Αρχική ΤΟΠΙΚΑ ΑΤΖΕΝΤΑ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: "Παπαδιαμάντης Δωδεκαήμερος" - "Επι Σταγών" και "Τρίκκης Μελωδοί"

20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: “Παπαδιαμάντης Δωδεκαήμερος” – “Επι Σταγών” και “Τρίκκης Μελωδοί”

-

TRIKKHS MELODOI2

Το Θεατρικό Εργαστήρι “Επί Σταγών” για την πραγματοποίηση της Χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης  με τίτλο «Παπαδιαμάντης Δωδεκαήμερος»  θα συμπράξει με τη βυζαντινή χορωδία “ΤΡΙΚΚΗΣ ΜΕΛΩΔΟΙ” υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Δημήτρη Μπαλαγεώργου, επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών. 
Θεωρούμε τιμή για το εργαστήρι  μας  αυτή τη συνεργασία και είμαστε βέβαιοι ότι η συμμετοχή τους θα κοσμήσει την εκδήλωσή μας, καθώς  η συνέπεια με την οποία υπηρετούν  την ψαλτική τέχνη τους έχει καταξιώσει  όχι μόνο στον τόπο μας αλλά και πανελληνίως!  
Οφείλουμε, λοιπόν, πριν τους απολαύσουμε στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαμπάκας, την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 20:30, να τους ευχαριστήσουμε θερμώς και τιμής ένεκεν να προβάλουμε εν ολίγοις το αξιόλογο έργο τους.

 

TRIKKHS MELODOI1

Ιστορικό του Χορού Τρίκκης Μελωδοί
Ο χορός ψαλτών «Τρίκκης Μελωδοί» ιδρύθηκε από τον Δημήτριο Μπαλαγεώργο και τους συνεργάτες του τον Οκτώβριο του 2004. Στελεχώνεται από ψάλτες των ναών του νομού Τρικάλων, από τρικαλινούς φοιτητές που σπουδάζουν στα Πανεπιστήμια της χώρας μας και από σπουδαστές της Ψαλτικής Τέχνης στις σχολές του νομού.
Κύριος σκοπός και βασική επιδίωξη του χορού αυτού των ψαλτών είναι η διά παντός προσφόρου μέσου συστηματική καλλιέργεια και προώθηση της Ψαλτικής Τέχνης με την αμιγή διάδοση και προβολή αυτής, μέσα από την επιστημονική τεκμηρίωση και με καλλιτεχνικές αξιώσεις, την ανάδειξη του έργου των βυζαντινών και μεταβυζαντινών Ελλήνων μελουργών και την συμμετοχή του σε λατρευτικές συνάξεις.
Ο χορός πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση στον βυζαντινό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Καλαμπάκα την Κυριακή 17 Απριλίου 2005. Έκτοτε, έχει λάβει μέρος σε αρκετές συναυλίες στα Τρίκαλα και σε άλλες πόλεις, συμμετέχοντας σε πολιτιστικές και εορταστικές εκδηλώσεις. Τον Οκτώβριο του 2006 συμμετείχε στις καλλιτεχνικές ψαλτικές εκδηλώσεις του Γ΄ Διεθνούς Μουσικολογικού και Ψαλτικού Συνεδρίου που οργάνωσε το Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τον Μάϊο του 2009, ο χορός πραγματοποίησε συναυλία στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, στα πλαίσια του Α΄ Διεθνούς Συνεδρίου που οργάνωσε η Μ.Κ.Ο. του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Ρωμηοσύνη. Αρκετές ήταν και οι λατρευτικές συνάξεις (πανηγυρικοί Εσπερινοί, αρχιερατικές θ. Λειτουργίες, πολύωρες αγρυπνίες), εντός και εκτός του νομού Τρικάλων, στις οποίες συμμετείχε. Αξιομνημόνευτες, η τέλεση της Παννυχίδος, ακολουθίας του βυζαντινού κοσμικού Τυπικού, στο έξοχο βυζαντινό μνημείο του ι΄ αι., το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Καλαμπάκα, με την χρήση μάλιστα του κτιστού άμβωνα, του περίοπτου κέντρου κάθε λατρευτικής σύναξης, κατά το ενοριακό Τυπικό (22 Μαρτίου 2009) και η συμμετοχή στις πανηγυρικές ακολουθίες κατά τον εορτασμό της αγ. Αικατερίνης στην Ιερά Μονή του Σινά (7-8 Δεκεμβρίου 2010). Τον Μάϊο του 2011 συμμετείχε στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις της Α΄ Επιστημονικής Ημερίδας Εκκλησιαστικής Μουσικής που οργάνωσε η Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Kατά τον Δεκέμβριο του έτους 2011, ο χορός έψαλλε και πάλι από την σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, μαζί με τους Μαίστορες της Ψαλτικής Τέχνης και τους Θεσσαλονικείς Υμνωδούς, την Δραματουργία της Κλίμακος των Αρετών του αγίου Ιωάννου του Σιναίτου, έργο το οποίο παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του επομένου έτους και στον Βόλο, συνδιοργανωθέν υπό της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού και του Συλλόγου Ιεροψαλτών Βόλου «Ιωάννης ο Κουκουζέλης».
Οι «Τρίκκης Μελωδοί» ηχογράφησαν μέχρι τώρα τα έργα Χαίροις Μετεώρων ο μελισσών (2 cd) με ψάλματα από την ακολουθία των οσίων Μετεωριτών Πατέρων (έκδοση της Ι. Μ. Βαρλαάμ-2006) και Τροπάρια της Μητρός των Εκκλησιών (1 cd ηχογραφημένο το 2009, συμπαραγωγή της Διεύθυνσης του Ιστοχώρου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και της Μ.Κ.Ο. Ρωμηοσύνη).

Ο ΧΟΡΑΡΧΗΣ
Ο Δημήτριος Κ. Μπαλαγεώργος γεννήθηκε στα Τρίκαλα το έτος 1966. Σπούδασε Θεολογία και Μουσικολογία στην Αθήνα. Παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών [μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με την εργασία: Ο Θεόδουλος μοναχός και το έργο των συντμήσεων (έκδοση: Αθήνα 2003)] και αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών [διδακτορική διατριβή με θέμα: Η ψαλτική παράδοση των ακολουθιών του βυζαντινού κοσμικού τυπικού (έκδοση Αθήνα 2001)].

Υπηρετεί στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών από το έτος 1996 [αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης (διδάσκων βάσει του προεδρικού διατάγματος 407/80), στη συνέχεια ως Λέκτωρ (από το έτος 2003) και τώρα (από το έτος 2009) ως Επίκουρος Καθηγητής], στο γνωστικό αντικείμενο Βυζαντινή Μουσικολογία.

Το ήδη δημοσιευμένο έργο του Δημητρίου Κων. Μπαλαγεώργου ξεπερνά τα 50 μελετήματα (μονογραφίες, άρθρα, λήμματα σε εγκυκλοπαίδειες, ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια, κείμενα σε διαφόρους συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά, κ.λπ.), σχετικά τα περισσότερα με διάφορα θέματα (θεωρητικά, ιστορικά, μορφολογικά, κ.λπ.) του γνωστικού αντικειμένου της Βυζαντινής Μουσικολογίας.

Μετέχει σε συνέδρια γύρω από την βυζαντινή μουσική, που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ σε πολλά από αυτά είναι μέλος της επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής. Κλήθηκε και δίδαξε κύκλο σεμιναριακών μαθημάτων με θέμα την Ιστορία, την Μορφολογία και την Παλαιογραφία της Βυζαντινής Μουσικής στην Academy of Arts-Tirana και στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας στο Λονδίνο.

Είναι ενεργό μέλος διαφόρων επιστημονικών σωματείων (Institute of Byzantine Musicology/Athens, The International Society for Orthodox Church Music/Joensuu, American Society of Byzantine Music and Hymnology/Pittsbourg) που δραστηριοποιούνται γύρω από βυζαντινομουσικολογικά θέματα.

Τον Οκτώβριο του έτους 2004 ίδρυσε στη γενέτειρά του καλλιτεχνικό σωματείο με την επωνυμία Τρίκκης Μελωδοί, με σκοπό τη συστηματική καλλιέργεια και προώθηση της Ψαλτικής Τέχνης, έργο που υποστηρίζει, με την συμμετοχή του σε πολιτιστικές και μουσικές εκδηλώσεις, την έκδοση ψηφιακών δίσκων κ.α., ο χορός ψαλτών Τρίκκης Μελωδοί, τον οποίο διδάσκει και διευθύνει ο ίδιος.

Ο Δημήτρης Μπαλαγεώργος ασχολείται επιστημονικά-ερευνητικά με την μελέτη της βυζαντινής και μεταβυζαντινής μουσικής, τόσο ως τέχνης όσο και ως επιστήμης, από άποψη θεωρίας και πράξης, ιστορίας και αισθητικής στο πλαίσιο του ευρύτερου πολιτισμικού χώρου της χριστιανικής ορθοδοξίας. Διδάσκει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο μαθήματα που καλύπτουν πολλαπλές πτυχές του γνωστικού αντικειμένου της Βυζαντινής Μουσικολογίας, τόσο στο Τμήμα του όσο και σε άλλα πανεπιστημιακά Τμήματα.

Πιστεύει ότι τα βυζαντινομουσικολογικά ζητήματα προσεγγίζονται ορθότερα με την θεωρητική σπουδή και την συνακόλουθη γνώση της πρακτικής διάστασης της τέχνης, παράλληλα δε και με την ικανοποιητική ενημέρωση για τις λειτουργικές και υμνογραφικές παραμέτρους αυτής. Η άποψη αυτή βρίσκει εφαρμογή στην μεθοδολογία που ακολούθησε κατά την σύνταξη του δημοσιευμένου έργου του, το οποίο έχει γίνει δεκτό με ευμενή σχόλια από την διεθνή μουσικολογική κοινότητα.

Στην ίδια προοπτική κινούνται και τα θέματα που επιλέγει να αναπτύξει σε διάφορα συνέδρια στην Ελλάδα, κάποια από τα οποία οργανώνονται από τον ίδιο και τους συναδέλφους του μέλη ΔΕΠ, σε διαλέξεις, σεμινάρια και εργαστήρια, ενώ με την παράλληλη καλλιτεχνική του δραστηριότητα, προσεγγίζει πρακτικώς την τέχνη και ισχυροποιεί την εφαρμογή των θεωρητικών απόψεων.

Συμμετέχει συχνά σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια στο εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρονται οι συνεργασίες του με τον Girolamo Garofalo (Ιταλία), τις Elena Chircev και Bianca Temes (Ρουμανία) και την Zana Shuteriqi Prela (Αλβανία). Σημαντική είναι η συμμετοχή του στο πρόγραμμα καταλογογράφησης των χειρογράφων κωδίκων βυζαντινής μουσικής, των αποκειμένων στην σπουδαία και πολύτιμη βιβλιοθήκη της Αγ. Αικατερίνης του Όρους Σινά, έργο που θα ολοκληρωθεί σύντομα με την κυκλοφόρηση τριών ογκωδεστάτων τόμων.

Στον ίδιο και στην συνάδελφό του Φλώρα Κρητικού ανετέθη από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ ́ η ανάδειξη και φανέρωση του ψαλτικού πηγαίου υλικού, που θησαυρίζεται στα φυλασσόμενα στην Πατριαρχική Βιβλιοθήκη των Ιεροσολύμων μουσικά χειρόγραφα, με την εκπόνηση και δημοσίευση ειδικών μουσικών καταλόγων.

Οι παλαιογραφικές γνώσεις του και η εν γένει μουσική καταλογογραφική του εμπειρία άνοιξαν τον δρόμο της συμμετοχής του στο Catalogue Byzantine Manuscripts (CBM) Program – International project, που υποστηρίζεται από τον Netherlands Organisation of Scientific Research (NWO), συμμετοχής που ζητήθηκε μετ’ επιτάσεως από την διεθνή επιστημονική ομάδα του προγράμματος.

Η συνολική δραστηριότητά του, ως αναγνωρισμένου και καταξιωμένου επιστήμονα ερευνητή και πανεπιστημιακού δασκάλου, αλλά και καλλιτέχνη ερμηνευτή και υπεύθυνου μουσικών σχημάτων, χαράζει νέους δρόμους στην πολύπλευρη και συγχρονική προσέγγιση της Βυζαντινής Μουσικολογίας.

 PAPADIAMANTHS DVDEKAHMEROS

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...