Του ΓΙΑΝΝΗ ΨΑΡΡΗ

Στις 17 Ιουλίου η Ορθόδοξη Εκκλησία μας εορτάζει και τιμά την Παρθενομάρτυρα Αγία Μαρίνα. Ένας από τους -λίγους είναι αλήθεια- ιερούς ναούς που είναι αφιερωμένοι στη μνήμη της και εόρτασαν είναι και ο κοιμητηριακός ναός, το εξωκκλήσι, στον Άγιο Δημήτριο Καλαμπάκας.

Πρόκειται για έναν μονόχωρο ναό ρυθμού Βασιλικής με χαγιάτι νότια και προπύλαια δυτικά. Τελευταία έγινε το δάπεδο του ναού και το νέο σκαλιστό τέμπλο. Ο ίδιος ο ναός είναι σχετικά νέος, ηλικίας περίπου 50 ετών. Ανατολικά του ναού υπάρχει το Κοιμητήριο του χωριού. Στο μεγαλύτερο μέρος του ο ναός έχει αγιογραφίες – τοιχογραφίες. Στο παλιό τέμπλο υπήρχε η εικόνα (παλιά;) της Αγίας Μαρίνας που έχει στα αυτιά της ασημένια σκέπαστρα. Λένε ότι η Αγία Μαρίνα βοηθά όσους έχουν προβλήματα στα αυτιά τους.

Δίπλα από τον νέο ναό υπήρχε παλιός ναός αφιερωμένος στην Αγία Μαρίνα, που η ιστορία του φθάνει προς τα πίσω στο Βυζάντιο. Την εποχή των Κομνηνών Αυτοκρατόρων μια βασίλισσα ή Πριγκίπισσα Κομνηνή περνώντας από την περιοχή αρρώστησε από αιμορραγία. Προσευχήθηκε και ζήτησε τη βοήθεια της Αγίας Μαρίνας να σταματήσει η αιμορραγία. Όταν έγινε καλά, έκτισε το παλιό εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, το οποίο κάποιοι αντί να το προσέξουν το κατέστρεψαν και έκτισαν νέο. Όπως συνήθως γίνεται στη χώρα μας! Χαλάμε το παλιό, να κάνουμε καινούργιο! Λέγεται πως η εικόνα της Αγίας Μαρίνας είναι από τον παλιό ναό.

Χθες το απόγευμα, υπό βροχήν, τελέστηκε ο Εσπερινός. Σήμερα το πρωί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Συλλειτούργησαν οι πατέρες Αθανάσιος και Δημήτριος. Παραβρέθηκε και ο π. Απόστολος. Μετά στα προπύλαια τελέστηκε η Αρτοκλασία και έγινε η απόλυση.

Παρά τη συνεχή βροχή, παραβρέθηκαν αρκετοί πιστοί, που στο τέλος γεύτηκαν το φαγητό φτιαγμένο από κρέας και κριθαράκι. Μόνο που ο καιρός δεν βοήθησε να απλωθούν στο ισάδι με τα μεγάλα δέντρα για να απολαύσουν το φαγητό. Συγχαρητήρια σε όλους όσοι βοήθησαν.

Χρόνια πολλά, και του χρόνου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here