Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ/ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Τουρισμός… η επόμενη ημέρα - Άρθρο του Εντεταλμένου Συμβούλου Τουρισμού Γιάννη Μπουτίνα

Τουρισμός… η επόμενη ημέρα – Άρθρο του Εντεταλμένου Συμβούλου Τουρισμού Γιάννη Μπουτίνα

-

Η πανδημία του covid-19 είναι η μεγαλύτερη πανδημία των 100 ετών. Οι συνέπειες του, πολλές σε όλη την παγκόσμια κοινότητα και όλους τους κλάδους της μακροοικονομίας και της μικροοικονομίας.

Ένας από τους κλάδους που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών που πλήττονται , είναι ο τουρισμός που στη χώρα μας αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης και στήριξης της οικονομίας της .

Παρατηρούμε καθημερινά τις ανακοινώσεις των tour operators ανά τον κόσμο ,των αεροπορικών εταιρειών και όλων των φορέων που ενασχολούνται άμεσα με το τουριστικό προιόν . Τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα μας οδηγούν σε ένα ζοφερό 2020.

Πρέπει όμως να σκεφτόμαστε την επόμενη ημέρα; Ναι , γιατί υπάρχει επόμενη ημέρα !!!
Από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε κάτι για τη θεραπεία αλλά και το εμβόλιο δεν μπορούμε να επεκταθούμε στην επόμενη ημέρα .Από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε ούτε πότε μπορεί να έρθει η ύφεση της πανδημίας και να αρθούν τα μέτρα στην κοινωνία δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε θα είναι η επόμενη ημέρα .

Όμως , θεωρώ πως πρέπει να στηρίξουμε τους επαγγελματίες τουρισμού και τους εργαζόμενους στον κλάδο αυτό και να σχεδιάσουμε κάποια μοντέλα οργάνωσης της επόμενης ημέρας .

Έχουμε κάποια δεδομένα αυτή τη στιγμή , τα οποία φυσικά μπορεί να αλλάξουν στο προσεχές διάστημα . Με αυτά θα κινηθούμε προς το παρόν .

– Στα μέτρα στήριξης του τουριστικού κλάδου έγιναν πολύ καλά βήματα από την κυβέρνηση και σε επαγγελματίες και σε εργαζόμενους , πολλά από τα οποία πάρθηκαν μετά από διαβουλεύσεις που είχαμε με την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού . Έχουμε εκκρεμή σχέδια αναβάθμισης και ίδρυσης τουριστικών επιχειρήσεων που στο αμέσως επόμενο διάστημα θα διεκπεραιωθούν . Από την πλευρά μας , αυτό που θα επιδιώκουμε πάλι , είναι περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση τρεχουσών υποχρεώσεων και για την ρευστότητα των επιχειρήσεων .Φυσικά , μέσα από την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού για τον σχηματισμό μιας ομάδας κρούσης αντιμετώπισης των συνεπειών ο κλάδος του τουρισμού θα μας βρει κοντά του σε κάθε δυνατό επίπεδο .

– Η Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο ζήτησης στη Μεσόγειο και αυτό ενδυναμώνεται με την επιπρόσθετη ιδιότητα ως ασφαλέστερη χώρα της Μεσογείου στην αντιμετώπιση του covid-19 σχετικά με τις άλλες χώρες της Μεσογείου . Για παράδειγμα , τα στατιστικά των δυνητικών επισκεπτών από Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ που 1 στους 3 μετά τη λήξη των μέτρων θα πάει διακοπές . Το μεγαλύτερο ποσοστό επιλέγουν Μεσόγειο , οπότε επιλέγουν και Ελλάδα.
Αρχικά να δούμε αν θα μπορούμε να δεχθούμε επισκέπτες από άλλες χώρες τότε ? Με τα τωρινά δεδομένα θα είμαστε από τις πρώτες , αν όχι η πρώτη χώρα που θα παρουσιάσουμε ύφεση στην πανδημία . Στις άλλες χώρες ακόμη θα υπάρχουν περιοριστικά μέτρα . Και οι χώρες – στόχοι . ή μάλλον οι χώρες με τη μεγαλύτερη ζήτηση για Ελλάδα είναι αυτές με την μεγαλύτερη έξαρση .

– Στην περίπτωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα δοθεί έμφαση στον εσωτερικό τουρισμό , φυσικά εδώ υπάρχει το θέμα της οικονομικής δυνατότητας των Ελλήνων μετά την κρίση του covid-19 . Επίσης θα δοθεί μεγάλη βαρύτητα στις χώρες της Βαλκανικής οι πολίτες των οποίων θα μπορούν να φθάσουν στη Θεσσαλία ιδιωτικά χωρίς τη χρήση μαζικών μέσων μεταφοράς .Παράλληλα σε συνεννόηση με τους φορείς των Περιφερειακών Ενοτήτων, όπως οι Ενώσεις Ξενοδόχων , θα δοθεί έμφαση σε αγορές που δείχνουν να έχουν προκρατήσεις και σε αγορές ,κατά την κρίση τους , που θα οδηγήσουν σε μια διεύρυνση της περιόδου προς το ερχόμενο φθινόπωρο . Τέλος σχεδιάζονται προωθητικές ενέργειες , πέρα από το πρόγραμμα τουριστικής προβολής μέσα από τις οποίες θα μπορέσουμε να προβάλλουμε και προωθήσουμε τους τουριστικούς μας προορισμούς διαχρονικά από τώρα και φυσικά μετά την άρση των μέτρων στη χώρα μας και στις άλλες χώρες που θα υπάρξει η στόχευση .
Θεωρητικά σχεδιάζουμε δράσεις επέκτασης της περιόδου , όμως επειδή θα τονίσω και πάλι ότι είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά με τη νόσο αυτή , δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρχει πάλι έξαρση την περίοδο επέκτασης .

Προσπαθούμε να ανακτήσουμε μαζί με τους επαγγελματίες στη φετινή χρονιά !!!

Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε άμεσα δράσεις της επόμενης ημέρας !!!

Έτσι, θα μπορέσουμε να φέρουμε την κανονικότητα στον τουριστικό κλάδο και σε όλη την κοινωνία .

When the time is right, we’ll be there for you. Till then #staysafe #stayhome

Γιάννης Μπουτίνας
Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού Περιφέρειας Θεσσαλίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

 

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

www.physionatsis.gr

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

Δήμος Μετεώρων: Ανοίγουμε γραμμή επικοινωνίας και κλείνουμε την πόρτα στον Κορωνοϊό…!

Χρειάζεσαι βοήθεια ή γνωρίζεις άτομα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν μπορούν να μετακινηθούν…; Ενημέρωσέ μας και ο Δήμος Μετεώρων θα είναι αμέσως δίπλα σας. Επικοινώνησε στο 24320 78661 και θα εξυπηρετηθείς αμέσως! Δεν κυκλοφορούμε και ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών. Είναι ώρα ευθύνης, ατομικής και συλλογικής. Και στο Δήμο Μετεώρων "Μένουμε Σπίτι"!

HOTEL KOSTA FAMISSI – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – METEORA

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ψητοπωλείο “Ψηστήρι” στην Καλαμπάκα με πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220