Σάββατο, Δεκέμβριος 15, 2018

Η Φύση εκδικείται

-

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Ο θανατηφόρος “ιός του Νείλου” που πήρε αυτό το όνομα επειδή εκδηλώθηκε στα “δέλτα” του ποταμού Νείλου (που είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Αφρικής και του κόσμου) είναι η επιδημία που ήλθε να προστεθεί στα όσα άλλα δεινά αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα του σήμερα, της χώρας μας συμπεριλαμβανομένης.

Το τραγικό είναι ότι πίσω από τις περισσότερες επιδημίες και φυσικές καταστροφές, κρύβεται η περιφρόνηση του ανθρώπου προς τους βασικούς κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος, άλλοτε από ασυγχώρητη αμέλεια και άλλοτε για την εξυπηρέτηση οικονομικών ή άλλων συμφερόντων.

-Το κάψιμο των δασών, που αποτελούν πνεύμονες ζωής.

-Η μόλυνση των γήινων και κυρίως των θαλάσσιων υδάτων.

-Η καταχρηστική χρήση των διάφορων σπρέι που απειλούν με εξαφάνιση το όζον, βασικό στοιχείο του οξυγόνου όπως και η απόρριψη εκατομμυρίων τόνων πυρηνικών αποβλήτων σε ποταμούς και θάλασσες έχουν μολύνει ανεπανόρθωτα τα πάντα. Λαμβανομένων δε υπόψιν και των τοξικών αερίων που διαρρέουν στην ατμόσφαιρα κατά τις δοκιμές και ασκήσεις με τα νέα τρομακτικά σε καταστροφική δύναμη πυρηνικά όπλα, επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι η ατμόσφαιρα έχει μετατραπεί σε θάλαμο δηλητηριωδών αερίων.

Απόδειξη της εγκληματικής αδιαφορίας των λεγομένων “μεγάλων” αποτελεί το γεγονός ότι την συμφωνία του Κιότο που εξέπεμπε S.O.S. και ζητούσε την λήψη άμεσων μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, μεγάλες χώρες, με πρώτη αυτήν των ΗΠΑ, δεν την υπέγραψαν.

Δεν έλαβαν υπόψιν τους ούτε όσα διδάσκει το παρελθόν και πόσο κόστισε σε ανθρώπινες ζωές και μόλυνση του περιβάλλοντος η χρήση τους στο Ναγκασάκι και την Χιροσίμα.

Ας ευχηθούμε να μην γίνει τελικά και η “στα χαρτιά” προς το παρόν μελέτη για διάνοιξη λεωφόρων κατά μήκος του Αμαζονίου. Του μοναδικού εναπομείναντος στο είδος του πνεύμονα οξυγόνου της Γης και χώρου επιβίωσης της εκεί πλούσιας πανίδας, για να μην δοθεί και η χαριστική βολή στη φύση και στην ανθρωπότητα.

Ας θυμηθούμε όμως με την ευκαιρία αυτή τις μεγαλύτερες επιδημίες που γνώρισε η ανθρωπότητα στο παρελθόν και έμειναν στην ιστορία για τα εκατομμύρια νεκρών που άφησαν πίσω τους.

-431 π.Χ. Πανώλη (πανούκλα) εμφανίζεται στη χώρα μας, που οδηγεί και στην ήττα των Αθηναίων από τους Σπαρτιάτες κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο, με μυριάδες θύματα, ανάμεσά τους και ο Περικλής, ο οποίος πέθανε από αυτήν το 429 π.Χ.

-1827. Χολέρα μεταδίδεται από την Μέκκα και σαρώνει επί 6 χρόνια την Ρωσία, την Ινδία, την Πολωνία και την Αγγλία και από εκεί μεταφέρεται από μετανάστες και στην Αμερική.

-1841. Νέο κύμα χολέρας ξεκινάει από την Ινδία, φτάνει στην Αγία Πετρούπολη, από εκεί στο Βερολίνο και άγνωστο πώς, καταλήγει στην Κίνα με εκατόμβες νεκρών.

-1851. Κύμα χολέρας και στην Ευρώπη που προβληματίζει τους επιστήμονες και, επί τέλους, μετά από επίμονες μελέτες φτάνουν στην παρασκευή εμβολίων.

-1854. Χολέρα για πρώτη φορά και στη χώρα μας που ξεκίνησε από τον Πειραιά από ξένα στρατεύματα που μεταφέρονταν με πλοία σε ξένα μέτωπα.

-1865. Η χολέρα απλώνεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο πλην της Αυστραλίας.

-1892. Τα νερά του ποταμού Έλβα μεταφέρουν τη χολέρα στο Αμβούργο που αφήνει πίσω της 16.000 νεκρούς, για να αποδειχτεί ότι ο κυριότερος μεταφορέας του μικροβίου της είναι τα νερά των ποταμών και των θαλασσών.

-1912. Ενώ μαίνεται ο βαλκανικός πόλεμος, Βούλγαροι στρατιώτες μεταφέρουν τη χολέρα στη Μακεδονία. Πρακτικά μέσα όπως το κάψιμο κοπριάς και πετρελαίου αποδεικνύονται σωτήρια και αποτρέπουν ευτυχώς την μετάδοση νοτιότερα.

-1918. Τον εφιάλτη της χολέρας διαδέχεται άλλος, μεγαλύτερος, ο ιός της ισπανικής γρίπης που απλώνεται ταχύτατα στην Ευρώπη.
Οι νεκροί ξεπερνούν εκείνους του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και φτάνουν τα 20 εκατομμύρια.

-1947. Η Αίγυπτος δέχεται ξανά κύμα χολέρας από την Μέκκα με 10.000 νεκρούς.

-2001. Η χολέρα αποτελεί επί τέλους παρελθόν, όταν νέος εφιάλτης ενσκήπτει με την ονομασία σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια (ή νόσος των τρελών αγελάδων) που προήλθε από εγκληματική ενέργεια κτηνοτρόφων, οι οποίοι έτρεφαν τις αγελάδες τους με σάπια κρέατα και εντόσθια και διέθεταν το κρέας τους στα κρεοπωλεία.

Και όταν η ανθρωπότητα άρχισε να συνέρχεται επί τέλους από τις επιδημίες που την ταλάνισαν και την αποδεκάτισαν επί αιώνες, (χάρη στη χρήση των εμβολίων που εν τω μεταξύ έδωσε η ιατρική) η ανθρώπινη ανοησία σε συνδυασμό με την αναλγησία και τη δίψα για το χρήμα φρόντισε να φέρει νέες ανθρωποκτόνες αιτίες στο προσκήνιο.

Πέραν της βαρύτατης μόλυνσης της ατμόσφαιρας και των υδάτων από τα κατάλοιπα των πυρηνικών δοκιμών, “αγρίεψε” και τα φυσικά φαινόμενα, όπως τις καταιγίδες, τους τυφώνες, τους κυκλώνες και τα τσουνάμια που με πρωτοφανή ένταση και έκταση εξαφανίζουν ολόκληρες πολιτείες για να φτάσουμε στο σχίσιμο και γκρέμισμα οροσειρών, που επί αιώνες στεκόταν όρθιες και περήφανες στα πόδια τους ή στην κατρακύλα κομματιών τους που αποσπώνται από αυτές, στα καλά καθούμενα, όπως συνέβη πρόσφατα στη δική μας Ζάκυνθο.

Και, αντί όλη αυτή η συγκυρία καταστροφών και θανάτου να προβληματίσει και να στείλει έντονα σε όλους το σήμα SOS για περίσκεψη και λήψη μέτρων για τον περιορισμό των κάθε είδους συμφορών, έρχεται και η κατασκευή εντυπωσιακών κτισμάτων, με προηγμένη και υψηλής υποτίθεται ασφαλείας τεχνολογία, να προστεθεί στον κύκλο της εγκληματικής ανευθυνότητας.

Θηριώδη σε όγκο κτήρια κτίζονται σε σαθρά, όπως εκ των υστέρων αποδεικνύεται, εδάφη και καταρρέουν ξαφνικά σαν χάρτινοι πύργοι, συμπαρασύροντας στο θάνατο αθώες ψυχές.
Γέφυρες χιλιομέτρων θεμελιώνονται και στηρίζονται σε βυθούς η βάση των οποίων δεν έχει την ανάλογη με το βάρος τους ανθεκτικότητα για να αντέξει και να κρατήσει με ασφάλεια στα πέλματά τους το τεράστιο βάρος των διερχόμενων τρένων και τους κραδασμούς που προκαλούν οι μηχανές τους. Το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα της μεγάλης γέφυρας στη Γένοβα της Ιταλίας, αποκαλύπτει του λόγου το αληθές.

Αποκαλύπτει ότι ένοχος και κατηγορούμενος για τα δεινά της ανθρωπότητας είναι ο άνθρωπος, ο οποίος ουσιαστικά αυτοκτονεί καταστρέφοντας όσα ο Πλάστης και Δημιουργός εν σοφία εποίησε και μας παραχώρησε για να ζήσουμε με ασφάλεια και ειρήνη.

Η Φύση απλά μας εκδικείται για την κακοποίηση που της έχουμε επιφυλάξει σαν αντάλλαγμα των όσων εκείνη απλόχερα μας προσφέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.00 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 What’s up: 6980 554313 e-mail: [email protected]

Ισμήνη Πέτρου – Φυσικοθεραπεύτρια

Ισμήνη Πέτρου Φυσικοθεραπεία Πτυχιούχος ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης Δέχεται κατόπιν ραντεβού Συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ Τηλ. 2432 400016 Κιν. 698 380 5075 Πατρ. Δημητρίου Α΄ 8, Καλαμπάκα

Μικροβιολογικό Εργαστήριο «ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ» – Καλαμπάκα

Το νέο Μικροβιολογικό Εργαστήριο «ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ» λειτουργεί στην Καλαμπάκα υπό τη Διεύθυνση του κ. Νικολάου Παπανικολάου σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα εργαστήρια αναφοράς: Βιοϊατρική Αθηνών / In-Vitro / Βιοφόρµα / Mικροανάλυση. Μικροβιολογικό     Αιματολογικό     Βιοχημικό Ανοσολογικό     Ορμονολογικό     Προγενετικός έλεγχος Ωράριο λειτουργίας: • Δευτέρα: 7:00 - 14:00 και 18:00 - 20:00 • Τρίτη:...

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

Νέο κουρείο στην Καλαμπάκα από τον Ευριπίδη Κωστόπουλο

Ένα νέο κουρείο άνοιξε στην Καλαμπάκα. Ο Ευριπίδης Ηλ. Κωστόπουλος δημιούργησε έναν όμορφο χώρο στην οδό Ευθ. Βλαχάβα 11 και ξεκινά την επαγγελματική του δραστηριότητα με όρεξη και μεράκι. Το ‘Old School BARBERSHOP’ σας περιμένει… Ευχόμαστε στον νέο επαγγελματία καλές δουλειές και καλή επιτυχία στο νέο του ξεκίνημα. OLD SCHOOL BARBERSHOP Ευριπίδης Κωστόπουλος Ευθ. Βλαχάβα...

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

HOTEL KOSTA FAMISSI – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – METEORA

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με πολύ κόσμο τα εγκαίνια του νέου ιατρείου της Ελίνας Γ. Αθανασούλα

Παρουσία ιατρών και πάρα πολλών προσκεκλημένων πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ιατρείου της Ελίνας Γεωργ. Αθανασούλα. Τα εγκαίνια τέλεσε ο π. Ιωάννης Ζώτος, ο οποίος ευχήθηκε το νέο ιατρείο να είναι καλορίζικο επ’ ωφελεία της τοπικής κοινωνίας και του κοινωνικού συνόλου. Η νέα Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος επέλεξε να δραστηριοποιηθεί στον τόπο καταγωγής...

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΙΔΗ – ΧΑΡΤΙΚΑ – Ελένη Παλαιοπάνου

Στο κατάστημα Σχολικών Ειδών – Ειδών Γραφείου – Χαρτικά της Ελένης Παλαιοπάνου που βρίσκεται στην οδό Κονδύλη 9 στην Καλαμπάκα, μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας και να επωφεληθείτε από την Έκπτωση -20% που δίνει το κατάστημα με αγορές άνω των 50 ευρώ. Επίσης στο Κατάστημα της Ελένης Παλαιοπάνου μπορείτε...

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220