Η τοποθέτηση του Ηλ. Βλαχογιάννη στη Βουλή για τα ”Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε.”

-

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

VLAHOYIANIS-ILIAS

Ο Βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. Ηλίας Βλαχογιάννης τοποθετήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, στις 13-11-2013, με θέμα «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών της ”Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε.”».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βλαχογιάννης σημείωσε ότι η λειτουργία μιας υγιούς αμυντικής βιομηχανίας, είτε κρατικής είτε ιδιωτικής, είναι κάτι που πρέπει να το στηρίξουμε όλοι σε αυτήν τη χώρα.

«Η βούληση της Κυβέρνησης είναι να εξακολουθήσει να υφίσταται η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, αλλά αναδιαρθρωμένη. Δεν πρέπει να είναι μια αμυντική βιομηχανία που θα παράγει ελλείμματα και θα τα πληρώνει ο ελληνικός λαός.
Το Νοσηλευτικό Ίδρυμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΙΤΣ) έχει και αυτό ανάγκες και πρέπει να συμπεριλαμβάνετε στα αμιγώς στρατιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα τα οποία έχουν δικαίωμα στην πρόσληψη επικουρικού προσωπικού.
Οι Σκοπιανοί γείτονες μας είναι μυθομανείς. Αναζητούν στηρίγματα στην ελληνική ιστορία τα οποία ούτε πρόκειται να τα βρουν ούτε πρόκειται κανένας Έλληνας να δειχθεί να τα παραχωρήσει», ανέφερε.

Παραθέτουμε την ομιλία του Βουλευτή Ηλία Βλαχογιάννη :

Νομίζω ότι απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής έχει εκφραστεί η σύμφωνη γνώμη για την τακτοποίηση της εκκρεμότητας που έχει σχέση με τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Οι ενστάσεις βέβαια υπάρχουν γιατί ήλθε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Πιστεύω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχαν λόγοι που δικαιολογούν τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και δεν νομίζω ότι πρέπει να μείνουμε σ’ αυτό. Θα συμφωνήσουμε ότι είναι μία Πράξη που συμβάλλει στην ομαλή πληρωμή των οφειλών στους εργαζόμενους και στη συνέχεια της λειτουργίας μέχρι να βρεθεί η οριστική λύση στο θέμα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.
Δεν υπάρχει κανείς που να μην αναγνωρίζει ότι η χώρα αντιμετωπίζει εξωτερικούς κινδύνους. Και είναι φυσικό να αναζητεί πολεμικές βιομηχανίες για τη στήριξη των αμυντικών αναγκών της και εκτός αλλά και στο εσωτερικό της. Η λειτουργία μιας υγιούς αμυντικής βιομηχανίας, είτε κρατικής είτε ιδιωτικής, είναι κάτι που πρέπει να το στηρίξουμε όλοι σε αυτήν τη χώρα.
Εγώ δεν είμαι απόλυτα βέβαιος ότι το κρατικό μοντέλο είναι το καλύτερο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει και κρατικό μοντέλο. Παλαιότερα είχαμε ιδιώτες οι οποίοι είχαν κρατικές βιομηχανίες που παρήγαγαν οπλικά συστήματα ή πυρομαχικά –όπως ο μακαρίτης ο Μποδοσάκης- ,οι οποίοι βοήθησαν τα μέγιστα την Ελλάδα σε δύσκολες στιγμές που είχε πολεμικές συγκρούσεις και κάλυπταν τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Άρα, ό,τι σύστημα -μεικτό, ιδιωτικό, κρατικό- είναι υγιές και στηρίζεται σε σωστές βάσεις, πρέπει να το στηρίξουμε.

Η βούληση της Κυβέρνησης είναι να εξακολουθήσει να υφίσταται η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, αλλά αναδιαρθρωμένη. Δεν πρέπει να είναι μια αμυντική βιομηχανία που θα παράγει ελλείμματα και θα τα πληρώνει ο ελληνικός λαός. Θα πρέπει να είναι μια αμυντική βιομηχανία που θα παράγει προστιθέμενη αξία, που θα ενισχύει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και θα στρέφεται και στην εξωστρέφεια. Θα πρέπει να είναι εξωστρεφής, να μπορεί να καλύψει ανάγκες που υπάρχουν στη διεθνή αγορά και να βγάλει και επιπλέον χρήματα. Αυτό είναι το ζητούμενο.
Η Κυβέρνηση, δια της Υπουργού και μέσω του Πρωθυπουργού, έχει ξεκαθαρίσει ότι βούληση και στόχος μας είναι η εξυγίανση των Ελληνικών Αμυντικών Βιομηχανιών και το στήσιμο μιας αμυντικής βιομηχανίας που θα είναι υγιής, θα στηρίζεται πραγματικά σε στέρεες βάσεις και θα προάγει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Άκουσα πριν τον αξιότιμο Πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο οποίος έθεσε το ερώτημα γιατί δεν υπήρξε αντίδραση για τον ευρωστρατό, από μία ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας του Βελγίου, που ανέγραφε τα ΣΚΟΠΙΑ, ως ‘Μακεδονία’. Καταρχάς, αυτό θα γίνει. Θα υπάρξει αντίδραση δια της διπλωματικής οδού.
Από την άλλη, όμως, ξέρουμε ότι στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα Σκόπια αναγνωρίζονται με το όνομα FYROM. Η βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να εξευρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο όνομα. Προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζουμε και εμείς και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν τώρα κάποιος τεχνοκράτης του Υπουργείου Άμυνας του Βελγίου συμπεριέλαβε αυτό το οποίο είπε ο κ. Καμμένος, προφανώς διέπραξε ατόπημα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι αλλάζει η πολιτική της Βελγικής Δημοκρατίας ή η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος μας είναι να βρεθεί μία λύση που θα ικανοποιεί τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.
Πραγματικά, πρέπει να εκφράσουμε όλοι τη λύπη μας για την απώλεια του πρώην Υπουργού, του Νίκου του Μάρτη, ενός ανθρώπου που πάλεψε για τα εθνικά μας θέματα, ιδιαίτερα στο θέμα της Μακεδονίας. Και δεν πάλεψε απλώς για το όνομα. Πάλεψε για να αποδείξει τη διαχρονική πλαστογράφηση των Σκοπιανών που εκτός από το όνομα, διεκδικούν και την εθνική μας κληρονομιά. Και με συντριπτικά επιχειρήματα απέδειξε -εντός και εκτός Ελλάδος- ότι είναι μυθομανείς οι γείτονες. Αναζητούν στηρίγματα στην ελληνική ιστορία τα οποία ούτε πρόκειται να τα βρουν ούτε πρόκειται κανένας Έλληνας να δειχθεί να τα παραχωρήσει.

Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα μία διευκρίνιση για την πρόσληψη του επικουρικού προσωπικού: Αυτό αφορά και το ΝΙΜΤΣ, το Νοσηλευτικό Ίδρυμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού; Διότι και αυτό έχει ανάγκες και δεν ξέρω αν τα συμπεριλαμβάνετε στα αμιγώς στρατιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα ή όχι. Πάντως, εξυπηρετεί και στρατιωτικούς και συνταξιούχους στρατιωτικούς, αλλά και πολίτες. Είναι κάτι που πρέπει να το δείτε. Και να καλύψουμε και τις ανάγκες και του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Στρατού.
Κυρία Υπουργέ, προφανώς ψηφίζουμε την πρόταση νόμου που φέρατε. Πιστεύουμε ότι θα κινηθείτε στην κατεύθυνση που όλοι θέλουμε, να έχουμε, δηλαδή, μια υγιή Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, να μην έχουμε ελλείμματα που θα πληρώνει ο ελληνικός λαός, αλλά να μην έχουμε και κατάργηση των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών.
Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ