Αρχική ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Μαίρη Γκαζιάνη: «Η πραγματική ζωή γράφει τα πιο συγκλονιστικά σενάρια»

Μαίρη Γκαζιάνη: «Η πραγματική ζωή γράφει τα πιο συγκλονιστικά σενάρια»

-

Η Μαίρη Γκαζιάνη είναι μία πολυτάλαντη γυναίκα, διαθέτει κοφτερό μυαλό και θετική αύρα και μετά από μια δημιουργική διαδρομή σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους αποφάσισε να βουτήξει στα βαθιά νερά της συγγραφής.

Με ανεξάντλητη ενέργεια, με γνώμονα την αισιοδοξία, το φιλοσοφικό πνεύμα και την επιθυμία της για γνώση μπήκε στον χώρο της λογοτεχνίας γνωρίζοντας τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει, αλλά αποφάσισε να βαδίσει αυτό το μονοπάτι με το πάθος της ανάγκης να εκφράσει όσα τριγυρίζουν στο μυαλό της.

Στη γραφή την ελκύει η μαγεία της συγγραφικής διαδρομής και όπως χαρακτηριστικά λέει: «Ενώ νομίζεις πως οδηγείς την πένα σου εσύ, αποδεικνύεται ότι σε οδηγούν οι ήρωές σου, που από κάποια στιγμή και έπειτα ανεξαρτητοποιούνται. Παίρνουν τα ηνία στα χέρια τους και οδηγούν το συγγραφικό άρμα στο μονοπάτι που εκείνοι επιλέγουν».

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Κυρία Γκαζιάνη, πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ωκεανός» το νέο μυθιστόρημά σας με τίτλο «Ζάχαρη Άχνη». Θέλετε να μας πείτε πώς ξεκίνησε η ιδέα της συγγραφής του;
Η «Ζάχαρη άχνη» είναι ένα βιβλίο που βασίζεται σε πραγματικούς ανθρώπους, σε αληθινά γεγονότα, και η συγγραφή του προέκυψε καθαρά από σύμπτωση. Έτυχε σε κάποιες διακοπές μου να γνωρίσω τη μια ηρωίδα του βιβλίου μου, την Ελπίδα. Είχε διαβάσει προηγούμενα βιβλία μου, της άρεσε ο τρόπος γραφής μου και ζήτησε να μου διηγηθεί μια ιστορία, για να τη γράψω, αν την έβρισκα ενδιαφέρουσα. Η ιστορία που μου διηγήθηκε αφορούσε στη ζωή της μητέρας της και της ίδιας, και είναι πραγματικά συγκλονιστική. Με έφερε σε επαφή με την Αύρα (τη μητέρα της), κάναμε πολλές συζητήσεις και με τις δυο, μου αφηγήθηκαν όλη τη ζωή τους και μ΄ εμπιστεύθηκαν απόλυτα, για να γεννηθεί ένα βιβλίο που αφορά στις σχέσεις γιαγιάς – κόρης – εγγονής.

Στα βιβλία πολλές φορές οι αναγνώστες αναζητούν το μήνυμα που ο συγγραφέας θέλει να μεταφέρει. Στο νέο μυθιστόρημά σας υπάρχει κάποιο μήνυμα, και αν ναι, ποιο είναι αυτό;
Μέσα στο βιβλίο υπάρχουν πολλά μηνύματα που προκύπτουν από τις σχέσεις μεταξύ των ηρωίδων μου και είμαι σίγουρη πως μια αληθινή ιστορία έχει να διδάξει πολλά στους αναγνώστες. Αντί για κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα, θα παραθέσω τα λόγια της γιαγιάς, Αρετής, προς την κόρη της, Αύρα: «Το δικό σου καλό, όπως ήθελες να το υφάνεις, απείχε πολύ από το καλό, που εγώ με τη σκέψη μου είχα υφάνει για σένα. Ήταν δυο καλά ανόμοια μεταξύ τους». Εξαρτάται λοιπόν από ποια πλευρά αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις.

Η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου σας είναι η Αύρα. Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας με ποια χαρακτηριστικά δομήσατε τον χαρακτήρα της;
Με τις διηγήσεις της μου κατέθετε ταυτόχρονα την ίδια της τη ζωή. Δεν είναι εύκολο να σκαλίζει κάποιος την ψυχή του και ν΄ ανασύρει όλες τις δύσκολες στιγμές που βίωσε, ως συνέπεια των αποφάσεων, των επιλογών, των απαγορεύσεων, των επιβολών, των προσαρμογών, των αναστολών, είτε προέρχονται από τον ίδιο είτε προέρχονται από κάποιον άλλον. Αυτή η ανάσυρση των γεγονότων από τη μνήμη είναι ψυχοφθόρα, αλλά μπορεί παράλληλα να είναι και λυτρωτική. Η δόμηση του χαρακτήρα τής Αύρας προέκυψε μέσα από τις αλήθειες που μου φανέρωσε, δίχως καμιά κριτική σκέψη από μέρους μου. Δεν είναι τυχαίο που επέλεξα το βιβλίο να γραφτεί σε πρώτο πρόσωπο. Την ώρα της συγγραφικής αφήγησης μεταμορφωνόμουν στην Αύρα, εισχωρούσα στο εκάστοτε συναίσθημά της, ανάλογα με τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε, έμπαινα στη θέση της, την κατανόησα και την πόνεσα. Κανείς μας δεν ξέρει πώς θα αντιμετώπιζε τις καταστάσεις της Αύρας, αν βρισκόμασταν στη θέση της με τις συνθήκες που βρέθηκε εκείνη.

Ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις σας, όταν μάθατε αυτή την ιστορία;
Η πρώτη μου σκέψη, κυρία Δούλη, ήταν ότι η πραγματική ζωή γράφει τα πιο συγκλονιστικά σενάρια που ξεπερνούν κάθε συγγραφική μυθοπλασία. Η δεύτερη σκέψη ήταν ότι όφειλα να σεβαστώ απολύτως τις ηρωίδες μου και να κρατήσω απόσταση από κάθε κριτική σκέψη για οποιαδήποτε από τις τρεις. Πιστεύω ότι τα κατάφερα, αλλά ο τελικός κριτής είναι ο κάθε αναγνώστης.

Πόσος χρόνος μεσολάβησε από εκείνη τη μέρα μέχρι να αποφασίσετε ότι αυτή θα είναι η ιστορία του επόμενου σας μυθιστορήματος;
Μόλις επέστρεψα στην Αθήνα, μετά από εκείνες τις διακοπές μου και τη γνωριμία με τις ηρωίδες μου, άρχισα αμέσως τη συγγραφή του βιβλίου με όσα γεγονότα μου είχαν ήδη διηγηθεί. Στη συνέχεια, λόγω της απόστασης, μεσολάβησε πολύς χρόνος, για να ολοκληρωθεί το βιβλίο.

Από την πρώτη σελίδα το μυθιστόρημά σας μας κάνει να μη θέλουμε ν’ αφήσουμε το βιβλίο από τα χέρια μας. Οι αναγνώστες ζουν παρέα με τους ήρωές σας συναρπαστικά γεγονότα με τα συναισθήματά τους να αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Θέλετε να μας μιλήσετε για τα δικά σας συναισθήματα τις ώρες που βαδίζατε παρέα με την Αύρα, κυρία Γκαζιάνη;
Υπήρχε δυσκολία στη συγγραφή του βιβλίου, διότι, όταν έχεις να κάνεις με έναν αληθινό ήρωα, οφείλεις να τον σεβαστείς απόλυτα. Να σεβαστείς τον ίδιο και τη ζωή του. Να τον αφουγκραστείς δίχως να τον κρίνεις, να εισχωρήσεις στα συναισθήματά του και να τα μεταφέρεις στο χαρτί. Όφειλα να διαχειριστώ με αξιοπρέπεια όσα μου κατέθεσαν και να εμπνευστώ το τέλος που άρμοζε σύμφωνα με τις επιλογές που έκαναν στις ζωές τους.
Κατά τη συγγραφή λειτούργησα μέσω της ενσυναίσθησης. Το βιβλίο είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο είτε μιλάει η Αύρα, είτε μιλάει η Ελπίδα. Κάθε φορά έμπαινα απόλυτα στη ψυχοσύνθεσή της μιας ή της άλλης. Βίωνα λοιπόν όλες τις συναισθηματικές αλλαγές τους με συγκίνηση, με ψυχική φόρτιση, με πόνο πολλές φορές και σίγουρα με απόλυτη κατανόηση για κάθε επιλογή τους.

Η Αύρα, η κεντρική ηρωίδα σας, πόσο μοιάζει ή διαφέρει από μια γυναίκα της σύγχρονης εποχής;
Η Αύρα γεννήθηκε στις αρχές τις δεκαετίας του ΄60. Είναι μια γυναίκα της σύγχρονης εποχής σε ασυγχρόνιστες συνθήκες. Αυτές οι συνθήκες, επηρεασμένες από ήθη και νοοτροπία, ήταν που έφεραν τις μεγάλες ανατροπές στη ζωή της.

Τι ήταν εκείνο που ανέκαθεν σας έθελγε στη γραφή;
Η έμπνευση που έρχεται ακάλεστη και σε αναγκάζει να τη μετατρέψεις σε γράμματα, συλλαβές, προτάσεις, παραγράφους. Η μαγεία της συγγραφικής διαδρομής που νομίζεις πως την οδηγείς αλλά σε οδηγούν οι ήρωές σου που από κάποια στιγμή και μετά ανεξαρτητοποιούνται. Παίρνουν τα ηνία στα χέρια τους και οδηγούν το συγγραφικό άρμα στο μονοπάτι που επιλέγουν.

Τι είναι για σας το γράψιμο και τι η ανάγνωση ενός βιβλίου;
Και τα δυο είναι ένα μαγικό ταξίδι, κυρία Δούλη. Με τη συγγραφή δημιουργείς φανταστικούς κόσμους, με την ανάγνωση τους εξερευνάς.

Τι κερδίζετε με τη συγγραφή βιβλίων και τι είναι αυτό που προσφέρετε, κυρία Γκαζιάνη;
Και στα δυο η απάντηση είναι «γαλήνη». Σαν συγγραφέας, τη γαλήνη που έρχεται με τη λέξη τέλος ενός βιβλίου, μετά τη λήξη μιας μαγικής διαδρομής που με δίδαξε. Ελπίζω την ίδια γαλήνη να αισθάνονται και οι αναγνώστες διαβάζοντας οποιοδήποτε βιβλίο.

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο συγγραφέα, όταν κάνει τα πρώτα του βήματα;
Να διαβάζει πάρα πολλά βιβλία και να μην απογοητεύεται ποτέ από τα γραπτά του. Να συνεχίζει με το πάθος της ανάγκης να εκφράσει όσα τριγυρίζουν στο μυαλό του και αναζητούν διέξοδο στις σελίδες του βιβλίου που θα γράψει.

 

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

Η Μαίρη Γκαζιάνη γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία και τη ζωγραφική.

Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive.

Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το www.now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από πεντακόσιες συνεντεύξεις σε καλλιτέχνες, επιστήμονες και συγγραφείς. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του Αιγαίο TV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Την περίοδο Ιούλιος 2017 έως Μάρτιος 2018 συνεργάστηκε με το on line Πολιτιστικό Περιοδικό Books and Style ως Διευθύντρια Σύνταξης. Μεγάλες της αγάπες είναι ο χορός και το θέατρο με τα οποία ασχολήθηκε ερασιτεχνικά.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής» από τις εκδόσεις Όστρια.

Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» – εκδόσεις Βερέττα 2015.

Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική.

Το μυθιστόρημα «ΖΑΧΑΡΗ ΑΧΝΗ» είναι το πρώτο της βιβλίο από τις εκδόσεις Ωκεανός.

*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Τα Μετέωρα” στις 27-3-2020.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Θαλάσσιος Κόσμος – Γεύματα στη Λαδόκολλα

Ο Θαλάσσιος κόσμος ΤΩΡΑ φέρνει στην Καλαμπάκα τα ΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ. Ολοκληρωμένες συνθέσεις γευμάτων κλεισμένες στη λαδόκολλα που περιμένουν από εσάς απλά ψήσιμο. Χαρακτηριστικές προσφορές: • Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι μόνο 9,85 ευρώ • Σολομός με φαρφάλες μόνο 9,85 ευρώ. • Γαριδομακαρονάδα μόνο με 9,40 ευρώ. ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ... ΨΗΣΙΜΟ! Επωφεληθείτε από τη...

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

ΠΑΠΠΑΣ: Οικοδομικά Υλικά – Χωματουργικά έργα – Είδη Υγιεινής

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...