Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Δ. Πολίτης: «Η 'γέννηση' ενός βιβλίου μοιάζει με τη γέννηση ενός ανθρώπου»

Δ. Πολίτης: «Η ‘γέννηση’ ενός βιβλίου μοιάζει με τη γέννηση ενός ανθρώπου»

-

Διαβάζοντας τα μυθιστορήματα και τα διηγήματά του σε προσελκύσει μια ανέμελη μελαγχολία κι ένας ρομαντισμός. Ο ίδιος, διαθέτει ένα πολυσχιδές ταλέντο κι έναν απίστευτο επαγγελματισμό.

Ο κάθε αναγνώστης θαυμάζει τον γραπτό του λόγο, διότι χαρακτηρίζεται από τρία βασικά χαρακτηριστικά: Έχει βρει τον εαυτό του και την προσωπική του ταυτότητα, έχει ανακαλύψει τον κόσμο του και έχει διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό την εκφραστική και λογοτεχνική του σφραγίδα.

Ο Δημήτρης Πολίτης πιστεύει ότι τα κίνητρα και τα ερεθίσματα είναι πάντα πολύ μοναδικά και πολύ προσωπικά για κάθε συγγραφέα, και στη δική του περίπτωση έπαιξαν καταλυτικό και καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω εξέλιξή του ως άτομο και ως χαρακτήρα και συνέδραμαν σημαντικά στην προσωπική του «ωρίμανση» κι «ενηλικίωση».

Ο λόγος του είναι λιτός και ελεύθερος, ενώ τα γραπτά του σε κερδίζουν από τις πρώτες αράδες τους. Κι όλα αυτά φυσικά είναι απόρροια της ανθρώπινης εμπειρίας, όπου οι συγκινήσεις συρρικνώνονται και ό,τι πονάει αποτυπώνεται ανάλαφρα και ζωογόνα πάνω στο χαρτί.

 

Η ΣΥΝΕΝΕΤΕΥΞΗ

«Η Επόμενη στάση» τιτλοφορείται το τελευταίο σας βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ίαμβος», και αφορά σε μία «ιστορία περιπλάνησης» για ένα ταξίδι στην προσωπική μας απομόνωση. Τι πιστεύετε, κύριε Πολίτη ότι οδηγεί την πένα ενός συγγραφέα στην καταγραφή μιας ιστορίας;
Νομίζω ότι τα κίνητρα και τα ερεθίσματα είναι πάντα πολύ μοναδικά και πολύ προσωπικά για κάθε συγγραφέα. Για μένα ιδιαίτερα, είναι γεγονότα που έχουν συμβεί σε διάφορες φάσεις της ζωής μου, τα οποία έπαιξαν καταλυτικό και καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω εξέλιξή μου ως άτομο και ως χαρακτήρας, γεγονότα που συνέδραμαν σημαντικά με την προσωπική μου «ωρίμανση» κι «ενηλικίωση».

Οι ήρωες της «Επόμενης στάσης» θα μπορούσαν να είμαστε εγώ, εσείς, ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, και οι προσωπικές τους ιστορίες μάς φαίνονται αρκετά οικείες. Δένεστε με τους ήρωες των βιβλίων σας;
Πάντα, κυρία Δούλη. Πολλές φορές μάλιστα τους αισθάνομαι τόσο κοντά μου που τους βλέπω και στα όνειρά μου! (γέλια). Νομίζω ότι, για να είναι ένας χαρακτήρας πιστευτός, πρέπει να είναι ζωντανός, να αποκτήσει τη δική του υπόσταση, τη δική του προσωπικότητα, και να δημιουργήσει πρωταρχικά σε μένα, τον συγγραφέα, αισθήματα και συναισθήματα, τα οποία θα μπορέσουν να μεταφερθούν αργότερα στον αναγνώστη και στις σχέσεις του μαζί τους κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης.

Πώς νιώσατε όταν ολοκληρώσατετο βιβλίο σας;
Παρόλο που δεν θα μπορούσα να μιλήσω εξ αντικειμένου για τη χαρά της μητρότητας, φαντάζομαι ότι τα συναισθήματα που νοιώθω κάθε φορά που ολοκληρώνω ένα μυθιστόρημα είναι για μένα σαν την ολοκλήρωση μιας εγκυμοσύνης. Υπάρχει μια μακρά περίοδος υπομονής, επιμονής και μεγάλης προσδοκίας (με μικρές ή μεγαλύτερες επιπτώσεις στην υπόλοιπη ζωή της εγκυμονούσας ή του συγγραφέα, ανάλογα με την περίπτωση…). Και μιλώντας πάντα για τον συγγραφέα, είναι ανείπωτη χαρά της δημιουργίας και το ξαλάφρωμα κι η αγαλλίαση ενός τοκετού, όταν πια μπορέσει να βάλει την τελική τελεία. Θα μπορούσα λοιπόν να παρομοιάσω τη «γέννηση» ενός βιβλίου ακριβώς με τη γέννηση μιας ανθρώπινης ύπαρξης.

Είστε ένας νέος άνθρωπος που τολμήσατε να κολυμπήσετε στα βαθιά νερά της λογοτεχνίας. Ποιες θεωρείτε βασικές αρετές σε έναν συγγραφέα;
Να διαβάζει όσο πιο πολύ γίνεται και ν’ αφουγκράζεται ακόμη περισσότερο τους πάντες γύρω του συνεχώς. Όλα τα υπόλοιπα έρχονται αργότερα κι είναι απόρροια αυτών των δύο.

Τί σας λείπει από το λογοτεχνικό τοπίο σήμερα, κύριε Πολίτη;
Δεν νομίζω ότι λείπουν πολλά πράγματα. Η πρόσφατη ελληνική λογοτεχνία έχει να προσφέρει υπέροχα δείγματα σε όλα τα διάφορα είδη. Κάποιες φορές είναι λιγάκι δύσκολο να ανακαλύψει κανείς τα «διαμαντάκια», λόγω πληθώρας και υπερπαραγωγής, αλλά στο τέλος αυτά που αξίζουν (κι είναι πολλά!) πάντα ξεχωρίζουν.

Εκτός από συγγραφέας έχετε κάνει σπουδές στα Οικονομικά, κλασσικές επιστήμες και Ιταλική Φιλολογία στο University College του Δουβλίνου, έχετε επίσης διατελέσει επί χρόνια υπεύθυνος πληροφόρησης του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη βελτίωση συνθηκών Διαβιώσεως και Εργασίας και γενικά σάς συνοδεύει μια πλούσια σταδιοδρομία. Θέλετε να μας πείτε τι από όλα όσα ασχοληθήκατε και συνεχίζετε να ασχολείστε σας αντιπροσωπεύει περισσότερο;
Από όλα όσα ασχολήθηκα επαγγελματικά μέχρι τώρα αυτό που με αντιπροσωπεύει περισσότερα είναι η λέξη «ανθρώπινοι» στην επαγγελματική συστοιχία «ανθρώπινοι πόροι». Ιδιαίτερες πτυχές του εργασιακού περιβάλλοντος που έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη πλευρά και την ανθρώπινη φύση, όπως για παράδειγμα οι συνθήκες εργασίας, η διαφορετικότητα, οι ίσες ευκαιρίες κι η πάλη κατά των διακρίσεων στον χώρο της εργασίας νομίζω ότι με αντιπροσωπεύουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και ως άνθρωπο αλλά και ως επαγγελματία.

Το βιβλίο σας βοηθά τον αναγνώστη να ακονίσει τη σκέψη του και να έρθει αντιμέτωπος με τα «τείχη» του, πίσω από τα οποία οχυρώθηκε για να αμυνθεί από υπαρκτούς και ανύπαρκτους εχθρούς. Πιο πολύ όμως νιώθω ότι θέλετε να αφυπνίσετε τους νέους ανθρώπους. Οι νέοι σήμερα είναι τόσο επαναστάτες όσο ήταν οι νέοι άλλων εποχών;
Οι νέοι είναι πάντα επαναστάτες σε όλες τις εποχές. Απλά οι όροι του παιγνιδιού έχουν αλλάξει σήμερα. Η ψηφιακή τεχνολογία μαζί με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με όλα τα τελευταία λογισμικά και τις εφαρμογές έχουν φέρει τα πάνω κάτω, ιδιαίτερα στον κόσμο όλων αυτών που έχουν γεννηθεί μετά το 1995-96. Έχει επιδράσει τον τρόπο που σκέφτονται, τις κοινωνικές τους σχέσεις, τη συμπεριφορά τους. Ίσως γι’ αυτό να μας ξενίζει μερικές φορές ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούν, ο τρόπος με τον οποίο επαναστατούν.

Πιστεύετε ότι είναι μόνο επαναστατημένοι;
Όχι, δεν το πιστεύω αυτό. Απλά, όπως ήδη ανέφερα, οι κανόνες του παιγνιδιού έχουν αλλάξει και συνεχώς αλλάζουν. Τόσο γρήγορα και τόσο άρδην, που θα χρειαστεί κατά τη γνώμη μου κάμποσος χρόνος για να βρεθεί και να εμπεδωθεί μια καινούργια ισορροπία.

Αφουγκραζόσαστε τους ανθρώπους γύρω σας. Πιστεύετε ότι οι αναγνώστες μπορούν να διδάξουν τους συγγραφείς;
Απόλυτα και 100%, κυρία Δούλη! Δεν θα ξεχάσω μια συναρπαστική ιστορία που διηγείτο μια κυρία στον συνταξιδιώτη της στη μπροστινή μου θέση κατά τη διάρκεια της διαδρομή του EUROSTAR, Βρυξέλλες-Λονδίνο. Αυτό το περίπου κρυφάκουσμα της ιστορίας που διηγείτο με μεγάλη γλαφυρότητα μου έδωσε την ευκαιρία αργότερα να γράψω ένα υπέροχο διήγημα!

Μπορεί κατά την άποψή σας η συμβολή των γραμμάτων να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός τόπου;
Φυσικά. Και απαντώντας σε αυτή την ερώτησή σας θέλω να δώσω έμφαση στη λέξη «γνώση». Δυστυχώς στις μέρες μας υπάρχει μια μεγάλη σύγχυση μεταξύ των λέξεων «πληροφορία» και «γνώση». Ενώ πνιγόμαστε κυριολεκτικά και καθημερινά από οποιουδήποτε είδους «πληροφορίες», είναι πολλές φορές δύσκολο να ξεχωρίσουμε αυτές που θα μας προσφέρουν πραγματική πνευματική τροφή, ένα πραγματικό σκαλί στη γνώση. Το αντίθετο μάλιστα, πολλές φορές στέκονται εμπόδιο στην πραγματική γνώση. Η συμβολή των γραμμάτων βοηθά το άτομο να γίνει πιο επιλεκτικό και να μπορεί να κρίνει σωστά. Έτσι, το βοηθά στην απόκτηση πραγματικής γνώσης, που είναι απαραίτητη και για την προσωπική βελτίωση κι εξέλιξή του, αλλά και για την ανάπτυξη του περιβάλλοντος και του τόπου όπου ζει.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τους ανθρώπους της γενιάς σας, κύριε Πολίτη;
Είμαστε η γενιά που μεγάλωσε με μικρότερες στερήσεις σε σύγκριση με τις προηγούμενες μεταπολεμικές γενιές, αλλά με τη γνώση και την επίγνωση αυτών των στερήσεων πολύ δυνατές μέσα μας. Γι’ αυτό ίσως και προσπαθήσαμε να δώσουμε στα παιδιά μας και τις νεότερες γενιές μια ζωή όσο πιο άνετη κι όσο πιο εύκολη κι ανώδυνη γίνεται. Και δεν είμαι σίγουρος ότι τους κάναμε μεγάλη χάρη με αυτό. Έτσι, έχω την εντύπωση ότι από δικό μας λάθος οι νεότερες γενιές αισθάνονται σήμερα λίγο «χαμένες». Αλλά τα πάντα εξελίσσονται, υπάρχει πάντα η ελπίδα, που είναι έμφυτη σε όλες τις ηλικίες κι όλες τις γενιές, κι η αέναη προσπάθεια όλων μας για ένα καλύτερο, ένα πιο δίκαιο και πιο ανθρώπινο αύριο!

 

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Δημήτρης Πολίτης γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1960. Σπούδασε Οικονομικά στην Αθήνα και κλασσικές επιστήμες και Ιταλική φιλολογία στο University College του Δουβλίνου. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιστήμη των Πληροφοριών και στις Eυρωπαϊκές Δημόσιες Σχέσεις στο Trinity College του Δουβλίνου.

Διετέλεσε επί έτη υπεύθυνος πληροφόρησης του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβιώσεως και Εργασίας, που έχει την έδρα του στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, με εξειδίκευση σε θέματα που αφορούν στις ίσες ευκαιρίες, την καταπολέμηση των διακρίσεων και την ασφάλεια και υγιεινή στην εργασία. Έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν άρθρα, παρουσιάσεις και μελέτες σχετικά με τις συνθήκες εργασίας, το εργασιακό περιβάλλον και την επαγγελματική υγιεινή και ασφάλεια στα Ελληνικά, Αγγλικά και Ιταλικά.

Το πρώτο του θρίλερ «Η Κλεμμένη Ζωή Ενός Εύθυμου Ανθρώπου» εκδόθηκε στα ελληνικά το 2012 από τις εκδόσεις ΟΣΕΛΟΤΟΣ. Πρόσφατα ολοκλήρωσε το δεύτερο βιβλίο του «Η Επόμενη Στάση», το οποίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΙΑΜΒΟΣ κι ετοιμάζει πυρετωδώς το επόμενό του θρίλερ.

*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Τα Μετέωρα” στις 21/12/2018.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Νέο κατάστημα στην Καλαμπάκα Η εταιρεία ΠΑΠΠΑΣ, είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια για τις δραστηριότητές της στα χωματουργικά έργα. Πριν από 5 περίπου χρόνια επεκτάθηκε στο χώρο των οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής ανοίγοντας ένα πρότυπο κατάστημα στην Διάβα Καλαμπάκας. Πελάτες της είναι πολλοί επαγγελματίες της πόλης και...

Στην οδό Πίνδου 47 στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταπληκτικό ψητοπωλείο, το Ψηστήρι. Σ' έναν άψογα διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να δοκιμάσετε πεντανόστιμες κρεατολιχουδιές όπως λαχταριστά σουβλάκια, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο πλούσιος κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτες με γύρο, κεμπάπ, λουκάνικο, ποικιλία ορεκτικών και σαλάτες και πολλά άλλα, όλα μια σκέτη απόλαυση. Μπορείτε...

Προτάσεις για το χειμώνα από τη βιοτεχνία Κουρτινών και Στρωμάτων Νικολάου Μήτσιου

Και επίσημα πλέον μπήκαμε στο χειμώνα και ήρθε η κατάλληλη εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τις κρύες μέρες που πρόκειται να έρθουν. Η αλλαγή-ανακαίνιση του σπιτιού για να υποδεχθούμε το χειμώνα πλέον δεν είναι μια πολυέξοδη διαδικασία αλλά μια ευχάριστη υπόθεση αφού το κατάστημα Νικολάου Μήτσιου φροντίζει...

Οίκος Νυφικών Σόφη Μαύρου-Τζιουβάρα

Δείτε περισσότερα: http://www.nyfika-sofie.gr

Πρατήριο υγρών καυσίμων Μάκης Καραγιάννης

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ΜΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 8ο χλμ. ε.ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας Τηλ. 2431088220

Ιδιωτικό ΚΔΑΠ “Το Αερόστατο των Μετεώρων”

Το ιδιωτικό ΚΔΑΠ "Το Αερόστατο των Μετεώρων" συμμετέχει στη δράση "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής" το οποίο εντάσσεται στο ΕΣΠΑ. Από αρχές Ιουνίου σας περιμένουμε σε ένα ευχάριστο και κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον, στα γραφεία μας επί της οδού Θ.Οικονόμου 13 (πρώην ΙΚΑ) και Μετεώρων 15 (πρώην Παιδικά Χαμόγελα). Για περισσότερες πληροφορίες...

Άννα Γίδα – Παιδίατρος – Καλαμπάκα

Άννα Γίδα – Παιδίατρος Τρικάλων 114-116 , Καλαμπάκα Ωράριο Ιατρείου: Καθημερινά: πρωί 9.00-1.30 Απόγευμα 6.00-9.00 (εκτός Τετάρτης) Τηλ.: 24320 78433 Fax.: 24320 78434 Κιν.: 6977 636897 e-mail: [email protected]

Αναστασία Πινιάρα – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

ΩΡΛ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΙΝΙΑΡΑ MD, MSc, PHD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ Master Ρινολογίας - Ρινοχειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Υπ. Διδάκτωρ Νευροωτολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική συνεργάτιδα Νοσ. «ΥΓΕΙΑ» ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ώτων - Βαρηκοΐας - Εμβοών Ακοολογικός έλεγχος, Έλεγχος Ιλίγγου - Αστάθειας Ρινός - Παραρρινίων - Διαφράγματος Αλλεργική Ρινίτιδα - Ροχαλητό - Άπνοια Ύπνου - Πολύποδες Λάρυγγα - Φωνητικών χορδών Φάρυγγα - Αμυγδαλών -...

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Τσαρούχας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος και του ώμου, την επανορθωτική χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων και την τραυματολογία. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

Ιατρείο στην Καλαμπάκα και στην Κηφισιά από τον Ψυχίατρο Χρίστο Χ. Λιάπη

Δεύτερο Ιατρείο στην Καλαμπάκα λειτουργεί, από τον Ιούνιο, ο γνωστός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος X. Λιάπης MD, MSc. PhD, ως παράρτημα του ιατρείου του στην Κηφισιά. Σε έναν χώρο υψηλού συμβολισμού για το πεδίο των νευροεπιστημών της Καλαμπάκας, στην οδό Περικλέους 8, καθώς εκεί ασκούσε το λειτούργημα...

Η πιό νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης είναι το Food Factory

Η πιο νόστιμη και λαχταριστή επιλογή της πόλης, FOOD FACTORY. Από Δευτέρα έως Πέμπτη: 17:00 έως αργά το βράδυ και Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή: Από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ απολαύστε τις νόστιμες και ιδιαίτερες γεύσεις του τώρα και στο χώρο σας. Καλέστε: τηλ: 24320 75305 ή 6988 281600 ...

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΚΕΚΑ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Β. ΓΚΕΚΑ Μαθηματικού Λειτουργούν τμήματα Γυμνασίου - Γεν. Λυκείου - ΕΠΑ.Λ - Αποφοίτων Έναρξη μαθημάτων 1 Σεπτεμβρίου Εγγραφές καθημερινά Ευθυμίου Βλαχάβα 36 - Καλαμπάκα Τηλ. 24320 23345, Κιν. 69370 33139 e-mail: [email protected]

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Μ.Ε. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

  Διανύοντας την 4η δεκαετία στον χώρο της Μέσης Εκπαίδευσης, το Φροντιστήριο «Μαθηματικών Παπανικολάου», με αίσθημα ευθύνης και σεβασμό σε μαθητές και γονείς, σας παρέχει • Ολιγομελή – ομοιογενή τμήματα Γυμνασίου – Λυκείου – Αποφοίτων • Συνεχή αξιολόγηση των μαθητών με τεστ και τρίωρα επαναληπτικά διαγωνίσματα • Τμήματα για εξ αποστάσεως διδασκαλία με σκοπό τη μέγιστη...

Best Casa

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.bestcasa.gr