Παρέμβαση του Μιχ. Ταμήλου για την αλλαγή του συστήματος λειτουργίας των σταθμών διοδίων

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

TAMILOS-MIHALIS

Ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μιχάλης Ταμήλος με παρέμβασή του, προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ζήτησε τη μείωση της τιμής των διοδίων που καταβάλλονται για την κατηγορία των φορτηγών αυτοκινήτων.
Ο κ. Ταμήλος ανταποκρινόμενος στο σχετικό αίτημα των αυτοκινητιστών κατέθεσε σχετική ερώτηση στη βουλή αντιλαμβανόμενος τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των αυτοκινητιστών, ένα εκ των οποίων είναι οι αυξημένες τιμές των διοδίων στις εθνικές οδούς.
Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι ένα φορτηγό αυτοκίνητο που θα κινηθεί από τα Τρίκαλα προς την Αθήνα πρέπει να καταβάλλει συνολικό τίμημα διοδίων ύψους 30,95€, ενώ αν ο αυτοκινητιστής χρησιμοποιήσει και την Αττική οδό κατά την είσοδό του στην Αθήνα τότε το συνολικό ύψος των διοδίων στη διαδρομή Τρίκαλα – Αθήνα ανέρχεται στα 42,15€. Αντίστοιχα αν ένα φορτηγό κινηθεί στη διαδρομή Τρίκαλα – Θεσσαλονίκη τότε θα καταβάλλει αντίτιμο διοδίων ύψους 30,80€.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό είναι άμεση ανάγκη να υπάρξει ένας εξορθολογισμός του τιμήματος που πρέπει να καταβάλλεται από τους αυτοκινητιστές στους σταθμούς των διοδίων κατά μήκος των Εθνικών Οδών. Ταυτόχρονα πρέπει να αλλάξει και το σύστημα είσπραξης και λειτουργίας των διοδίων κατά το Ευρωπαϊκό πρότυπο, με χιλιομετρική χρέωση ανάλογη της χρήσης της εθνικού οδού που γίνεται από το όχημα.
Σε όλες τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης καταβάλλεται το αντίτιμο των διοδίων κατά την έναρξη ή τη λήξη της διαδρομής κατά την είσοδο ή έξοδο από την χώρα .Έπειτα η καταγραφή των διελεύσεων γίνεται ηλεκτρονικά , χωρίς να διακόπτεται η κυκλοφορία και να εξαναγκάζονται σε ακινητοποίηση και επανεκκίνηση τα φορτηγά αυτοκίνητα και ως ακόλουθο ολόκληρη η κυκλοφορία .
Στη χώρα μας οι σταθμοί είσπραξης διοδίων είναι εγκατεστημένοι στις βασικές οδικές αρτηρίες και η καταβολή των αντιτίμων γίνεται επιτόπου αφού ακινητοποιηθεί το φορτηγό όχημα δημιουργώντας έτσι προβλήματα στην ασφάλεια της κυκλοφορίας, στην έγκαιρη εκτέλεση των δρομολογίων μεταφοράς αλλά και τη ρύπανση του περιβάλλοντος.
Η κατάργηση του συστήματος αυτού είσπραξης διοδίων επιβάλλεται για λόγους οικονομικούς , περιβαλλοντικούς και λόγους ασφαλείας των συγκοινωνιών και της κυκλοφορίας. Αντί του ισχύοντος, προτείνεται η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής καταγραφής και η καταβολή ολοκλήρου του αντίτιμου των διοδίων στο σταθμό εισόδου για την διαδρομή που πρόκειται να διανύσει το όχημα και με λήξη ισχύς στο τέλος της διαδρομής όπως επίσης και η άρση κάθε εμποδίου στην απρόσκοπτη χρήση των αυτοκινητόδρομων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ