Μια βρύση που «διψάει», ζητάει νερό!

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Του ΓΙΑΝΝΗ ΨΑΡΡΗ

Το Φθινόπωρο του 2020, η αναμνηστική πινακίδα γράφει 20-10-2020, τρεις γείτονες (οι Δημ. Τέγος, Γιάννης Ψαρρής και Χρήστος Ψαρρής) χρηματοδότησαν την κατασκευή μιας πέτρινης βρύσης στον «Πεζόδρομο Μετεώρων» σε χώρο μεταξύ των ναών της Παναγίας και των Αγίων Αντωνίου και Νικολάου.
Η ιδέα ήταν του Χρήστου Ψαρρή ο οποίος ανέλαβε τη σύνδεσή της με το νέο δίκτυο ύδρευσης καθώς και με την αποχέτευση. Φυσικά ζητήθηκε πρώτα η άδεια από την ΔΕΥΑΜ και την Τοπική Κοινότητα Καλαμπάκας. Για όνομα πρότεινα να τη… βαφτίσουμε «Βρύση Σαράϊ».

Πέρασαν οκτώ μήνες από την κατασκευή της βρύσης, αλλά νερό δεν έχει για να δροσίζει και να ξεδιψάει τους περαστικούς-διαβάτες. Αιτία είναι η μη ενεργοποίηση του νέου δικτύου ύδρευσης της πόλης μας. Ελπίζαμε ότι η Δημοτική Αρχή θα «περπατούσε» γρήγορα αυτό το έργο… Ακόμη περιμένουμε.

Λίγη ιστορία
Σαράϊ έλεγαν τη βρύση που υπήρχε 15 περίπου μέτρα πάνω από τη βορειοανατολική γωνία της εκκλησίας των Αγίων Βασιλείου – Κωνσταντίνου και Ελένης κάτω από ένα βράχο που ήταν σαν σκέπασμά της. Λέγανε πως το νερό έρχονταν με κιούγκια (κεραμίδια) από τον Μεγάλο πλάτανο της Αιάς, το κάτω τμήμα του ακόμη είναι θαλερό και το πάνω ξερό. Τώρα, τα χώματα που έπεσαν, σκέπασαν το σημείο που υπήρχε η πηγή-βρύση και άλλαξε το τοπίο.
Τους καλοκαιρινούς μήνες το νερό της βρύσης «Σαράι» ήταν ελάχιστο, στέρευε. Μικρός έβλεπα τον Κωσταντή Κορομπλίτσα να κυλάει από το σπίτι του ως τη βρύση ένα μεγάλο (200 κιλών) σιδερένιο βαρέλι, να το γεμίζει νερό και να το ξανακυλάει προς το σπίτι του για να πλύνει τα ρούχα η Λένη. Κάποιες φορές του έφευγε στον κατήφορο και κτυπούσε-σταματούσε σε τοίχους… Κι εμείς εκεί ξεδιψούσαμε, γιατί οι βρύσες του Προδρόμου και του Σοπωτού ήταν μακριά.

Είχα προτείνει στον τότε Δήμαρχο Βύρωνα Μπουτίνα, όταν κατασκευαζόταν ο Πεζόδρομος και τμήμα της ύδρευσης, να γίνει μια βρύση κοντά στην παλιά, στον Άγιο Βασίλειο… Έγινε όμως πέτρινη βρύση στην κάτω πλατεία του Αγίου Αντωνίου που για να τη δεις θέλεις πυξίδα και για να ανοίξεις τη βάνα να τρέξει νερό, μίτο της Αριάδνης. Κάνανε και μια απλή βρύση στην πάνω πλατεία την οποία στη συνέχεια τάπωσαν… Έτσι στον “Πεζόδρομο Μετεώρων” μήκους χιλίων μέτρων δεν υπάρχει μια βρύση του Δήμου. Αλλά τι λέω τώρα, εδώ δεν κόβουνε τα χορτάρια από το μονοπάτι, θέλουμε και βρύσες και… παγκάκια! «Εδώ δεν έχουμε τσιμπλομάτα, θέλουμε και μαυρομάτα», που λέει ο λαός. Δυστυχώς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ