Ποτέ μην αφήνετε βρέφη ή παιδιά μόνα τους στο αυτοκίνητο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Ποτέ μην αφήνετε ένα παιδί μόνο του σε αυτοκίνητο έστω και για ελάχιστο χρονικό διάστημα. Σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε μόνα τους παιδιά μέσα ή κοντά σε αυτοκίνητο!

Τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, ο κίνδυνος για θερμοπληξία και θάνατο του παιδιού στο αυτοκίνητο είναι εξαιρετικά μεγάλος, ακόμη και όταν τα παράθυρα του αυτοκινήτου είναι ανοικτά.

Να θυμάστε ότι όταν τα παράθυρα είναι ανοικτά κατά 5 εκατοστά σε μια θερμή μέρα του καλοκαιριού, χρειάζονται μόνο 10 λεπτά για να ανεβεί η θερμοκρασία σε επικίνδυνα και θανατηφόρα επίπεδα.

Οι γονείς αλλά και όλοι οι ενήλικες που έχουν υπό την ευθύνη τους παιδιά, πρέπει πάντοτε να θυμούνται ότι εκτός από την αύξηση της θερμοκρασίας είναι πολλά αυτά που μπορούν να συμβούν, τα οποία θέτουν τη ζωή του παιδιού σε κίνδυνο, όταν αυτό αφήνεται μόνο του εντός ή γύρω από αυτοκίνητα ή άλλα οχήματα.

Ακόμη και για να κάνουν κάτι πολύ σύντομο, οι γονείς ή άλλοι ενήλικες δεν πρέπει να αφήνουν μόνα τους τα παιδιά σε αυτοκίνητο. Εύκολα μπορούν να συμβούν πράγματα που αποσπούν την προσοχή τους και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τραγική εξέλιξη των παιδιών που αφήνονται μόνα τους εντός η κοντά σε αυτοκίνητο.

Οι αιτίες για τα εν λόγω δυστυχήματα που προκαλούν τόσους θανάτους και τραυματισμούς σε παιδιά είναι η υπερθερμία με θερμοπληξία, ο στραγγαλισμός παιδιών από ηλεκτρικά παράθυρα και η δηλητηρίαση από το μονοξείδιο του άνθρακα. Επίσης, πολλά άλλα παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται από οδηγούς που κάνουν όπισθεν ή κινούν το όχημα τους και πατούν παιδιά που δεν είχαν δει ότι ήταν κοντά στο όχημα τους.

Για την πρόληψη της υπερθερμίας και της θερμοπληξίας να θυμάστε πάντοτε τα ακόλουθα:

  • Ποτέ μην αφήνετε ένα παιδί μόνο του σε αυτοκίνητο έστω και για ελάχιστο χρονικό διάστημα
  • Μην αφήνετε τα παιδιά σας να παίζουν χωρίς επιτήρηση υπεύθυνου ενήλικα σε αυτοκίνητο. Διδάξετε τα από νωρίς ότι ένα αυτοκίνητο ή άλλο όχημα δεν είναι χώρος για παιχνίδια
  • Ποτέ μην αφήνετε βρέφη ή παιδιά σε ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο ακόμη και εάν τα παράθυρα είναι λίγο ανοικτά ή με τη μηχανή να δουλεύει και το σύστημα κλιματισμού να λειτουργεί
  • Αποκτήστε τη συνήθεια να κοιτάζετε στο αυτοκίνητο σας, μπροστά και πίσω προτού να κλείνετε την πόρτα και να απομακρύνεστε.
  • Εάν μια μέρα πρέπει να πάρετε τα παιδιά σας σε βρεφοκομικό σταθμό ή σε άλλο κέντρο φροντίδας ενώ κανονικά τα παίρνει ο ή η σύζυγος ή σύντροφος σας, τότε πέστε τους να σας τηλεφωνούν για να σιγουρευτείτε ότι όλα πήγαν όπως τα σχεδιάσατε
  • Παίρνετε μέτρα για μην ξεχάσετε ποτέ ότι έχετε ένα παιδί μαζί σας στο αυτοκίνητο!

Για παράδειγμα μπορεί να πείτε στο σταθμό ή άλλο κέντρο φροντίδας που παίρνετε το παιδί σας να σας τηλεφωνούν σε περίπτωση που το παιδί σας δεν φτάνει κοντά τους μια συγκεκριμένη μέρα όπως αναμενόταν. Βάλτε κάτι σημαντικό για σας στο πίσω κάθισμα όπως το πορτοφόλι σας ή τη τσάντα εργασίας έτσι ώστε όταν κατεβείτε να υποχρεωθείτε να κοιτάξετε πίσω και να αποφευχθεί ο κίνδυνος να ξεχάσετε ότι έχετε ένα παιδί στο πίσω κάθισμα.

Μπορείτε επίσης να βάλετε ένα παιδικό παιχνίδι στο κάθισμα δίπλα σας ή αλλού που θα τραβήξει την προσοχή σας όταν θα κατεβείτε από το αυτοκίνητο έτσι ώστε να θυμηθείτε ότι έχετε ένα βρέφος στο αυτοκίνητο και να μη το ξεχάσετε μόνο του σε αυτό

  • Πάντοτε κλείνετε όλες τις πόρτες των αυτοκινήτων σας και βάζετε τα κλειδιά σε χώρο που δεν μπορούν να τα παίρνουν τα παιδιά. Εάν ένα παιδί λείπει, δεν ξέρετε που είναι και το ψάχνετε, κοιτάξετε πρώτα στα αυτοκίνητα σας ακόμη και στο χώρο των αποσκευών (πορτμπαγκάζ)

Εάν δείτε ένα παιδί μόνο του σε ένα αυτοκίνητο που είναι ζεστό, χρειάζεται να δράσετε. Κοιτάξτε εάν οι γονείς του ή αυτοί που το φροντίζουν είναι εκεί κοντά και ειδοποιήστε τους ή εάν όχι καλέστε την αστυνομία διότι η ζωή του παιδιού κινδυνεύει λόγω αύξησης της θερμότητας. Εάν διαπιστώσετε ότι το παιδί βρίσκεται σε υπερθερμία και κίνδυνο θερμοπληξίας, βγάλτε το έξω από το αυτοκίνητο αμέσως.

Τα σημεία που δείχνουν ότι ένα παιδί έχει υπερθερμία ή θερμοπληξία είναι η έντονη ερυθρότητα, η αύξηση θερμότητας του, το υγρό ή ξηρό δέρμα, η απουσία εφίδρωσης, ο έντονος και γρήγορος σφυγμός, ή αντίθετα ο αδύνατος και αργός σφυγμός, οι αναγούλες και η περίεργη ή συγχυσμένη συμπεριφορά. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο προσπαθήστε να δροσίσετε το παιδί και καλέστε αμέσως τις υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής περίθαλψης της περιοχής σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ