Παρασκευή, Οκτώβριος 18, 2019
Αρχική ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Δηλώνω ερωτευμένος με τη μαγειρική"

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Δηλώνω ερωτευμένος με τη μαγειρική»

-

Ο Αλέξανδρος Παπανδρέου είναι ο σεφ που επηρέασε τις τάσεις της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, καθώς τα τελευταία 20 χρόνια βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων της ελληνικής γαστρονομίας. Είναι μια πληθωρική προσωπικότητα, με αγάπη και μεράκι για την κουζίνα. Για εκείνον καλό φαγητό είναι αυτό που το τρως με όρεξη, που σε γεμίζει γευστικά όταν το δοκιμάζεις, δεν σε βαραίνει και σου αφήνει μια ευχάριστη ανάμνηση.

Δηλώνει ερωτευμένος με την μαγειρική και η πορεία του χαράχτηκε από την πρώτη φορά που μπήκε σε εστιατόριο. Από μικρό παιδί ήξερε με τι ήθελε να ασχοληθεί. Η μαγειρική ήταν το όνειρό του.

Ταξίδεψε αρκετά και στις διάφορες χώρες που επισκέφθηκε έμαθε να μαγειρεύει τις εθνικές κουζίνες τους. Οι εμπειρίες του και η αγάπη του για την κουζίνα τον οδήγησαν το 2004 να δημιουργήσει τον δικό του χώρο μαγειρικής. Είναι κάθε στιγμή έτοιμος να σου παρουσιάσει μια ακόμη έκπληξη στο πιάτο χρησιμοποιώντας απλά υλικά τα οποία στα χέρια του γίνονται οι πιο ευφάνταστες δημιουργίες.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Απόλαυση… στο πιάτο» είναι ο τίτλος του τελευταίου σας βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Διόπτρα». Και πράγματι, κύριε Παπανδρέου, ο αναγνώστης απολαμβάνει την ανάγνωση αλλά και τις ενενήντα συνταγές σας μέσα από την καλαίσθητη αυτή έκδοση. Τι σημαίνει για εσάς αυτό το βιβλίο;
Μετά από αρκετά βιβλία που έχουν εκδοθεί τα τελευταία 15 χρόνια, το «Απόλαυση… στο πιάτο» είναι για εμένα ξεχωριστό. Eνενήντα συνταγές και αυτές δοκιμασμένες πολλές φορές όπως και σε όλα μου τα βιβλία. Πιστεύω ότι αυτό το βιβλίο κάνει τη διαφορά, διότι είναι μια πολύ προσεγμένη έκδοση σε όλα της τα βήματα. Από τις συνταγές, τη φωτογράφηση, το styling, αλλά και την άψογη εκτύπωση και βιβλιοδεσία.
Αυτό το βιβλίο για εμένα είναι ένας τρόπος να μεταφέρω τη χαρά τής εύκολης μαγειρικής και της καλής γεύσης σε αυτόν που θα το αγοράσει.

Έχετε να επιδείξετε μια μεγάλη συγγραφική δραστηριότητα στα βιβλία μαγειρικής. Κατά τη γνώμη σας είναι εύκολο να μάθει κανείς τις συνταγές μαγειρικής από τα βιβλία ή την τηλεόραση;
Πιστεύω ότι ένας συνδυασμός είναι πολύ καλός. Πολύς κόσμος μαθαίνει πράγματα όταν κάτι το βλέπει, όπως και όταν το διαβάζει. Εάν μπορεί να κάνει και κάποια σεμινάρια μαγειρικής, όπως κάνουμε στο studio Sidayes, τότε σίγουρα θα έχει καλά αποτελέσματα. Πάντως, και το βιβλίο να πάρει μόνο, σίγουρα θα πετύχει, διότι οι συνταγές είναι πολύ εύκολες με υλικά που μπορεί να τα βρει.

Σημαντικότερο ρόλο σ’ ένα πιάτο για εσάς παίζει η εικόνα ή η γεύση;
Σημαντικότερο ρόλο παίζει το προϊόν. Εάν έχεις καλά και ποιοτικά προϊόντα, τότε μπορείς να φτιάξεις ένα πιάτο νόστιμο. Σίγουρα η εμφάνιση παίζει βασικό ρόλο, άρα είναι ένα μείγμα πραγμάτων για να έχεις ένα καλό πιάτο.

Ποιο θεωρείτε καλό φαγητό, κύριε Παπανδρέου;
Καλό φαγητό είναι αυτό που το τρως με όρεξη, που σε γεμίζει γευστικά όταν το δοκιμάζεις, δεν σε βαραίνει και σου αφήνει ευχάριστη ανάμνηση, και μετά από λίγο καιρό θέλεις να το ξαναφάς.

Υπάρχει κάποιο φαγητό, το οποίο να φέρνει στο μυαλό σας ευχάριστες αναμνήσεις;
Υπάρχουν αρκετά φαγητά, τα οποία όταν τα θυμάμαι με ταξιδεύουν σε διαφορετικές κουζίνες που τα έχω δοκιμάσει. Πολλά από αυτά είναι στη Γαλλία, όπου έζησα τριάμιση χρόνια, όπως μια πολύ ωραία σούπα κάστανο, που μου θυμίζει ωραίες φοιτητικές στιγμές.

Τι θα μαγειρεύατε για τους δικούς σας ανθρώπους σ’ ένα κυριακάτικο τραπέζι;
Συνήθως μου αρέσει να κάνω κάτι στη γάστρα, το οποίο το σιγοψήνω αρκετές ώρες, τις πιο πολλές φορές από το προηγούμενο βράδυ και το συνδυάζω με απλές πράσινες σαλάτες με αρκετά μυρωδικά μέσα και ελαφρύ γλυκό με βάση είτε το γιαούρτι είτε κάποιο απαλό λευκό ανάλατο τυρί.

Ποια είναι η γνώμη σας για τη μαγειρική; Είναι απλά κάτι που το «έχεις» ή που το μαθαίνεις;
Πιστεύω ότι είναι και τα δύο. Τη μαγειρική πρέπει να την αγαπάς, για να μπορείς να την υπηρετήσεις. Από την άλλη πλευρά, χρειάζεται η σπουδή πάνω στη μαγειρική, για να καταλάβεις γιατί κάνεις κάποια πράγματα, αλλά και πώς θα γίνουν πιο σωστά από πλευράς οικονομίας αλλά και υγιεινής.

Έχετε ασχοληθεί με πολλά πράγματα, κύριε Παπανδρέου. Έχετε γράψει βιβλία, έχετε κάνει τηλεόραση, διδάσκετε. Τι σας γοητεύει περισσότερο;
Μου αρέσει να ασχολούμαι με αρκετά πράγματα, αλλά όλα έχουν βάση τη μαγειρική, κυρία Δούλη. Η αλήθεια είναι ότι τα σεμινάρια μαγειρικής μου αρέσουν πάρα πολύ, διότι έρχομαι σε άμεση επαφή με τον κόσμο, αλλά και το χαρτί δηλαδή τα βιβλία είναι η μεγάλη μου αγάπη.

Μαγειρική ή ζαχαροπλαστική; Ποιο από τα δύο προτιμάτε και γιατί;
Μαγειρική, διότι αυτό αγαπώ και αυτό έχω σπουδάσει. Μπορεί να φτιάξω κάποια γλυκά, διότι ένας chef πρέπει να ξέρει και βάσεις ζαχαροπλαστικής, αλλά είναι ένας άλλος κόσμος η ζαχαροπλαστική.
Εγώ δηλώνω ερωτευμένος με τη μαγειρική.

Ποια πιστεύετε πως ήταν η πιο σημαντική εμπειρία που σας μύησε στον κόσμο τής μαγειρικής;
Νομίζω ότι ήταν η πρώτη φορά που μπήκα σε εστιατόριο και είπα: «Θα έρθω μια εβδομάδα να δω εάν μου αρέσει» και κάθισα 9 μήνες. Και σήμερα που μιλάμε ασχολούμαι με τη μαγειρική ακριβώς 20 χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες εκπομπές, με θέμα τη μαγειρική, εμφανίζονται στην ελληνική τηλεόραση. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μόδα. Πιστεύω ότι υπάρχει πεδίο για αρκετές εκπομπές μαγειρικής, ο κάθε chef έχει τις δικές του γεύσεις και συνταγές και επίσης ο τομέας των τροφίμων είναι μια μεγάλη αγορά, άρα αυτό συνεπάγεται και διαφημιστικά έσοδα.

Μία από τις διάσημες κουζίνες τού κόσμου είναι και η ελληνική. Τι είναι αυτό που την κάνει ξεχωριστή;
Τα πολύ καλά προϊόντα που παράγουμε, έστω και σε μικρές παραγωγές, κάνουν την διαφορά στα ελληνικά πιάτα. Το ελαιόλαδο, οι ελιές, η ζαφορά, τα όσπρια, το ούζο, η μαστίχα, τα τυριά μας, τα θαλασσινά, είναι κάποια από τα προϊόντα που όταν τα συνδυάσεις φτιάχνουν γαστρονομικούς θησαυρούς.

Υπάρχει άριστος μάγειρας που δεν είναι τελειομανής; Είναι δυνατόν να φτάσεις σε άριστο αποτέλεσμα «κόβοντας» δρόμο;
Αυτό ισχύει πιστεύω για όλες τις δουλειές. Κάποιες φορές που έχει τύχει να βιαστώ, το αποτέλεσμα σίγουρα δεν είναι το ίδιο. Προσωπικά είμαι τελειομανής και τελικά αυτό μου έχει βγει σε καλό στο κομμάτι τής δουλειάς μου.

Τι αποτελεί επιτυχία για έναν σεφ;
Για εμένα επιτυχία είναι η αναγνώριση από τους συναδέλφους, αλλά πιο πολύ η προσωπική ευτυχία, όταν γνωρίζεις και εισπράττεις ότι αυτό που κάνεις δίνει χαρά και γεύση στον κόσμο.

Τι είναι αυτό που μαθαίνετε σε ένα ανερχόμενο σεφ, εκτός από το να μαγειρεύει καλά;
Να είναι τακτικός, να έχει υπομονή και να μην βιάζεται, και να σέβεται τις πρώτες ύλες που έχει μπροστά του. Επίσης, να διαβάζει πολύ και να ταξιδεύει όσο μπορεί, για να ανακαλύπτει νέες γεύσεις και προϊόντα.

Τι να περιμένουμε από εσάς στο άμεσο μέλλον, κύριε Παπανδρέου;
Αυτό τον καιρό ετοιμάζω αρκετά πράγματα, τα οποία όμως δεν είναι ανακοινώσιμα. Σίγουρα μέσα στο 2014 θα ταξιδέψω πολύ μαζί με την εταιρεία Arla και το Lurpak και θα πάμε σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Ετοιμάζω κάτι που θα έχει σχέση με τις νέες τεχνολογίες, αλλά και ένα πολύ ωραίο βιβλίο.

 

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ

Ο Αλέξανδρος Παπανδρέου γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Πάντα θεωρούσε τον εαυτό του τυχερό που από μικρό παιδί ήξερε με τι ήθελε να ασχοληθεί στη ζωή του. Η μαγειρική για εκείνον ήταν το όνειρό του. Πραγματοποίησε την επιθυμία του δουλεύοντας ως βοηθός chef στο εστιατόριο Ballade της Αθήνας σχεδόν για ένα χρόνο. Συνέχισε την εκπαίδευσή του στην Ecole Ferrandi στο Παρίσι.

Η πρακτική άσκηση στο Παρίσι (Plaza Athenee) και το Λονδίνο (The Connaught) του έδωσε τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με την πραγματική διάσταση της δουλειάς και να γίνει chef.

Η υποτροφία που του εξασφάλισε η διπλωματική του εργασία ήταν το εισιτήριο για την Αμερική και το Johnson’s Wales University, όπου δίδαξε βάσεις γαλλικής κουζίνας σε πρωτοετείς φοιτητές. Παράλληλα, στο πανεπιστήμιο παρακολούθησε μαθήματα food styling, μια εξειδίκευση που τον βοήθησε πολύ στη μετέπειτα πορεία του και την ενασχόλησή του με τα media.

* Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τα Μετέωρα» στις 28/2/2014.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας για τη Γερμανική Γλώσσα

Το φροντιστήριο Γερμανικής Γλώσσας της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΜΠΑΝΤΕΚΑ-ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους μαθητές του ότι εκδόθηκε η προκήρυξη για τις εξετάσεις λήψης του ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ (Κ.Π.Γ.) Γερμανικής Γλώσσας περιόδου Νοεμβρίου 2019. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 έως ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019. Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν το ΣΑΒΒΑΤΟ 23...

Μικροβιολογικό Εργαστήριο «ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ» – Καλαμπάκα

Το νέο Μικροβιολογικό Εργαστήριο «ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ» λειτουργεί στην Καλαμπάκα υπό τη Διεύθυνση του κ. Νικολάου Παπανικολάου σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα εργαστήρια αναφοράς: Βιοϊατρική Αθηνών / In-Vitro / Βιοφόρµα / Mικροανάλυση. Μικροβιολογικό     Αιματολογικό     Βιοχημικό Ανοσολογικό     Ορμονολογικό     Προγενετικός έλεγχος Ωράριο λειτουργίας: • Δευτέρα: 7:00 - 14:00 και 18:00 - 20:00 • Τρίτη:...

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

HOTEL KOSTA FAMISSI – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – METEORA

Hotel Kosta Famissi Τρικάλων 144, Καλαμπάκα Τηλ. 2432079192 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ