“Όχι” στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στον Ασπροπόταμο από το Δημοτικό Συμβούλιο Μετεώρων

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Τελ. ενημ. 22.00 Η πρώτη συνεδρίαση με φυσική παρουσία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Μετεώρων, μετά από διάστημα τριών μηνών περίπου, κατά το οποίο διεξάγονταν συνεδριάσεις μόνο δια περιφοράς, λόγω των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού, ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης λίγο μετά τις 7.40 μ.μ. και ολοκληρώθηκε λίφο πριν τις 10.00 το βράδυ.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε (κεκλεισμένων των θυρών για το κοινό) στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Καλαμπάκας, για να είναι εφικτή η τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των μελών.

Έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο είχαν συγκεντρωθεί συνδημότες μας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Δικτύου φορέων και πολιτών για τη προστασία του Ασπροποτάμου με αφορμή το θέμα που συζητήθηκε πρώτο στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Δημάρχου Θοδωρή Αλέκου, ο οποίος σχολίασε ότι η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Καλαμπάκας είναι ευρύχωρη και μπορεί να καθιερωθεί ως μόνιμος χώρος για την τέλεση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Μετεώρων.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Σινάνης, ο οποίος αρχικά στάθηκε στο θέμα που δημιουργήθηκε με τα δύο θετικά κρούσματα κορονοϊού που παρουσιάστηκαν στη Χρυσομηλιά, κάνοντας λόγο για μπούλινγκ που δέχονται οι κάτοικοι του, ζητώντας να γίνει ενημέρωση από ειδικούς.

Σχετικά με το Πράσινο σημείο, είπε ότι ο Δήμος μας δεν κατέθεσε πρόταση για ένα σημαντικό πρόγραμμα.

Είπε επίσης ότι το έργο της αντικατάστασης του παλιού δικτύου ύδρευσης στην Καλαμπάκα έχει τελειώσει και πρέπει να αρχίσουν οι συνδέσεις στο νέο δίκτυο.

Τέλος, είπε ότι σε αντίθεση με όσα λέει ο Δήμαρχος, η προηγούμενη δημοτική Αρχή δεν άφησε χρέος στη ΔΕΥΑΜ 840.000 ευρώ. “Λες ψέματα γι’ αυτό”, είπε ο κ. Σινάνης, απευθυνόμενος στον κ. Αλέκο.

“Πάρ’το πίσω αυτό, ο Δήμαρχος δεν λέει ψέματα. Αυτά τα χρέη παρέλαβα”, τόνισε απαντώντας ο κ. Αλέκος.

Για το Πράσινο Σημείο ο κ. Αλέκος είπε ότι δεν χάθηκε το δικαίωμα να ενταχθεί ο Δήμος μας, όπως άλλωστε λέχθηκε πρόσφατα και σε συνεδρίαση της ΠΑΔΥΘ. “Μας βοήθησε και ο Περιφερειάρχης και τον Σεπτέμβριο έχουμε υπόσχεση ότι θα ενταχθούμε”.

Για το θέμα της Χρυσομηλιάς, ο κ. Αλέκος είπε ότι το χειρίστηκε με προσοχή, διότι είναι πολύ ευαίσθητο το θέμα και κινδύνευε να δυσφημιστεί ο τόπος μας.

Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ επανέλαβε στην πρώτη τοτποθέτησή του ότι θα μπορούσαν να γίνονται τηλεδιασκέψεις όλο το προηγούμενο διάστημα και να μην μείνει το Δ.Σ. μόνο στις δια περιφοράς συνεδριάσεις.

Επανέλαβε ότι είναι μείζον θέμα η αποκομιδή των απορριμμάτων που ανατέθηκε σε εργολάβο που κατέθεσε μικρή έκπτωση. “Δεν αποτελεί μομφή κατά του εργολάβου”, ξεκαθάρισε. Τέλος, είπε ότι μείζον θέμα των τελευταίων μηνών ήταν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ο Γιώργος Χαντζιάρας ξεκίνησε λέγοντας ότι οι δια περιφοράς συνεδριάσεις δεν βοήθησαν, ενώ για το θέμα του κορονοϊού είπε ότι η δημοτική Αρχή πρέπει να δώσει βάρος στη δημόσια Υγεία.

Απαντώντας σε όσα θέματα τέθηκαν, ο κ. Δήμαρχος τόνισε ότι η ένταξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών είναι προσωπικό στοίχημα, και αναμένονται θετικές εξελίξεις μετά από τις επαφές που είχε με τον Υπουργό Παναγιώτη Θεοδωρικάκο.

Για τα απορρίμματα απάντησε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη εξέλιξη για τον Δήμο μας, ακόμη κι αν κηρυσσόταν άγονος ο διαγωνισμός.

Για τα ληξιπρόθεσμα παρενέβη ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Αντώνης Τούλας και πρόσθεσε ότι η απευθείας ανάθεση των απορριμμάτων (222.000 ευρώ) της προηγούμενης δημοτικής Αρχής προστέθηκαν σε αυτά, όπως και η οφειλή από το ταρτάν.

“Λες βλακείες”, παρενέβη ο κ. Σινάνης. “Από δική σας βλακεία τα βάλαμε στα ληξιπρόθεσμα”, απάντησε ο κ. Τούλας.

Τέλος, ο Νίκος Μπαντανίκας ζήτησε να βοηθηθεί οικονομικά συνδημότης μας για πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, κάτι που βρήκε όλους σύμφωνους.

 

Οι ανεμογεννήτριες

Για το θέμα των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στον Ασπροπόταμο, ο κ. Δήμαρχος τόνισε ότι η περιοχή αποτελεί αέναη πηγή φυσικού πλούτου και δεν ανήκει στις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής μας, καθώς η ζημιά στο φυσικό περιβάλλον είναι πολλαπλάσια σε σχέση με τα οφέλη.

“Δηλώνουμε κατηγορηματικά την αντίθεσή μας στην ανάπτυξη ανεμογεννητριών τόσο στον Ασπροπόταμο, όσο και οπουδήποτε αλλού στον Δήμο Μετεώρων”, κατέληξε ο κ. Αλέκος.

“Συμφωνούμε, να ψηφίσουμε ότι δεν επιτρέπουμε πουθενά στον Δήμο μας την τοποθέτηση ανεμογεννητριών”, είπε ο κ. Σινάνης.

“Συμφωνούμε, αλλά οι όροι της αγοράς είναι τέτοιοι που είτε μας αρέσει είτε όχι θα δούμε και τέτοια φαινόμενα. Να μην αποκλείσουμε μελλοντικά αιτήματα, διότι μπορεί να μην υπάρχουν αντιρρήσεις. Για τον Ασπροπόταμο διαφωνούμε”, είπε ο κ. Παπαμιχαήλ.

“Κερδισμένοι είναι οι επενδυτές και χαμένο το περιβάλλον που υποβαθμίζεται”, τόνισε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Γιώργος Χαντζιάρας.

Επίσης, αναφέρθηκε στην καταστροφή μιας πηγής στο χωριό του, τη Θεόπετρα, από ιδιώτες, ζητώντας να έχει ενημέρωση σε επόμενη συνεδρίαση.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε ως εκπρόσωπος του Δικτύου φορέων και πολιτών για τη προστασία του Ασπροποτάμου ο Μιχάλης Γιαννούλας, δίνοντας λίγα (δεν του δόθηκε πολύς χρόνος) αλλά σημαντικά στοιχεία για το τι σχεδιάζεται για την περιοχή.

Ομόφωνα αποφασίστηκε να εκδοθεί το σχετικό ψήφισμα κατά της τοποθέτησης των ανεμογεννητριών στον Ασπροπόταμο.

 

Τα υπόλοιπα θέματα

– Ομόφωνα εγκρίθηκε η αίτηση της Ελληνικής Εταιρίας Αντιρρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.Α.Ν.Α).

-Υπέρ της τριμηνιαίας έκθεσης υλοποίησης προϋπολογισμού Δ΄ Τριμήνου 2019.
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Τούλας Αντώνιος και της τριμηνιαίας έκθεσης υλοποίησης προϋπολογισμού Α΄ Τριμήνου 2020 ψήφισε η παράταξη του Δημάρχου.

Ο κ. Σινάνης ζήτησε να πληρωθούν μικρές οφειλές του Δήμου προς τρίτους από τα διαθέσιμα χρήματα που υπάρχουν στον τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου.

“Τελικά δεν θα πτωχεύσει ο Δήμος μας όπως φαίνεται”, είπε ο κ. Λύπας, “αλλά έχει δίκιο ο κ. Τούλας που λέει ότι αντεύχεται ο κ. Σινάνης να εγκριθούν τα ληξιπρόσθεσμα”, τόνισε ο κ. Λύπας.

“Γιατί δεν πληρώσατε τιμολογημένα 750.000 ευρώ εσείς;”, ρώτησε τον κ. Σινάνη ο κ. Τούλας. “Εμείς πληρώσαμε 150.000 ευρώ τον τελευταίο μήνα”, πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.

-Επίσης από την παράταξη του Δημάρχου ψηφίστηκε ο χαρακτηρισμός κωδικών αριθμών εξόδων στον προϋπολογισμό οικ. έτους 2020 του Δήμου Μετεώρων ως δεκτικοί εκδόσεως ενταλμάτων προπληρωμής.

– Εγκρίθηκε ομόφωνα η αίτηση LIKO TEMTA (παραίτηση μισθώματος καταστήματος στην Παναγία).

-Εγκρίθηκαν αιτήσεις CΟSΜΟΤΕ – ΟΤΕ.

– Εγκρίθηκε ομόφωνα η απαλλαγή από το τέλος χρήσης κοινοχρήστων χώρων των επιχειρήσεων που διέκοψαν τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID – 19 (άρθρο 37 ΠΝΠ 20-3-2020 ΦΕΚ 68/τ.Α΄/2020).

-Εγκρίθηκε ομόφωνα η μείωση κατά 40% μισθωμάτων επαγγελματικών μισθώσεων για τις οποίες έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID – 19 (ΠΝΠ 20-3-2020 ΦΕΚ 68Α/2020).

-Εγκρίθηκε ομόφωνα η απαλλαγή γονέων από τροφεία δημοτικών βρεφικών και παιδικών σταθμών και απαλλαγή των δημοτών από τα δίδακτρα των χορευτικών μαθημάτων και της μουσικής σχολής για το χρονικό διάστημα αναστολής της λειτουργίας τους (παρ. 1 του άρθρου εικοστού έκτου της πράξης Νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ 84/13-4-20 τεύχος Α΄).

-Εγκρίθηκε ομόφωνα το αίτημα του πολιτιστικού συλλόγου Καλογριανής «Άγιος Ραφαήλ» για παραχώρηση χρήσης του κτιρίου στέγασης του κοινοτικού γραφείου στην Καλογριανή.
Εισηγητής: Πρόεδρος κ. Παπαχρήστος Σωτήριος

-Υποβολή πρότασης έγκρισης καθορισμού τροφείων και μοριοδότησης στους Παιδικούς Σταθμούς του Δ. Μετεώρων.
Από 0-3.000 ευρώ εισόδημα θα είναι δωρεάν, ενώ από 3.000-6.000 η συμμετοχή θα είναι 20 ευρώ μηνιαίως για ένα παιδί και 30 ευρώ για δύο παιδιά, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Θώμος.

Μηδενική συμμετοχή για κάθε παιδί που γεννιέται και εγράφεται στο δημοτολόγιο πρότεινε ο κ. Χαντζιάρας και μειοψήφησε.

“Φοβάμαι ότι θα δημιουργηθούν αποκλίσεις” είπε ο κ. Παπαμιχαήλ και μειοψήφησε και η παράταξή του.

-Εγκρίθηκε ομόφωνα η αίτηση Ρίζου Ζωή (Παράταση εκμίσθωσης κοινοτικού καταστήματος Σαρακίνας).

-Εγκρίθηκε ομόφωνα η λήψη απόφασης για το όργανο διανομής και φύλαξης των υδάτων άρδευσης, το χρόνο έναρξης και λήξης της αρδευτικής περιόδου, τον αριθμό των θέσεων των υδρονομέων ή εποπτών υδρονομέων, τον τομέα για τον οποίο προορίζεται κάθε θέση σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 κ 2 του Β.Δ. 28.3/15.4.1957

Όπως γινόταν μέχρι σήμερα θα προσληφθούν τέσσερα άτομα με τετράμηνες συμβάσεις, είπε ο Αντιδήμαρχος κ. Κόττης Δημήτριος.

Θα επανέλθει στο συμβούλιο η έγκριση των τεσσάρων ατόμων.

-Η αίτηση Βαβδιανού Ευαγγελία –Αλεξία για χορήγηση άδειας παραγωγού Λαϊκής Αγοράς απορρίφθηκε κατόπιν εισήγησης του Αντιδημάρχου κ. Κόττη, διότι έλειπε ένα δικαιολογητικό.

-Εγκρίθηκε ομόφωνα η Θετική Έκφραση απόψεων του Δημοτικού Συμβουλίου επί των απαγορεύσεων βοσκής που προκύπτουν στα πλαίσια διαχείρισης του Δημοτικού δάσους «Ασπροκκλησιάς» για το έτος 2020.

-Εγκρίθηκε ομόφωνα η θετική έκφραση απόψεων του Δημοτικού Συμβουλίου επί των απαγορεύσεων βοσκής που προκύπτουν στα πλαίσια διαχείρισης του Δημοτικού δάσους «Αγίου Δημητρίου» για το έτος 2020.

-Εγκρίθηκε ομόφωνα το αίτημα των δημοτών Καρανάσιου Χρήστου & Ιωάννη για εκμίσθωση Κοινοτικής έκτασης για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στoν οικισμό Θεοτόκο της Κοινότητας Αχλαδέας (9 χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης).

-Εγκρίθηκε ομόφωνα η απευθείας ανάθεση Δημοτικού Καταστήματος στην Κοινότητα Ανθούσα του Δήμου Μετεώρων.

-Εγκρίθηκε ομόφωνα η αίτηση Ταμπακιώτη Ελένης (πενταετής παράταση μίσθωσης δημοτικού διαμερίσματος στην Κοινότητα Αγίας Παρασκευής).

-Εγκρίθηκε ομόφωνα η αίτηση Χύμα Χριστίνας (παράταση μίσθωσης δημοτικού διαμερίσματος στην Κοινότητα Αγίας Παρασκευής).

-Εγκρίθηκε ομόφωνα η αίτηση Αλεξίου Βασίλειου (παράταση μίσθωσης δημοτικού διαμερίσματος στην Κοινότητα Αγίας Παρασκευής).

– Εγκρίθηκε ομόφωνα η παραχώρηση χώρου στο Αγιόφυλλο (στον ΜΕΣ).

-Εγκρίθηκε ομόφωνα η αίτηση Συλλόγου «ΑΚΤΗΜΟΝΩΝ ΑΣΠΡΟΚΚΛΗΣΙΑΣ» (παραχώρηση αίθουσας στο πρώην Κοινοτικό Γραφείο).

-Εγκρίθηκε ομόφωνα η αίτηση Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Αγναντιάς (παραχώρηση αίθουσας).

-Εγκρίθηκε ομόφωνα η λύση του από 30/5/18 συμφωνητικού μεταξύ του Δήμου Μετεώρων και του Μπραζιώτη Αριστείδη που αφορά στην εκμίσθωση έκτασης 7135,89 τμ στην περιοχή «Μπρουκουμάδες» στην ΤΚ Καστανιάς.

-Αναβλήθηκε η αίτηση Συνδέσμου Απανταχού Χρυσομηλιωτών (παραχώρηση αίθουσας σχολείου).

-Αναβλήθηκε η αίτηση Σίμου Ελισάβετ (συμψηφισμός οφειλών)

-Εγκρίθηκε ομόφωνα η αίτηση Μούτου Ιωάννη (Γνωμοδότηση για την υφιστάμενη σταβλική εγκατάσταση στη θέση ’Μουρορίνα’ στην Κοινότητα Κλεινοβού).

-Εγκρίθηκε ομόφωνα το αίτημα Γκούμα Αχιλλέα περί παραίτησης μίσθωσης περιπτέρου στην οδό Ρόδου 1 στην Καλαμπάκα. Θα έρθει σε μελλοντική συνεδρίαση και το θέμα της απομάκρυνσης του περιπτέρου.

-Εγκρίθηκε ομόφωνα η αίτηση Αρδίτσου Τριάδα (αλλαγή ονόματος μίσθωσης αγροκτήματος στην Κοινότητα Βασιλικής).

-Εγκρίθηκε ομόφωνα η διαπιστωτική πράξη λύσης σύμβασης δωρεάς του ακινήτου-Δημόσιο κτήμα (οικόπεδο με κτίριο) και με αριθμό της Κτηματικής Υπηρεσίας ΑΒΚ 178 Παναγίας, το οποίο χρησιμοποιούνταν για τη στέγαση του Αστυνομικού Σταθμού της Παναγίας του Δήμου Μετεώρων.

– Σχετικά με την ανάπλαση του χώρου στην Κοινότητα Παναγίας (πρώην ΑΤΤΙΚΑΤ) ο Χρήστος Μαλακασιώτης αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης και κατέληξε λέγοντας ότι χρειάζεται πολιτική απόφαση για να αντιμετωπιστεί το θέμα και νομικά.

Ο Δημήτρης Ζαμπούρας είπε ότι η υπόθεση είναι μπερδεμένη, διότι κατά 75% ανήκει σε ιδιώτες και κατά 25% στον Δήμο. “Χρειάζεται νομική υποστήριξη το θέμα και μια επιτροπή να επισπεύσει την υπόθεση”, είπε ο κ. Ζαμπούρας.

Εγκρίθηκε ομόφωνα οι κ.κ. Μαλακασιώτης και Ζαμπούρας να αναλάβουν να “τρέξουν” την υπόθεση με την ανάλογη νομική υποστήριξη.

-Εγκρίθηκε ομόφωνα το αίτημα του Στάμου Δημητρίου για λύση της σύμβασης του με το Δήμο Μετεώρων που αφορά στην εκμίσθωση τεσσάρων στρεμμάτων στη θέση «ΞΥΛΑ» της Κοινότητας Κονισκού για κατασκευή πρόχειρων σταβλικών εγκαταστάσεων
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Θεοχάρης Στέφανος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καμία ελπίδα για εξέλιξη… την ίδια προθυμία για τη πραγματική προστασία του περιβάλλοντος άμα δείχναμε θα ήταν όλα καλύτερα, σωστή ανακύκλωση στο δήμο πχ… Πρόσκληση εταιρειών διαχείρισης ανακύκλωσης ας πουμε, όχι; Τον αμαθή και συνομοσιολογο άνθρωπο όμως τον φοβίζει η αλλαγή όπως κάποτε οι άνθρωποι ήταν αντίθετοι στις λάμπες φωτισμού στους δρόμους γιατί πίστευαν ότι δε θα μπορούσε ο κόσμος να ξεχωρίσει τη μέρα με τη νύχτα… Επιστροφή στο μεσαίωνα λοιπόν και μπράβο μας…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ