Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2020
Αρχική ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΥΓΕΙΑ/ΟΜΟΡΦΙΑ Φάρμακα από καθαρό χρυσάφι θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Φάρμακα από καθαρό χρυσάφι θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα

-

Τα τελευταία 20 χρόνια, η χρήση νανοσωματιδίων στην ιατρική αυξάνεται σταθερά, ωστόσο, η ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια και τις επιδράσεις τους στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου παραμένει έντονη.

Εξετάζοντας μια ποικιλία νανοσωματιδίων από χρυσό, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης (UNIGE) σε συνεργασία με Βρετανούς επιστήμονες, παρέχουν πλέον τις πρώτες ενδείξεις της επίδρασής τους στα β-λεμφοκύτταρα, τα ανοσοκύτταρα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή αντισωμάτων στον άνθρωπο. Η χρήση αυτών των νανοσωματιδίων αναμένεται να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των φαρμακευτικών προϊόντων και παράλληλα να περιορίσει πιθανές παρενέργειές τους.

Τα ευρήματα αυτά, που δημοσιεύθηκαν στο ACS Nano, θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη πιο στοχευμένων και ανεκτών θεραπειών, ειδικά στον τομέα της ογκολογίας, ενώ η μεθοδολογία με την οποία αναπτύχθηκαν καθιστά πιθανό τον έλεγχο της βιοσυμβατότητας οποιουδήποτε νανοσωματιδίου στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης ενός νέο νανοφαρμάκου.

 

Τα β-λεμφοκύτταρα

Υπεύθυνα για την παραγωγή αντισωμάτων, τα β-λεμφοκύτταρα αποτελούν σημαντικό μέρος του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος και άρα έναν ενδιαφέροντα στόχο για την ανάπτυξη προληπτικών και θεραπευτικών εμβολίων. Ωστόσο, για να πετύχουν το στόχο τους, τα εμβόλια αυτά θα πρέπει να φτάσουν άμεσα στα β-λεμφοκύτταρα χωρίς να καταστραφούν. Η διαδικασία αυτή είναι που κάνει τη χρήση νανοσωματιδίων ιδιαίτερα ελκυστική.

«Τα νανοσωματίδια μπορούν να αποτελέσουν ένα προστατευτικό μέσο για τα εμβόλια ή άλλα φάρμακα, ώστε να παραδοθούν συγκεκριμένα εκεί που θα είναι περισσότερο αποδοτικά. Η στόχευση αυτή θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της ανοσολογικής απόκρισης και, παράλληλα, θα μειώσει τις παρενέργειες, δεδομένου ότι τα νανοσωματίδια είναι αβλαβή για όλα τα ανοσοκύτταρα», εξηγεί η Carole Bourquin, μία εκ των επικεφαλής της μελέτης και καθηγήτρια στο UNIGE.

 

Χρυσός, το ιδανικό υλικό

Ο χρυσός είναι το νούμερο ένα υποψήφιο υλικό για τη νανοϊατρική, λόγω κάποιων φυσικο-χημικών ιδιοτήτων του. Μία από αυτές είναι η ιδιαιτερότητα να απορροφά φως και να απελευθερώνει θερμότητα, μια ιδιότητα που μπορεί να εκμεταλλευθεί ο κλάδος της ογκολογίας.

«Όταν εκτίθενται σε μια πηγή φωτός, τα νανοσωματίδια απελευθερώνουν θερμότητα και καταστρέφουν τα γειτονικά καρκινικά κύτταρα. Θα μπορούσαμε, επίσης, να εφαρμόσουμε ένα φάρμακο στην επιφάνεια των νανοσωματιδίων για να το μεταφέρουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο στο σώμα», εξηγεί η ερευνήτρια του UNIGE, Sandra Hočevar και συμπληρώνει:

«Για να εξετάσουμε την ασφάλεια και να βρούμε την καλύτερη δυνατή φόρμουλα για ιατρική χρήση, δημιουργήσαμε χρυσά σφαιρίδια και ράβδους, με ή χωρίς κάλυψη από πολυμερές, προκειμένου να εξερευνήσουμε τις επιδράσεις τόσο της κάλυψης όσο και του σχήματος. Έπειτα εκθέσαμε ανθρώπινα β-λεμφοκύτταρα στα σωματίδια για 24 ώρες, για να παρακολουθήσουμε την ενεργοποίηση της ανοσολογικής απόκρισης».

Ακολουθώντας τους δείκτες ενεργοποίησης στην επιφάνεια των β-λεμφοκυττάρων, οι επιστήμονες μπόρεσαν να δουν κατά πόσο τα νανοσωματίδια ενεργοποιούσαν ή ανέστειλαν την ανοσοαπόκριση. Παρατηρήθηκε, λοιπόν, ότι παρόλο που κανένα από τα νανοσωματίδια που εξετάστηκαν δεν παρουσίασε παρενέργειες, η επίδρασή τους στην ανοσοαπόκριση διέφερε ανάλογα με το σχήμα και την παρουσία ή μη του πολυμερούς στην επιφάνειά τους.

«Οι ιδιότητες της επιφάνειας, όπως και η μορφολογία των νανοσωματιδίων είναι σίγουρα σημαντικές όταν μιλάμε για την αλληλεπίδραση νανοσωματιδίου-κυττάρου. Το ενδιαφέρον είναι ότι τα χρυσά νανοσωματίδια ανέστειλαν την ανοσολογική απόκριση αντί να την ενεργοποιήσουν, πιθανώς λόγω κάποιας παρεμβολής στη μεμβράνη των κυττάρων ή λόγω του αυξημένου βάρους τους», σημειώνει ο Martin Clift, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Swansea και επικεφαλής της μελέτης.

 

Πολλές κλινικές εφαρμογές

Τα β-λεμφοκύτταρα είναι η καρδιά του κλάδου του εμβολιασμού, αλλά εξίσου σημαντική και σε τομείς όπως η ογκολογία και τα αυτοάνοσα νοσήματα. Τα χρυσά νανοσωματίδια που ανέπτυξε η ομάδα ερευνητών της εν λόγω μελέτης θα μπορούσαν να καταστήσουν δυνατή τη μεταφορά των φαρμάκων απευθείας στα β-λεμφοκύτταρα για τη μείωση της απαραίτητης δοσολογίας και των πιθανών παρενεργειών.

Δια του λόγου το αληθές, ήδη πραγματοποιούνται μελέτες σε ασθενείς για τη θεραπεία όγκων στον εγκέφαλο. Τα νανοσωματίδια από χρυσό μπορούν να είναι αρκετά μικρά για να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να επιτρέψουν στα αντικαρκινικά φάρμακα να φτάσουν κατευθείαν στα καρκινικά κύτταρα.

ΠΗΓΗygeiamou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Νέο κουρείο στην Καλαμπάκα από τον Ευριπίδη Κωστόπουλο

Ο Ευριπίδης Ηλ. Κωστόπουλος δημιούργησε έναν όμορφο χώρο στην οδό Ευθ. Βλαχάβα 11, όπου δραστηριοποιείται με όρεξη και μεράκι. Το ‘Old School BARBERSHOP’ σας περιμένει… OLD SCHOOL BARBERSHOP Ευριπίδης Κωστόπουλος Ευθ. Βλαχάβα 11, Καλαμπάκα Τηλ. 6980 177 860  

HOTEL KOSTA FAMISSI – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – METEORA

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Μικροβιολογικό Εργαστήριο «ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ» – Καλαμπάκα

Το νέο Μικροβιολογικό Εργαστήριο «ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ» λειτουργεί στην Καλαμπάκα υπό τη Διεύθυνση του κ. Νικολάου Παπανικολάου σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα εργαστήρια αναφοράς: Βιοϊατρική Αθηνών / In-Vitro / Βιοφόρµα / Mικροανάλυση. Μικροβιολογικό     Αιματολογικό     Βιοχημικό Ανοσολογικό     Ορμονολογικό     Προγενετικός έλεγχος Ωράριο λειτουργίας: • Δευτέρα: 7:00 - 14:00 και 18:00 - 20:00 • Τρίτη:...

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ