Απολογισμός και προγραμματισμός από τον Δήμαρχο Μετεώρων Θεόδωρο Αλέκο

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε την Πέμπτη το μεσημέρι στα τοπικά ΜΜΕ ο Δήμαρχος Μετεώρων Θεόδωρος Αλέκος, ο οποίος αναφέρθηκε στα έργα που πρότεινε ο Δήμος μας για ένταξη στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», έκανε τον απολογισμό των έργων της δημοτικής Αρχής κατά την πρώτη διετία της και παρουσίασε και τα έργα που προγραμματίζονται να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος της θητείας της.

Τη συνέντευξη, που δόθηκε στο γραφείο του Δημάρχου, συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Λύπας, ενώ παραβρισκόταν και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και τέως Αντιδήμαρχος Έργων Νίκος Φωλίνας.

Το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις προτάσεις που υποβλήθηκαν προς ένταξη στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», σημειώνοντας ότι η αναφορά του γίνεται με σειρά προτεραιότητας, μια που ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται στα 23 εκατ. ευρώ, ενώ το νέο πλαφόν που τέθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών για τον Δήμο μας μετά από την τέταρτη κατά σειρά μείωσή του, σύμφωνα με τον πληθυσμό, ανέρχεται στα 12 εκατ. ευρώ.

«Είναι άδικο να λαμβάνονται υπόψη μόνο πληθυσμιακά κριτήρια, διότι αυτό αδικεί τον Δήμο μας, καθώς έχει μεν μόνο 23.000 πληθυσμό, αλλά είναι δεύτερος σε έκταση στη χώρα με 1.659 τετραγωνικά χιλιόμετρα», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο Δήμος μας είναι από τους λίγους που υπέβαλαν προτάσεις για όλες τις προσκλήσεις (πλην μίας που είχε πληθυσμιακό κριτήριο άνω των 50.000 κατοίκων) και ότι ποντάρει στο ότι πολλοί δήμοι προτίμησαν να υποβάλουν προτάσεις για κάποιες από τις προσκλήσεις, και ελπίζει σε επιπλέον κονδύλια που θα περισσέψουν.

Πριν από την αναφορά στα έργα ευχαρίστησε την Τεχνική Υπηρεσία, τον Διευθυντή της και το προσωπικό, και ιδιαίτερα τον Νίκο Λύχο, την Οικονομική Υπηρεσία, όλους τους Αντιδημάρχους, τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Μετεώρων και τέως Αντιδήμαρχο Έργων Νίκο Φωλίνα και τον νυν Αντιδήμαρχο Έργων Γιώργο Θώμο για την εκπόνηση των μελετών που κατατέθηκαν.

Οι προτάσεις με σειρά προτεραιότητας:

1. Πρόσκλ. ΑΤ.05: Αγροτική Οδοποιία Δήµου Μετεώρων, προϋπ. 1.111.800,00 ευρώ. Προβλέπει έργα ασφαλτόστρωσης σε αγροτικούς δρόμους της πόλης και των χωριών.

2. Πρόσκλ. ΑΤ.01: Υποέργο 1) Τµηµατική Αποκατάσταση Δικτύου Ύδρευσης Οικισµών του Δήµου Μετεώρων, προϋπ. 2.610.000,00 ευρώ, και Υποέργο 2*) Προµήθεια και εγκατάσταση τηλεµετρικού συστήµατος εξασφάλισης της επάρκειας του δικτύου ύδρευσης του Δήµου Μετεώρων, προϋπ. 8.279.480,00 ευρώ.

3. Πρόσκλ. ΑΤ.09: Υποέργο 1) Μελέτη δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων, Οικισµού Βασιλικής Δήµου Μετεώρων, προϋπ. 235.324,50 ευρώ, και Υποέργο 2) Αποχέτευση οικισµών Αγναντιάς-Αγίου Δηµητρίου, προϋπ. 112.000,00 ευρώ.

4. Πρόσκλ. ΑΤ.10: Υποέργο 1) Συντήρηση κτηρίων και αυλείου χώρου του 2ου Δηµοτικού Σχολείου Καλαµπάκας, προϋπ. 186.441,44 ευρώ, και Υποέργο 2) Κατασκευή δύο γηπέδων τένις στο Δηµοτικό Στάδιο Καλαµπάκας, προϋπ. 62.000,00 ευρώ.

5. Πρόσκλ. ΑΤ.12: Προµήθεια Ηλεκτρικών Οχηµάτων (3 επιβατικών και 2 φορτηγών), προϋπ. 370.000,00 ευρώ και Προµήθεια Φορτιστών (για Αμαξοστάσιο και όπισθεν Δημαρχείου).

6. Πρόσκλ. ΑΤ.08 Υποέργο 1) Παροχή Υπηρεσιών Ψηφιοποίησης και Ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήµατος Διαχείρισης του Ψηφιοποιηµένου Υλικού (Πολεοδομίας, Τεχνικής Υπηρεσίας, Τμήματος Προσωπικού και Δημοτολογίου) για την ενίσχυση της Διοικητικής Ικανότητας των Υπηρεσιών του Δήµου Μετεώρων, προϋπ. 618.789,39 ευρώ, και Υποέργο 2*) Προµήθεια και εγκατάσταση συστήµατος ασφαλείας και κλειστού κυκλώµατος τηλεόρασης σε κτήρια του Δήµου Μετεώρων, προϋπ. 203.806,40 ευρώ.

7. Πρόσκλ. ΑΤ.04: Γωνιές ανακύκλωσης Δήµου Μετεώρων, προϋπ. 1.005.640,00 ευρώ.

8. Πρόσκλ. ΑΤ.11: Αντισεισµική προστασία κτηριακών υποδοµών Δήµου Μετεώρων, προϋπ. 126.200,00 ευρώ.

9. Πρόσκλ. ΑΤ.07: Επανάχρηση Δηµοτικών Σφαγείων Καλαµπάκας Υποέργο 1) 1.806.200,00 ευρώ.

10. Πρόσκλ. ΑΤ.02: Προµήθεια και τοποθέτηση Μονάδας COMPACT Βιολογικής Επεξεργασίας λυµµάτων στον οικισµό Κοροµηλιάς, προϋπ. 265.360,00 ευρώ.

11. Πρόσκλ. ΑΤ.03: Υποέργο 1) Ενεργειακή αναβάθµιση και βελτιστοποίηση λειτουργίας των υποδοµών Ύδρευσης στο υδροδοτικό σύστηµα του Δήµου Μετεώρων, προϋπ. 5.210.595,16 ευρώ, και Υποέργο 2) Φωτοβολταϊκός Σταθµός Iσχύος 999,90 kW, προϋπ. 865.400,00 ευρώ.

12. Κατασκευή ποδηλατοδρόμου διπλής κατεύθυνσης στο νέο σχέδιο πόλεως μήκους 1,6 χλμ από την είσοδο του Προφήτη Ηλία έως το νεοσύστατο δημοτικό πάρκο αναψυχής, προϋπολογισμού 231.400 ευρώ. Ο ποδηλατόδρομος θα διέρχεται από πολλά σημεία ενδιαφέροντος τα οποία προάγουν τον Πολιτισμό, την Παιδεία και τον Αθλητισμό. Εντάχθηκε στο «Ελλάδα 2021» και όπως σημείωσε ο κ. Αλέκος είναι στη φάση της προέγκρισης.

Σημειώνεται ότι τα υποέργα με (*) δεν περιλαµβάνονται στην προτεραιοποίηση που έχει υποβάλειο Δήμος Μετεώρων, όπως επίσης και ότι σύμφωνα με την προτεραιότητα που δίνεται από τον Δήμο μας, μπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα τα πρώτα 11 έργα (εκτός των υποέργων με (*), 2.2 και 6.2. Για τα υπόλοιπα έργα, αν τελικά δεν ενταχθούν με κάποια συμπληρωματική προκήρυξη στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», θα επιχειρηθεί η ένταξή του σε κάποιο άλλο Πρόγραμμα. «Σημαντικό είναι να υπάρχουν προτάσεις. Προγράμματα θα βρεθούν κάποια στιγμή στο μέλλον», τόνισε ο κ. Αλέκος.

Έργα που ολοκληρώθηκαν

«Στους δήμους υπάρχει συνέχεια και συνέπεια», σημείωσε πριν από την αναφορά του στα έργα της προηγούμενης δημοτικής Αρχής που ολοκλήρωσε η δημοτική Αρχή, προσθέτοντας ότι υπήρχαν αρκετά προβλήματα για κάποια έργα (έλειπαν μελέτες) που ξεπεράστηκαν με ενέργειες της δημοτικής Αρχής.

Τα έργα της προηγούμενης δημοτικής Αρχής του εκλιπόντος Χρήστου Σινάνη:

• Αποχέτευση όμβριων υδάτων στην επέκταση του σχεδίου πόλεως. Το έργο καθυστέρησε λόγω πανδημίας, καθώς δεν μπορούσε να συνεδριάσει η επιτροπή του διαγωνισμού. Ο εργολάβος πρόκειται να ξεκινήσει τα έργα στις 24 Οκτωβρίου.

• «Αγροτική οδοποιία Δήμου Καλαμπάκας» και «Αγροτική Οδοποιία Δήμου Μετεώρων».

• Κατασκευή ταρτάν στο δημοτικό στάδιο Καλαμπάκας. «Ένα έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που ολοκληρώθηκε αφού ξεπεράστηκαν κάποια προβλήματα», είπε σχετικά ο Δήμαρχος.

• Αντικατάσταση παλαιού δικτύου ύδρευσης Καλαμπάκας.

• Κατασκευή πεζοδρομίων στις οδού Σιδηροδρόμου και Ιωαννίνων της Καλαμπάκας.

• Κατασκευή Πάρκου «Χρήστος Σινάνης».

• Αρδευτικά έργα (αυλάκια) στις Δημοτικές Ενότητας Κλεινοβού και Καστανιάς.

• «Διευθέτηση κοίτης χειμάρρου «Τζιωρτζιώτικου», Τοπικής Κοινότητας Αγίας Παρασκευής, πρϋπ. 1.558.277,50 ευρώ. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ότι θα χαθούν τα χρήματα, καθώς συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον συντοπίτη μας κ. Ευάγγελο Γκουντούφα, που είναι Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών του ΥΠΕΝ, για να προχωρήσει το έργο», είπε ο κ. Αλέκος. Η μελέτη έγινε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον Δήμο Μετεώρων, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος.

Προγραμματισμός έργων

Τα έργα που προγραμματίζει να υλοποιήσει στο υπόλοιπο της θητείας της η δημοτική Αρχή, όπως τα ανέφερε ο κ. Αλέκος, είναι τα εξής:

• Κατασκευή κυνοκομείου, προϋπ. 418.000 ευρώ. Εγκρίθηκε η ένταξη στον «Φιλόδημο ΙΙ» και είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης.

• Έργα αποκατάστασης ζημιών από τον «Ιανό» στις Δημοτικές Ενότητες Τυμφαίων, Ασπροποτάμου, Καστανιάς και Κλεινοβού, προϋπ. 1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για 4 μελέτες, από 250.000 έκαστη, οι τρεις από τις οποίες έχουν δημοπρατηθεί.

• Άρδευση «Αμπελίων» στη Βασιλική. Ολοκληρώθηκε ο προσυμβατικός έλεγχος και το έργο πηγαίνει προς δημοπράτηση.

• Κατασκευή υπόγειων κάδων. Το έργο ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από δύο μήνες.

• Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου. «Βρισκόμαστε στην τελευταία μελέτη και θα προχωρήσουμε σύντομα σε δημοπράτηση του έργου, προϋπ. 1.830.000 ευρώ», σημείωσε ο Δήμαρχος.

• Έργα ΚΕΝΑΚΑΠ: α) Αναρριχητικό Κέντρο Χασίων, προϋπ. 4000.000 ευρώ. «Υπήρχε πρόβλημα με μία μελέτη, φτάνουμε στο τέλος», είπε ο κ. Αλέκος. β) Ανάπλαση οδού Μετεώρων (ΠΑΑ 2014-2020), διαμόρφωση από ΔΕΗ μέχρι οδό Ιωαννίνων. γ) Γήπεδο Καστρακίου. Έχει δημοπρατηθεί και ξεκινά σύντομα.

• Στάσεις λεωφορείων ΚΤΕΛ, προϋπ. 53.000 ευρώ («Φιλόδημος ΙΙ»)

• Πυροπροστασία στα σχολικά κτήρια του Δήμου Μετεώρων. Θα δημοπρατηθεί σύντομα.

• Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίου ΓΕΛ Καλαμπάκας και κτηρίου Δημοτικού Σχολείου Βασιλικής, προϋπ. 900.000 ευρώ. Χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και σύντομα θα δημοπρατηθούν.

«Ένας στόχος»

Ο Δήμαρχος κ. Αλέκος έκλεισε λέγοντας τα εξής: «Να ξέρετε ότι η δημοτική Αρχή ένα μέλημα έχει: να ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο των δημοτών. Αυτό είναι το όραμα το δικό μου και των συνεργατών μου, και γι’αυτό τον λόγο ασχοληθήκαμε με τα κοινά, για να βοηθήσουμε τον τόπο μας και να βάλουμε κι εμείς ένα λιθαράκι στην πρόοδο, την προκοπή και ευημερία των δημοτών. Χαίρομαι όταν περνούν καλά οι δημότες, όταν είναι χαμογελαστοί. Εύχομαι να τελειώσει γρήγορα η πανδημία και να βγούμε από αυτό το «τούνελ» της απομόνωσης. Να είμαστε όλοι υγιείς και ασφαλείς, και να προσέχουμε. Υπάρχει ακόμη ο κορωνοϊός και πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας».

Ύδρευση και υποδομές – δίκτυα

Οι ερωτήσεις της εδημερίδας μας αφορούσαν σε δύο έργα πνοής για την πόλη της Καλαμπάκας, το έργο της ύδρευσης και τη δημιουργάι υποδομών και δικτύων στις περιοχές της επέκτασης του σχεδίου πόλεως, βόρεια του ξενοδοχείου «Διβάνη» και στην περιοχή του ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Η ερώτησή μας «έβγαλε είδηση», όπως τόνισε ο κ. Αλέκος, ο οποίος αποκάλυψε ότι η προηγούμενη δημοτική Αρχή δεν έχει κλείσει ισολογισμό για κανένα έτος από το 2014. Για να περάσουμε στο τελευταίο στάδιο του έργου της ύδρευσης, τις συνδέσεις με νοικοκυριά και επιχειρήσεις, χρειάζονται περί τα 150.000 ευρώ περίπου, χρήματα που δεν υπάρχουν στη ΔΕΥΑΜ, όπως είπε ο κ. Αλέκος, διότι πρόσφατα χρειάστηκαν 364.000 ευρώ για παλιές οφειλές της αποχέτευσης Καλαμπάκας – Διάβας και για εργασιακές διαφορές υπαλλήλων της ΔΕΥΑΜ.

«Δάνειο δεν μπορούμε να πάρουμε, λόγω του ότι δεν έκλεισαν οι ισολογισμοί, αλλά και από την άλλη δεν θέλουμε και να επιβάλουμε τέλος 15-20 ευρώ ανά παροχή στους δημότες. Θα εξετάσουμε άλλες λύσεις, και η επιβολή τέλους θα είναι η έσχατη», σημείωσε ο Δήμαρχος.

Για τις υποδομές στην επέκταση του σχεδίου πόλεως, είπε ότι μετά από το δίκτυο όμβριων υδάτων θα ανοίξει ο δρόμος και για τα υπόλοιπα έργα, όπως ασφαλτοστρώσεις, κατασκευές πεζοδρομίων και παιδικών χαρών, και αναπλάσεις. Ασφαλτοστρώσεις εντός των πόλεων δεν εντάσσονται στο «Αντώνης Τρίτσης», διότι τέτοια έργα είναι ανταποδοτικά και γίνονται με ιδίους πόρους, συμπλήρωσε ο κ. Αλέκος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ