ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση για το νέο καθεστώς ανανέωσης των αδειών για τους πωλητές λαϊκών αγορών

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

SYRIZA-LOGO

Ερώτηση για το νέο καθεστώς ανανέωσης των αδειών για τους πωλητές λαϊκών αγορών κατέθεσαν σήμερα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προς τους Υπουργούς: α) Ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, β) Οικονομικών.
Οι βουλευτές σημειώνουν ότι το καθεστώς αυτό απειλεί την ύπαρξη του επαγγελματικού κλάδου και αναφέρουν αναλυτικά τα εξής:
Η οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει τη χώρα μας, καθώς και μια σειρά μνημονιακών πολιτικών που ακολουθούνται κατ’ εντολή της τρόικα έχει φέρει την ελληνική κοινωνία στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης. Πέρα από τις κοινωνικές ομάδες των μισθωτών και των συνταξιούχων ένα ακόμη κομμάτι της κοινωνίας που έχει πληγεί, σοβαρότατα έως ανεπανόρθωτα, είναι και ο επαγγελματικός κλάδος των πωλητών λαϊκών αγορών.
Το νέο νομικό καθεστώς, σύμφωνα με τον ν. 4152/2013 στην Υποπαράγραφο Η.3, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι:
1. Οι άδειες έχουν ισχύ για τρία (3) χρόνια και ανανεώνονται κάθε φορά ισόχρονα
2. Όλες οι υφιστάμενες μέχρι σήμερα άδειες λήγουν αυτοδικαίως μέχρι την 31-10-2014
3. Για την ανανέωση της άδειας χρειάζεται ο κάτοχός της να καταθέσει φορολογική ενημερότητα της αρμόδιας ΔΟΥ και βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας του ασφαλιστικού φορέα που ανήκει
Όλο το παραπάνω νομοθετικό πλαίσιο αντί να υποβοηθά τον κλάδο των πωλητών λαϊκών αγορών, σφίγγει ακόμη περισσότερο την οικονομική θηλιά που τύλιξαν τα μνημόνια στο λαιμό τους. Ο τζίρος του συγκεκριμένου κλάδου έχει μειωθεί δραματικά, καθώς το κόστος διαβίωσης έχει αυξηθεί σημαντικά για τον κόσμο με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η ζήτηση, την ίδια στιγμή που οι απαιτήσεις του κράτους μεγαλώνουν με αποτέλεσμα να αυξάνεται το οικονομικό κόστος των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.
Καμία πραγματική μέριμνα δεν υπήρξε μέχρι στιγμής για να βοηθηθούν οι πωλητές λαϊκών αγορών, ώστε να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις που μπορεί που σχετίζονται με την ασφαλιστική και φορολογική τους ενημερότητα. Αντ’ αυτού ο ν. 4152/2013 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τουλάχιστον εκδικητικός, αφού ουσιαστικά δεν δίνει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες του κλάδου να εργαστούν.
Επειδή ο κλάδος των πωλητών λαϊκών αγορών απειλείται με αφανισμό, σε περίπτωση που εφαρμοστεί ο ν. 4152/2013
Επειδή οι πωλητές λαϊκών αγορών δεν είναι εξαίρεση, αλλά σημαντικότατα προβλήματα αντιμετωπίζει ολόκληρος ο εμπορικός και επαγγελματικός κόσμος
Επειδή οι αρμόδιοι συνδικαλιστικοί φορείς έχουν καταθέσει πρόταση, η οποία έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα μέλη της Βουλής και προβλέπει την κατάθεση εναλλακτικών εγγράφων (ειδοποιητήρια ΟΑΕΕ, εκκαθαριστικά εφορείας) για την ανανέωση των επαγγελματικών αδειών)
Ερωτούνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
1. Προτίθενται να τροποποιήσουν το ν.4152/2013 που προβλέπει το καθεστώς ανανέωσης των επαγγελματικών αδειών για τους πωλητές λαϊκών αγορών;
2. Σε τι ενέργειες θα προβούν και πότε ώστε να υποβοηθηθεί ο συγκεκριμένος επαγγελματικός κλάδος;
3. Δύνανται να υιοθετήσουν τις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι συνδικαλιστικοί φορείς των πωλητών λαϊκών αγορών για το καθεστώς ανανέωσης των επαγγελματικών τους αδειών;

Οι ερωτώντες βουλευτές:
Αλέξανδρος Μιχ. Μεϊκόπουλος
Βασίλης Κυριακάκης
Ηρώ Διώτη
Ευγενία Ουζουνίδου
Ευάγγελος Διαμαντόπουλος
Στάθης Παναγούλης
Γιάννης Σταθάς
Αϊχάν Καρά Γιουσούφ
Μιχάλης Κριτσωτάκης
Χαρά Καφαντάρη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ