

Ανοικτή Επιστολή Προς: Τον Αξιότιμο Συνήγορο του Πολίτη κ. Ποττάκη Ανδρέα Κοιν: Βλέπε Πίνακα αποδεκτών Αξιότιμε κ. Συνήγορε, Το 2020 υπήρξε μια ιδιαίτερη και όλως εξαιρετικής δυσκολίας χρονιά. Η διαχείριση του μεταναστευτικού και η αντιμετώπιση της πρωτοφανούς παγκόσμιας «επέλασης» του covid-19 ιδίως, επιβάρυναν τελολογικά τη χώρα μας, η οποία ήδη προσπαθούσε, μετά από δεκαετή...

Εμβόλιο-COVID-19: Επιστημονικές απαντήσεις σε 6 ερωτήσεις που όλοι έχουμε

Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Καθώς εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα εμβολιάζονται για την Covid-19, οι επιστήμονες θα παρακολουθούν την εξέλιξη των πραγμάτων. Έξι είναι τα βασικά ερωτήματα, σύμφωνα με το «Nature», στα οποία οι επιστήμονες...

ΚΕΠ υγείας Δήμου Μετεώρων: Ενημερωθείτε ηλεκτρονικά για 12 νοσήματα

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Μετεώρων είναι μια νέα δημοτική δομή που σκοπό έχει να αναλάβει την ενημέρωση των δημοτών μας σε θέματα προαγωγής υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου. Εν μέσω της πανδημίας η δια ζώσης ενημέρωση καθίσταται επικίνδυνη για την δημόσια υγεία. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στα ακόλουθα link https://www.facebook.com/kentrikidomikepygeias/videos/1737390153099355 https://www.youtube.com/watch?v=_smolznG3HQ&t=1s Το λογισμικό...

Ανακοίνωση για την κηδεία του Γιάννη Γεωργαλή

Τον πολυαγαπημένο μας πατέρα και παππού ΙΩΑΝΝΗ ΓΕΩΡΓΑΛΗ ΕΤΩΝ 100 Θανόντα κηδεύουμε το Σάββατο 05-12-2020 και ώρα 11:00 π.μ Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Καλαμπάκας. ΤΑ ΤΕΚΝΑ: Ελισάβετ Γεωργαλή και Νικόλαος Φουνταλιώτης Παναγιώτα Γεωργαλή και Νικόλαος Γιάννης ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ - ΤΑ ΔΙΣΕΓΓΟΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ Η Σορός θα Μεταφερθεί στον Ιερό Ναό το Σάββατο...

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...