Ιμάμ μπαϊλντί
ΥΛΙΚΑ

-8 μελιτζάνες στενόμακρες
-6 κρεμμύδια μεγάλα, κομμένα όπως στη χωριάτικη
-5 πιπεριές κέρατο, σε ψιλές ροδέλες
-3 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
-6 μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες, σε κυβάκια
-2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
-Μισό φλιτζάνι σταφίδα μαύρη
-Μισό φλιτζάνι κουκουνάρι
-1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
-1 κουτ. σούπας ρίγανη
-2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
-αλάτι, πιπέρι.

 


Μερίδες 4 / Χρόνος προετοιμασίας 15′ / Χρόνος μαγειρέματος 1:15′ / Έτοιμο σε 1:30′

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χαράζετε κατά μήκος τη μελιτζάνα προσέχοντας να μη φτάσει στον πάτο της το μαχαίρι. Τις απλώνετε σε χαρτί κουζίνας, τις αλατίζετε, τις ραντίζετε με ελαιόλαδο και τις ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά στους 200οC.

Στο μεταξύ, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά σοτάρετε πρώτα το κουκουνάρι, μετά τα κρεμμύδια με το σκόρδο, τις πιπεριές και το αλάτι. Όλη η νοστιμιά κρίνεται στο σοτάρισμα: θέλει υπομονή και συνεχές ανακάτεμα, μέχρι να μελώσουν και να μαλακώσουν εντελώς τα κρεμμύδια.

Ρίχνετε την ντομάτα, τη ζάχαρη και τις σταφίδες και φέρνετε δυο τρεις βόλτες. Κατεβάζετε από τη φωτιά, ρίχνετε πιπέρι και τον μαϊντανό και ανακατεύετε.

Βάζετε στριμωχτά τις μελιτζάνες σε ταψί και προσεκτικά ανοίγετε τη σχισμή για να τις γεμίσετε. Πατάτε τη γέμιση για να χωρέσει καλά. Όση περισσέψει τη μοιράζετε από πάνω.

Βάζετε τις μελιτζάνες ξανά στο φούρνο και ψήνετε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 35-45 λεπτά, μέχρι να μαυρίσουν σχεδόν τα πάνω κρεμμύδια.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food Styling: Tina Webb

ΠΗΓΗ: olivemagazine.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here