Νεότερη μελέτη για την κατάθλιψη που δημοσιεύθηκε στο Nature Mental Health, παρατηρεί ότι η πορεία της διαταραχής στους εφήβους είναι εύκολα αντιστρέψιμη σε σχέση με την αντίστοιχη των ενήλικων-ψυχικά πασχόντων.
Ειδικότερα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ καταθλιπτικών συμπτωμάτων -όπως η θλίψη, η κόπωση και η έλλειψη ενδιαφέροντος- είναι λιγότερο προβλέψιμες στους εφήβους, αλλά παγιώνονται περισσότερο στους ενήλικες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη κατάθλιψη. Τα ερωτήματα είναι ποιες ποιότητες έχουν τα καταθλιπτικά συμπτώματα στις 2 ηλικιακές ομάδες και γιατί εξαλείφονται πιο αποτελεσματικά στην εφηβεία;
Καταθλιπτικοί έφηβοι vs καταθλιπτικοί ενήλικες
Η κατάθλιψη είναι μια σύνθετη ψυχική κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από μια σειρά συνδεδεμένων συμπτωμάτων. Οι τρέχουσες παρεμβάσεις αντιμετωπίζουν τη συνολική σοβαρότητα της κατάθλιψης και δεν λαμβάνουν υπόψη πώς τα συμπτώματα αλληλεπιδρούν και εξελίσσονται στο χρονικό συνεχές. Εξ αφορμής αυτής της έλλειψης, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 35.000 νέους για να καταγράψουν πως δρουν συνδυαστικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εφηβείας.
Η μελέτη δανείστηκε και εφάρμοσε την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η θερμοκρασία επηρεάζει την ύλη από τη φυσική. Στη βάση αυτής της λογικής, καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία, τα σωματίδια κινούνται πιο ελεύθερα και το σύστημα γίνεται λιγότερο σταθερό, κάτι που μπορεί να παρατηρηθεί καθώς η ύλη μεταβάλλεται από στερεό σε υγρό σε αέριο. Μέσα από αυτόν τον συλλογισμό προκύπτει ότι τα συμπτώματα της κατάθλιψης συνδέονται σαν κόμβοι σε έναν ιστό, οι οποίοι έχουν μια συγκεκριμένη τιμή, είτε σταθερή είτε ευέλικτη (όπως και η θερμοκρασία).
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ
