Αρχική ΤΟΠΙΚΑ ΠΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Παρουσίαση αρχών και θέσεων της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ για την...

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Παρουσίαση αρχών και θέσεων της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας

-

DIOTI-ST-TRIKALA

Συνέντευξη τύπου για τις ερχόμενες εκλογές και τη διεκδίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας έδωσε σήμερα στα Τρίκαλα το απόγευμα η Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια Περιφερειάρχης Ηρώ Διώτη.
Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και η Βουλευτής Τρικάλων, Παναγιώτα Δριτσέλη, η ο οποία σημείωσε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ οι εκλογές στην Περιφέρεια είναι κεφαλαιώδες πολιτικό ζήτημα που μπορεί να γίνει εφαλτήριο για πολιτική αλλαγή στη χώρα».
Η συνέντευξη στα Τρίκαλα ήταν η Τρίτη κατά σειρά, με σκοπό την παρουσίαση των βασικών αρχών του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση καθώς και για τους άξονες, στους οποίους θα επικεντρώσει τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.


Περί «μαχών»

«Δεν θα κουραστούμε να λέμε ότι οι Περιφερειακές εκλογές είναι μια κεντρική πολιτική μάχη ενάντια στις εφαρμοζόμενες πολιτικές του μνημονίου, στη φτώχεια, στην υποτέλεια, στο ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών, στην ανεργία. Είναι μία μάχη ενάντια στον »Καλλικράτη», που φόρτωσε την αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες, αποστερώντας την από πόρους, συρρικνώνοντας ταυτόχρονα τη δημοκρατία. Στις εκλογές αυτές οι τοπικές κοινωνίες θα καταδικάσουν στην πράξη, με την ψήφο τους, όσους αιρετούς υπηρέτησαν πιστά όλα τα παραπάνω και σήμερα εμφανίζονται ως υπερκομματικοί ή ακομμάτιστοι, για να μην αναγκαστούν να απολογηθούν για τα πεπραγμένα τους», ανέφερε η κ. Διώτη.

Για τη διαχείριση των άλλων
Η κ. Διώτη αναφέρθηκε στα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του δικομματισμού και τις επιπτώσεις στις Περιφέρειες, λέγοντας: «Οι κυβερνήσεις του δικομματισμού τα τελευταία χρόνια, μαζί με τις νομαρχιακές και περιφερειακές –μετέπειτα- αρχές, έχουν επικεντρώσει στα δύο δίπολα που κατ’ αυτούς υφίστανται στη Θεσσαλία, της Λάρισας με τη Μαγνησία από τη μια και των Τρικάλων με την Καρδίτσα, της Δυτικής Θεσσαλίας δηλαδή, από την άλλη. Για εμάς που θεωρούμε ότι η Περιφέρεια έχει αναπτυξιακό ρόλο, δεν υπάρχουν 4 πόλοι, αλλά κάθε επαρχία και περιοχή σε κάθε νομό, κάθε μεγάλη πόλη και κωμόπολη, αποτελούν ξεχωριστούς πόλους ανάπτυξης, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να συνεκτιμηθούν και να αξιοποιηθούν ώστε να επιτευχθεί ανάπτυξη, με όρους κοινωνίας.
Καμιά διοίκηση και κανένας αιρετός δεν ασχολήθηκε σοβαρά με αυτά τα ζητήματα δεν κινητοποιήθηκε, δεν κινητοποίησε τον κόσμο, δεν έψαξε λύσεις. Οι αιρετοί του κυβερνητικού στρατοπέδου δεν αμφισβήτησαν ποτέ την κυβερνητική πολιτική, τον Καλλικράτη και όλα τα θεσμικά πλαίσια που καταρράκωσαν την τοπική αυτοδιοίκηση. Μάλιστα, ακόμη και οι ελάχιστες θετικές προβλέψεις του νομοθετήματος αυτού, όπως η δημιουργία επιτροπών διαβούλευσης με συμβουλευτικό χαρακτήρα και η συμμετοχή πολιτών σε αυτές, με ευθύνη αυτών των αιρετών δεν ενεργοποιήθηκαν ποτέ.

Εμείς σκοπεύουμε αυτό να το αλλάξουμε, αφού είναι πεποίθησή μας ότι οι μέρες που ζούμε απαιτούν περιφερειάρχες και δημάρχους που θα συγκρουστούν με τις κατεστημένες αντιλήψεις και πολιτικές, θα θέσουν στο επίκεντρο του σχεδιασμού τους τις κοινωνικές ανάγκες, θα εντοπίσουν, θα συζητήσουν με τους πολίτες και από κοινού θα αποφασίσουν για την ανάπτυξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής. Είναι θέμα δημοκρατίας και δεν είναι διαπραγματεύσιμο».

Η κατάσταση στην Π.Ε. Τρικάλων
«Η γενική οικονομική κατάσταση στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων συμβαδίζει με την συνολική ζοφερή εικόνα της χώρας. Η ανεργία στην περιοχή αυξάνει διαρκώς. Ο πρωτογενής τομέας συρρικνώνεται, ενώ ο τουρισμός παραμένει στάσιμος σε χαμηλά επίπεδα. Το εμπόριο και οι υπηρεσίες μειώνονται σταθερά, ενώ και ο κλάδος των τροφίμων και της αγροτικής βιομηχανίας πλήττεται σημαντικά. Βασικό ζήτημα η απουσία ενός συνολικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας της περιοχής.

Τα Τρίκαλα είναι πρωτίστως μία αγροτοκτηνοτροφική περιοχή, η οποία σε επίπεδο γεωργίας εστιάζει σε δυναμικές καλλιέργειες κυρίως, ενώ παράλληλα θεωρείται –και πράγματι είναι- μία από τις πιο παραγωγικές κτηνοτροφικές περιοχές της Ελλάδας. Φυσικά, ο κεντρικός σχεδιασμός και στο ένα και στο άλλο πεδίο είναι αν όχι ανύπαρκτος, τουλάχιστον αντιαναπτυξιακός, ενώ η παρούσα Περιφερειακή Αρχή έχει αρκεστεί σε ευχολόγια αλλά δεν έχει προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στους πληττόμενους αυτούς κλάδους. Τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της χρήσης των υδάτινων πόρων, της αύξησης του κόστους παραγωγής και τα χρέη των αγροτικών συνεταιρισμών και παραγωγών, αποτελούν τις βασικές αιτίες μείωσης της αγροτικής δραστηριότητας στην περιοχή. Αντίστοιχα, οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις εγκαταστάσεις και την χαρτογράφηση των βοσκοτόπων, ενώ ένα νέο αγκάθι αποτελεί το θέμα του φρέσκου γάλακτος. Τυχόν επιμήκυνση που επιδιώκει η κυβέρνηση θα οδηγήσει σε πολλά επιπλέον προβλήματα.

Ένας ακόμη δυναμικός τομέας στην ΠΕ Τρικάλων που αναπτύσσεται στρεβλά είναι αυτός του τουρισμού, όπου οι προκλήσεις είναι πολλές και αφορούν και το μοντέλο ανάπτυξης του και το χωροταξικό του καθώς και τις υποδομές υποστήριξής του. Τα Μετέωρα και ο ορεινός όγκος του Περτουλίου αποτελούν περιοχές μεγάλου φυσικού κάλλους που προσελκύουν τουρισμό. Εντούτοις, η τουριστική ανάπτυξη παραμένει εστιασμένη σε ένα μαζικό μοντέλο. Άρα, το ζητούμενο εδώ είναι ανάδειξη των περιοχών και η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην περιοχή, αφού φτιαχτεί ένα εντελώς διαφορετικό χωροταξικό.

Εδώ εντάσσονται και οι μεταφορές, για παράδειγμα η ηλεκτροκίνηση του σιδηροδρόμου μεταξύ των 4 «πρωτευουσών» των ισάριθμων Περιφερειακών Ενοτήτων της Θεσσαλίας που όλο έρχεται κι όλο …μένει από ρεύμα, που αποτελεί όμως ζήτημα που χρειάζεται επείγουσα λύση. Και η λύση θα έρθει μόνο μέσω διαρκούς, από τα κάτω, πίεσης, στην οποία πρωτεύοντα ρόλο καλείται να διαδραματίσει η Περιφερειακή Αρχή. Αν δεν αποκτήσουμε μία σύγχρονη σιδηροδρομική σύνδεση, και ένα αξιόπιστο σύστημα Μέσων Μαζικής Μεταφοράς η Δυτική Θεσσαλία θα παραμένει ουσιαστικά αποκομμένη όχι μόνο από την υπόλοιπη Περιφέρεια, αλλά και από την υπόλοιπη χώρα.

Ένα θέμα κομβικής σημασίας που εν τάχει ανέφερα και πιο πάνω είναι αυτό των νερών. Η μεγάλη καθυστέρηση της Πολιτείας στην εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων σε συνδυασμό με την εμμονή ορισμένων στη «μεγάλη ιδέα» της εκτροπής Αχελώου, έχει πάει πολύ πίσω το θέμα της διαχείρισης υδάτων. Το σύμπλεγμα των έργων της εκτροπής του Αχελώου, αποτελεί ένα ακόμα φαραωνικό έργο, μια ακόμα «μεγάλη ιδέα» που δεν δίνει όμως λύσεις και αντίθετα σπαταλά πολλά χρήματα. Εμείς επιμένουμε στη δημιουργία μικρών και μεσαίων φραγμάτων και ταμιευτήρων για τη συγκράτηση των νερών και για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε.

Είναι πολλά ακόμη στα οποία θα μπορούσα να αναφερθώ, αλλά δεν το κάνω για την οικονομία του χρόνου. Όμως, σας διαβεβαιώ ότι τα προβλήματα και τα γνωρίζουμε και τα έχουμε ιεραρχήσει. Η Περιφέρεια παρότι δεν έχει ιδιαίτερους πόρους ούτε είναι κεντρική κυβέρνηση, έχει δυνατότητες να καλυτερεύσει τη ζωή των πολιτών και να επέμβει με δυναμικό τρόπο στους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων. Οι λύσεις βέβαια θα δοθούν όχι με μαγικό ραβδί αλλά μέσα από διαβουλεύσεις και συνδιαμόρφωση με τους ίδιους τους πολίτες, που είναι οι πρώτοι και τελευταίοι αποδέκτες όσων γίνονται ή δε γίνονται στον τόπο τους», ανέφερε η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και τις προοπτικές ανάπτυξής της.


«Όχι στους μνημονιακούς»

Κλείνοντας, η κ. Διώτη έδωσε το σύνθημα των εκλογών, αλλά και τις κατευθυντήριες γραμμές που θα τηρήσει το κόμμα, για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. «Δεν είναι καιροί να στηρίζουμε μνημονιακούς υποψηφίους, ούτε να αφήσουμε χώρο στις μισαλλόδοξες και αντικοινωνικές ιδεολογίες της ακροδεξιάς που παριστάνουν ότι είναι ενάντια στο σύστημα, ενώ ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα είναι. Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να δώσουμε μια άλλη προοπτική στη Θεσσαλία και στους ανθρώπους της. Απευθυνόμαστε στην κοινωνία που για μας δεν έχει χρώμα. Είναι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, οι άνεργοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι. Είναι όλοι αυτοί που αγωνίζονται για να σταθούμε όρθιοι και να μην χάσουμε την ανθρωπιά μας. Είναι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό, οι εργάτες στα εργοστάσια, όλοι όσοι αγωνίζονται ενάντια στην πολιτική που μας θέλει φτωχούς, αναξιοπρεπείς και με σκυμμένο το κεφάλι. Κι αυτό θα προσπαθήσουμε να το αποτυπώσουμε και στα ψηφοδέλτιά μας.

Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, παρά μόνο με τη δύναμη της κοινωνίας, να κερδίσουμε αυτό τον αγώνα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Ψητοπωλείο «Ψηστήρι» στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

HOTEL KOSTA FAMISSI – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – METEORA

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...