Στη σημερινή (4/4/2018) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ, έκαναν τις παρακάτω παρεμβάσεις για σημαντικά θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαικά στρώματα της Θεσσαλίας:
1. Κατέθεσαν πρόταση ψηφίσματος ενάντια στις διώξεις όσων αγωνίζονται κατά των πλειστηριασμών, με αφορμή την δίωξη από την εισαγγελία πρωτοδικών Λάρισας, σε βάρος του Περιφερειακού Συμβούλου Θεσσαλίας και Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Αναστάσιου Tσιαπλέ και άλλων 6 διαδηλωτών, που συμμετείχαν στις ειρηνικές συγκεντρώσεις έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, εξέφρασε ομόφωνα την αντίθεσή του στην προσπάθεια της κυβέρνησης, να ποινικοποιήσει τις λαικές κινητοποιήσεις έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας, που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, ενάντια στους πλειστηριασμούς εργατικών-λαϊκών κατοικιών και ζητά:
-Να σταματήσουν όλες οι διώξεις και η ποινικοποίηση των αγώνων ενάντια στους πλειστηριασμούς λαικών σπιτιών.
-Να σταματήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί εργατικών-λαικών κατοικιών, λαικών καταθέσεων και εργαλείων δουλειάς αυτοαπασχολούμενων και μικροαγροτών.
-Να ψηφιστεί τώρα νόμος που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία κάθε εργατικής-λαϊκής οικογένειας.
2. Κατέθεσαν την παρακάτω επερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, για το μεγάλο πρόβλημα καύσης στερεών αποβλήτων από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ στο Βόλο.
«Μεγάλη είναι η δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής του Βόλου από τη συνεχιζόμενη καρκινογόνα καύση στερεών αποβλήτων SRF/ RDF και του τοξικού PET – KOK από τη βιομηχανία της ΑΓΕΤ – ΗΡΑΗΚΛΗΣ.
Μετά την ειδική συνεδρίαση, που έγινε στο Βόλο πριν 10 μήνες, με θέμα αυτό το σοβαρό ζήτημα, που αφορά τη δημόσια υγεία, ύστερα και από το καθολικό αίτημα των κατοίκων του Βόλου, που εκφράστηκε με τις τοποθετήσεις εκπροσώπων σωματείων και μαζικών φορέων, καθώς επίσης και με μαζικές κινητοποιήσεις, το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας πήρε απόφαση κατά της καύσης SRF/ RDF.
Είναι γνωστό ότι ως Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, είχαμε εκφράσει τότε την διαφωνία μας με το σκεπτικό της απόφασης και με τη διάτρητη επιχειρηματολογία της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, που έθετε ως προϋπόθεση τη «νομιμότητα» για την καύση, την ύπαρξη δήθεν ασφαλών πρακτικών, τακτικών ελέγχων, καθώς επίσης και της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και ορίων. Είμαστε βέβαιοι, ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία, υπολογίζουν πρώτα και κύρια τα κέρδη τους, εις βάρος ακόμη και της δημόσιας υγείας. Εξάλλου αυτή η καλοφτιαγμένη αστική νομοθεσία τους δίνει το δικαίωμα να σκορπούν τους τοξικούς ρύπους στο περιβάλλουν, αρκεί «ο ρυπαίνων να πληρώνει», αγοράζοντας δικαιώματα στο χρηματιστήριο των ρύπων.
Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις και το «αυστηρό» ύφος των δηλώσεων σας κ. Περιφερειάρχη, όπως και της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν προχώρησε σε κανένα μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας των κατοίκων του Βόλου, δεν πήρε καμιά πρωτοβουλία για να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ.
Το σημαντικότερο είναι ότι εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνει στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ 2016, σελ. 137) τα έξης: «Τα υπολείμματα των ΜΕΑ (Μέγιστη ποσότητα ΑΣΑ προς ταφή στον πίνακα 83) δύναται να οδηγούνται προς ενεργειακή αξιοποίηση σε βιομηχανικές μονάδες στα πλαίσια του μέτρου ΙΙ.10 ΑΣΑ του ΕΣΔΑ “Εθελοντικές συμφωνίες με φορείς της βιομηχανίας για την απορρόφηση δευτερογενών υλικών και καυσίμων”», δηλαδή προβλέπεται να παράγεται SRF/ RDF χιλιάδων τόνων στις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων στους ΧΥΤΑ Βόλου, Λάρισας και Τρικάλων-Καρδίτσας, και αυτά να καίγονται στις βιομηχανίες, όπως η ΑΓΕΤ.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, παρά τους «λεονταρισμούς» εφαρμόζει και σ’ αυτό το θέμα, τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, που συνεχίζει την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών εις βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα στην υγεία και στο καθαρό περιβάλλον.
Επειδή, ο λαός του Βόλου δεινοπαθεί εξαιτίας και άλλων εστιών περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στην πόλη και την προστασία του πληθυσμού (αέρια ρύπανση, λιμάνι, βιομηχανική δραστηριότητα, κυκλοφοριακό, κ.ά.), βάζει πλέον επί τάπητος το ζήτημα να μπορεί να ζήσει σε ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον και όχι σε θάλαμο τοξικών αερίων.
Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:
• Θα αναλάβει το μερίδιο των ευθυνών της, σταματώντας να κρύβεται πίσω από την κυβέρνηση, που ασφαλώς έχει την πρώτη ευθύνη, προκειμένου να σταματήσει η καρκινογόνα καύση απορριμμάτων και ΠΕΤ–ΚΟΚ από την ΑΓΕΤ – ΗΡΑΚΛΗΣ;
• Θα τροποποιήσει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων και θα απαλείψει κάθε σχεδιασμό για παραγωγή υλικών για καύση και διάθεσή τους στη βιομηχανία για καύση;
• Τι πρωτοβουλίες θα πάρει για να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αδειοδοτούν την καύση και τη μεταφορά RDF/SRF και τοξικού ΠΕΤ – ΚΟΚ;
• Τι πρωτοβουλίες θα πάρει για να εφαρμοσθούν τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην ΑΓΕΤ–ΗΡΑΚΛΗΣ και γενικότερα στους χώρους δουλειάς;
• Θα παρέμβει για να γίνονται συνεχείς έλεγχοι στις ρυπογόνες επιχειρήσεις με ευθύνη του κράτους για την προστασία της δημόσιας υγείας, του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων;»
Μετά από συζήτηση και με την παρουσία ταξικών εργατικών σωματείων και φορέων του Βόλου, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα στην ανάκληση της γνωμοδοτικής απόφασης που είχε πάρει κατά πλειοψηφία το 2013 για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την καύση υλικών της ΑΓΕΤ στο Βόλο.
Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα στην πάλη των ταξικών συνδικάτων και των μαζικών φορέων του Βόλου, που αγωνίζονται ενάντια στην καύση αποβλήτων από την ΑΓΕΤ και άλλες μονάδες. Χρειάζεται όμως με μεγαλύτερη ένταση να συνεχιστεί αυτός ο αγώνας, μέχρι την οριστική κατάργηση της καύσης αποβλήτων.
3. Έθεσαν την παρακάτω επερώτησή τους το πρόβλημα, του νέου δημοτικού σχολείου των Καλών Νερών Μαγνησίας που πλημμυρίζει.
Οι γονείς των μαθητών και οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Καλών Νερών Μαγνησίας, εκφράζουν απόλυτα δικαιολογημένες ανησυχίες από το γεγονός ότι το σχολείο που παραδόθηκε πριν από δυο χρόνια, κάθε φορά που βρέχει πλημμυρίζει. Μάλιστα η εικόνα που παρουσίαζε μετά τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις ήταν απελπιστική! Το νερό έφτασε σε ύψος 1,5 μ. στο υπόγειο του σχολείου, ενώ οι ζημιές στο κεντρικό σύστημα θέρμανσης, στον ανελκυστήρα και άλλα αντικείμενα είναι μεγάλες. Στην κυριολεξία το νερό έφτασε στο ύψος των διακοπτών ηλεκτρικού ρεύματος. Ακόμη, η διαρκής έκθεση των θεμελίων του κτιρίου στο νερό και την υγρασία προκαλεί τη διάβρωση τους, που σημαίνει ότι αν το πρόβλημα δε λυθεί άμεσα, ενδεχομένως, να υπάρξει πρόβλημα με τη στατικότατα του σχολείου. Εξάλλου σε πολλά σημεία παρατηρούνται ρωγμές από καθιζήσεις του εδάφους.
Το Δημοτικό Σχολείο Καλών Νερών Μαγνησίας, που παραδόθηκε πριν δυο χρόνια, χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος», με φορέα διαχείρισης την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας – Σποράδων, ενώ το κόστος κατασκευής του ανήλθε στο 1.500.000 ευρώ.
Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του Δήμου Νοτίου Πηλίου, αποδίδουν το πρόβλημα έλλειψης στεγανότητας του υπογείου του σχολείου σε κακοτεχνίες και σε λάθη της μελέτης κατασκευής του έργου, τα οποία είχαν επισημανθεί και για τα οποία ζητήθηκαν αλλαγές, που η εποπτεύουσα αρχή δεν αποδέχτηκε. Επίσης έχει κατατεθεί και μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο στο Α.Τ. Μηλεών.
Θέλουμε να επισημάνουμε ότι το Δημοτικό Σχολείο Καλών Νερών, δεν είναι το μοναδικό σχολικό κτίριο που αντιμετωπίζει προβλήματα. Πολλά νέα σχολικά κτίρια παρουσιάζουν σημαντικές κακοτεχνίες. Αυτό είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης σχολικής στέγης, που ξεκίνησε, αρχικά, με την μετατροπή του ΟΣΚ σε ΑΕ και ολοκληρώθηκε με την δημιουργία της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» που ανήκει στο «υπερταμείο» των ιδιωτικοποιήσεων.
Η πολιτική αυτή, που συνεχίζει και σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αποτελεί τεράστιο πλήγμα στη δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση, αφού πλέον το κράτος ουσιαστικά αποποιείται της ευθύνης του να παρέχει σύγχρονα και ασφαλή δημόσια και δωρεάν σχολικά κτίρια για όλα τα παιδιά, ενώ το βασικό κριτήριο πλέον δεν είναι οι σημαντικές κοινωνικές ανάγκες, αλλά τα κέρδη που θα αποφέρουν τα έργα στους εργολάβους και στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας:
• Τι θα κάνει, για να λύσει το σοβαρό πρόβλημα στο Δημοτικό Σχολείο Καλών Νερών;
• Πότε θα δρομολογήσει τα κατάλληλα έργα στεγάνωσης και αποστράγγισης, για να σταματήσει να πλημμυρίζει το σχολείο και να προστατευτεί το κτίριο και οι εγκαταστάσεις του από τη διάβρωση και την υγρασία;
• Τι μέτρα θα πάρει για να διερευνήσει και να αποδώσει τις ανάλογες ευθύνες για τις κακοτεχνίες που παρουσιάζει το σχολείο;
4. Σχετικά με το θέμα των εξελίξεων στα ΑΕΙ-ΤΕΙ της Θεσσαλίας, που έθεσε ο περιφερειάρχης, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Τσιαπλές, στην τοποθέτησή του τόνισε τα εξής:
Μετά την ψήφιση του νόμου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δ. Αττικής -που θα προκύψει από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά- και τη λειτουργία διετών δομών που θα προστεθούν στο «μενού» προγραμμάτων και πτυχίων, η κυβέρνηση προχωρά την αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και στα υπόλοιπα ιδρύματα.
Στη Θεσσαλία αυτό εκφράζεται με το νέο Πανεπιστήμιο που θα προκύψει από την συγχώνευσή του με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας. Με βάση προτάσεις του Π.Θ προβλέπονται εντάξεις τμημάτων του ΤΕΙ σε σχολές του Π.Θ, ίδρυση νέων τμημάτων, κατάργηση τμημάτων με τους υπάρχοντες σπουδαστές να μην εντάσσονται στα νέα τμήματα, και ταυτόχρονα ίδρυση διετών προγραμμάτων κατάρτισης από το Πανεπιστήμιο. Θεσμοθέτηση ερευνητικού κέντρου με Ινστιτούτα.
Επιχειρείται από τη μία η καλλιέργεια αυταπατών στους σπουδαστές του ΤΕΙ, για δήθεν αναβάθμιση των σπουδών τους.
Την ίδια ώρα υπάρχουν και σπουδαστές που βλέπουν το μέλλον τους αβέβαιο, καθώς υπάρχουν τμήματα που προτείνεται να κλείσουν, να μετατραπούν σε διετείς κύκλους κατάρτισης.
Για όσους φοιτούν σήμερα στο ΤΕΙ, οι σχολές τους σταδιακά θα κλείσουν μέχρι το 2024, ενώ οι ίδιοι δεν θα μπορούν να ενταχθούν στις νέες σχολές που θα δημιουργηθούν από την απορρόφηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Από την άλλη στους φοιτητές παρουσιάζεται (κύρια από μερίδα καθηγητών) το ΤΕΙ ως πηγή υποβάθμισης του έργου του Π.Θ.
Διάφοροι καθηγητές και εκπρόσωποι της Τ.Δ, χωρίς να αμφισβητούν την στρατηγική στόχευση της κυβέρνησης, που είναι η εφαρμογή της πολιτικής της Ε.Ε για δημιουργία του «Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης», με κριτήριο τη θέση τους ή πιθανές μπίζνες, αντιπαρατίθενται όχι για την ουσία των αλλαγών, αλλά για την έδρα των τμημάτων (αν είναι στο Βόλο, τη Λάρισα ή αλλού), βλέποντας του σπουδαστές ως πελάτες.
Αυτή η αντιπαράθεση είναι συνέπεια της λειτουργίας των ιδρυμάτων με όρους αγοράς. Ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιο ίδρυμα είναι καλύτερο στο να πουλήσει τα «προϊόντα του». Δεν αφορά την εκπαίδευση ολοκληρωμένων επιστημόνων που συμβάλλουν στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Έχουν ευθύνη για την σημερινή κατάσταση των τμημάτων.
Ποιος είναι ο στόχος τέτοιων αλλαγών;
Αυτές οι αλλαγές, αποτελούν πολιτική προσαρμογής του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό το βρώμικο «συμβόλαιο» έχει αναλάβει η κυβέρνηση. Πιο ειδικά, πρόκειται για προσαρμογή στο στόχο της «δίκαιης ανάπτυξης», που διαφημίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ. Δηλ. τη στήριξη των κερδών μεγάλων εταιρειών της περιοχής π.χ. στον αγροτοδιατροφικό τομέα, ή στον τομέα της ιδιωτικής υγείας. Αυτούς έρχεται να εξυπηρετήσει η δημιουργία σχολών όπως η Γεωπονική, τα διετή προγράμματα κατάρτισης. Θα τους παρέχουν τζάμπα εργατικό δυναμικό μέσω πρακτικής άσκησης και μαθητείας και τζάμπα έρευνα.
Ακόμα έτσι προωθείται και η εξοικονόμηση πόρων για να προκύπτουν τα ματωμένα πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τα μνημόνια διαρκείας.
Κανένα όφελος δηλαδή για τους αποφοίτους και τα λαϊκά στρώματα.
Η Λαϊκή Συσπείρωση προτάσσει τα πραγματικά κριτήρια και τις ανάγκες του λαού. Οι απαντήσεις στις αγωνίες των σπουδαστών, των εργαζομένων και των εκπαιδευτικών, βρίσκονται στην πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, που στηρίζεται από το ΚΚΕ, για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν!
Στην πρόταση αυτή, η ανώτατη εκπαίδευση είναι πραγματικά ενιαία, γιατί σταματά η πολυδιάσπαση και η κατηγοριοποίηση ιδρυμάτων, πτυχίων και αποφοίτων με τη διαμόρφωση ενός μόνο πτυχίου ανά επιστημονικό αντικείμενο, ανώτατου, πανεπιστημιακού δηλαδή επιπέδου.
Υπάρχει σαφής και επιστημονικός καθορισμός των επιστημονικών αντικειμένων, νέα προγράμματα σπουδών, με κριτήριο να ανταποκρίνονται ενιαία στις πραγματικές ανάγκες της επιστημονικής και κοινωνικής προόδου και όχι στις εφήμερες ανάγκες της «αγοράς» και των μονοπωλίων. Έτσι μπορούν στην πράξη να αντιστοιχίζονται οι σπουδές στις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών, των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων.
Με βάση αυτή την πρόταση, το πτυχίο θα είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα και εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού αντικειμένου και για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος.
Η Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Όλα τα ιδρύματα έχουν σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό, εστίες και λέσχες. Οι φοιτητές απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου παροχές, με ευθύνη του κράτους και δεν επιβαρύνονται καθόλου για τις σπουδές τους. Το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό είναι μόνιμο. Η πρόταση αυτή προϋποθέτει μια άλλη οικονομία, νέα κοινωνική οργάνωση και εξουσία, με γνώμονα τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και όχι το κέρδος των μονοπωλίων.
Η πρόταση αυτή πατάει στις ανάγκες και τις δυνατότητες του σήμερα, όπως αυτές καθορίζονται από την ανάπτυξη των ίδιων των μέσων παραγωγής, της ίδιας της επιστημονικής γνώσης. Ταυτόχρονα είναι και η μοναδική που μπορεί να δώσει μεγαλύτερη δύναμη και προοπτική στους καθημερινούς μας αγώνες για τη βελτίωση των συνθηκών σπουδών!