Του ΓΙΑΝΝΗ ΨΑΡΡΗ

Έξω από το χωριό Ανθούσα, στο δρόμο που ανεβαίνει στο «Μπάρο» και οδηγεί προς Καλαρρύτες και Ματσούκι υπάρχει κάτω από την περιοχή «Νέγκρι», κοντά στο δίτοξο πέτρινο γεφύρι του Μίχου και δίπλα στο ποτάμι, παραπόταμο του Ασπροποτάμου, ο ναός (παλαιά ήταν Μονή) της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας. Λέγεται έτσι γιατί παλαιά, πριν καεί ο ναός από τους Γερμανούς το 1943 υπήρχε εικόνα της Παναγίας με την αφιέρωση: «Η παρούσα, γαλακτοτροφούσα επικαλουμένη, από Βενετίας ηνέχθη εν έτεσιν 1761 παρά του Δημητρίου Τουρτούρη, ήτις εστίν παλαιοτάτη…».
Το καθολικό είναι αγιορείτικου τύπου δηλ. πλακοσκέπαστο σταυροειδές με χορούς, τρούλο και τετράκλινη στέγη. Τα κελιά και ο δεύτερος ναός που υπάρχει εκεί, όπως μου είπαν κάτοικοι του χωριού, είχαν καταστραφεί.
Το πρωί τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας. Όλοι οι πιστοί προσκύνησαν την εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αλλά και της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας στην οποία εικονίζεται η Παναγία να θηλάζει το μικρό Ιησού Χριστό.
Στο τέλος προσφέρθηκε σε όλους μπλουγούρι με κρέας. Να αναφέρω πως ο ιερέας αρνήθηκε να ευλογήσει το φαγητό γιατί ήταν Τετάρτη και σύμφωνα με την εκκλησία μας επιτρέπεται μόνο το ψάρι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ