Αρχική ΤΟΠΙΚΑ ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΕΩΡΩΝ Ένας πανέμορφος λαχανόκηπος στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπάκας

Ένας πανέμορφος λαχανόκηπος στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπάκας

-

Η ποιότητα της μάθησης εξαρτάται από τον βαθμό συμμετοχής των παιδιών στις μαθησιακές διαδικασίες. Όταν το όραμα του δασκάλου ξεφεύγει από τη στείρα εκπαιδευτική διαδικασία και αγγίζει τομείς που για χρόνια είχαν εκλείψει, όπως ο πρωτογενής τομέας, που υπήρξε ο ζωοδότης για πολλές γενιές Ελλήνων, τότε σίγουρα μπορούμε να ελπίζουμε σε μελλοντικούς πολίτες με ανοιχτά μυαλά και μάτια προς όφελος πάντα της κοινωνίας μας.

Σε μια εποχή που οι μικροί μαθητές γίνονται αποδέκτες πολλών αλλαγών και μηνυμάτων, η ολοκληρωμένη γνώση σίγουρα αποτελεί σημαντικό «όπλο στη φαρέτρα τους», για να αντέξουν οι ίδιοι αλλά και για ν’ ανοίξουν με τη φρεσκάδα των ιδεών τους και τη θέρμη της νεανικής ψυχής τους τον δρόμο και σε εμάς τους υπόλοιπους.

Μ’ αυτό ως οδηγό, ο Διευθυντής, το διδακτικό προσωπικό και οι μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπάκας πριν λίγους μήνες είχαν την έντονη θέληση να δημιουργήσουν με πολλή αγάπη και πολύ μεράκι έναν πανέμορφο λαχανόκηπο στο προαύλιο του σχολείου τους.
Πρόκειται για μια αξιέπαινη πρωτοβουλία, που σε παλιότερους ανέσυρε αναμνήσεις των παιδικών τους χρόνων, όταν ο σχολικός κήπος ήταν το καμάρι στα χωριά αλλά και μια όαση δροσιάς στις πόλεις. Οι παλαιότεροι σίγουρα θα θυμούνται τον πανέμορφο σχολικό κήπο που είχε δημιουργήσει στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπάκας ο αείμνηστος δάσκαλος Σταύρος Στεργίου.

Ο κυριότερος λόγος δημιουργίας του λαχανόκηπου του 3ου Δηµοτικού Σχολείου Καλαµπάκας ήταν η βιωµατική διδασκαλία, η οποία ενθαρρύνει τον µαθητή να συµµετάσχει ενεργά στη διαδικασία της µάθησης, τον προτρέπει να ερευνά, να ανακαλύπτει, να ενεργοποιεί τη φαντασία του και τη δηµιουργικότητά του, και του προτείνει την αναζήτηση ή τη δηµιουργία νοήµατος, αντί της αποµνηµόνευσης πληροφοριών.

 

3o-dhm-sx-laxanokhpos1_08

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο λαχανόκηπος του 3ου Δημοτικού είναι ο πρώτος που κοσμεί Δημοτικό Σχολείο στην πόλης μας. Δημιουργήθηκε σε χώρο του προαυλίου που δεν χρησιμοποιούνταν. Προηγήθηκε ο καθαρισμός του χώρου από χόρτα και σαπισμένους κορμούς δέντρων, και έπειτα από τη μεταφορά χώματος από συνεργείο του δήμου, ακολούθησε η ακάματη εργασία δασκάλων και μαθητών, για να δημιουργηθεί ένας πανέμορφος λαχανόκηπος δύο επιπέδων: ανοιχτός και θερµοκήπιο.

Στους δυο αυτούς χώρους τα παιδιά βλέπουν τη διαφορά που υπάρχει στα φυτά του θερµοκηπίου και στα φυτά που δεν έχουν καµία προστασία από τις καιρικές συνθήκες.

Φέτος ο λαχανόκηπος λειτουργεί πειραµατικά και για τα προϊόντα του έχει βρεθεί τρόπος να διατεθούν µέσω κάποιων δοµών σε οικογένειες της Καλαµπάκας που έχουν οικονοµικό πρόβληµα.

Από την επόµενη χρονιά, µε τη βοήθεια του Διευθυντή Πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης Νοµού Τρικάλων, κ. Χρήστου Μπουλούµπαση, θα γίνει µια προσπάθεια δηµιουργίας ενός Σχολικού Συνεταιρισµού και ένταξης της συγκεκριµένης δοµής σε διάφορα προγράµµατα.

Θα ήταν παράλειψη να μην σημειώσουμε ότι το σπουδαίο αυτό εγχείρημα έχει την αμέριστη συμπαράσταση του κ. Μπουλούμπαση αλλά και του Διευθυντή του σχολείου, κ. Δημητρίου Μέκρα.

Το εγχείρημα έχει προκαλέσει πρωτόγνωρα συναισθήματα στους μαθητές. Χαρακτηριστική είναι η φράση ενός εξ αυτών που είπε: «Στο σχολείο μας τα είχαμε όλα, δεν μας έλειπε τίποτα. Ένας λαχανόκηπος έλειπε, τον φτιάξαμε κι αυτόν». Αυτή η μικρή αλλά γεμάτη νόημα φράση μάς δείχνει και το επιθυμητό αποτέλεσμα αυτού του εγχειρήματος.

 

3o-dhm-sx-laxanokhpos-kpe_05

 

Συμμετοχή σε ημερίδα

Την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016 το 3ο Δηµοτικό Σχολείο συμμετείχε στην ηµερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Περτουλίου-Τρικκαίων στον χώρο του Κ.Π.Ε, στον λόφο του Προφήτη Ηλία στα Τρίκαλα, µε θέµα: «ΕRASMUS+ και δίκτυα του ΚΠΕ Περτουλίου – Τρικκαίων».
Η ηµερίδα οργανώθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράµµατος ΕRASMUS+ Βασική Δράση και «Μαθησιακή Κινητικότητα Ατόµων» του ΚΠΕ Περτουλίου Τρικκαίων µε τίτλο «Περιβαλλοντική εκπαίδευση και αειφόρος ανάπτυξη», και κατά τη διάρκειά της παρουσιάστηκε από τον Διευθυντή του Σχολείου και εκπαιδευτικούς ο κήπος του σχολείου.

 

Συνέχεια με δέντρα και φυτά

Στην προσπάθεια του 3ου Δηµοτικού Σχολείου για τη δηµιουργία του λαχανόκηπου πολύτιµη ήταν η βοήθεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεµόνων του Σχολείου αλλά και όλων των γονέων, οι οποίοι έµειναν ενθουσιασµένοι.

Οι Περιβαλλοντικές δράσεις του 3ου Δηµοτικού Σχολείου όμως δεν σταµατούν εδώ. Σκοπός του διευθυντή αλλά και των εκπαιδευτικών είναι να διαμορφωθεί ο χώρος δίπλα από τον λαχανόκηπο με δέντρα και φυτά.

 

3o-dhm-sx-laxanokhpos1_25

 

Στόχοι και οφέλη

Ανατρέχοντας στην ιστορία των σχολικών κήπων, διαπιστώνουμε ότι η ποικιλία των γνωστικών αντικειμένων που μπορούν να διδαχθούν σε αυτόν προωθεί τη διεπιστημονική μάθηση, ενώ δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, για να εξελιχθούν οι μικροί μαθητές σε ενήλικες ευαίσθητους περιβαλλοντικά.

Η δημιουργία και ιδιαίτερα η συντήρηση ενός κήπου στον χώρο του σχολείου, θεωρείται όλο και περισσότερο αναγκαία, διότι: παρέχει αισθητική απόλαυση, δίνει τη δυνατότητα για φυσική δραστηριότητα, συμβάλλει στην καλή υγεία, δίνει τη δυνατότητα για επαφή των παιδιών με τη φύση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολύ καλά αποτελέσματα στην εκπαιδευτική διαδικασία για την επίτευξη των στόχων για συμμετοχή και ενδιαφέρον των μαθητών για τα κοινά.

Είναι μια διαδικασία μέσα από την οποία δίνεται ευκαιρία στους μαθητές: για συμμετοχή, για δράση, για ενημέρωση και για απόκτηση γνώσεων για πολλά θέματα που συνδέονται με την αειφορία (εξοικονόμηση νερού, νέες μεθόδους καλλιέργειας, κομποστοποίηση, ανακύκλωση, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), για ανάπτυξη ενδιαφέροντος για τα κοινά θέματα, ακόμα μπορεί να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα και να ασχοληθούν με τη διάθεση των προϊόντων αυτών και τη σύνδεση με την διατροφή και την υγεία.

Η εργασία των μαθητών για την επίτευξη του «κοινού στόχου», δηλαδή: της δημιουργίας και της συντήρησης του σχολικού κήπου, λειτουργεί στην ανάπτυξη συνεργατικών σχέσεων μέσα στη σχολική κοινότητα σε πολλαπλά επίπεδα.

Εν κατακλείδι, ο απώτερος στόχος, αυτών των εκπαιδευτικών πρακτικών είναι ο μετασχηματισμός του σχολείου σε ένα δυναμικό σύστημα που έχει ως αφετηρία τον μαθητή και το άμεσο τοπικό του περιβάλλον, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στη γνώση αλλά στη δράση και στη συμμετοχή.

Τέτοιες πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο την αλλαγή της ατομικής συμπεριφοράς αλλά και συνεισφέρουν στις κοινωνικές και οικολογικές διαδικασίες που προωθούν την ευημερία της κοινωνίας μας αξίζουν τον έπαινο αλλά και την συμπαράσταση όλων μας ιδιαίτερα όταν θέλουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στην εξέλιξη και στην πρόοδο του τόπου μας ειδικά και της κοινωνίας μας γενικότερα. Συγχαρητήρια σε όλους!

 

3o-dhm-sx-laxanokhpos1_04 3o-dhm-sx-laxanokhpos1_06 3o-dhm-sx-laxanokhpos1_14 3o-dhm-sx-laxanokhpos1_16 3o-dhm-sx-laxanokhpos1_19 3o-dhm-sx-laxanokhpos1_34 3o-dhm-sx-laxanokhpos1_37 3o-dhm-sx-laxanokhpos1_42 3o-dhm-sx-laxanokhpos1_46 3o-dhm-sx-laxanokhpos1_49 3o-dhm-sx-laxanokhpos1_58 3o-dhm-sx-laxanokhpos1_59 3o-dhm-sx-laxanokhpos-kpe_01 3o-dhm-sx-laxanokhpos-kpe_02 3o-dhm-sx-laxanokhpos-kpe_03 3o-dhm-sx-laxanokhpos-kpe_04

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ