Παρασκευή, 14 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΥΓΕΙΑ/ΟΜΟΡΦΙΑ Παίρνετε αντιβίωση; Τι πρέπει να τρώτε και τι όχι

Παίρνετε αντιβίωση; Τι πρέπει να τρώτε και τι όχι

-

Τα αντιβιοτικά είναι μια ισχυρή γραμμή άμυνας κατά των βακτηριακών λοιμώξεων. Ωστόσο, μερικές φορές προκαλούν παρενέργειες, όπως διάρροια και ηπατική βλάβη.

Η θεραπεία με αντιβίωση (μετά από συνταγή γιατρού) είναι σημαντική για να ξεπεράσετε κάποια λοίμωξη. Ωστόσο, εάν παίρνετε αντιβίωση «με το παραμικρό» μπορεί να προκαλέσετε μακροπρόθεσμες αλλαγές στα υγιή βακτήρια του εντέρου. Αυτό θα οδηγήσει σε βλάβη του ήπατος.

Ορισμένες τροφές μπορούν να μειώσουν τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των αντιβιοτικών. Άλλες τροφές μπορεί να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Αυτό το άρθρο εξηγεί τι πρέπει και δεν πρέπει να τρώτε για όσο παίρνετε αντιβίωση και μετά.

Αντιβίωση: Πάρτε προβιοτικά κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία
Η λήψη αντιβιοτικών μπορεί να μεταβάλει το μικροβίωμα του εντέρου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια, ειδικά σε παιδιά. Ευτυχώς, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη προβιοτικών (ζωντανών υγιεινών βακτηριδίων) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της διάρροιας που σχετίζεται με αντιβιοτικά.

Μια ανασκόπηση από 23 μελέτες έδειξε ότι η λήψη προβιοτικών ταυτόχρονα με την αντιβίωση μειώνει τον κίνδυνο διάρροιας πάνω από 50%. Μια μεγαλύτερη ανασκόπηση 82 επιμέρους μελετών έδειξε παρόμοια αποτελέσματα τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες.

Αυτές οι μελέτες έδειξαν ότι τα προβιοτικά Lactobacilli (λακτοβάκιλος) και Saccharomyces (σακχαρομύκητας) ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα προβιοτικά είναι συνήθως βακτήρια, μπορούν επίσης να θανατωθούν από τα αντιβιοτικά, εάν τα παίρνετε ταυτόχρονα. Έτσι, είναι σημαντικό να παίρνετε την αντιβίωση και τα προβιοτικά σε απόσταση λίγων ωρών.

Τα προβιοτικά πρέπει επίσης να ληφθούν και μετά από την θεραπεία με αντιβίωση, προκειμένου να αποκατασταθούν ορισμένα από τα υγιή βακτήρια στο έντερο που μπορεί να έχουν σκοτωθεί. Μια μελέτη έδειξε ότι τα προβιοτικά αποκαθιστούν εν μέρει το μικροβίωμα στην αρχική του κατάσταση. Δηλαδή όπως ήταν πριν την λήψη αντιβιοτικών.

Εάν παίρνετε προβιοτικά μετά από αντιβίωση, ίσως είναι καλύτερο να παίρνετε ένα μείγμα διαφορετικών ειδών προβιοτικών, και όχι μόνο ενός.

Αντιβίωση: Επιλέξτε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση
Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση παράγονται από μικρόβια και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, γιαούρτι, τυρί και κομπούτσα. Περιέχουν μια σειρά από υγιή βακτήρια, όπως ο λακτοβάκιλος. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του μικροβίου του εντέρου σε υγιή κατάσταση μετά από αντιβιοτικά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν γιαούρτι, ή γάλα που έχει υποστεί ζύμωση έχουν υψηλότερες ποσότητες λακτοβάκιλου στο εντερικό σύστημα. Ταυτόχρονα έχουν και χαμηλότερες ποσότητες βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες.

Ως εκ τούτου, η κατανάλωση ζυμωμένων τροφών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του εντέρου μετά την θεραπεία με αντιβίωση.

Και άλλες μελέτες έχουν δείξει, ότι τα ζυμωμένα τρόφιμα είναι ευεργετικά κατά τη διάρκεια της θεραπείας με αντιβιοτικά. Μερικές από αυτές έχουν δείξει ότι η λήψη κανονικού ή προβιοτικού συμπληρώματος γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τη διάρροια σε άτομα που παίρνουν αντιβίωση.

Μετά την θεραπεία με αντιβίωση επιλέξτε τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες
Οι ίνες δεν μπορούν να αφομοιωθούν από το σώμα σας, αλλά μπορούν να αφομοιωθούν από τα βακτήρια του εντέρου. Αυτό βοηθάει στην τόνωση της ανάπτυξής τους. Έτσι, οι ίνες μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των υγιών βακτηρίων του εντέρου μετά από αγωγή με αντιβιοτικά.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες:

Σπόροι ολικής άλεσης (ψωμί ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι κλπ)
Ξηροί καρποί
Φασόλια
Φακές
Μούρα
Μπρόκολο
Αρακάς
Μπανάνες
Αγκινάρες
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι τροφές με πολλές ίνες όχι μόνο διεγείρουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο έντερο, αλλά μπορούν επίσης να μειώσουν την ανάπτυξη ορισμένων επιβλαβών βακτηρίων.

Ωστόσο, οι διαιτητικές ίνες επιβραδύνουν κιόλας τον ρυθμό που αδειάζει το στομάχι. Αυτό με την σειρά του επιβραδύνει το ρυθμό απορρόφησης των αντιβιοτικών. Επομένως, είναι καλύτερο να αποφεύγετε προσωρινά τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες κατά τη διάρκεια της θεραπείας με αντιβιοτικά και αντ’ αυτού να εστιάζετε στην κατανάλωσή τους μετά τη διακοπή των αντιβιοτικών.

Αντιβίωση: Αποφύγετε τροφές που μειώνουν την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών
Εκτός από τροφές που είναι ευεργετικές κατά τη διάρκεια της θεραπείας, υπάρχουν και άλλες που πρέπει να αποφευχθούν.

Για παράδειγμα, μελέτες έχουν δείξει ότι δεν κάνει καλό να καταναλώνετε γκρέιπφρουτ, ενώ παίρνετε αντιβίωση. Αυτό συμβαίνει επειδή το γκρέιπφρουτ διασπάται στον οργανισμό από ένα ένζυμο που ονομάζεται κυτόχρωμα P450. Αυτό το ίδιο ένζυμο, όμως, διασπά και ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά. Έτσι, η κατανάλωση γκρέιπφρουτ ενώ παίρνετε αντιβίωση εμποδίζει τον οργανισμό να απορροφήσει σωστά το φάρμακο.

Μια μελέτη σε έξι υγιείς άνδρες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ κατά τη λήψη του αντιβιοτικού ερυθρομυκίνη αύξησε την ποσότητα του αντιβιοτικού στο αίμα σε σύγκριση με εκείνους που το πήραν με νερό.

Επίσης, οι τροφές με πρόσθετο ασβέστιο μπορεί επίσης να επηρεάσουν την απορρόφηση των αντιβιοτικών, συμπεριλαμβανομένης της σιπροφλοξασίνης και της γκατιφλοξασίνης. Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι τροφές με κανονική ποσότητα ασβεστίου, όπως το γιαούρτι, δεν έχουν το ίδιο ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Μόνο οι τροφές με πρόσθετες υψηλές δόσεις ασβεστίου θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη λήψη αντιβιοτικών.

iatropedia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Ιδιωτικό ΚΔΑΠ “Το Αερόστατο των Μετεώρων”

Το ιδιωτικό ΚΔΑΠ "Το Αερόστατο των Μετεώρων" συμμετέχει στη δράση "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής" το οποίο εντάσσεται στο ΕΣΠΑ. Από αρχές Ιουνίου σας περιμένουμε σε ένα ευχάριστο και κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον, στα γραφεία μας επί της οδού Θ.Οικονόμου 13 (πρώην ΙΚΑ) και Μετεώρων 15 (πρώην Παιδικά Χαμόγελα). Για περισσότερες πληροφορίες...

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...