Συνέντευξη του Χρίστου Λιάπη στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM και στον Κων/νο Μπογδάνο

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Τηλεφωνική συνέντευξη στο Ραδιόφωνο των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, 90,1FM, στην εκπομπή «Mea Culpa» του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, έδωσε ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Παν/μίου Αθηνών Χρίστος Λιάπης.

Ο Δρ. Λιάπης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Το κομμάτι του πληθυσμού των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν ζητήματα εξάρτησης, συγκαταλέγεται στις ευπαθείς ομάδες, αλλά, από εκεί και πέρα, οι συνθήκες της καραντίνας και των αυτο-περιορισμών που πρέπει να θέσουμε όλοι μας στον εαυτό μας, παραμένοντας στο σπίτι μας, εγκυμονούν, πολλές φορές, την ευόδωση εξαρτητικών συμπεριφορών, είτε αυτές εμπλέκουνε το αλκοόλ, είτε αυτές εμπλέκουνε παθολογικά μοτίβα φαγητού ή χρήσης του internet ή ακόμη και παθολογικού τζόγου.

Καθώς με την καραντίνα περνάμε όλο και περισσότερο χρόνο μπροστά στην οθόνη του tablet, του ηλεκτρονικού υπολογιστή ή του κινητού μας, μπορεί να αναπτυχθούν παθολογικές συμπεριφορές. Σε συνθήκες μοναξιάς και απομόνωσης, αλλά και υπό την ψυχολογική πίεση και το άγχος που δημιουργεί η Πανδημία, αρκετοί από τους συνανθρώπους μας μπορεί να καταφεύγουν σε παθολογικά συμπεριφορικά μοτίβα προσωπικών αγχολύσεων, τα οποία αν διογκωθούν -και ιδιαίτερα αν προϋπάρχουν στοιχεία ψυχοπαθολογίας- μπορεί να πάρουν τα χαρακτηριστικά μιας εξάρτησης ή και πολυ-εξαρτήσεων.

Επίσης, εμφανίζονται ήδη δημοσιευμένα, τα πρώτα αποτελέσματα που υποστηρίζουν αναζωπύρωση ή πυροδότηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, εν μέσω καραντίνας. Μαζί με το μήνυμα της κοινωνικής αποστασιοποίησης, το οποίο θα πρέπει να διατρέχει, με όρους υπευθυνότητας, την καθημερινότητά μας, είναι μια καλή ευκαιρία να σκεφτούμε τους λόγους εξαιτίας των οποίων είχαμε αποστασιοποιηθεί από τους κοντινούς μας ανθρώπους, σε συνθήκες ομαλότητας.

Ακούστε ολόκληρη η συνέντευξη:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ