Το Plato’s plate είναι ένα σύγχρονο συμπόσιο που εξερευνά τον ελληνικό γαστρονομικό πολιτισμό ως φιλοσοφία ζωής. Η ελληνική γαστρονομία δεν είναι απλώς μια ακόμα διατροφική πρόταση· είναι ένα πολιτισμικό τοπίο σε διαρκή εξέλιξη.
Είναι φιλοσοφία και εμπειρία. Από τα αρχαία συμπόσια μέχρι τις μοναστηριακές συνταγές και τους τοπικούς θησαυρούς κάθε γωνιάς της χώρας, οι γεύσεις της ελληνικής γης παραμένουν ένα παράθυρο στον πολιτισμό- μια υπόσχεση για διατήρηση της ουσίας, με όχημα την παράδοση και προορισμό την καινοτομία.
Ο Μήνας ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού ξεδιπλώνεται κάθε Σαββατοκύριακο του Μαΐου με θεματικές παρουσιάσεις ανά γεωγραφική ενότητα.
Οι περιοχές της Νότιας Ελλάδας άνοιξαν την αυλαία της νέας σύγχρονης γιορτής της ελληνικής γαστροσοφίας!
Με τον πιο εύγευστο τρόπο ξεκίνησε ο Μάιος στην Κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας στον φιλόξενο χώρο της Open Farm Agora, στην Πτέρυγα Καταναλωτή της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθήνας, στο Ρέντη.
Η γιορτή συνεχίζεται! Αυτό το Σαββατοκύριακο, 10 & 11 Μαΐου, η σκυτάλη περνά στις περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας, με νέες γεύσεις, ανθρώπους και ιστορίες. Συμμετέχουν οι:
- Φωκίδα (Αναπτυξιακή Φωκική Α.Ε. Ο.Τ.Α.)
- Ευρυτανία – Φθιώτιδα (Αναπτυξιακή Φθιώτιδας Α.Ε. Ο.Τ.Α.)
- Λάρισα (Αναπτυξιακός Οργανισμός Ν. Λάρισας ΑΕΝΟΛ ΑΕ)
- Τρίκαλα (Αναπτυξιακή Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ – ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε.)
- Καρδίτσα (Αναπτυξιακή Καρδίτσας Α.Ε. Ο.Τ.Α.)
- Μαγνησία – Β. Σποράδες (Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου Α.Ε. Ο.Τ.Α.)
- Ιωάννινα – Θεσπρωτία (Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε. Ο.Τ.Α.)
- Χίος (Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Χίου Α.Ε. Ο.Τ.Α.)
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στην έκθεση προϊόντων και γεύσεων, να γνωρίσει τους παραγωγούς από κοντά, να συμμετάσχει σε εργαστήρια γευσιγνωσίας και να δημιουργήσει πιάτα με τοπικά προϊόντα, απολαμβάνοντας παράλληλα μουσικά διαλείμματα – όλα ενορχηστρωμένα σε ένα πολύχρωμο μωσαϊκό που τίμησε τη γαστρονομία ως πολιτισμικό εργαλείο, γέφυρα παράδοσης και καινοτομίας.
Αναλυτικά το Πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου
Σάββατο 10 & Κυριακή 11 Μαΐου
10.00-17.00: Γνωριμία με την γαστρονομική ταυτότητα περιοχών της Κεντρικής Ελλάδας.
Έκθεση προϊόντων, γευσιγνωσίες, εργαστήρια, κεράσματα τοπικών προϊόντων και γεύσεων.
Σάββατο 10 Μαΐου
10.00-11.00 Γευσιγνωσία κι εργαστήρια με γαλακτοκομικά προϊόντα από τα Μετέωρα.
11.00-11.30 Μαγειρεύουμε ένα παραδοσιακό τραχανά με υλικά (δίκοκκο σιτάρι και σάλτσα τομάτας) από μία Κοινωνική Επιχείρηση της Σπερχειάδας.
11.30-12.00 Γευσιγνωσία με ψάρι από το βουνό. Ταξίδι γεύσης στις κορυφές της Αθαμανίας.
12.00-12.30 Αρώματα και γεύσεις από την Ήπειρο.
12.00-15.00 Tsma tsima band.
Ζωντανή παραδοσιακή και λαϊκή μουσική.
12.30-13.00 Αρώματα και γεύσεις από την Ήπειρο.
13.00-14.00 Γευσιγνωσία οίνου από τους αμπελώνες της Ελασσόνας.
14.00-15.00 Εργαστήριο παρασκευής φαλάφελ (ρεβυθοκεφτέδες) & γευσιγνωσία.
15.00-17.00 Συνταγή με τα τοπικά προϊόντα της εβδομάδας.
Η μαγείρισσα/chef Γεωργία Κουτσούκου αναδεικνύει τα τοπικά προϊόντα της εβδομάδας μέσα από τις συνταγές και την αγάπη της για την αυθεντική ελληνική γαστρονομική κληρονομιά.
17.00-19.00 Συμπόσιο «Γεύμα με ιστορία».
Δείπνο εμπνευσμένο από την τοπική παράδοση.
Κυριακή 11 Μαΐου
10.00-11.00 Γευσιγνωσία κι εργαστήρια με γαλακτοκομικά προϊόντα με παράδοση και καταγωγή Μετεώρων.
11.00-12.00 Γεύσεις από Αρχαία Ελλάδα.
11.00-12.30 e-Συμπόσιο: Διαδικτυακή εκδήλωση (zoom).
Εκλεκτοί παραγωγοί / επιχειρηματίες / chef κάθε περιοχής (που δεν θα ταξιδέψουν στην Αθήνα) παρουσιάζουν την γαστρονομική ταυτότητα της περιοχή τους και την επιχειρηματική τους δράση.
Join Zoom Meeting (ID: 848 9051 9668 Passcode: 376261)
https://us06web.zoom.us/j/84890519668…
12.00-13.00 Τα φρούτα της Αγιάς Λάρισας.
Η Αύρα Πανουσοπούλου μας περιμένει να δοκιμάσουμε… τη μηλόπιτα αλλιώς!
13.00-13.30 Αγροτουριστικός συνεταιρισμός Βυζίτσας.
Παρασκευή πίτας πιταστή με πειτιμέζι.
13.30-14.30 Σεμινάριο γευσιγνωσίας κρασιών και αμπελοοινικών αποσταγμάτων.
15.00-17.00 Μαγειρική με τα τοπικά προϊόντα της εβδομάδας.
Η Μαρίνα Καβαλλιεράκη (Vouryia) μας βοηθά να αναδείξουμε τα καλύτερα τοπικά προϊόντα της εβδομάδας, μέσα από ξεχωριστές γευστικές εμπειρίες.
Plato’s plate: γιατί κάθε τόπος έχει το δικό του πιάτο — και κάθε πιάτο τη δική του ιστορία.
Ραντεβού ξανά στο τραπέζι της γεύσης, του πολιτισμού και της αληθινής ελληνικής εμπειρίας.
Η αυλαία πέφτει με ένα σύγχρονο συμπόσιο, έναν ύμνο στην ελληνική γαστροσοφία, όπου η γεύση συναντά το διάλογο, τη μουσική και την ανάπτυξη συνεργασιών.
Το συνέδριο και οι εκδηλώσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο της Διατοπικής Συνεργασίας LEADER/CLLD «Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές ΙΙ: Ελληνικός γαστρονομικός πολιτισμός» του ΠΑΑ 2014-2020, από 23 εταίρους – συνεργαζόμενες περιοχές της χώρας.
Οι δράσεις συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΓΤΑΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο.
