Τοποθέτηση του Δημάρχου Καλαμπάκας στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα της Κωνσταντείου Σχολής

-

Το Συμβούλιο μας καλείται, απόψε , να λάβει μία απόφαση πραγματι-κά ιστορική. Και ο όρος «ιστορική» δεν είναι απλά, ένα σχήμα λόγου, αλλά ισχύει και χρησιμοποιείται κυριολεκτικά.
Το θέμα που συζητούμε είναι η πρόταση του Μητροπολίτη μας κ. Θε-οκλήτου για την ανταλλαγή του κτιρίου που στεγάζει την Μουσική Σχο-λή του Δήμου μας με αυτό της Κωνστάντιου Σχολής με σκοπό να λειτο-υργεί εκεί η μόνιμη πλέον Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων.
Κάθε πτυχή του συγκεκριμένου ζητήματος είναι και μία πτυχή της το-πικής μας ιστορίας. Καλούμαστε να αποφασίσουμε για την ανταλλαγή ενός πραγματικά ιστορικού κτιρίου, της Κωνστάντιου Σχολής, εμβληματικού χαρακτήρα για την πόλη μας, που συνδέεται με ιστορικές μνήμες και την παιδική ηλικία πολλών Καλαμπακιωτών, αφού για πάρα πολλά χρόνια λειτουργούσε ως σχολείο.
Η Κωνστάντιος Σχολή, δωρεά του ηγουμένου της Μονής Αγίου Στεφά-νου στην πόλη μας, είναι ένας ακόμη ζωντανός ιστορικός σύνδεσμος που ενώνει με άρρηκτους δεσμούς την Καλαμπάκα με τα Μετέωρα. Είναι ένας ζωντανός ιστορικός σύνδεσμος που ενώνει την καθημερινότητα των πολιτών με την μακραίωνη πνευματική παρακαταθήκη και τις ρίζες αυτού του τόπου.
Το κτήριο της Κωνστάντιου Σχολής είναι επίσης ιστορικά συνδεδεμένο με το οικιστικό σύνολο της παλιάς πόλης της Καλαμπάκας. Η Κωνστάντιος είναι κτισμένη ανάμεσα στους βυζαντινούς ναούς της πόλης, πολύ κοντά στον εμβληματικό ναό της Παναγίας και είναι ενταγμένη στο χρώμα και την ατμόσφαιρα της περιοχής διασώζοντας το πνεύμα μιας παλιάς και λαμπρής περιόδου.
Από την άποψη αυτή η μελλοντική χρήση καί λειτουργία του κτιρίου έχει μεγάλη σημασία, όχι μόνο για αυτό καθαυτό το κτήριο, αλλά και για την περιοχή της παλιάς Καλαμπάκας. Η όλη περιοχή θα αναβαθμισθεί και θα αναπτυχθεί από την εγκατάσταση και λειτουργία εκεί της Μητρόπολης.
Είναι, άλλωστε, αυτονόητο ότι μία Μητρόπολη με την αίγλη και την ιστορική διαδρομή της Μητροπόλεως Σταγών, που άνθησε κατά την βυζαντινή περίοδο και ανέδειξε πνευματικά αναστήματα όπως του Αγίου Βησσαρίωνα, του πολιούχου και προστάτη της περιοχής μας, μία Μητρόπολη που έχει ως κορωνίδα το περίφημο Μοναστικό Κέντρο των Μετεώρων, θα πρέπει να στεγάζεται σε ένα κτίριο αντάξιο της ιστορίας της και του υψηλού πνευματικού της ρόλου.
Και εδώ έρχεται η μία ιστορική στιγμή να συναντήσει και να ταυτιστεί με την άλλη. Η πρόσφατη μονιμοποίηση της Μητρόπολής μας, ήταν η δικαίωση των αγώνων που έδωσε ο μακαριστός ποιμενάρχης μας Σε-ραφείμ, μαζί με όλο τον λαό της περιοχής μας. Ήταν ένας αγώνας που στήριξαν όλες οι Δημοτικές Αρχές. Ήταν ένας κοινός αγώνας που δόθηκε και κερδήθηκε με την Εκκλησία και τον λαό ενωμένους για το καλό του τόπου, για το κοινό καλό και το κοινό μας συμφέρον.
Γιατί είναι πραγματικά ΚΟΙΝΟ το καλό ΚΟΙΝΟ το συμφέρον.
Αυτό το κοινό συμφέρον, λοιπόν, αντιπροσωπεύει η παρούσα πρό-ταση. Αυτό το κοινό συμφέρον καλούμαστε να υπηρετήσουμε ως εκ-λεγμένοι εκπρόσωποι του λαού της Καλαμπάκας.
Αυτό το κοινό συμφέρον καλούμαστε να θέσουμε ως πρώτη μας προ-τεραιότητα. Αυτό το κοινό συμφέρον οφείλουμε να το θέσουμε πάνω από το ευκαιριακό μικροπολιτικό μας και ατομικό μας συμφέρον.
Έχουμε πολλά άλλα ζητήματα στα οποία έχουμε την ευκαιρία να αντιπαρατεθούμε πολιτικά. Ας μην το κάνουμε και σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Ας αισθανθούμε κάποια στιγμή και το χρέος μας απέναντι στην ιστορία, το χρέος μας απέναντι στο μέλλον, την ανάπτυξη και την προοπτική αυτού τόπου.
Εμείς για μία ακόμη φορά θα σταθούμε με υπευθυνότητα και με συ-νέπεια απέναντι στην ιστορία. Θα υπηρετήσουμε για μία ακόμη φορά με υπευθυνότητα και με συνέπεια το καθήκον μας και τα συμφέροντα του λαού που μας εξέλεξε και όχι τα μικροπολιτικά μας συμφέροντα.
Η ανταλλαγή κτιρίων που προτείνεται σήμερα είναι συμφέρουσα από κάθε άποψη για τον Δήμο μας. Το οικονομικό όφελος που θα προκύψει για τον Δήμο από το κτίριο της Μουσικής Σχολής είναι πολλαπλάσιο από αυτό της Κωνσταντίου, η οποία απαιτεί και μία τεράστια δαπάνη για την συντήρηση της.
Κατά συνέπεια από την ανταλλαγή αυτή ο Δήμος κερδίζει διπλά και τριπλά. Πρώτο κερδίζει ένα σύγχρονο και λειτουργικό κτίριο πάνω από 500 τ.μ. Δεύτερον κερδίζει τουλάχιστον 12.000 ευρώ τον χρόνο από τα μισθώματα του κτιρίου που δεν θα χρειάζεται να καταβάλει. Τρίτον κερδίζει την τεράστια δαπάνη για την συντήρηση και αποκατάσταση ενός σημαντικού κτιρίου (Κωνστάντιο). Τέταρτον κερδίζει την τεράστια προοπτική, την αίγλη και τα πολλαπλά οφέλη που θα αποκομίσει η περιοχή από την συντήρηση και λειτουργία του κτιρίου και την ανάπλαση του όλου χώρου που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της παλιάς Καλαμπάκας.
Αυτή τη συμφέρουσα και ιστορικά αναγκαία ανταλλαγή, λοιπόν, εμείς την στηρίζουμε. Δυστυχώς κάποιοι άλλοι για αντιπολιτευτικούς και μικροπολιτικούς σκοπούς επιλέγουν κάποια άλλα φτηνά ανταλλάγματα και όχι αυτη την συμφέρουσα ανταλλαγή.
Επιλέγουν τη μιζέρια, την γκρίνια, την αντιπαλότητα, τον αρνητισμό, τις καταγγελίες, τις ενστάσεις, τις τρικλοποδιές, τη στείρα αντιπολίτευ-ση με αντάλλαγμα λίγες ψήφους και ένα ευκαιριακό πολιτικό όφελος.
Όχι, λοιπόν. Τέτοιες ανταλλαγές εμείς ,ούτε κάνουμε ,ούτε είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε. Η μικροπολιτική και η ψηφοθηρία έχουν κι αυτές κάποιο όριο! Ας μην τα ισοπεδώσουμε όλα.
Και προπαντός ας μην ενσπείρουμε έριδες και διχοστασίες στην κοινωνία. Ο λαός μας έδωσε από κοινού με την εκκλησιαστική του ηγεσία τον αγώνα για την μονιμοποίηση της Μητρόπολής μας. Καί το έκανε αυτό γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι το καλό της τοπικής μας Εκκλησίας δεν χωρίζεται από το καλό της κοινωνία μας. Γνωρίζει πολύ καλά και θεωρεί ότι η πρόοδος της τοπικής Εκκλησίας είναι ταυτισμένη με την συνολική πρόοδο της πόλης και της περιοχής. Η υπόθεση είναι κοινή. Οι προσπάθειες είναι κοινές, Το συμφέρον είναι ΚΟΙΝΟ.
Καί όλοι είμαστε ενωμένοι και έτοιμοι να υπερασπιστούμε αυτή την ενότητα ώστε να επιτύχουμε το ΚΟΙΝΟ μας συμφέρον. Γι’ αυτό και θα υπερψηφίσουμε την πρόταση.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Όλα τα περίμενα, αλλά και κήρυγμα ιστορίας για την Καλαμπάκα, την Κωνστάντειο Σχολή και την πνευματικότητα της περιοχής από τον Πρεβεντινό Δήμαρχο Χρήστο Σινάνη δεν το περίμενα. Ήθελα να ήξερα ποιός έγραψε το κείμενο που διάβασε ο Δήμαρχος για ιστορικούς λόγους και όχι γιατί τα λόγια αυτά αποτελούν τον “Επιτάφιο” της Κωνσταντείου Σχολής.

  2. Δηλαδή, θα ήταν καλύτερα να μείνει το κτίριο ως έχει, μέχρι να γίνει ερείπιο; Η Κωνστάντιος αυτή τη στιγμή είναι αχούρι και απαιτεί χιλιάδες ευρώ για να ανακατασκευαστεί. Ποιος θα τα πληρώσει αυτά; Και ποιο το κέρδος αν γίνει εκκλησιαστικό μουσείο; Ποιος αφελής πιστεύει ότι ένα μουσείο αντιγράφων εικόνων θα γίνει ποτέ πόλος έλξης επισκεπτών; Ας είμαστε σοβαροί. Πέρα από το τι θέλει ή δεν θέλει η Μητρόπολη, είναι μια έντιμη και συμφέρουσα ανταλλαγή. Ο Δήμος αποκτά ένα υπερσύγχρονο κτίριο, ολοκαίνουργιο και σε άριστη κατάσταση, σε μια περιοχή που συνεχώς αναπτύσσεται, κοντά στον ιστό της πόλης. Ας μην ξεχνούμε ότι η Μουσική Σχολή είναι μια πραγματική κυψέλη, ένας χώρος τέχνης και πολιτισμού. Πρέπει να είμαστε και λίγο ρεαλιστές. Δεν γίνεται να βλέπουμε τα πάντα στραβά κι ανάποδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Θαλάσσιος Κόσμος – Γεύματα στη Λαδόκολλα

Ο Θαλάσσιος κόσμος ΤΩΡΑ φέρνει στην Καλαμπάκα τα ΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ. Ολοκληρωμένες συνθέσεις γευμάτων κλεισμένες στη λαδόκολλα που περιμένουν από εσάς απλά ψήσιμο. Χαρακτηριστικές προσφορές: • Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι μόνο 9,85 ευρώ • Σολομός με φαρφάλες μόνο 9,85 ευρώ. • Γαριδομακαρονάδα μόνο με 9,40 ευρώ. ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ... ΨΗΣΙΜΟ! Επωφεληθείτε από τη...

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Άνοιξε η βαθύτερη πισίνα στον κόσμο

Η βαθύτερη πισίνα του κόσμο με βάθος 45,5 μέτρων, που προορίζεται για δύτες, άνοιξε αυτό το Σαββατοκύριακο κοντά στη Βαρσοβία. Το Deepspot, όπως ονομάζεται, περιλαμβάνει υποβρύχια σπήλαια, ερείπια των Μάγια, όπως και ένα μικρό ναυάγιο για εξερευνήσει κανείς. Η πισίνα έχει γεμιστεί με 8000 κυβικά μέτρα νερό, ήτοι τον εικοσαπλάσιο όγκο...

Νίκη-πρόκριση στο Ευρωμπάσκετ με ανατροπή πέτυχε η Εθνική

Με μεγάλη ανατροπή απέναντι στη Βουλγαρία, η εθνική κατάφερε να οδηγήσει τον αγώνα σε παράταση (71-71) και εν συνεχεία να επικρατήσει με 84-78, εξασφαλίζοντας πρόωρα την πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ 2022. Τα τρίποντα του Γιάννη Αθηναίου (21π. με 6/9 τρίποντα), δύο στα τέλη της κανονικής διάρκειας, έναμε την...

Formula 1: Σοκαριστικό ατύχημα για τον Γκροζάν – Εξερράγη και κόπηκε στη μέση το μονοθέσιό του

Σοκάρει το ατύχημα που είχε ο Ρομέν Γκροζάν στο GP του Μπαχρέιν για το πρωτάθλημα της Formula 1, με τον πιλότο της Haas να χάνει το έλεγχο του μονοθεσίου του και να πέφτει με μεγάλη ταχύτητα επάνω στα προστατευτικά διαζώματα της πίστας. Από τη σφοδρή σύγκρουση, το μονοθέσιο εξερράγη και...

Ευχές στον Δήμαρχο Μετεώρων από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Αγίου Δημητρίου Διάβας

Ευχόμαστε σε όσους δοκιμάζονται από τον ιό, γρήγορη ανάρρωση. Ευχές και στον Δήμαρχο Μετεώρων και συντοπίτη μας κ. Θοδωρή Αλέκο. Του στέλνουμε την φωτογραφία αυτή, από την σημερινή Θεία Λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο Διάβας, έχοντας στην αγκαλιά μας τον Άγιο Δημήτριο, που πολύ αγαπά και τιμά. Σας περιμένουμε σύντομα κοντά...

Καλά στην υγεία του ο Δήμαρχος Μετεώρων – Ανυπομονεί να επιστρέψει στα καθήκοντά του

Πέρασε ακριβώς μία εβδομάδα από τότε που ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Θοδωρής Αλέκος ανακοίνωσε ότι μετά από τεστ που έκανε διαγνώσθηκε με κορωνοϊό και ξεκίνησε η καραντίνα του. Ο κ. Αλέκος εισήχθη στην μονάδα covid του Νοσοκομείου Τρικάλων την περασμένη Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020 με ήπια συμπτώματα για καθαρά προληπτικούς...

Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας: Διαδικτυακή συνάντηση με τον συγγραφέα Στέφανο Ξενάκη

Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου στις 7:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με το γνωστό συγγραφέα κ. Στέφανο Ξενάκη. Θα υπάρξει μια ανοιχτή συζήτηση με τον συγγραφέα με τη μορφή ερωταποκρίσεων σχετικά με θέματα αυτοβελτίωσης, αυτογνωσίας και προσωπικής εξέλιξης, τα οποία υπηρετεί τόσο στα κείμενα του όσο και στις ομιλίες του. Ο κ....

Τροχαίο ατύχημα με εκτροπή αυτοκινήτου χθες το βράδυ στην Ε.Ο. Καλαμπάκας – Ιωαννίνων

Ένα τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε χθες το βράδυ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, στο 4ο Χλμ. της Εθνικής οδού Καλαμπάκας – Ιωαννίνων, ένα χιλιόμετρο περίπου πριν από την ΠΑΠ. Ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο που είχε κατεύθυνση προς Καλαμπάκα βγήκε εκτός δρόμου με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλες υλικές ζημιές χωρίς ωστόσο, σύμφωνα πάντα με...

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...