Αρχική ΤΟΠΙΚΑ ΠΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Η συγγραφέας Μαρούλα Κλιάφα στα Εκπαιδευτήρια «Αθηνά»

Η συγγραφέας Μαρούλα Κλιάφα στα Εκπαιδευτήρια «Αθηνά»

-

ATHINA-KLIAFA 00001

Στα πλαίσια της καλλιέργειας της αγάπης των παιδιών για την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων αλλά και της επαφής τους με τους συγγραφείς, όταν αυτό είναι εφικτό, η αγαπημένη συγγραφέας Μαρούλα Κλιάφα ύστερα από πρόσκληση της κας Καραβασίλη Εύης, φιλολόγου, επισκέφθηκε πριν από λίγες μέρες τα Εκπαιδευτήρια «Αθηνά» και συζήτησε με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου για το βιβλίο της «Μια μπαλάντα για την Ρεβέκκα».

Οι μαθήτριες της α΄ γυμνασίου Ζουλιανίτη Ροδάνθη-Ζωή και Μπαρτζιώκα Στέλλα έγραψαν μετά από τη συνάντηση με τη συγγραφέα:
«Αφού αναφερθήκαμε στην υπόθεση και στα πρόσωπα του βιβλίου η συζήτηση επεκτάθηκε πάνω σε κοινωνικά και πολιτικά θέματα που διαδραματίστηκαν στα Τρίκαλα κατά την περίοδο της Κατοχής.

Πιο συγκεκριμένα, μάθαμε για τις αντιστασιακές οργανώσεις που σχηματίστηκαν εκείνη την εποχή με σκοπό οι νέοι, όπως η Ρεβέκκα και τα άλλα παιδιά της παρέας της, να αποκτήσουν ενωμένοι δύναμη και να εκδηλώσουν την δυσαρέσκειά τους απέναντι στον εχθρό. Ακόμη, συνειδητοποιήσαμε πόσο άθλιες ήταν οι συνθήκες ζωής, καθώς η εκμετάλλευση και καταπίεση των Ελλήνων από τους κατακτητές ήταν καθημερινά φαινόμενα.

Ωστόσο, αντιληφθήκαμε ότι κάποιοι Έλληνες δυστυχώς συμμάχησαν με τους εχθρούς, προδίδοντας έτσι την πατρίδα τους. Από την άλλη είδαμε και το ανθρώπινο πρόσωπο, αφού η Αυγούστα παρά το γεγονός ότι ήταν από τη Γερμανία δεν δίστασε να βοηθήσει τους Εβραίους.

Τέλος, όταν η κα Κλιάφα μας ρώτησε για το κορυφαίο σημείο του κειμένου οι απόψεις μας δεν ταυτίστηκαν, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε βιβλίο και κάθε σκηνή αγγίζει διαφορετικά τις ψυχές των αναγνωστών.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της συζήτησης μας παρακολουθούσαμε με προσοχή και αφοσίωση τα λόγια της συγγραφέως, που με καλή διάθεση απαντούσε σε κάθε μας ερώτηση. Όταν ολοκληρώθηκε η συνάντηση, νιώσαμε ότι αποκομίσαμε πολλά σημαντικά στοιχεία και ότι θα θέλαμε να κρατήσει περισσότερη ώρα».

ATHINA-KLIAFA 00002

Ο Θάνος Σιούλας, μαθητής της β΄ γυμνασίου, έγραψε τις δικές του εντυπώσεις αλλά και των συμμαθητών του:
«Όση χαρά και συγκίνηση αντλούμε από την ανάγνωση ενός λογοτεχνικού βιβλίου, άλλο ουσιαστικές εμπειρίες αποκομίζουμε από την συνάντηση με τον συγγραφέα του. Στα πλαίσια αυτά με αφορμή το βιβλίο «Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα» της συγγραφέως Μαρούλας Κλιάφα, το Σχολείο μας διοργάνωσε μια συνάντηση με την ίδια στο χώρο της βιβλιοθήκης.

Η συγκίνησή μας έφτασε στο αποκορύφωμα, όταν ξεκίνησε την αφήγηση για τις προσωπικές της εμπειρίες από τα «πέτρινα» χρόνια της Κατοχής στα Τρίκαλα. Ένιωθα να ξαναζωντανεύουν οι σελίδες μέσα από τη συγκλονιστική της μαρτυρία. Ο διάλογος με τη συγγραφέα για τα δεινά του πολέμου ήταν συναρπαστικός. Μάλιστα επεκταθήκαμε και σε επίκαιρα θέματα, που αφορούν περιπτώσεις ρατσισμού ανάλογo με αυτόν που βίωνε η Ρεβέκκα και η οικογένειά της μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Μέσα από τη ζεστή και φιλική κουβέντα ξετυλίχτηκε ο απλός, οικείος και προσιτός χαρακτήρας της κας Κλιάφα.

Η αρχική μας αγωνία σύντομα μεταμορφώθηκε σε ευχαρίστηση, θαυμασμό και αγάπη για τη συγγραφέα και κατ’ επέκταση για τον «πλούσιο» κόσμο του βιβλίου της. Συνειδητοποιήσαμε πως πίσω από τις απλές λέξεις στις σελίδες ενός βιβλίου κρύβονται οι βαθιές βιωματικές εμπειρίες και αξίες του αφηγητή. Ευελπιστούμε πως θα ακολουθήσει κι άλλη συνάντηση, διότι μόνο οφέλη μπορούμε να αποκομίσουμε από μια κατάθεση ψυχής!»

Οι μαθήτριες της γ΄ Γυμνασίου Αγγελική Ντιρογιάννη και Μάρα Χατζηπαρασίδη έγραψαν όσα αποκόμισαν από τη συνάντηση με τη συγγραφέα:
«Αφού κάναμε μία περιληπτική αναφορά στα γεγονότα του βιβλίου, παίρνοντας έναυσμα από το ιστορικό του πλαίσιο, συζητήσαμε για την Κατοχή και για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν τότε.

Όντας αυτόπτης μάρτυρας των απάνθρωπων γεγονότων που συνέβησαν, η κα Κλιάφα μας διηγήθηκε λεπτομερώς πώς η ίδια και η οικογένειά της βίωσαν την Κατοχή. Εκτενής ανάλυση έγινε στο περιεχόμενο των αντιστασιακών οργανώσεων ΕΑΜ και ΕΔΕΣ καθώς στις εξαιρετικά ασταθείς και άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν.

Οι άνθρωποι, οι οποίοι βρίσκονταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ήταν αναγκασμένοι να εργάζονται 12-16 ώρες καθημερινά, δίχως μία μέρα ανάπαυσης. Επιπρόσθετα, ήταν αναγκασμένοι να ζουν στρυμωγμένοι σε μικρά και ανθυγιεινά δωμάτια και ο μέσος όρος ζωής ανερχόταν μόλις στα 27 χρόνια.

Συνοψίζοντας, αναφερθήκαμε και σε σύγχρονα προβλήματα που απασχολούν τους νέους στην κοινωνία μας και δεχθήκαμε συμβουλές από έναν άνθρωπο που χωρίς να είναι ειδικός σε θέματα εφηβείας άγγιξε τις ευαίσθητες πτυχές αυτής της φάσης της ηλικίας που περνάμε.

Φεύγοντας αισθανθήκαμε όλοι μας κερδισμένοι, όχι τόσο για τις γνώσεις που αποκτήσαμε, όσο για την μοναδική ευκαιρία που είχαμε να μιλήσουμε με έναν άνθρωπο που έχει περάσει τόσα στην ζωή του και όμως δεν το βάζει κάτω και προσπαθεί ακόμα να προσφέρει».

ATHINA-KLIAFA 00003

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]