Ιερομόναχος Ευθύμιος: «Κύριε, σώσον λαόν απεγνωσμένον»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Στις κρίσιµες ηµέρες που διανύοµε και στην ιερότητα των ηµερών της Μεγάλης Εβδοµάδος επιβάλλεται µάλλον σιωπή και προσευχή. Οµως, επειδή προσφάτως στο Διαδίκτυο κυκλοφορήθηκαν κάποιες απόψεις µέ τον όνοµά µου, προς αποκατάσταση της αληθείας, για να µήν προκύψη ζηµία, αναφέρω τα εξής:

Ουδέποτε είπα σε ανθρώπους να αποθηκεύουν τρόφιµα λόγω επικείµενου πολέµου και ουδέποτε προφήτευσα την λήξη της απειλής του ιού, όπως κάποιοι ανεύθυνα και ψευδώς διέδωσαν. Επίσης χωρίς την αδειά µου ανήρτησαν συζητήσεις µου µέ ανακριβείς και αντικρουόµενες απόψεις µου για τον κορονοϊό, οι οποίες προκάλεσαν ερωτηµατικά. Η άποψή µου φαίνεται ξεκάθαρα σε όσα ακολουθούν, είναι εντελώς προσωπική, χωρίς διάθεση να την επιβάλλω και σε άλλους.

Στα τόσα δυσβάσταχτα προβλήµατα που έχουν οι άνθρωποι, τώρα προστέθηκε και η απειλή του ιού, που κατήντησε εφιάλτης.

Πιο πολύ υποφέρουν οι άνθρωποι από τον φόβο, τον πανικό και τον ακούσιο εγκλεισµό, παρά από τον ιό. Η πολιτεία πήρε µέτρα προστασίας, αλλά η Εκκλησία έχει τα δικά της εφόδια για την αντιµετώπιση του ιού, που τώρα ταπεινωµένη όσο ποτέ άλλοτε, αποδυναµωµένη και δεσµευµένη από την πολιτεία, αδυνατεί να τα παράσχη στους πιστούς της.

Παλαιώτερα σε παρόµοιες περιπτώσεις θανατηφόρων επιδηµιών τελούσε αγιασµούς και έκανε λιτανείες ιερών εικόνων και αγίων λειψάνων. Γιατί και σήµερα να µήν γίνωνται αυτά; «Μη ουκ ισχύει η χειρ Κυρίου» να µάς βοηθήση και σήµερα;

Στο χωρίο µου (σ.σ. αύρα Καλαμπάκας) την τρίτη δεκαετία του 20ού αιώνος έπεσε λοιµώδης νόσος από την οποία πέθαναν 50 µικρά παιδιά σε λίγες ηµέρες. Δεν προλάβαιναν να ανοίγουν τάφους. Έφεραν τότε την κάρα του Αγίου Χαραλάµπους από τον Άγιο Στέφανο Μετεώρων και αµέσως κατέπαυσε το θανατικό.

Από τότε που ο Κύριος ετέλεσε τον Μυστικό Δείπνο και παρέδωσε το αγιώτατο µυστήριο της θείας Ευχαριστίας, δεν έπαυσε µέχρι σήµερα να τελείται η «σωσίκοσµη» θεία Λειτουργία.

Ούτε ο Διοκλητιανός, ούτε οι Τούρκοι, ούτε οι κοµµουνιστές στην Ρωσσία, ούτε οι Γερµανοί στα χρόνια της κατοχής κατάφεραν να παύσουν την θεία Λειτουργία και την προσέλευση των πιστών για την θεία Κοινωνία. Και τώρα µέ τον φόβο του ιού έκλεισαν οι Ναοί και στερούνται οι πιστοί την σωστική χάρη των Μυστηρίων, που τόση ανάγκη την έχουν.

Αντιθέτως, την ίδια ώρα που εδώ όλα σιωπούν από φόβο, στις Ορθόδοξες Εκκλησίες της Σερβίας, Βουλγαρίας και Γεωργίας γίνεται η λατρεία απρόσκοπτα, οι ναοί είναι ανοιχτοί, τελείται η θεία Λειτουργία και δεν φοβούνται οι πιστοί µήν προσβληθούν από τον ιό.

Τα µέτρα προστασίας που επιβάλλει η νυν κυβέρνηση είναι αντισυνταγµατικά, δυσβάσταχτα, υπερβολικά και άνισα προς τους Έλληνες Ορθοδόξους, ενώ έχουν δηµιουργήση ένα κλίµα τροµοκρατίας, το οποίο επιδεινώνουν τα ΜΜΕ. Ναι, υπάρχει ο ιός και επιβάλλεται να προστατεύσωµε την υγεία µας και την υγεία των άλλων. Οµως, ο φόβος πρέπει να εκλείψη, διότι στην κατάσταση του φόβου ο άνθρωπος δεν µπορεί να σκεφθή και να ενεργήση λογικά και διακριτικά.

Σε παρόµοια περίπτωση, όταν έγινε η έκρηξη στο Τσερνοµπίλ, οι άνθρωποι τότε πανικοβλήθηκαν και εξέταζαν τα λαχανικά και τα φρούτα για να τρώνε από αυτά που είχαν την λιγώτερη ακτινοβολία. Ο όσιος Παΐσιος ερωτηθείς είπε να κάνωµε τον σταυρό µας και να τρώµε άφοβα, δίνοντας ο ίδιος πρώτος το παράδειγµα.

Αν ζούσε σήµερα, είναι αδιανόητο να τον βλέπαµε µέ µάσκα και γάντια, να έχη στην τσέπη του το µπουκάλι µέ το οινόπνευµα και να αποφεύγη τους ανθρώπους ή να τους µιλά από απόσταση. Είναι βέβαιο ότι θα ειρήνευε τους ανθρώπους και θα βοηθούσε να αποβάλλουν τον φόβο και πιο πολύ θα ελυπείτο για το κλείσιµο των Εκκλησιών. Είναι αταίριαστος αυτός ο φόβος για τους χριστιανούς που εµπνέονται από το παράδειγµα του Θεανθρώπου και από τους Μάρτυρες της πίστεώς µας.

Από πολλούς αναµένεται εναγωνίως η νίκη του κορονοϊού µέ την εφεύρεση του εµβολίου, το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για όλους. Εµεις αρνούµαστε να κάνωµε το εµβόλιο. Όποιος φοβάται, ας κάνη όσα εµβόλια θέλει, αλλά να γνωρίζη ότι µπορεί να έχη απρόβλεπτες βαρειές παρενέργειες, όπως είχαν τα εµβόλια που έκαναν στα παιδιά πριν λίγα χρόνια για την νόσο των πτηνών και πολλά παρέλυσαν. Όπως επίσης έπαθαν σκλήρυνση κατά πλάκας πολλοί που έκαναν το εµβόλιο της ηπατίτιδας Β’ και το ίδιο συµβαίνει και µέ άλλα εµβόλια. Αν δεν φυλάξη ο Θεός, τι µπορούν να κάνουν τα εµβόλια και τα φάρµακα; Ο άθεος Καζαντζάκης για να προφυλαχθή από την χολέρα σε ταξίδι του στο εξωτερικό, έκανε εµβόλιο και πάλι νόσησε.

Εµεις έχοµε ανώτερα εµβόλια και «φάρµακα αθανασίας», τα άγια Μυστήρια. Γιατρούς δοκιµασµένους και ειδικούς για τον ιό, τον άγιο Χαράλαµπο, τον άγιο Βησσαρίωνα Δουσίκου, που είναι για την πανώλη και τόσους άλλους Αγίους. Τώρα όµως µέ τις αυστηρές απαγορεύσεις ο λαός παραµένει αβοήθητος και απαρηγόρητος.

Και ενώ όλοι αγωνίζονται για την αντιµετώπιση του ιού, κάποιοι, άλλα έχουν κατά νου και κάπου αλλού αποβλέπουν. Κορυφαίοι γιατροί και επιστήµονες επισηµαίνουν ότι αυτά που γίνονται είναι τέστ πειθαρχίας για να χειραγωγούν τους ανθρώπους εκεί που θέλουν. Αυτό φαινόταν παράξενο και απίθανο µέχρι πρότινος αλλά δεν είναι φαντασία, διότι οι άνθρωποι πλέον το λένε δηµόσια: «Η πανδηµία του κορονοϊού ανέδειξε την ανάγκη µιάς παγκόσµιας δηµοκρατικής διακυβέρνησης» (Γιώργος Παπανδρέου) και προτείνουν «να έχη ο κάθε άνθρωπος ένα µικροτσίπ για να έχη βιοµετρικά δεδοµένα σε σχέση µέ τον ιό η µέ άλλες επιδηµικές µετρήσεις» (Ευάγγελος Βενιζέλος). Αυτοί µιλούν ανοιχτά για σφράγισµα και παγκόσµια δικτατορία, αλλά εµείς καταλαβαίνοµε; Και τι κάνοµε; Αν και τόσα είχε γράψει και πη ο όσιος Παΐσιος γι’ αυτό το θέµα. Αυτούς τους ανθρώπους που µάς υποδούλωσαν στους ξένους δανειστές και τώρα µάς οδηγούν στην σκλαβιά του Αντιχρίστου, είναι δυνατόν να τους εµπιστευθούµε;

Ο όσιος Παΐσιος προλέγοντας τις µελλοντικές δυσκολίες τόνιζε: «Μόνο µέ καλή πνευµατική ζωή θα τα βγάλωµε πέρα». Επέτρεψε ο Θεός για τις αµαρτίες µας αυτήν την µεγάλη δοκιµασία. Έχοµε ανάγκη από ειλικρινή µετάνοια, υποµονή ανεξάντλητη και προσευχή αδιάλειπτη, η οποία ενισχύει την Πίστη µας.

Ευχώµαστε αδελφικά καλή Ανάσταση µε τις οποιεσδήποτε συνθήκες. Ο Αναστάς, ο Κύριος της ζωής και Νικητής του θανάτου να παρηγορήση, να φωτίση µέ το φως της Αναστάσεώς Του όλους µας και να δώση δύναµη και αντοχή στον λαό Του. Με την χάρη Του να φθάσωµε στην ηµέρα της απολυτρώσεώς µας από την αµαρτία και από όλα τα δεινά. Αµην.

Με πόνο ψυχής και ειλικρινή φιλαδελφία.
Ιεροµόναχος Ευθύµιος
Καλύβη Αναστάσεως – Καψάλα
Άγιον Όρος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ