Αρχική ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΥΓΕΙΑ/ΟΜΟΡΦΙΑ Το τεστ των 5′ που αποκαλύπτει την ποιότητα της διατροφής μας

Το τεστ των 5′ που αποκαλύπτει την ποιότητα της διατροφής μας

-

Οι επιστήμονες ολοκλήρωσαν εκτενείς ελέγχους πάνω σε ένα νέο τεστ ούρων πέντε λεπτών που μετρά το κατά πόσο είναι υγιεινή η διατροφή που ακολουθεί ένας άνθρωπος και παράγει το μοναδικό ατομικό «αποτύπωμα» ούρων του.

Οι επιστήμονες από το Κολέγιο Imperial του Λονδίνου και τα Πανεπιστήμια Northwestern, Illinois και Murdoch ανέλυσαν τα επίπεδα 46 μεταβολιτών στα ούρα 1.848 ανθρώπων στις ΗΠΑ. Όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση στο Nature Food, οι μεταβολίτες θεωρούνται ένας αντικειμενικός δείκτης της ποιότητας της διατροφής και παράγονται από την πέψη διάφορων τροφίμων.

«Η διατροφή είναι παράγοντας-κλειδί για την υγεία και τη νόσηση του ανθρώπου. Παρόλα αυτά, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αξιολογηθεί ακριβώς, καθώς βασίζεται στην ικανότητα του ατόμου να θυμάται τι και πόσο συχνά τρώει. Για παράδειγμα, όταν καλούμε τους ανθρώπους να παρακολουθήσουν τη διατροφή τους μέσω εφαρμογών στα κινητά τηλέφωνα συχνά οδηγούμαστε σε ανακριβείς αναφορές σχετικά με αυτά που πραγματικά καταναλώνουν. Η έρευνα αυτή αποκαλύπτει ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί να παράσχει εις βάθος πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα της διατροφής ενός ατόμου και αν αυτή αποτελεί το σωστό τύπο διατροφής για την ατομική του βιολογική σύνθεση», εξηγεί ο Δρ. Joram Posma, συγγραφέας της έρευνας.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ένα συσχετισμό ανάμεσα σε 46 μεταβολίτες στα ούρα και σε διάφορα είδη τροφίμων ή θρεπτικών συστατικών στη διατροφή. Για παράδειγμα, ορισμένοι μεταβολίτες σχετίστηκαν με την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ άλλοι συνδέθηκαν με την πρόσληψη εσπεριδοειδών, φρουκτόζης, γλυκόζης και βιταμίνης C. Η ομάδα διαπίστωσε, επίσης, ότι οι μεταβολίτες στα ούρα σχετίστηκαν με τη διατροφική πρόσληψη κόκκινου κρέατος, άλλων τύπων κρέατος όπως το κοτόπουλο και θρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο. Επιπλέον, ορισμένοι μεταβολίτες, όπως λόγου χάρη το μυρμηκικό οξύ και το νάτριο -δηλαδή ενώσεις που βρίσκονται στα ούρα και αποτελούν δείκτη πρόσληψης αλατιού- συνδέθηκαν με καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

«Μέσω της προσεκτικής καταγραφής της διατροφής των ανθρώπων και της συλλογής των ούρων που εκκρίνονται σε διάστημα δύο 24ωρων, μπορέσαμε να εδραιώσουμε τους συνδέσμους ανάμεσα στις διατροφικές προσλήψεις και τις εκκρίσεις ούρων που ενδεχομένως να συμβάλουν στη βελτίωση των γνώσεών μας σχετικά με τον τρόπο που η διατροφή επηρεάζει την υγεία μας. Οι υγιεινές διατροφές έχουν διαφορετικά μοτίβα μεταβολιτών στα ούρα από αυτές που σχετίζονται με χειρότερα αποτελέσματα υγείας», τονίζει ο καθηγητής και ένας εκ των συγγραφέων, Paul Elliot.

Σε μια δεύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε επίσης στο Nature Food από την ίδια επιστημονική ομάδα, η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη ενός πεντάλεπτου τεστ που αποκαλύπτει ότι το μείγμα των μεταβολιτών στα ούρα ποικίλει από άτομο σε άτομο.

Η ομάδα υποστηρίζει ότι η τεχνολογία που παράγει το ατομικό «αποτύπωμα» ούρων μπορεί να καταστήσει δυνατή τη λήψη συμβουλών υγιεινής διατροφής σχεδιασμένων αποκλειστικά με βάση τη βιολογική σύνθεση του κάθε ατόμου. Πρόκειται για διαδικασία που είναι γνωστή και ως «διατροφή ακριβείας» και θα μπορούσε να παράσχει πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για την ποιότητα της διατροφής του ατόμου στους επαγγελματίες υγείας.

Στα σχέδια των επιστημόνων τώρα είναι να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία διατροφικής ανάλυσης σε ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Προς το παρόν, πάντως, το επόμενο βήμα είναι να διερευνήσουν το πώς το αποτύπωμα μεταβολιτών στα ούρα ενός ατόμου μπορεί να συνδέεται με επικίνδυνες για αυτό καταστάσεις, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

«Με τις μελέτες αυτές δείξαμε πόσο διαφορετικά μεταβολίζουν οι άνθρωποι τα ίδια τρόφιμα και μάλιστα σε απόλυτα ατομικό επίπεδο, πράγμα το οποίο έχει συνέπειες όσον αφορά στην κατανόηση της ανάπτυξης παθήσεων που σχετίζονται με τη διατροφή αλλά και στις πιο προσωποποιημένες διατροφικές συμβουλές για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας», καταλήγουν οι ερευνητές.

ΠΗΓΗygeiamou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

www.physionatsis.gr

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

HOTEL KOSTA FAMISSI – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – METEORA

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220