Σημαντικές παράμετροι για τον θρησκευτικό και προσκυνηματικό τουρισμό τέθηκαν στην ημερίδα της ΠΕΔ

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Με αρκετή καθυστέρηση από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης ξεκίνησε η ημερίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας στο Καστράκι με θέμα «Θρησκευτικός – Προσκυνηματικός Τουρισμός».

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Grand Meteora, παρουσία Βουλευτών, Δημάρχων και μελών του Δ.Σ. της ΠΕΔΘ, καθώς και περιφερειακών συμβούλων, δημοτικών συμβούλων κ.ά.

Πριν από την έναρξη της ημερίδας απηύθυναν χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Καλαμπάκας Χρήστος Σινάνης, οι Βουλευτές Τρικάλων Σάκης Παπαδόπουλος, Χρήστος Σιμορέλης και Κώστας Σκρέκας και ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης.

Ο κ. Σινάνης τόνισε ότι ο τουρισμός συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη, καθώς και ότι η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας αποτελεί θεμελιώδη κεφάλαια, όμως πρέπει να τα αναδεικνύουμε, προκειμένου να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες. Έκλεισε λέγοντας ότι η οργανωμένη και στοχευμένη προβολή των πολλών εκκλησιαστικών μνημείων που υπάρχουν στην περιοχή μας πρέπει να αποτελεί στόχο μας.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο όσα μας χάρισε η Φύση και όσα έχουν καλλιεργήσει οι μοναχοί, αλλά γι’ αυτό χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός.

Ο κ. Σιμορέλης είπε ότι τα Μετέωρα είναι για όλους τους πολίτες, με την προϋπόθεση του σεβασμού στο μνημείο της Φύσης και στον θρησκευτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα των Μετεώρων. «Τα καλούδια πρέπει να διαχυθούν παντού στην τοπική κοινωνία», κατέληξε.

Ο κ. Σκρέκας είπε ότι πριν από πολλά χρόνια κάποιοι πνευματικοί άνθρωποι πήγαν και έκτισαν στις κορυφές των βράχων τα μοναστήρια και ότι αν δεν γινόταν αυτά, η Καλαμπάκα θα ήταν σαν τη Θεόπετρα. Γι’ αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η λάμψη των Μετεώρων δεν θα είναι βραχυπρόθεσμη, με έμφαση στη χωροταξία, για να μην φτιάχνει ο καθένας ό,τι θέλει και όπου θέλει.

Ο κ. Μιχαλάκης είπε ότι ο θρησκευτικός τουρισμός αντιμετωπίζεται συντονισμένα από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας με στόχο την καλυτέρευση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Κηρύσσοντας την έναρξη της ημερίδας, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου Γιώργος Κωτσός είπε ότι η ημερίδα πραγματοποιείται σε έναν εμβληματικό χώρο, στο πλαίσιο των στόχων που έχει θεσπίσει το Δ.Σ. της ΠΕΔΘ με την πραγματοποίηση διοργανώσεων περιφερειακά με σκοπό την ανάδειξη των ιδιαίτερων ζητημάτων και των πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής.

 

Οι εισηγήσεις

Εισηγητές του συνεδρίου ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ο Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Θεόδωρος Μεταξάς και ο Καθηγητής Ε.Μ.Π. Αναπληρωτής Κοσμήτορας Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών κ. Χαράλαμπος Ιωαννίδης.

Λόγω της καθυστερημένης άφιξης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας, πρώτος εισηγητής ήταν ο κ. Μεταξάς. Τόνισε ότι χρειάζεται καταγραφή και έρευνα για τι κάνει και πού πάει ο τουρίστας όταν έρχεται στα Μετέωρα και στη χώρα μας γενικότερα, κάτι που δεν γίνεται. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ακολούθησε λεωφορεία τουριστών που ήρθαν στα Μετέωρα και δεν μπήκαν καθόλου στην Καλαμπάκα, για να γευτούν τα τοπικά προϊόντα. Είπε επίσης ότι ο τουρισμός είναι εξωστρεφής δραστηριότητα και ως τέτοια πρέπει να τη βλέπουμε και ότι ο θρησκευτικός τουρισμός είναι παγκοσμίως δεύτερος μετά από τον μαζικό τουρισμό. Τόνισε ακόμη ότι η τοπική τουριστική ανάπτυξη πρέπει να αναζητηθεί με πυξίδα τον στρατηγικό σχεδιασμό, που πρέπει να εστιάσει στη βιωματική εμπειρία του επισκέπτη.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Θεόκλητος είπε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον θρησκευτικό τουρισμό και στον προσκυνηματικό τουρισμό, ο οποίος θεωρείται ο αρχαιότερος τουρισμός, με κορυφαία περίπτωση τους Αγίους Τόπους, όπου γεννήθηκε και σταυρώθηκε ο Χριστός. Είπε επίσης ότι είναι τεράστια η αναδημιουργία που συντελείται στα Μετέωρα τα τελευταία 50 χρόνια, όπως και ότι πρέπει να προστατευθεί η ιερότητα του χώρου.

Ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε στη συμβολή της Τεχνολογίας στη βιώσιμη ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού, όπως και στην εφαρμογή της στον Ιερό Χώρο Μετεώρων και στις πολιτιστικές διαδρομές του Δήμου Καλαμπάκας.

Η ημερίδα έκλεισε με τοποθετήσεις από τους παραβρισκόμενους και αποφώνηση από τον Πρόεδρο της ΠΕΔ κ. Κωτσό.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Για συνέδριο αποφάσισαν (βλέπε ανάρτηση διαύγεια) ημερίδα προέκυψε και μάλιστα άρχισε με καθυστέρηση.
    Τοποθετήσεις ευχολόγια την ώρα που έγγραφο του Συνήγορου του Πολίτη τους αδειάζει. Τους διαφεύγει το ποιο βασικό ότι με μνημόνια, υπερφορολόγηση, μερική και μαύρη εργασία η ανάπτυξη δεν έρχεται. Χρόνια τώρα διοργανώνονται αναπτυξιακά συνέδρια, ημερίδες, διημερίδες, μια από τα ίδια, μια ωραία ατμόσφαιρα, συνοδευόμενη από μπουφέ.

  2. Πρέπει κάποιος να ενημερώσει τον ομιλητή που αναφέρει ότι η Θεόπετρα δεν είναι τίποτα να κάνει τον κόπο να διαβάσει την ιστορία του τόπου (μιας και Τρικαλινός) και να μάθει ότι το σπήλαιο κρίνεται ως πολύ σημαντικό για την προϊστορία όλου του Ελλαδικού χώρου.Έχουμε ξεχάσει την ιστορία μας και αρκούμαστε μόνο σ αυτό που θέλουν να ακούσουν οι λίγοι και να φιλατε τα χέρια τους… Τόσα χρόνια δεν κάνατε τίποτα για να αναδείξετε το σπήλαιο για να μπορούν οι τουρίστες να το προσθέσουν στο πρόγραμμά τους. Κάποια στιγμή πρέπει να βγει μια Δημοτική Αρχή με όραμα για τον τόπο… να μπορούμε και τον θρησκευτικό τουρισμό και τον εναλλακτικό τουρισμό να έχουμε.. νόμους έχουμε για την προστασία του μνημείου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ