Το πρόβλημα της αδόμητης ζώνης

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Άκουσα έκπληκτος τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την αδόμητη ζώνη , όπου η νυν δημοτική αρχή λαϊκίζοντας πιστεύει ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί ψηφοθηρικά τον πόνο των ιδιοκτητών , που πράγματι , η αξία των ακινήτων τους μειώθηκε, αφού δε μπορούν να κτίσουν ούτε πέτρα στα ακίνητα τους.

Η απόφαση που λήφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο , είμαι βέβαιος ότι δε θα έχει καμία τύχη .

Ειδικότερα το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και η εκάστοτε Κυβέρνηση, αποφασίζει και νομοθετεί με γνώμονα την κείμενη νομοθεσία περί αρχαιοτήτων και στη συγκεκριμένη περίπτωση με σκοπό την προστασία των τυχών ευρισκόμενων στην περιοχή βυζαντινών ή μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων .

Μέχρι σήμερα η Κεντρική Διοίκηση στην Αθήνα για να θεσπίσει την αδόμητη ζώνη , θεωρεί ως βέβαιο γεγονός , ότι εντός της αδόμητης ζώνης υπάρχουν βυζαντινές και μεταβυζαντινές αρχαιότητες .

Υπάρχουν όμως στην πραγματικότητα ;. Προσωπικά δε πιστεύω ότι υπάρχουν , πέραν των γνωστών σε όλους μας μνημείων του Ιερού Χώρου των Μετεώρων . Άρα για να πάμε στο Υπουργείο Πολιτισμού και να πείσουμε αυτό , αλλά και την Κυβέρνηση πρέπει να πείσουμε , ότι η αδόμητη ζώνη δεν προστατεύει καμία αρχαιότητα . Αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας μας .

Το αν θα κατέβει στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Μετεώρων με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου , η οποία ουσιαστικά είναι μια πολιτική απόφαση , κανένα αποτέλεσμα δεν θα φέρει, αν μαζί του δεν θα έχει εμπεριστατωμένα επιχειρήματα , ότι στην αδόμητη ζώνη ή σε τμήμα αυτής, δεν υπάρχουν βυζαντινές ή μεταβυζαντινές αρχαιότητες ,στο μέτρο που πρέπει να προστατευτούν από την Πολιτεία.

Η μείζονα αντιπολίτευση δείχνοντας σοβαρότητα και εγκράτεια ζήτησε την καταγραφή όλης της έκτασης , των ενδιαφερομένων ιδιοκτητών και τη σύσταση επιτροπής αρμόδιων επιστημόνων , η οποία αφού καταλήξει σε συγκεκριμένο πόρισμα , πειστικό για τα συμφέροντα των συνδημοτών μας , κατόπιν με απόφαση του το δημοτικό συμβούλιο , αν και αναρμόδια κατά το νόμο , να δώσει την πολιτική εντολή στο Δήμαρχο, πολιτικά να επιδιώξει – υλοποιήσει , το δίκαιο αίτημα των συνδημοτών μας για την κατάργηση ή τη μείωση της αδόμητης ζώνης .

Όμως για να γίνει αυτό πρέπει πλήρως να τεκμηριωθεί ότι η αδόμητη ζώνη ή τμήμα αυτής δεν προστατεύει καμιά βυζαντινή αρχαιότητα ή εν τέλει από την κατασκευή οποιουδήποτε κτίσματος δεν θα θιχτούν αρχαιολογικά μνημεία . Με την πλήρη τεκμηρίωση της μη αναγκαιότητας της αδόμητης ζώνης , τότε η οποιαδήποτε πολιτική απόφαση δημοτικού Συμβουλίου γίνεται δύναμη στα χέρια όλων των εμπλεκόμενων πολιτικών , ώστε να ανατραπεί αυτός ο δυσβάσταχτος περιορισμός των ιδιοκτησιών .

Δυστυχώς , όμως και πάλι λήφθηκε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον θεαθήναι , αντί να συστήσουν επιτροπή η οποία θα καταλήξει σε εμπεριστατωμένα συμπεράσματα για την μη αναγκαιότητα της αδόμητης ζώνης και προφανώς η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα καταλήξει στο κενό .

Κύριοι της Δημοτικής Αρχής θα αποτύχετε, όχι γιατί δε θέλετε , αλλά γιατί θα πάτε στο Υπουργείο Πολιτισμού με ελλειπή στοιχεία και αυτοί στην Αθήνα και στο Υπουργείο Πολιτισμού θα σας ακούσουν ευγενικά , αλλά τίποτα δε θα κάνουν , γιατί πέραν του πολιτικού λόγου κανένα στοιχείο αρχαιολογικό δε θα προσκομίσετε , ότι κανένα βυζαντινό ή μεταβυζαντινό μνημείο δεν υπάρχει στην αδόμητη ζώνη ή σε τμήμα αυτού , οπότε πριν πάτε στην Αθήνα και πριν ζητήσετε την συνδρομή των τοπικών Βουλευτών μας και του κ Περιφερειάρχη, φροντίστε τουλάχιστον να έχετε τεκμηριωμένη θέση ότι δεν χρειάζεται η αδόμητη ζώνη από αρχαιολογικής πλευράς. Μόνο έτσι θα λυθεί το θέμα , που πράγματι μπορεί να λυθεί συνολικά ή εν μέρει .

Ευχαριστώ.

Βασίλειος Αγγέλης
Δικηγόρος – Πτυχιούχος Ιστορίας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ