Κυκλοφοριακό Καλαμπάκας: Κάποιες λύσεις είναι απλές και φθηνές

-

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

Σύντομα το κυκλοφοριακό θα μας απασχολήσει πάρα πολύ για ακόμη μια φορά, με τις ερχόμενες αλλαγές στις κατευθύνσεις, σύμφωνα με την πρότερη κατάσταση.

Εκτός όμως από τις αλλαγές αυτές, ίσως χρειαστεί να κάνει κάποιες επιμέρους παρεμβάσεις η δημοτική Αρχή, για να αντιμετωπίσει προβλήματα που θα προκύψουν και από την απαγόρευση της στάθμευσης στην οδό Τρικάλων.

Κάποιοι πιστεύουν ότι η λύση του κυκλοφοριακού πρέπει να ανατεθεί εκ νέου σε κάποιον μελετητή, ενώ δεν παύουν και οι φωνές που λένε ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας διαθέτει αξιόλογα στελέχη, που μπορούν να δώσουν τμηματικά λύσεις όπου κριθεί απαραίτητο.

Πάντως, λύσεις απλές για καθημερινά προβλήματα υπάρχουν και μπορούν να εφαρμοστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να λυθούν διάφορα απλά θέματα.

Λύσεις απλές, ανέξοδες και κυρίως σύντομα εφαρμόσιμες στα συγκοινωνιακά προβλήματα των μεγαλουπόλεων, προτείνει στο νέο του βιβλίο «Έξυπνοι Δρόμοι για μια Ανθρώπινη Πόλη» ο πολιτικός μηχανικός – συγκοινωνιολόγος, Σταύρος Κωνσταντινίδης.

Το βιβλίο περιλαμβάνει 29 εικονογραφημένες προτάσεις-λύσεις για τα 29 πιο συχνά εμφανιζόμενα προβλήματα στα ελληνικά αστικά κέντρα, που αφορούν, μεταξύ άλλων,

στην κυκλοφορία των πεζών, τη σηματοδότηση και την κινητικότητα ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Ανατρέχοντας στο εν λόγω βιβλίο είδα δύο-τρεις προτάσεις που μπορούν να βρουν εφαρμογή και στην πολύπαθη Καλαμπάκα μας.

Η μία αφορά στις διαβάσεις πεζών. Όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες περιστατικών, στα οποία από τύχη δεν υπήρξαν ατυχήματα ή χειρότερα. Ακόμη και να σταματήσει ένας οδηγός, για να περάσουν οι πεζοί, υπάρχει περίπτωση να θέσει τη ζωή τους σε κίνδυνο, μια που κάποιος βιαστικός μπορεί να τον προσπεράσει και… ο Θεός να βάλει το χέρι του.
Η απλή λύση φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία (στένωση δρόμου, υπερυψωμένη διάβαση):

KYKLOFORIAKO-DIAVASEIS

Ο κόμβος που δημιουργήθηκε στην Πλατεία Δημαρχείου εδώ και αρκετά χρόνια χρειάζεται κάποια αλλαγή. Αιτία το σύνηθες καθημερινό φαινόμενο που παρατηρούμε με οδηγούς που δεν ακολουθούν την υποχρεωτική κυκλική πορεία, αλλά και στην προοπτική που χρειάζεται να δοθεί στην περιοχή, μια που τα λεωφορεία αντιμετωπίζουν προβλήματα. Επίσης, οι διαβάσεις πεζών επί των οδών Καστρακίου και Ιωαννίνων είναι σε τέτοια θέση, που συχνά οι πεζοί κινδυνεύουν.

Η λύση για τις διαβάσεις των οδών είναι η παραπάνω.

Για τον κόμβο των οδών Τρικάλων, Ε. Βλαχάβα, Καστρακίου, Ιωαννίνων και Ρόδου μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο με την παρακάτω φωτογραφία, αφού βέβαια γίνουν και οι ανάλογες παρεμβάσεις (εσοχή για στάση λεωφορείων, νέα νησίδα στο κέντρο του κόμβου κ.λπ.):

KYKLOFORIAKO-KOMVOS

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι το Πράσινο πρέπει να έχει ιδιαίτερη μεταχείριση στην πόλη μας. Δύο φωτογραφίες μας δείχνουν τους τρόπους:

KYKLOFORIAKO-PRASINO-2

KYKLOFORIAKO-PRASINO-3

Επίσης, υπάρχει ένας όμορφος τρόπος, για να τοποθετηθούν οι μεγάλοι κάδοι απορριμμάτων ακόμη και στους κεντρικούς δρόμους, δίπλα από τα σταθμευμένα οχήματα:

KYKLOFORIAKO-KADOI-AFROTIKINITA

Αυτές, όπως προαναφέραμε, είναι μερικές απλές παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν, για να δοθούν κάποιες απαραίτητες λύσεις.

Για τα περίπλοκα θέματα χρειάζεται κάτι παραπάνω…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ