Αρχική ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΥΓΕΙΑ/ΟΜΟΡΦΙΑ Πως να προστατεύσετε τα παιδιά από τα μικρόβια

Πως να προστατεύσετε τα παιδιά από τα μικρόβια

-

Κάθε φορά που πολλά παιδιά βρίσκονται στον ίδιο χώρο, μοιραία παρατηρείται διασπορά βακτηρίων και ιών. Ακόμα και στον πιο καθαρό χώρο του κόσμου, τα παιδιά αναπόφευκτα θα βάλουν τα χέρια στο πρόσωπό τους ή, αν είναι μικρότερα, τα παιχνίδια στο στόμα τους.
Οι συνήθειες αυτές τα αφήνουν εκτεθειμένα στα παθογόνα που τα περιβάλλουν και στα οποία μπορεί να συμπεριλαμβάνονται αυτά που προκαλούν γρίπη, κρυολόγημα, γαστρεντερίτιδα και πολλές άλλες λοιμώξεις. Τα παθογόνα αυτά μεταδίδονται μεταξύ των ανθρώπων κυρίως αερογενώς ή/και με τα μολυσμένα χέρια. Καταλήγουν επίσης στα αντικείμενα όπου, ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους, μπορεί να επιζήσουν από λίγες ώρες έως και ημέρες.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που ακόμα και για την προστασία από το νέο αναπνευστικό ιό, τον κορονοϊό Covid-19, οι υγειονομικοί φορείς με πρώτο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) συνιστούν να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής.
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., ο πρώτος κανόνας είναι να πλένουμε καλά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα, γιατί με αυτούς τους τρόπους μπορούν να σκοτωθούν οι ιοί. Το σαπούνισμα των χεριών πρέπει να διαρκεί 20 δευτερόλεπτα και όχι να γίνεται βιαστικά κάτω από το νερό. Αντίστοιχα, τα χέρια πρέπει να τρίβονται με το αλκοολούχο διάλυμα έως ότου αυτό εξατμιστεί εντελώς.
Πρέπει επίσης να διατηρούμε «κοινωνική απόσταση» (social distancing) τουλάχιστον 1 μέτρου με όποιον βήχει ή φταρνίζεται. Και αυτό γιατί ο βήχας και το φτάρνισμα εκπέμπουν μικροσκοπικά σταγονίδια υγρού από τη μύτη ή το στόμα, που μπορεί να φέρουν παθογόνα. Αν κάποιος βρίσκεται πολύ κοντά, μπορεί να εισπνεύσει τα παθογόνα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο κορονοϊός Covid-19.
Ένα άλλο μέτρο είναι να μην αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα μας, γιατί μπορεί να μεταφέρουμε τα παθογόνα σε αυτά και από εκεί να εισέλθουν στον οργανισμό. Απαραίτητη είναι ακόμα η καλή «αναπνευστική υγιεινή», δηλαδή το να βήχουμε και να φταρνιζόμαστε στο μανίκι μας ή σε ένα χαρτομάντιλο, καλύπτοντας το στόμα και τη μύτη. Τέλος, πρέπει να μένουμε σπίτι όταν έχουν πυρετό, βήχα και άλλα συμπτώματα, και να επικοινωνούμε με τον γιατρό μας. Με αυτό τον τρόπο δεν θα εκθέτουμε στα παθογόνα που μας έχουν αρρωστήσει άλλα άτομα.
Μια καλή λύση είναι να τοποθετήσετε στον εσωτερικό σας χώρο, σπίτι, γραφείο, ιατρείο μία συσκευή που καθαρίζει και απολυμαίνει τον αέρα και βοηθά στην εξαφάνιση βακτηρίων από τις επιφάνειες, δημιουργώντας ένα προστατευμένο περιβάλλον με διαρκή προφύλαξη από λοιμώξεις, γρίπη, αλλεργιογόνα και άλλες ασθένειες.
Όλα τα παραπάνω μέτρα πρέπει να τα διδάσκουν οι γονείς στα μικρά παιδιά, ώστε μεγαλώνοντας να τα εφαρμόζουν μόνα τους. Ωστόσο υπάρχουν μερικά ακόμα που μπορούν να λαμβάνουν οι γονείς των παιδιών. Ειδικοί από τον νοσηλευτικό οργανισμό University Hospitals στο Κλίβελαντ, π.χ., συνιστούν να διδάξουν στα παιδιά τους να μην μοιράζονται προσωπικά αντικείμενα όπως τα μπουκάλια του νερού, τα μαχαιροπίρουνα, τα ακουστικά, τα καπέλα, τις βούρτσες για τα μαλλιά και το βούτυρο κακάο για τα χείλη.
Πρέπει επίσης να τους διδάξουν να μην κολλάνε το στόμα τους στη βρύση όταν πίνουν νερό στο σχολείο. Ειδάλλως, πρέπει να έχουν μαζί τους ένα μπουκαλάκι νερό, το οποίο θα γεμίζουν στη βρύση του σχολείου. Πολύ σημαντικό είναι ακόμα να μπαίνουν νωρίς για ύπνο κάθε βράδυ (τα παιδιά που πάνε σχολείο χρειάζονται καθημερινά τουλάχιστον 8-10 ώρες ύπνου έως ότου ενηλικιωθούν), καθώς και να τρώνε καθημερινά φρούτα και λαχανικά, ώστε να έχουν γερό ανοσοποιητικό.
Η σωστή φροντίδα και απολύμανση του χώρου όπου βρίσκονται επίσης είναι σημαντική. Το πρώτο που πρέπει να προσέξετε είναι να μην τα αφήνετε να βάζουν τη σάκα τους πάνω στα έπιπλα. Σκεφτείτε μόνο που την έχουν ακουμπήσει στο σχολείο και θα καταλάβετε πόσα μικρόβια μεταφέρει. Μια καλή λύση είναι να την απολυμαίνετε τακτικά και να μάθετε το παιδί να κάνει το ίδιο. Τακτικό πλύσιμο χρειάζονται και τα παιχνίδια, ακόμα και τα λούτρινα, γιατί επίσης μολύνονται απ’ οτιδήποτε έχει ακουμπήσει το παιδί. Μία άλλη καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιείτε κάποια συσκευή καθαρισμού και απολύμανσης του αέρα, ειδικά αν κάποιος στο σπίτι είναι άρρωστος, ώστε να εμποδίσετε την διασπορά των παθογόνων στις επιφάνειες του σπιτιού. Υπάρχουν συσκευές απολύμανσης και καθαρισμού του αέρα που εξουδετερώνουν επίσης τα αλλεργιογόνα (όπως γύρη, σκόνη, μούχλα, ακάρεα, τρίχωμα ζώων).
Μέτρα προστασίας χρειάζονται και όταν πηγαίνετε το παιδί στον παιδίατρο. Αν έχει συμπτώματα από το αναπνευστικό, πρέπει να του φορέσετε μάσκα, ώστε να μην κολλήσει τα άλλα παιδάκια. Καλό είναι επίσης να πάρετε μαζί μερικά δικά του παιχνίδια από το σπίτι, με τα οποία θα απασχοληθεί όσο περιμένετε. Προσπαθήστε επίσης να το κρατήσετε κοντά σας, ώστε να μην εκτεθεί στα παθογόνα των άλλων άρρωστων παιδιών και σε εκείνα των κοινόχρηστων παιχνιδιών με τα οποία παίζουν άλλα παιδιά.
Αν, εξάλλου, ο χώρος αναμονής έχει πολλά άρρωστα παιδάκια και γονείς και η αναμονή πρόκειται να είναι σημαντική, καλό θα ήταν να περιμένετε στο χολ ή ακόμα και στο αυτοκίνητό σας, συνιστούν επιστήμονες από τον μη κερδοσκοπικό υγειονομικό οργανισμό Scripps Health, στο Σαν Ντιέγκο. Ενημερώστε μόνο τη γραμματεία του γιατρού ώστε να σας τηλεφωνήσει μόλις έρθει η σειρά σας.
Πολύ σημαντικό μέτρο, τέλος, είναι να μην παραλείπετε τους εμβολιασμούς των παιδιών. Τα εμβόλια είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Ιατρικής και μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις για την προστασία της ατομικής και της δημόσιας υγείας, και μπορούν να τα προστατεύσουν από πολλά και απειλητικά νοσήματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

HOTEL KOSTA FAMISSI – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – METEORA

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ