Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Μετεώρων – Οι αποφάσεις

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Δύο ώρες διήρκησε η 14η/2021 τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μετεώρων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαμπάκας, ενώ συμμετείχανμέσω τηλεδιάσκεψης ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Θώμος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ευαγγελία Μπαντέκα-Νάνη, Δημήτρης Ζιώγας, Ανδρέας Καλτσούδας, Χρήστος Μαλακασιώτης και Φώτης Πάλλας.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Χαντζιάρας αναφέρθηκε σε περιβαλλοντικά προβλήματα της Θεόπετρας, ενώ ο κ. Αβραμόπουλος ρώτησε τι έγινε με το θέμα της Βιβλιοθήκης.

Για το θέμα της Βιβλιοθήκης ο Πρόεδρος του Σώματος Νίκος Φωλίνας είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Ηλιόπουλο για την ημέρα και ώρα της συνεδρίασης, αλλά ο κ. Ηλιόπουλος απάντησε ότι δεν είχε λόγο να παρέμβει εφόσον δεν είναι θέμα της ημερήσιας διάταξης.

Η κ. Φροσυνάκη είπε ότι έπρεπε να επιμείνει ο κ. Φωλίνας, για να ξεκαθαρίσει το θέμα που εκθέτει τον Δήμαρχο.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Δήμαρχος Θεόδωρος Αλέκος, ο οποίος είπε ότι κακώς η κ. Φροσυνάκη υπερασπίζεται τον κ.Ηλιόπουλο και ότι ο κ. Πρόεδρος έπραξε όπως έπρεπε.

Στη συνέχεια ο κ. Αλέκος αναφέρθηκε στο ιστορικό της τοποθέτησης του συστήματος βυθιζόμενων κάδων πλησίον του ΚΤΕΛ. Ο κ. Ηλιόπουλος δεν ήρθε να με βρει, αλλά προτίμησε να βγεί στα ραδιόφωνα, και να επιτεθεί προσωπικά σε εμένα. Η Βιβλιοθήκη είναι δημοτική και δεν είναι του κ. Ηλιόπουλου, τόνισε, και συμπλήρωσε ότι την Άνοιξη του 2025 θα ξανασυζητηθεί η ανανέωση της σύμβασης με την κ. Δημουλά για την τελευταία πενταετία που έχει δικαίωμα να παραμείνει και να διαχειρίζεται η KDK τη βιβλιοθήκη.

Ο κ. Αβραμόπουλος ρώτησε τον Δήμαρχο αν είπε αυτά που του καταλογίζει ο κ. Ηλιόπουλος για τον ίδιο και την παράταξή του, και ο κ. Αλέκος απάντησε για ακόμη μια φορά αρνητικά.

Αναβλήθηκε η συζήτηση της Τροποποίησης του ΟΕΥ του Δήμου Μετεώρων, ο οποίος είχε καταρτισθεί με την αριθ. 280/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαμπάκας και νυν Δήμου Μετεώρων και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2276 Β΄/12-10-2011, μετά από αίτημα του Σωτήρη Παπαχρήστου, ο οποίος είπε ότι είναι σοβαρό θέμα και πρέπει να απασχολήσει αρκετή ώρα μία συνεδρίαση.

Ο κ. Λύπας κατέθεσε πρόταση να διεξαχθούν οι επόμενες συνεδριάσεις μέχρι το τέλος του έτους μέσω τηλεδιάσκεψης, για προληπτικούς λόγους. Ο κ. Αλέκος είπε ότι θα κριθεί ανάλογα με τις εξελίξεις, ενώ διαφώνησαν με την πρόταση όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων.

Οι αποφάσεις

Εγκρίθηκαν τα εξής θέματα:

 • Για το ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΜΕΤΕΩΡΩΝ – ΚΟΖΙΑΚΑ παραβρέθηκε στη συνεδρίαση και μίλησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων Βασίλης Γιαγιάκος. Ο προύπολογισμός του θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. και θα χρηματοδοτηθεί από την UNESCO και άλλα προγράμματα. Θα περιλαμβάνει τις δημοτικές ενότητες Καλαμπάκας, Βασιλικής, Καστανιάς, Κλεινοβού, Ασπροποτάμου, καθώς και Αιθήκων (Πύλης) και αιχμή του δόρατος θα είναι τα Μετέωρα. Η περιοχή μας θα αναδειχθεί και θα δημιουργηθούν προσβάσεις σε ολόκληρο τον ορεινό όγκο, είπε ο κ. Γαιγιάκος. Ο κ. Παπαμιχαήλ ζήτησε να έχει ο Δήμος Μετεώρων εξέχουσα θέση στην προσπάθεια αυτή και να μην υποβιβαστεί. Ο κ. Κόττης ζήτησε να συμπεριληφθεί, αν γίνεται, και η δημοτική ενότητα Τυμφαίων. Σε ερώτηση του κ. Λύπα ο κ. Γιαγιάκος απάντησε ότι δεν θα υπάρξει καμία δέσμευση σε ιδιοκτησίες. Το Δ.Σ. Μετεώρων ενέκρινε το σύμφωνο συνεργασίας κατά πλειοψηφία, καθώς μειοψήφισε ο κ. Παπαχρήστος, ενώ ο κ. Χαντζιάρας δήλωση παρών.
 • Έκδοση PREPAID RELOADABLE κάρτας Δ. Μετεώρων, για την εξόφληση
  της εταιρείας cloudaccess.net που φιλοξενεί το site www.dimosmeteoron.com στον server της. Εγκρίθηκε ομόφωνα.
 • Η Επιβολή προστίμου 300 ευρώ για αυθαίρετη βόσκηση βοοειδών εντός του οικισμού Ασπροκκλησιάς. Εγκρίθηκε ομόφωνα.
 • Θετική έκφραση απόψεων του Δημοτικού Συμβουλίου περί απαγορεύσεων βοσκής στο δημοτικό δάσος Μαυρελίου της Κοινότητας Μαυρελίου. Εγκρίθηκε ομόφωνα.
 • Αίτημα Μουζακιάρη Βασιλείου περί παραχώρησης-εκμίσθωσης έκτασης 2 στρ. μη οικοδομήσιμων στη θέση «Αυλότοπο» στη Διάβα Καλαμπάκας για επέκταση της υφιστάμενης κτηνοτροφικής του μονάδας. Εγκρίθηκε ομόφωνα.
 • Έκφραση απόψεων του Δημοτικού Συμβουλίου περί απαγορεύσεων βοσκής στο δημοτικό δάσος Ασπροκκλησιάς της Κοινότητας Ασπροκκλησιάς. Εγκρίθηκε ομόφωνα.
 • Έκφραση απόψεων του Δημοτικού Συμβουλίου περί απαγορεύσεων βοσκής στο δημοτικό δάσος Μεγάλης Κερασιάς της Κοινότητας Μεγάλης Κερασιάς. Εγκρίθηκε ομόφωνα.
 • Γνωμοδότηση περί μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την υφιστάμενη δραστηριότητα ξηραντηρίου καπνού τύπου βιρτζίνια, φερόμενης ιδιοκτησίας της «ΜΥΛΟΥΛΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ», που βρίσκεται στη θέση «ΔΕΜΙΣΚΟΣ», στην Κοινότητα Θεόπετρας, στο Δήμο Μετεώρων, στην Π.Ε. Τρικάλων, της Π.Θ. Εγκρίθηκε ομόφωνα.
 • Εκμίσθωση δημοτικής έκτασης στον οικισμό Θεοτόκου στη θέση «Τσιουμαντάλα» της Κοινότητας Αχλαδέας του Δήμου Μετεώρων. Εγκρίθηκε ομόφωνα.
 • Αίτηση Βασιλείου Πολίτη περί παραχώρησης-εκμίσθωσης έκτασης στην κοινότητα Καστανιάς για υφιστάμενες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Εγκρίθηκε ομόφωνα.
 • Θετική Γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου περί αιτήματος κατοίκων οικισμού Νέας Ζωής ώστε ο αυτοτελής οικισμός της Νέας Ζωής της Κοινότητας Αύρας του Δήμου Μετεώρων να γίνει Κοινότητα του Δήμου Μετεώρων. Εγκρίθηκε ομόφωνα.
 • Θετική Γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου περί αιτήματος κατοίκων οικισμού Αχελιναδας ώστε ο αυτοτελής οικισμός Αχελινάδας της Κοινότητας Μαυρελίου του Δήμου Μετεώρων να γίνει Κοινότητα του Δήμου Μετεώρων. Εγκρίθηκε ομόφωνα.
 • Οριστική λήψη απόφασης περί ονοματοθεσίας του «Ανώνυμου Πάρκου Καλαμπάκας» και της «Οδού Αγίου Νεκταρίου Καλαμπάκας» (αρ. 142/2021 Α.Δ.Σ και 120/2021 Α.Δ.Σ.).
  Αφορά στο Πάρκο Χρήστου Σινάνη. Εγκρίθηκε ομόφωνα.
 • Προϋπολογισμός κληροδοτήματος Ευσεβίου Ντούλα της Κοινότητας Καταφύτου οικ. έτους 2022. Έσοδα-έξοδα 50.000 ευρώ. Εγκρίθηκε ομόφωνα.
 • Προϋπολογισμός Κληροδοτήματος Αγγελικής Βεληγκέκα Κοινότητας Πολυθέας οικ. έτους 2022. Έσοδα-έξοδα 14.000 ευρώ. Εγκρίθηκε ομόφωνα.
 • Τριμηνιαία έκθεση υλοποίησης προϋπολογισμού Γ΄ Τριμήνου οικ. έτους 2021. Ο κ. Αλέκος αναφέρθηκε στη βελτίωση της εικόνας των οφειλών. Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
 • Τροποποίηση του πολεοδομικού σχεδίου Καλαμπάκας στο Ο.Τ. 180. Εγκρίθηκε ομόφωνα.
 • Διορθωτική Πράξη για ανταλλαγή οικοπέδου (σχετ. η υπ΄αρ. 187/2020 απόφαση Δ.Σ). Εγκρίθηκε ομόφωνα.
 • Προθεσμία μέχρι 20-2-2024 για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των αναγνωρισμένων δικαιούχων δημοτικών οικοπέδων στην Κοινότητα Παναγίας. Αφορά σε έναν ιδιοκτήτη που έκανε αίτηση, και για να τη λάβουν την προθεσμία και οι υπόλοιποι, πρέπει να κάνουν αίτηση και αυτοί. Εγκρίθηκε ομόφωνα.
 • Αίτηση Γραβάνη Αθανασίου και λοιπών περί αλλαγής τρόπου στάθμευσης στην οδό Θ. Κατσικά. Θα γίνεται στάθμευση εκ περιτροπής – μονά-ζυγά. Εγκρίθηκε ομόφωνα.
 • Μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολ. έτος 2022-2023. Υπάρχουν 34 σχολικές μονάδες και δεν υπάρχει καμία μεταβολή, καταρφούνται στο Σκεπάρι και στην Αγναντιά, διότι παρήλθε η οκταετία που ήταν σε αναστολή. Εγκρίθηκε ομόφωνα.
 • Αντικατάσταση εκπροσώπων στην Επιτροπή Διαχείρισης του Προγράμματος LEADER (CLLD/LEADER) 2014-2020 της «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΑΑΕ ΟΤΑ (ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ)».
  Για τακτικά μέλη προτάθηκαν η κ. Μπαντέκα και ο κ. Παπμιχαήλ. Η κ. Μπαντέκα πήρε τις ψήφους της παράταξης του κ. Αβραμόπουλου και των κ.κ. Παπαχρήστου, Θεοχάρη και Τούλα (17). Για αναπληρωματικό μέλος ο κ. Ζιώγας έλαβε 17 και ο κ. Αρσενίου 14 ψήφους.
 • Τροποποίηση προϋπολογισμού οικ. έτους 2021. Συνολικά 304.000 ευρώ έρχονται στον δήμο ως έκτακτη επιχορήγηση. Ο κ. Αλέκος τόνισε ό Δήμος βρίσκεται σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση. Τα έσοδα εγκρίθηκαν ομόφωνα, τα έξοδα κατά πλειοψηφία.
 • Αίτηση Μόκα Ευάγγελου για κατασκευή βρυσών στην Κ. Ασπροκκλησιάς με δικά του έξοδα εγκρίθηκε ομόφωνα.
 • Πληρωμή των οφειλών της ήδη εκκαθαρισθείσας Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμπάκας. Τελικά θα είναι περί τις 154.000 ευρώ, αρκετά λιγότερες από αυτές που υπολογίζονταν. Εγκρίθηκε ομόφωνα.
 • Αίτηση Μαυρομάτη Στέφανου (απευθείας μίσθωση αποθήκης στην Κοινότητα Αγίας Παρασκευής Δήμου Μετεώρων). Εγκρίθηκε ομόφωνα.
 • Συμμετοχή του Δήμου μας στον Φο.Σ.ΠΕΣΔΑ και προσαρμογή της Συστατικής Πράξης του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Θεσσαλίας. Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς μειοψήφισε ο κ. Χαντζιάρας.
 • Συμμετοχή του Δήμου Μετεώρων στο Χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο «Μύλος των Ξωτικών» στα Τρίκαλα με το ποσό των 3.000 ευρώ + ΦΠΑ για εκπροσώπηση του Δήμου μας με περίπτερο για την προβολή της περιοχής μας. Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς μειοψήφισε ο κ. Χαντζιάρας, ο οποίος είπε ότι δεν πρέπει να παίζουμε με την υγεία των πολιτών, και ο κ. Τούλας.
 • Καθορισμός αυτοτελών οικισμών του Δήμου Μετεώρων στο πλαίσιο των Γενικών απογραφών κτιρίων και πληθυσμού – κατοικιών έτους 2021. Εγκρίθηκε ομόφωνα η επικύρωση του πίνακα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ