Κρανιά Ασπροποτάμου: Αναβίωσε ξανά το έθιμο της Πρωταυγουστιάς στην περιοχή «Ασβεσταριά»

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Του ΓΙΑΝΝΗ ΨΑΡΡΗ

Μετά από δυο χρονιές, λόγω πανδημίας, συγκεντρώθηκαν στην πανέμορφη περιοχή της «Ασβεσταριάς» με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου της Κρανιάς, οι κάτοικοι του χωριού της Κρανιάς και άλλοι επισκέπτες, για την αναβίωση του παλαιού εθίμου.

Κατά το έθιμο αυτό, κάθε οικογένεια ή συγγενικές ή φιλικές οικογένειες πήγαιναν την 1η Αυγούστου σε διάφορες βρύσες, συνήθως εκτός του χωριού. Μαζί τους έπαιρναν και διάφορα νηστίσιμα, διότι την ημέρα αυτή αρχίζει η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου. Εκεί περνούσαν την ημέρα, και το απόγευμα γύριζαν στα σπίτια τους στο χωριό.

Έτσι έγινε και φέτος, δίπλα από την πέτρινη βρύση με το κρύο γάργαρο και χωνευτικό τρεχούμενο νερό, που πηγάζει από το βουνό Μυρμήγκι.
Πρωί πρωί κάποιοι Κρανιώτες, με επικεφαλής τους Κώστα Ψαρρή και Χρήστο Κωσταντό και μερικούς άλλους άναψαν φωτιές για να βάλουν πάνω τα καζάνια, όπου έβρασε παραδοσιακά η φασολάδα που προσφέρθηκε μετά από τον αγιασμό για την πρώτη του μηνός σε όλους μαζί με ελιές και χαλβά. Τον αγιασμό τέλεσε ο π. Κυριακός αρχιμανδρίτης Μονής του Αγίου Όρους – Καρυές ο οποίος κατάγεται από τη Βασιλική Καλαμπάκας ενώ παρίστατο και ο π. Νικόλαος Μπουρλής.
Ακολούθησε γλέντι και χορός με παραδοσιακή δημοτική μουσική που κράτησε μέχρι αργά.
Φέτος δεν παραβρέθηκε ΚΑΝΕΝΑΣ επίσημος.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρανιάς Ασπροποτάμου σας προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει την Παρασκευή 5 Αυγούστου και ώρα 08:30 μ.μ. στην πλατεία της Κρανιάς στο Μεσοχώρι. Η εκδήλωση έχει τον τίτλο «ΒΙΡΒΕΙΑ 2022: Κώστας Βίρβος – Η ζωή και το έργο του».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ