Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την Αρκαδία το βράδυ του Σαββάτου. Οι δρόμοι σε πόλεις και χωριά μετατράπηκαν σε ποτάμια, με τα ορμητικά νερά να παρασύρουν τα πάντα στο πέρασμά τους και να «εισβάλλουν» επιθετικά στα σπίτια προκαλώντας σοβαρά προβλήματα και θέτοντας την Πυροσβεστική επί ποδός.
Τα περισσότερα μαγαζιά της Κεντρικής Πλατείας της Τρίπολης, ο υποσταθμός της ΔΕΗ, το ξενοδοχείο, πλημμύρισαν και βούλιαξαν στα νερά και στο σκοτάδι. Μέχρι αργά το βράδυ και πάρα τις προσπάθειες της ΔΕΗ, δεν υπήρχε καθόλου ηλεκτροδότηση στην περιοχή, ενώ λόγω της κακοκαιρίας κατέρρευσε και τμήμα της στέγης κοσμικού κέντρου, μέσα στο οποίο βρίσκονταν περί τα 1.000 άτομα, καλεσμένα σε γαμήλια δεξίωση. Δεν τραυματίστηκε κανείς.
Το πιο σοβαρό πρόβλημα όμως εντοπίζεται στη Μεγαλόπολη, όπου ο δήμος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η καταρρακτώδης βροχή και το χαλάζι σε μέγεθος… κάστανου σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους έθεσαν την περιοχή σε συναγερμό.
Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλημμύρισαν υπόγεια και ισόγεια σπιτιών, ενώ έπεσαν και σκεπές. Περισσότερες από 60 κλήσεις έχει δεχθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία για άντληση υδάτων και παροχή βοήθειας, ενώ οι πυροσβέστες απομάκρυναν από τα σπίτια τους τουλάχιστον 12 ηλικιωμένους.
Μεγάλες είναι οι καταστροφές και για τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής καθώς καταστράφηκαν πολλά στρέμματα καλλιεργειών στην ευρύτερη περιοχή, ενώ χάθηκαν και αρκετά πουλερικά.
Υπήρξε διακοπή παροχής ρεύματος σε όλη την περιοχή η οποία αποκαθίσταται σταδιακά, ενώ για αρκετή ώρα δεν υπήρχε και δυνατότητα επικοινωνίας με κινητά τηλέφωνα.
Για αρκετή ώρα διακόπηκε η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης – Μεγαλόπολης αμέσως μετά την σήραγγα Ραψομμάτη προς Μεγαλόπολη. Λόγω της κακοκαιρίας το οδόστρωμα γέμισε λάσπες από το χώμα που έπεσε από το βουνό ενώ υπήρξε και συσσώρευση υδάτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πολλά αυτοκίνητα σε μήκος ενός χιλιομέτρου περίπου και σταδιακά οι αστυνομικοί απομάκρυναν τα αυτοκίνητα, επιστρέφοντας τα στην Τρίπολη, ενώ συνεργεία που έσπευσαν στο σημείο σταδιακά απεκατέστησαν τις ζημιές.
Η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο από Καλαμάτα προς Τρίπολη γινόταν επίσης με πολλά προβλήματα, στο ίδιο σημείο πριν τη σήραγγα Ραψομάτη και τα αυτοκίνητα ανακατευθύνθηκαν από την τροχαία προς Σπάρτη από το Λεύκτρο.
Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης υπογραμμίζει ότι, «περάσαμε ένα πολύ δύσκολο Σαββατόβραδο καθώς σε λιγότερο από 5 ώρες το νερό είχε φτάσει τα 191 χιλιοστά» και εκφράζει φόβους για πιθανή κατάρρευση του ορυχείου της Μπαρμπουτσάνας στην Θωκνία.
Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Τρίπολης, Σωτήρης Παπαδημητρίου, αναφέρει ότι η Τρίπολη «έζησε εφιαλτική νύχτα». Οι συσκέψεις είναι συνεχείς για τη σταδιακή αποκατάσταση των προβλημάτων και στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης, ο μηχανισμός του δήμου βρίσκεται σε εγρήγορση, έχοντας συγκροτήσει επιτροπές για τη διενέργεια ελέγχων.
Αύριο, Δευτέρα, θα βρίσκεται στην Τρίπολη και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κατόπιν επικοινωνίας με το δήμαρχο, Δημήτρη Παυλή.
Μεγάλες ζημιές υπέστησαν και χωριά των δημοτικών ενοτήτων Τεγέας και Κορυθίου. Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μανθυρέας, Ηλίας Μαχαίρας, κάνει λόγο για πρωτοφανή κακοκαιρία και για εκτεταμένες ζημιές σε οδικές αρτηρίες και καλλιέργειες.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μαγούλας, Χρήστος Μπάκος, χαρακτηρίζει την καταστροφή ολική, καθώς «σε λίγο χρονικό διάστημα έπεσε πολύ νερό». Στην περιοχή της Μαγούλας χρειάστηκε να παρασχεθεί βοήθεια σε δύο ηλικιωμένα άτομα, ενώ το υπερβολικό νερό παρέσυρε οχήματα και έπληξε τις καλλιέργειες.
«Είναι ευτύχημα που είχαμε καθαρίσει το ποτάμι» σημειώνει ο κ. Μπάκος για να συμπληρώσει πως, «αν δεν το είχαμε κάνει, τα προβλήματα θα ήταν πολύ περισσότερα».
protothema.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!