Αρχική ΤΟΠΙΚΑ ΠΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Το πανηγύρι στο Γαρδίκι στα 13 καλύτερα παραδοσιακά πανηγύρια του Δεκαπενταυγούστου

Το πανηγύρι στο Γαρδίκι στα 13 καλύτερα παραδοσιακά πανηγύρια του Δεκαπενταυγούστου

-

Τα τελευταία χρόνια τα πανηγύρια ανά την Ελλάδα αποτελούν κορυφαίες κοινωνικές εκδηλώσεις και κερδίζουν όλο και περισσότερους θαυμαστές! Φυσικά, τα περισσότερα και τα πιο γνωστά πανηγύρια λαμβάνουν χώρα το Δεκαπενταύγουστο! Το «Πάσχα του Καλοκαιριού» είναι αφιερωμένο στην Παναγία και, κατά τη διάρκειά του, τα αστικά κέντρα «αδειάζουν» και όλοι συρρέουν στα χωριά για να γιορτάσουν, να χορέψουν, να γλεντήσουν, μα πάνω από όλα να ανταμωθούν!

Εμείς ξεχωρίσαμε τα δικά μας καλύτερα πανηγύρια που λαμβάνουν χώρα το Δεκαπενταύγουστο! Αφεθείτε μαζί μας σε αυτή την πανδαισία παράδοσης και γλεντιού!

1.Φέρες, Έβρος
Το μεγάλο αυτό θρακιώτικο παραδοσιακό πανηγύρι διοργανώνεται στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Κοσμοσωτείρας! Κόσμος από όλη τη Θράκη συρρέει για να τιμήσει την Παναγία σε μια μεγαλειώδη λιτάνευση της εικόνας της Κοσμοσωτείρας και μετά τη Θεία Λειτουργία ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο, το λόγο έχουν οι… γκάιντες, τα κεράσματα και οι θρακιώτικοι χοροί! Ο κόσμος σχηματίζει κύκλους και χορεύει ζωναράδικο Έβρου και Τσέστο Ανατολικής Ρωμυλίας!
lovelovetip: η μυσταγωγία του κτίσματος της Ιεράς Μονής και του πανηγυρικού εσπερινού είναι κάτι που αξίζει να ζήσετε.

2.Σιάτιστα, Κοζάνη
Στις 14 Αυγούστου ξεκινάει το γλέντι στην πλατεία, γεμάτο κρασί και μακεδονικούς χορούς! Το έθιμο των Καβαλάρηδων της Παναγίας αναβιώνει εδώ κάθε χρόνο και δίνει στο πανηγύρι μια άλλη διάσταση. Τα χαράματα στις 15 Αυγούστου, περήφανοι πάνω στα άλογά τους ξεκινούν για την Ιερά Μονή της Παναγίας στο Μικρόκαστρο για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας και το μεσημέρι επιστρέφουν στη Σιάτιστα, όπου απολαμβάνουν τη θριαμβευτική υποδοχή του κόσμου! Το γλέντι συνεχίζεται μέχρι αργά το βράδυ με άφθονο κρασί και χορό!
lovelovetip: μπείτε στο χορό και αφεθείτε στη μαγεία που αναβλύζουν τα χάλκινα Κοζάνης!

3.Βίτσα, Ζαγοροχώρια
Κατεβαίνοντας προς την Ήπειρο, σε μια από τις ωραιότερες πλατείες της Ελλάδας, επί πέντε (!) περίπου ημέρες λαμβάνει χώρα μια μεγάλη ηπειρώτικη πανδαισία, με αποκορύφωμα την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου. Το ηπειρώτικο κλαρίνο και ο Ζαγορίσιος χορός κυριαρχούν! Οι ντόπιοι μεζέδες και το γευστικό κρασί της Βίτσας, συνοδεύουν αυτό το αυθεντικό γλέντι γύρω από το μεγάλο πλάτανο της πλατείας! Οι Ηπειρώτες πιάνονται σχεδόν αγκαλιασμένοι στο χορό και τραγουδούν όλοι μαζί. Αυτό είναι πανηγύρι!
lovelovetip: Μη διστάσετε να μπείτε στον κύκλο και να βιώσετε την ψυχεδέλεια της ηπειρώτικης μουσικής…

4.Γαρδίκι, Τρίκαλα
Στη γειτονική Θεσσαλία και στα ορεινά του νομού Τρικάλων, θα βρείτε το όμορφο Γαρδίκι! Στην πέτρινη πλατεία του χωριού, πλήθος ντόπιων, αλλά και επισκεπτών γλεντάνε επί τρεις (!) και πλέον μέρες (η καλύτερη μέρα είναι ανήμερα Δεκαπενταύγουστο) με το ντόπιο τσίπουρο να ρέει άφθονο και τα κρέατα της περιοχής να τέρπουν τον ουρανίσκο των πανηγυριωτών! Οι πολλοί νέοι της περιοχής, δίνουν μια άλλη ζωντάνια στο γλέντι, χορεύοντας αντικριστά και αναδεικνύοντας την αρχοντιά των Θεσσαλών!
lovelovetip: το τσίπουρο με γλυκάνισο της περιοχής είναι θεσπέσιο! Απολαύστε κάθε γουλιά!

5.Σαμαρίνα, Γρεβενά
Οι Βλάχοι ήτανε ανέκαθεν λαός γλεντζές και μερακλής! Πώς θα μπορούσε, λοιπόν, να λείπει η Σαμαρίνα από το αφιέρωμά μας; Το τριήμερο πανηγύρι που διοργανώνεται γράφει κάθε χρόνο τη δική του ιστορία! Η κορύφωση όμως του πανηγυριού, έρχεται μετά τη Θεία Λειτουργία στη Μεγάλη Παναγία, όπου λαμβάνει χώρα ο «Τσιάτσιος” ή άλλιώς ο «Τρανός Χορός”, ένα μοναδικό όσο και συγκινητικό έθιμο της περιοχής!
lovelovetip: τη μέρα αυτή θα δείτε το μεγαλύτερο ετήσιο αντάμωμα των Σαμαριναίων!

6.Ανωγή, Ιθάκη
Πηγαίνοντας μια βόλτα στα Επτάνησα, συναντούμε το μεγαλύτερο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου στο νησί του Οδυσσέα και συγκεκριμένα στο γραφικό χωριό Ανωγή. Στην αυλή του καμπαναριού, ο κόσμος του νησιού, επισκέπτες και ντόπιοι, γίνονται ένα και χορεύουν νησιώτικους χορούς, αλλά και χορούς από όλη την Ελλάδα! Το γλέντι διαρκεί μέχρι πρωίας και τα παραδοσιακά τραγούδια της Ιθάκης θα σας κλέψουν την καρδιά!
lovelovetip: το κρασί στο συγκεκριμένο πανηγύρι είναι από τα ποιοτικότερα και γευστικότερα..

7.Παναγία Σουμελά, Βέρμιο
Από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα του Χριστιανισμού και του Ποντιακού Ελληνισμού. Στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Σουμελά, κόσμος πηγαίνει και κατασκηνώνει στην περιοχή από τις προηγούμενες μέρες. Ανήμερα Δεκαπενταύγουστου, το πλήθος κόσμου που συρρέει για να προσκυνήσει είναι εντυπωσιακό και προκαλεί ρίγη συγκίνησης! Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολουθούν εορταστικές εκδηλώσεις με τους ποντιακούς χορούς να κλέβουν την παράσταση!
lovelovetip: αξίζει να το ζήσετε από την αρχή, κατασκηνώνοντας από τις ποηγούμενες ημέρες κάτω από τα δέντρα του Βερμίου!

8.Οξύλιθος, Εύβοια
Μια βόλτα στην Εύβοια και στο παραδοσιακό πανηγύρι του Οξύλιθου προς τιμή της Παναγίας της Πετριώτισας, είναι μια ξεχωριστή εμπειρία στην πανηγυριώτικη ζωή σας! Το βράδυ στις 15 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία του χωριού προσφέρεται παραδοσιακό μοσχαρίσιο «στιφάδο”, το οποίο μαγειρεύεται σε 170 (!) καζάνια!!! Το ντόπιο κρασί έρχεται να συμπληρώσει και να απογειώσει το ευβοιώτικο πανηγύρι!
lovelovetip:εκεί θα χορέψετε έναν από τους πιο ωραίους ελληνικούς χορούς, τον Καβοντορίτικο!

9.Αμοργός, Κυκλάδες
Κυκλαδίτικο άρωμα στο αφιέρωμά μας και στις 14 Αυγούστου τελείται στη Λαγκάδα προς τιμήν της Παναγίας της Επαναχωριανής πανηγυρικός Εσπερινός και στη συνέχεια, το λόγο έχουν….τα βιολιά και τα λαούτα που δίνουν τον παλμό από άκρη σ΄άκρη σε όλα τα σοκάκια του χωριού! Ανήμερα της Γιορτής της Παναγίας στα Κατάπολα γίνεται η περιφορά της εικόνας της Παναγίας πάνω σε καΐκια, με το θέαμα να είναι εντυπωσιακό!
lovelovetip: χορέψτε έναν αμοργιανό και γλεντήστε με την ψυχή σας!

10.Κάρπαθος, Δωδεκάνησα
Στο χωριό Όλυμπος της Καρπάθου, ένα ξεχωριστό πανηγύρι στήνεται με χρώμα….Δωδεκανήσων. Οι γυναίκες του χωριού με παραδοσιακές φορεσιές λαμβάνουν μέρος στη Θεία Λειτουργία στις 15 Αυγούστου και στη συνέχεια οι παραδοσιακοί χοροί και οι τσαμπούνες του νησιού κλέβουν την παράσταση! Την αρχή κάνουν οι άντρες, οι οποίοι φορούν βασιλικό στο πέτο τους!
lovelovetip: απλά πάρτε μια γεύση από το πανηγύρι…τα υπόλοιπα θα τα δείτε από κοντά…

11. Αβδούς, Ηράκλειο Κρήτης
Η Κρήτη είναι η «μάνα των πανηγυριών”. Κάθε μέρα σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο διοργανώνονται χοροί και πανηγύρια! Ωστόσο επιλέξαμε ένα πιο άγνωστο στο ευρύ κοινό πανηγύρι. Στις 14 Αυγούστου στο ορεινό χωριό Αβδούς γύρω από την εκκλησία ένα αυθεντικό παραδοσιακό κρητικό γλέντι με τα όλα του, μια πραγματική κρητική μυσταγωγία εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη!
lovelovetip: Ρακή και Μαλεβιζιώτης, έτσι απλά!

12.Τεγέα, Πελοπόννησος
Πάμε λίγο πιο πάνω, στην Αρκαδία, όπου περισσότεροι από 60.000 (!) επισκέπτες τιμούν την Παναγία την Επισκοπιώτισσα, στο μοναδικής ομορφιάς πάρκο της παλαιάς Επισκοπής. Το μοναδικό φαινόμενο του συγκεκριμένου πανηγυριού είναι ο διαγωνισμός παραδοσιακού χορού και τραγουδιού που διοργανώνεται και συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον!
lovelovetip: κάντε εξάσκηση όλη τη χρονιά και κερδίστε κάνοντας τις καλύτερες φιγούρες στο Τσάμικο!

13.Λαγκάδα, Ικαρία
Για το τέλος αφήσαμε το καλύτερο όλων! Η απόλυτη μαγεία… Η μυσταγωγία της Ικαρίας σε όλο της το μεγαλείο! Σε μια μεγάλη έκταση κάτω από πλατάνια και πεύκα στη μέση του πουθενά, θα ζήσετε μια από τις πιο ωραίες εμπειρίες της ζωής σας.. Ικαριώτες και «ξενάκια” γλεντούν από νωρίς το πρωί στις 15 Αυγούστου, μέχρι την επόμενη μέρα το πρωί (!). Το καριώτικο βιολί και η καριώτικη τσαμπούνα φλέγονται, ο χορός είναι ασταμάτητος, το κρασί ατελείωτο και όλοι μαζί, μια αγκαλιά γλεντούν με την ψυχή τους και δίνουν ραντεβού για τον επόμενο Δεκαπενταύγουστο!
lovelovetip: τον καριώτικο χορό, πως τον αγαπώ εγώ!

Και του χρόνου!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

HOTEL KOSTA FAMISSI – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – METEORA

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέο κουρείο στην Καλαμπάκα από τον Ευριπίδη Κωστόπουλο

Ο Ευριπίδης Ηλ. Κωστόπουλος δημιούργησε έναν όμορφο χώρο στην οδό Ευθ. Βλαχάβα 11, όπου δραστηριοποιείται με όρεξη και μεράκι. Το ‘Old School BARBERSHOP’ σας περιμένει… OLD SCHOOL BARBERSHOP Ευριπίδης Κωστόπουλος Ευθ. Βλαχάβα 11, Καλαμπάκα Τηλ. 6980 177 860  

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Μικροβιολογικό Εργαστήριο «ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ» – Καλαμπάκα

Το νέο Μικροβιολογικό Εργαστήριο «ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ» λειτουργεί στην Καλαμπάκα υπό τη Διεύθυνση του κ. Νικολάου Παπανικολάου σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα εργαστήρια αναφοράς: Βιοϊατρική Αθηνών / In-Vitro / Βιοφόρµα / Mικροανάλυση. Μικροβιολογικό     Αιματολογικό     Βιοχημικό Ανοσολογικό     Ορμονολογικό     Προγενετικός έλεγχος Ωράριο λειτουργίας: • Δευτέρα: 7:00 - 14:00 και 18:00 - 20:00 • Τρίτη:...

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...