Παρασκευή, Φεβρουάριος 22, 2019
Αρχική ΤΟΠΙΚΑ ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΕΩΡΩΝ Σεπτέμβρης, ο μήνας του τρύγου

Σεπτέμβρης, ο μήνας του τρύγου

-

Η πιο σημαντική γεωργική δουλειά του Σεπτεμβρίου είναι ο τρύγος και γι αυτό ο μήνας αυτός πήρε και το όνομα Τρυγητής.

Τα ροζακιά τ’ αδρόμεστα
βοστρύχια στα καλάθια,
οι νιοι κι οι νιές τα κουβαλούν
τα φέρνουνε στον ώμο,
και μεσ’ στα πατητήρια τους
οι νιοι τα ρίχνουν, τα πατούν
και ρόγες ρόγες τ’ αναλυούν…

Έτσι τραγουδά ο Ανακρέοντας τον τρύγο.
Έτσι τον τραγουδά αιώνες τώρα ο λαός μας κάθε χρόνο, όταν αδράχνει τα γλυκόχυμα τσαμπιά, τα ξεκολλάει από τη μάνα τους και τα αποθέτει σε καλάθια ή κοφίνια. Έτσι, ο τρύγος είναι ο ύμνος τής καλοκαιριάτικης χαράς.

Αυτή την εποχή κι ως τα τέλη Σεπτεμβρίου ξεκινά στην περιοχή μας και σε όλη την Ελλάδα ο τρύγος. Τα πρόσωπα χαρωπά, αφού οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς απέδωσαν καρπούς, και τι καρπούς! Μεθυστικούς! Μπορεί ο τρύγος να διαρκεί λίγες μέρες αλλά η προετοιμασία των αμπελιών είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και αγχωτική διαδικασία.

Ο αμπελουργός φροντίζει το αμπέλι του όπως και το παιδί του. Πάντοτε οι αμπελουργοί υπερηφανεύονταν για τα αμπέλια και τις ποικιλίες τους, φρόντιζαν να είναι καλοκλαδεμένα, έτσι ώστε να είναι τα καλύτερα στην περιοχή τους.

Η γνώση της καλλιέργειας της αμπέλου είναι διαδεδομένη από τα βάθη της αρχαιότητας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λατρεία του Διονύσου.
Τα παλιότερα χρόνια ο τρύγος είχε περισσότερο τη μορφή πανηγυριού, παρά μιας αγροτικής εργασίας. Και σήμερα όμως η όλη διαδικασία από τον τρύγο και το πάτημα των σταφυλιών, (με σύγχρονες μεθόδους πλέον), μέχρι και την παρασκευή του παραδοσιακού τσίπουρου, αποτελεί μια ευχάριστη περίοδο για ανθρώπους κάθε ηλικίας, που φροντίζουν να βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην περιοχή μας και να συμμετέχουν σε όλες τις «τελετουργίες».

Η σημαντικότερη στιγμή του χρόνου για τη δουλειά των αμπελουργών και των οινοποιών είναι αναμφισβήτητα η ωρίμανση και ο τρύγος του σταφυλιού.
Ο τρύγος είναι η τελευταία φάση της δραστηριότητας της αμπελοκομίας και αφορά στο μάζεμα των σταφυλιών. Ο καθορισμός τού χρόνου του τρυγητού έχει μεγάλη σημασία για την ποιότητα των σταφυλιών. Τα σταφύλια που είναι έτοιμα για μάζεμα πρέπει να είναι ώριμα και ο βαθμός ωριμότητας βρίσκεται είτε εμπειρικά με το μάτι, είτε με δοκιμή στη γεύση, είτε με χημικές μεθόδους, όπως είναι η πυκνομέτρηση (γραδάρισμα), όταν έχουμε να κάνουμε με σταφύλια που προορίζονται για παραγωγή κρασιού.

Παραδοσιακά τα τρυγημένα σταφύλια συγκεντρώνονται σε ειδικά κοφίνια. Για την κοπή των τσαμπιών χρησιμοποιούνται ειδικοί σουγιάδες, ψαλίδια ή λεπίδες. Στην ελληνική ύπαιθρο ο τρύγος, μαζί με το πάτημα των σταφυλιών που τον ακολουθεί, είναι μια από τις σημαντικότερες αγροτικές εργασίες και γίνεται αφορμή για γιορτή, συνοδευόμενος από τα ανάλογα έθιμα.

Η τελευταία φάση της χαρούμενης αυτής ιεροτελεστίας είναι το γέμισμα των βαρελιών με τον μούστο, που συνοδεύεται με την ευχή «καλά κρασιά» για ένα καλό και γλυκόπιοτο κρασί. Ο μούστος μεταφέρεται και αποθηκεύεται συνήθως σε μεγάλα ξύλινα βαρέλια, όπου μέσα βράζει, ζυμώνεται και γίνεται κρασί.

Έπειτα δεν μένει στον κάθε νοικοκύρη παρά να κάνει υπομονή μέχρι τον Οκτώβριο για να δει τι κρασί πέτυχε.

Από τον μούστο οι νοικοκυρές κρατούν όση ποσότητα χρειάζονται για την παρασκευή της μουσταλευριάς (μπελντές) και των σουτζουκιών. Τη μουσταλευριά τη βάζουν σε διάφορα πιάτα και πιατέλες για κατανάλωση τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ένα άλλο παραδοσιακό ρόφημα ή γλύκισμα που παρασκευάζεται από το μούστο είναι το πετιμέζι.

…Το πετιμέζι που μου έδινε η γιαγιά μου, πάνω σε μια φέτα ψωμί, ήταν ό, τι πιο γλυκό θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία!

Τα «τσάμπουρα» των σταφυλιών στα τέλη Οκτωβρίου θα μεταφερθούν στις «καζανιές» για την παραγωγή και απόσταξη του τσίπουρου.

Ο τρύγος πάντα και παντού τελειώνει με χαρές, φαγοπότι και τραγούδια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

HOTEL KOSTA FAMISSI – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – METEORA

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Μικροβιολογικό Εργαστήριο «ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ» – Καλαμπάκα

Το νέο Μικροβιολογικό Εργαστήριο «ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ» λειτουργεί στην Καλαμπάκα υπό τη Διεύθυνση του κ. Νικολάου Παπανικολάου σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα εργαστήρια αναφοράς: Βιοϊατρική Αθηνών / In-Vitro / Βιοφόρµα / Mικροανάλυση. Μικροβιολογικό     Αιματολογικό     Βιοχημικό Ανοσολογικό     Ορμονολογικό     Προγενετικός έλεγχος Ωράριο λειτουργίας: • Δευτέρα: 7:00 - 14:00 και 18:00 - 20:00 • Τρίτη:...

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.00 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 What’s up: 6980 554313 e-mail: annagida@gmail.com

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...