Ένα ξεχωριστό τριήμερο βιωματικής μάθησης και καλλιτεχνικής έκφρασης πραγματοποιήθηκε (23,24,25 Μαΐου 2025) στην Αίθουσα “Νίτσα Λιάπη” στην Καλαμπάκα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος DISC – Drama-based Interventions challenging gender Stereotypes and encouraging Care sharing, που υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με το Κέντρο Διοτίμα, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (CERV-2024-GE).
Η διοργάνωση του τριημέρου έγινε από τη Σόνια Ντόβα, χορογράφο και κινησιολόγο με ειδίκευση στη συμμετοχική χορογραφία, κάτοικο της περιοχής και συνεργάτιδα του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, η οποία είναι και υπεύθυνη του προγράμματος. Το πρόγραμμα απευθυνόταν τόσο σε έφηβα όσο και σε ενήλικα άτομα, με στόχο τη διερεύνηση της φροντίδας με έμφαση στην ισότητα και την έμφυλη διάστασή της. Και πραγματοποιείται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
Το σχολικό σκέλος του προγράμματος πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το 2ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας και τον Διευθυντή του σχολείου, κ. Γρηγόρη Δερεκενάρη, με τη συμμετοχή τμήματος της Γ’ Γυμνασίου. Τα έφηβα άτομα συμμετείχαν ενεργά, αναγνωρίζοντας μέσα από θεατρικές και βιωματικές πρακτικές τις έμφυλες ανισότητες στη διαδικασία της φροντίδας.
Το εργαστήριο για ενήλικα άτομα εστίασε στην πρακτική της αυτοφροντίδας, στα έμφυλα στερεότυπα γύρω από τη φροντίδα και στον τρόπο με τον οποίο η φροντίδα επεκτείνεται στον εαυτό, στους άλλους και στην κοινωνία συνολικά. Τα συμμετέχοντα άτομα κατανόησαν βαθύτερα πως η φροντίδα δεν είναι ατομική υπόθεση, αλλά μια πράξη συλλογική, πολιτική και βαθιά κοινοτική, στενά συνδεδεμένη με τη διεκδίκηση της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Την επιστημονική τεκμηρίωση του εργαστηρίου ενίσχυσαν:
- η Κατερίνα Σεργίδου, Εκπαιδεύτρια – Ερευνήτρια Φύλου και Φεμινισμού, Κέντρο Διοτίμα, στο εργαστήριο με έφηβα άτομα,
- η Άννα Βουγιούκα, Κοινωνική Επιστήμονας – Εμπειρογνώμονας σε θέματα φύλου, Κέντρο Διοτίμα, στο εργαστήριο για ενήλικα άτομα,
- και η Αγλαΐα Νάκα, Θεατρολόγος, συνεργάτιδα του ΠΔΘΕ που συνέβαλε καθοριστικά στην καλλιτεχνική και παιδαγωγική διάσταση των δράσεων.
Οι συνεργάτιδες δημιούργησαν ένα ουσιαστικό επιστημονικό και βιωματικό πλαίσιο μέσα από δυναμικό διάλογο και ενεργή συμμετοχή, φωτίζοντας πώς το προσωπικό είναι πολιτικό, πώς η φροντίδα της φροντίδας αφορά τη συλλογικότητα, και πώς η ενίσχυση πολιτικών φροντίδας μπορεί να συμβάλλει σε μια πιο ισότιμη, δημοκρατική και ανθρώπινη κοινωνία.
Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται στον Δήμο Μετεώρων για τη φιλοξενία και εμπιστοσύνη προς την τέχνη και τη βιωματική μάθηση, μέσα από την παραχώρηση της Αίθουσας “Νίτσα Λιάπη”, που αποτέλεσε έναν ανοιχτό, ζεστό και δημιουργικό χώρο για την κοινότητα μας.
