Ο Όμιλος ΔΕΗ συμμετέχει στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο RAIDO (101135800), το οποίο μεταξύ άλλων στοχεύει στην ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και βιωσιμότητας στον τομέα της ενέργειας. Το ερευνητικό έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση της διαχείρισης των ενεργειακών υποδομών και ιδιαίτερα όσον αφορά τις διαλείπουσες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στο RAIDO συμμετέχουν περισσότεροι από 20 φορείς, από 10 ευρωπαϊκές χώρες με συντονιστή το Ινστιτούτο Jožef Stefan της Σλοβενίας.
Καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη εξελίσσεται και η αυξανόμενη ανάγκη για βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας εντείνεται οι έξυπνες, αξιόπιστες και αποδοτικές λύσεις διαχείρισης ενέργειας καθίστανται απαραίτητες. Το έργο RAIDO ανταποκρίνεται σε αυτή την πρόκληση αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης με στόχο την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της πράσινης ενέργειας, την υποστήριξη της λειτουργικής ευελιξίας των ενεργειακών συστημάτων και τη μείωση των εκπομπών CO₂.
Η ανάπτυξη των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης στο πλαίσιο του έργου βασίζεται σε προηγμένες μεθοδολογίες όπως η χρήση ψηφιακών διδύμων (digital twins) και μοντέλων διάχυσης (diffusion models) για τη δημιουργία αξιόπιστων και αμερόληπτων δεδομένων κατάρτισης. Επιπλέον, αξιοποιούνται εργαλεία «Πράσινης» Τεχνητής Νοημοσύνης (Green AI) με τεχνικές μηχανικής μάθησης όπως το few-shot και το zero-shot learning που μειώνουν την ανάγκη για μεγάλους όγκους δεδομένων ενισχύοντας παράλληλα την ενεργειακή απόδοση των μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης.
Στο πλαίσιο του έργου, η ΔΕΗ θα υλοποιήσει πιλοτική εφαρμογή τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης σε κατάλληλα ελεγχόμενο περιβάλλον υποδομών ενέργειας, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και τις υφιστάμενες πλατφόρμες της. Η συμμετοχή της ΔΕΗ στο RAIDO ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και την προώθηση καινοτόμων ψηφιακών λύσεων που υποστηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την πράσινη μετάβαση. Στόχος είναι η δοκιμή των εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης σε πραγματικές συνθήκες και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους, συμβάλλοντας στην προσαρμογή τους στις ειδικές ανάγκες του ενεργειακού τομέα.
Το έργο διανύει το δεύτερο έτος υλοποίησης και ήδη έχουν δρομολογηθεί τα πρώτα σενάρια πιλοτικής εφαρμογής. Η ΔΕΗ συμμετέχει ως βασικός εταίρος πιλοτικής εφαρμογής με αντικείμενο τη δοκιμή τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης στη λειτουργία και διαχείριση των ενεργειακών υποδομών της.
Επενδύοντας σταθερά στην πράσινη ενέργεια, στις έξυπνες υποδομές και στην τεχνολογία, ο Όμιλος ΔΕΗ συμμετέχει στη διαμόρφωση της νέας ενεργειακής εποχής. Σε αυτό το πλαίσιο, ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ σε Powertech εταιρεία αποτελεί φυσική εξέλιξη αυτής της πορείας. Η ενεργή συμμετοχή του Ομίλου ΔΕΗ σε ερευνητικά έργα όπως το RAIDO αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του Ομίλου στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του στην καινοτομία, καθώς και την ενεργό συμβολή σε ένα βιώσιμο, ψηφιακό και αποδοτικό ενεργειακό μέλλον για τη Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
Σχετικά με τον Όμιλο ΔΕΗ
Η ΔΕΗ είναι η κορυφαία εταιρεία ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με δραστηριότητες στην παραγωγή, διανομή και πώληση προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών ενέργειας στην Ελλάδα, την Ρουμανία και την Βόρεια Μακεδονία. Το παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ ανέρχεται σε 12,3GW, με θερμικούς, υδροηλεκτρικούς σταθμούς και εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με συνολική ετήσια παραγωγή ενέργειας περίπου 21TWh, ενώ η συνολική Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση στα δίκτυα διανομής της στο τέλος του 2024, ανερχόταν σε περίπου €4,9 δισ.
Ο Όμιλος ΔΕΗ αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή ενέργειας στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, εξυπηρετώντας συνολικά 8,8 εκατ. πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 32TWh ηλεκτρικής ενέργειας και μία ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
Το Στρατηγικό Σχέδιο μετασχηματισμού του Ομίλου ΔΕΗ βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: α) καθαρό και ευέλικτο χαρτοφυλάκιο μονάδων παραγωγής, με την προώθηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και την απo-ανθρακοποίηση των δραστηριοτήτων της μέσω της επιτάχυνσης της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, (β) Εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής μέσω της εφαρμογής νέων τεχνολογιών σε όλες τις δραστηριότητες του Ομίλου και (γ) παροχή υπηρεσιών λιανικής τοποθετώντας τον πελάτη στο επίκεντρο της εμπορικής δραστηριότητάς της.
Η ΔΕΗ ιδρύθηκε το 1950, είναι εισηγμένη εταιρεία από το 2001 και οι μετοχές της διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
