Αρχική ΤΟΠΙΚΑ ΠΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Ανάβαση με τον Σ.Π.ΟΡ. Τρικάλων στην "Κακαρδίτσα"

Ανάβαση με τον Σ.Π.ΟΡ. Τρικάλων στην “Κακαρδίτσα”

-

Πολλές φορές βαδίζουμε στην ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων , είτε αυτή ανήκει γεωγραφικά στα Γιάννενα όπως είναι η όμορφη «Στρογγούλα» είτε το «Καταφίδι» από την γεωγραφική περιοχή της Άρτας όχι όμως τόσο συχνά στην ψηλότερη κορυφή των Τρικάλων και σχετικά δυσπρόσιτη «Κακαρδίτσα» . Πέρασαν σχεδόν τέσσερα χρόνια από την τελευτά επίσκεψή μας και ήταν καιρός να ανανεώσουμε το ραντεβού μαζί της και με νέα πρόσωπα μέλη του Συλλόγου .
Ξεκινήσαμε το μεσημέρι του Σαββάτου με προορισμό το Γαρδίκι Ασπροποτάμου , αντικρίζοντας έναν κατάμαυρο και «κλειστό» Κόζιακα εφόσον τον είχε «αναλάβει» μια ξαφνική καταιγίδα που έκανε χειρότερα τα πράγματα στους δασόδρομους από τον παρελθόντα Χειμώνα .
Στο μυαλό μας ήρθαν εικόνες από την ανάβασή μας τον Ιούλιο του 2011 κατά την οποία είχαμε αφετηρία την γειτονική , στο Γαρδίκι , Αθαμανία (παλιά Μουτσιάρα) που μαζί με την Αγία Παρασκευή (Τζούρτζια) , τον Άγιο Νικόλαο (παλιά Καμινάϊ) και το Δροσοχώρι (παλιά Τυφλοσέλι) αποτελούσαν τον πρώην Δήμο Αθαμάνων προς τιμή του πρώτου Βασιλιά της περιοχής με το όνομα Αθάμας . Για αυτό και Αθαμανικά , αυτά τα βουνά .
Μας υποδέχτηκαν τα βρεγμένα εδάφη του Γαρδικίου και της Αθαμανίας καθότι η ομάδα μοιράστηκε σε δυο μικρότερες ομάδες όπου οι μισοί φιλοξενήθηκαν στο σπίτι μέλους του Συλλόγου στην Αθαμανία ενώ οι άλλοι μισοί διανυκτερεύσαν στον Ξενώνα του Γαρδικίου .
Με χαρά μας είδε ντόπιος Γαρδικιώτης και φίλος του Συλλόγου , που τιμά όσο κανείς άλλος το χωριό του , εφόσον βρίσκεται ανελλιπώς και κάθε Σαββατοκύριακο εκεί , στα 1050 μέτρα της «Κουρούνας» , είτε βρέχει , είτε χιονίζει . Προσφέρθηκε να διαθέσει το λουλουδάτο (Χίπικο τα λέγαμε στην δεκαετία του 1970) φορτηγάκι του για να προωθηθούμε μερικά χιλιόμετρα στο βουνό και μέχρι την υδρομάστευση του «Στρογγυλού» , ενώ θα πραγματοποιούσε μαζί μας , έναν παιδικό στόχο που δεν εκπλήρωσε ποτέ μέχρι την περασμένη Κυριακή . Θα πατούσε πάνω στην κορυφή στην 5η δεκαετία της ζωής του . Του οφείλουμε ευχαριστίες .
Από αυτό το σημείο και εφόσον η ομάδα ήθελε να «κόψει» τα καγκέλια του αμαξιτού δρόμου , μπήκαμε μέσα στο «λούκι» του βουνού και σε λίγη ώρα με ανηφορική πορεία που είχε μεγάλη κλίση βρισκόμασταν απέναντι από απορημένες μουσούδες αγελάδων ελεύθερης βοσκής κοντά στην ποτίστρα της «Ντούλιας» , εφόσον άνθρωποι «χαλούσαμε» το δροσερό και ήσυχο πρωινό τους που κυριαρχούσαν τα αρμονικά κουδουνίσματα των κυπριών τους εναλλασσόμενα με το όμορφο κελαΐδισμα του ερωτευμένου Κότσυφα .
Ίδια η πορεία μας , καρφί πάνω , παρακάμπτοντας ακόμα και το μονοπάτι του οποίου το ίχνος διακρίνονταν στα αριστερά του δρόμου , πατώντας στις καταπράσινες πλαγιές απ΄ τις οποίες ξεχώριζαν ωραιοπαθής και κατάλευκοι Νάρκισσοι λικνιζόμενοι στο αεράκι εκείνης της ώρας .
Σε δυόμιση ώρες έχουμε φτάσει στις χιονούρες που βρίσκονται κάτω από τον κώνο της κορυφής . Λερωμένα χιόνια από την Μαγιάτικη αφρικανική σκόνη , ίχνη του Χειμώνα . Εδώ το βουνό όλο και δασκαλεύει το βάδισμά μας . Τώρα πλέον διαλέγουμε το πάτημα του ποδιού να είναι σε στέρεα λιθάρια που βρίσκονται ως «χαλιάς» κάτω από την κορυφή .
Η συνέχεια βρίσκεται πάνω στον λαιμό που από αριστερά φαίνεται το οροπέδιο του «Πρόδρομου» της Αθαμανίας , δεξιά τα βοσκοτόπια των «Παλιοτσέλαρων» του Γαρδικίου και αριστερότερα τα βοσκοτόπια της «Ρέντας» της Τζούρτζιας . Χρησιμοποιούμε και τα χέρια μας να τραβήξουμε το κορμί μας στο τελευταίο σημείο του ογκόλιθου .
Ο φίλος του Συλλόγου ήδη πατάει πάνω στην κορυφή . Πρώτος με χρόνο τρεις ώρες και πέντε λεπτά , ακολουθούμε όλοι οι άλλοι και απολαμβάνουμε την Θέαση των 2.429 μέτρων του βουνού .
Γύρω μας , ο δύσμορφος βράχος του «Κρυάκουρα» της Νεράιδας , το «Καταφίδι» των Θεοδώριανων , η «Πλάκα» των Μελισσουργών και η «Στρογγούλα» των Πραμάντων.
Στο βάθος η Παμβώτιδα και το νησάκι της κυραΦροσύνης , δίπλα στην ακρολιμνιά , τα Γιάννενα , καθρεφτίζονται στα ήρεμα νερά της … Γατζομένο στην απέναντι πλευρά του «Μπάρου» το κτηνοτροφικό Ματσούκι , και δεξιότερα ο «Καταραχιάς» .
Δίπλα στις πλαγιές του Λάκμου τα πανέμορφα δίδυμα χωριά , οι Καλλαρύτες των αργυροχρυσοχόων και της γνωστής οικογένειας κοσμημάτων BVLGARI και το Συρράκο των ποιητών Κώστα Κρυστάλη και Γιώργου Ζαλοκώστα καθώς και του συνταγματικού πρωθυπουργού Ιωάννη Κωλέττη .
Όλα μπροστά μας , όλα δίπλα μας . Με τα κιάλια στα μάτια , όλα στην ποδιά μας .
Απαθανατίζουμε στιγμές μεγάλης χαράς . Τηλεφωνούμε σε φίλους και συγγενείς για να περιγράψουμε με λόγια αυτά που βλέπουν τα μάτια μας .
Δυο ακόμα μέλη του Συλλόγου που είχαν ξεκινήσει το Σάββατο από την Μηλιά Ασπροποτάμου πέρασαν την «Σκλήβα» και αφού διανυκτερεύσαν στα Ματσουκιώτικα κονάκια , βρίσκονταν ήδη στο απέναντι «1060» των Μελισσουργών και μας έστελναν τηλεφωνικούς χαιρετισμούς .
Σαν μια ορειβατική γιορτή .
Τα νέα του Συλλόγου

Το προσεχές Σαββατοκύριακο ετοιμάζουμε διήμερο στην μεθοριακή «Νεμέρτσικα» με εκκίνηση από Δρυμάδες και κατάληξη στον Πογωνίσκο . Ώρες πορείας 8. Δύσκολη.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες μας μπορείτε να πάρετε κάθε Παρασκευή στα γραφεία του Συλλόγου – Ομήρου 5 (κάτω από το ΚΑΠΗ) ή στο τηλέφωνο 24310 72077.

SPORT_KAKARDITSA_5 SPORT_KAKARDITSA_4 SPORT_KAKARDITSA_3 SPORT_KAKARDITSA_2

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε στα links:
www.thessalia-espa.grwww.efepae.gr,
www.aedep.grwww.espa.gr

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...