Επιτροπή Τουρισμού: Ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις διεθνείς εκθέσεις και τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Με δύο σημαντικά θέματα στην ατζέντα της συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας στο γραφείο του Δημάρχου η Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Μετεώρων.

Το πρώτο θέμα αφορούσε στη συμμετοχή του δήμου μας σε διεθνείς εκθέσεις του Εξωτερικού, που βρήκε σύμφωνη την πλειοψηφία των μελών για αυτόνομη παρουσία έστω και σε μία έκθεση με τη συνδρομή του δήμου και των συμμετεχόντων φορέων ή επαγγελματιών.

Το δεύτερο θέμα αφορούσε στην έξαρση του φαινομένου των παράνομων διανυκτερεύσεων τουριστών με τροχόσπιτα στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας και των Μετεώρων, που προβληματίζει τη δημοτική Αρχή, η οποία θα προσπαθήσει να δώσει λύση σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Μετεώρων.

Οι διεθνείς εκθέσεις

Αρχική πρόταση του Δημάρχου Θεόδωρου Αλέκου για το θέμα των εκθέσεων ήταν η συμμετοχή του Δήμου Μετεώρων στα περίπτερα του ΕΟΤ σε δύο εκ των παρακάτω εκθέσεων:

1) ΟΥΤΡΕΧΤΗ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ: Vakantie Beurs 2023
To Vakantie Beurs πραγματοποιείται στο Royal Dutch Jaarbeurs Exhibition & Convention Centre Utrecht από τις 12 έως τις 15 Ιανουαρίου 2023 παρουσιάζοντας τα νέα τον εταιρειών της Ολλανδίας και διεθνών που σχετίζονται με τομείς Διακοπές, Τουριστικοί Οργανισμοί, Αγροτικός Τουρισμός, Πολιτιστικός Τουρισμός, Τουρισμός,

2) ΤΕΛΑΒΙΒ ΙΣΡΑΗΛ: IMTM 2023
Έκθεση της Μεσογείου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Φεβρουάριου 2023. Η περιοχή μας δέχεται πολλούς ισραηλινούς και αποτελεί μία καλή αφορμή για διεύρυνση των σχέσεων και περαιτέρω γνωστοποίηση της περιοχής στους ισραηλινούς,

3) ΚΑΝΝΕΣ ΓΑΛΛΙΑΣ: 5-8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022
Έκθεση πολυτελούς τουρισμού.

Μετά από συζήτηση τα μέλη τάχθηκαν υπέρ της συμμετοχής του Δήμου Μετεώρων αυτόνομα έστω και σε μία έκθεση, το κόστος της οποία θα καλυφθεί από τον Δήμο, τους φορείς και τους επαγγελματίες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Ο Γιώργος Κουρέλης, ο οποίος ήταν αυτός που αρχικά έθεσε το θέμα της αυτόνομης παρουσίας σε εκθέσεις, τόνισε ότι μόνο έτσι θα επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα και θα γίνει σωστή εκπροσώπηση του τουριστικού μας προϊόντος.

Ο Γιάννης Κουρούπας συμφώνησε και πρότεινε να έχουν οι Μονές ενεργή συμμετοχή με εκπροσώπους τους.

Ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης και Καθηγούμενος της Μονής Μεγάλου Μετεώρων, Αρχιμ. Νήφων Καψάλης, συμφώνησε με τους κ.κ. Κουρέλη και Κουρούπα, σημειώνοντας ότι το «παρών» σε εκθέσεις δίνει ήδη το Άγιον Όρος. Τόνισε επίσης ότι ο Δήμος Μετεώρων μπορεί και πρέπει να συμμετέχει αυτόνομα σε εκθέσεις και να μην αποτελεί την ουρά, καθώς και ότι όλοι μας πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε συλλογικά τέτοιες προσπάθειες για την προβολή του τόπου μας και όχι με νοοτροπία ατομικισμού.

Τα τροχόσπιτα

Τα τελευταία χρόνια όλο και συχνότερα βλέπουμε τροχόσπιτα, ιδίως αυτοκινούμενα, να σταθμεύουν οπουδήποτε και να διανυκτερεύουν.

Φέτος το πρόβλημα πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς βλέπουμε τροχόσπιτα στα πάρκινγκ του ιερού χώρου των Μετεώρων, στην πόλη, στον δρόμο προς τη Βλαχάβα αλλά και παραποταμίως.

Ο Δήμαρχος είπε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Μετεώρων, για να βρεθεί λύση, καθώς με διάφορους ισχυρισμούς οι παράνομοι τουρίστες καταφέρνουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο.

Ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Λύπας τόνισε ότι είναι δύσκολη η εφαρμογή του νόμου και ότι κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει το παρκάρισμα των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων.

Ο Γιώργος Κουρέλης σημείωσε ότι αποτελεί νέα τάση του τουρισμού η μετακίνηση με αυτοσχέδια (VR) οχήματα, γι’ αυτό και ίσως να ήταν καλό να γίνουν κάποιες κινήσεις για να βρεθούν κατάλληλοι χώροι (Άγιος Θεοδόσιος Γάβρου, Πάρκο Αγίας Παρασκευής, Κρύα Βρύση), για να φιλοξενούν αυτούς του είδους τους τουρίστες, και να γίνουν μάλιστα και κινήσεις για την προσέλκυσή τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ